Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Anonymní píše:
Zdravím, kojím devitiměsíční mimi, příkrmy nechce..tj. kojím stále i s nočním kojícím maratonem cca 10× denně + 2 - 3 příkrmy (sní pár lžic), jsme pozváni na ples od příbuzného, který bude za 2 měsíce, jsem dost na vážkách zda jít či nejít, spíše se bohužel jako jediná přikláním k tomu, že nepůjdu, necítím se… a přijdu si divně, jelikož okolí mě nechápe… přitom malému v té době bude již skoro rok… malý nebyl ještě večer / v noci hlídán, navíc UM nepije… a já kojím co 2 - 3 hodiny - hlavně v noci… jsem celkem dost unavená, malého nikdo jiný zatím neuspí než já či manžel… prostě si nedokážu představit že bych šla trsat, nějak mě to prostě nevábí (asi se zhormonovaná ještě
) jít si vyhodit z kopítka akorát mě mrzí že na to okolí reaguje negativně… jak to máte vy se společenskými akcemi při téměř plném kojení při už „velkém“ mimču?
třebas mi vaše zkušenosti trošku otevřu oči a nebudu takovej „připosránek“
![]()
a vydám své poslední síly na apolečenskou akci
Ples bude za dva měsíce, do té doby se může změnit dost věcí. Klidně se ti miminko odstaví, přijme um a další jídlo, nevím, stát se to může. Tudíž bych to teď nehrotila a vyčkala na aktuální stav a náladu.
A kdybys nakonec nešla, tak se rozhodně nemusíš cítit divně. Je to tvoje rozhodnutí, a jestliže ho ostatní z nějakýho důvodu nemůžou respektovat, tak je to jejich věc ![]()
Přijde mi to úplně přirozený. Pokud hodně kojíš, obzvlášť v noci, je pro tebe prioritou spánek a ne trsání na plese. Nevím, co na tom kdo nechápe
. Jakmile vím, že dítko bude spinkat celou noc, max. se 1× vzbudí, můžu jít někam juchat. Sama to takhle mám. Neodešla bych nikam na noc, když bych věděla, že se mimčo vzbudí a bude o mě brečet.
No pokud kojíš takle často a dítko nebere flašku, tak nevím jak by si chtěla odejít? Asi si chtěla jen slyšet, že nikam jít nemusíš když nechceš tak nemusíš a příbuzní ať si trhnou.
No a nemůžeš být na plese na telefonu a odskočit si „zakojit“?
Takhle jsem to udělala u první dcery, když jí byl rok, ples byl teda kousek od domu, jen jsem sedla do auta, nakojila, dcera hned usnula a já se zase vrátila na ples.
U druhé dcery jsem zkoušela odsávat mléko a asi týden před plesem (taky v jejím roce)jsem se jí snažila dávat odstříkané mléko do lahvičky, aby si zvykla - to nechtěla, ale akceptovala to na lžičku. Takže jsem nakojila, uspala, zmizela a babičky pak dala MM na lžičku, ale už ve 12 jsme byli doma, malá s babičkou řádila v obýváku a spaní se jaksi nekonalo ![]()
Ale v obou případech jsem jít ven chtěla, tak se to prostě nějak udělalo, záleží na tvém pocitu. Ono sice jsem taky kojila často i roční dítě, ale s vědomí, že to přežije pár hodin i beze mě jednou do roka ![]()
@robínek píše:
Ale v obou případech jsem jít ven chtěla, tak se to prostě nějak udělalo, záleží na tvém pocitu.
To je přesně ono! Pokud chci, najdu si způsob ![]()
Ale osobně bych si, zakladatelko, nic nedělala z toho, že se ti nechce (což je vidět). Já třeba v noci kojím jen 1× (vlastně spíš ráno) a i přesto jít večer někam ven se mi moc nechce při představě té noci a rána, kdy mě v sedm vzbudí tříleták
Kdybych kojila co dvě hodiny, tak v osm zalehám s dětmi a nikdo mě nedostane ani před televizi, natož někam na ples ![]()
Možná čas zas trochu popustit pupeční šňůru ne? Kojit roční dítě co 3 hodiny mi už přijde trochu moc. Neřeknu třeba ráno a večer, ale roční dítě už není miminko
Jako samozřejmě těžko od něj odejdeš na ples v této situaci. ![]()
Nešla bych ani teď a to má syn 21 měsíců. Je stále kojený, i když večer teda už neusíná u prsu, ale u pohádky. Usne ale jedině jen se mnou.
@marmelada78 Ale ona má 9ti měsíční dítě, pokud přkrmy zavádí až od 6m, pak mi i takhle časté kojení nepřijde nic nenormálního (i když mě by z toho hráblo
)
@Lutonka píše:
@marmelada78 Ale ona má 9ti měsíční dítě, pokud přkrmy zavádí až od 6m, pak mi i takhle časté kojení nepřijde nic nenormálního (i když mě by z toho hráblo)
Aha asi jsem špatně četla, pochopila jsem že má mít rok. V 9 měsících, pokud teda zavedla příkrmy v půl roce, už teda taky tak časté kojení nechápu, ale je mi to celkem fuk, když to dítě ty příkrmy netoleruje tak asi člověku nic jiného nezbývá. Jen mám pocit tak nějak celkově že má zakladatelka nezdravě úzkostný přístup. Jako za mě - já bych prostě na ples nešla ani omylem protože každá minuta kterou můžu věnovat spánku, má pro mě cenu zlata, a to i teď v synových 4 letech. Ale to je jediný důvod, dítě už noc beze mě zvládlo i v tom roce, resp. babička či manžel to zvládli.
@Lutonka píše:
To je přesně ono! Pokud chci, najdu si způsob
No jasně, že jsem chtěla - díky kojení jsem na chvíli měla prsa, takže stálo za to si vzít šaty s dekoltem, to byla jedinečná příležitost ![]()
Teď jsou mladší skoro 2 a taky večer nikam nechodím, usíná jen se mnou, takže večer můžu odejít jen, když usne a to už se mi většinou nikam nechce, leda když je nějaká výjimečná příležitost.
Já jsem nedávno nechala děti hlídat večer tchýni-dcerku (6m) jsem nakojila, oba uspala a šli jsme s mužem do kina.Bylo to super do momentu, kdy přišla sms, že se malá vzbudila a že si hrají, protože uspat se nenechá
Asi nějak poznala, že tam nejsem, protože normálně spí jak dřevo, maximálně si kníkne o dudlik. Takže já si zatím netroufám nikam dál a na delší dobu ![]()
Sice se toho může za ty dva měsíce dost změnit, ale za stávající situace bych nešla.
@marmelada78 prijdu ti ze jsem moc uzkostna?
… nekdy mi to tak prijde jestli to neprehanim, proto jsem zalozila tuhle diskuzi.. ale je to asi tim ze jsem prvomatka
a primarni je mi pohodli mrnouse a tez moje pohodli--- ale stejne i kdyz budu mit dalsiho puclika, tak ho vyrvat nekomu na noc nenecham… mliko odstrikat neumim, proste mi to nejak nejde a je mi to neprijemne
pro me ma tez spanek cenu zlata
chodim spat nekdy i pres den, kojeni mi dava zabrat
a popravde jsem pro sirsi okoli za exota, ale on temer nic jineho nez prso nechce… asi ty prsa budu mit brzy u kolen ![]()
je teda fakt ze teoreticky by se odbehnout dalo.. ale aktulne si to nedovedu predstavit..ja sem fakt kaput.. a myslim ze bych ten ples asi uz nikdy nedospala
je teda fakt ze za ty dva tri mesice se muze hodne veci ohledne kojeni a prikrmu zmenit… zatimt to tak nevypada ![]()
@robínek
s tim dekoltem si me pobavila
taky bych ho mela pekne naduclej
![]()
@Anonymní píše:
@paandatko jee to jsi me potesilaokoli mi dokonce radilo tak preved mimi na UM at nemusis kojit… zustala jsem koukat jak puk… tohle me vubec nenapadlo… jsem rada ze muzu kojit
prijde mi to jako neco naprosto prirozeneho… je to zavislak na prsu
usina u nej… bez prsa ani ranu…
Nejprve koj, je to nejlepsi a ted, uz nekoj dej UM, stejne z toho nic nema a bude ti spat celou noc. Uz to neresim, me to nevadi, prikrmy si da, ale to prso k tomu porad potrebuje, do toho mu rostou zuby. Rikam si, ze toto obdobi moc rychle utece, tak si to uzivam. A navic jsem lina, varit caje, umyvat flasky, vytahnu prso a je to.
@paandatko jee to jsi me potesila
okoli mi dokonce radilo tak preved mimi na UM at nemusis kojit… zustala jsem koukat jak puk… tohle me vubec nenapadlo… jsem rada ze muzu kojit
prijde mi to jako neco naprosto prirozeneho… je to zavislak na prsu
usina u nej… bez prsa ani ranu…