Kojit, nebo dát UM?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29577
12.8.12 07:56

@AliTad asi mám štěstí na děti, nebo jak to říct, zvládaly to jak kdysi s obyčejnými cumly, tak ta poslední už s pro mne novinkou- flaškou od TT, já jsem opravdu velmi dlouho se rozkojující jedinec, prostřední jsem kojila a dokrmovala 5 měsíců, nejmladší do půl roku ( s příkrmy se sama odstavila),ale vlastně plnou produkci mléka jsem měla až kolem 3 ho měsíce jejího života, do té doby jsem prostě musela některá kojení ještě dokrmit UM.
Sama vím, jak obrovský vliv na kojení má stres, nehledě na výživu matky, oboje jde ruku v ruce @Lili5 ano,každá máme tu svou, ale v podstatě stejnou :D ;) :hug:.
Držím zakladatelce pěsti, at´to dopadne dobře a snad se nám tady ozve, jak to vypadá :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
12.8.12 08:17

@Lili5 vezmu li krávu, ketrá má svoje tele po d sebou, ovci s jehnětem, koně s hříbětem.. všechny, budouli dobře krmené, budou mít mlléko. nebudou i mít co do huby, přijdou o mléko. jakmile by bylo míň žrádla, okamžitě vto jde do mléka a mlékop je plné škodlivin.
jinak, když budu potřebovat zaprahnout zvíře, začnu tím, že omezím tekutiny!!! záměrně uvádím příkald na zvířeti, protože tam není ten faktor toho stresu a dudlíku… a ještě jsem neviděla, a by se dítě odstavilo kvůli dudlíku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
12.8.12 08:41

@aničkakytička nejsem zoo technik, pracuji v lidské nemocnici, ale na farmě své sestry jsem nezažila, že by se někdo zmínil, že kráva má málo mléka, nebo ovce a proto musí jejich potomky uměle dokrmovat, nezažila jsem ještě ani to, že by mi fena nekojila štěňata, že by neměla mléko, tomu jsme vždy nechali volný průběh a fena to zvládla - jakože naše maltézka měla 6 štěňat… Naopak jsem zažila kdy fena přijala opuštěné kotě, aniž by byla po vrhu a úspěšně ho odkojila. A odstav kvůli dudlu řeším každý den, způsobí špatnou techniku, následně špatné váhové přírůstky, neklid dítěte a už to frčí. Maminka začne dokrmovat, kolikrát lahví a kojení jde do kytek. většinou však stačí, aby vzala dudel, lahev a pokud není technika ještě kalamitně špatná stačí pár dní a je zase vše ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
12.8.12 08:42

@aničkakytička ps a je to právě dudlík, který dělá menší přírůstky na váze - a maminky mají následně pocit, že mají málo mléka, nebo není dostatečně výživné - věří pověrám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
12.8.12 08:59

@Lili5 no jasně a čím to bude, že? zvíře totiž nakrmíme, dáme mu dostatečně napít a schrupne si, kdy potřebuje. navíc zvířata jsou po generace selektovaný, protže kdo nekojí, nemá potomky. a ujišťuju tě, že zrovna ovc je hodně citlivá na stres a výživu, jinak je bez mlíka. nijak nezpochybňuju tvé výsledky, a le prostě tvrzení, že jídlo a pití nemá vliv na množství mlíka je prostě naprostej nesmysl.jen mi vysvětli, když má dítě dudlík, jak to způsobuje menší přírůstky na váze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
12.8.12 09:13

@aničkakytička tak ten dudlík by mne taky zajímal, já nedát dítěti dudlík, tak bych ho z prsa nesundala 24 hodin :nevim:
@Lili5 anička má pravdu, já v zemědělství dělala, potrava, stres, to vše jde opravdu ruku v ruce s produkcí mléka, nehledě na to, že v přírodě, když samice nemá, tak selektivně si upraví počet mládˇat, nebo se stane, že mládě prostě přijme jiná samice.
Nehledě na to, že přirozeně má nastavený i určitý čas laktace, nekojí tandemově 2 mládta, přirozeně prostě odchová jedno,„zaprahne“,aby měla sílu a energii pro další mládě a laktaci začne opět až po dalším porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
12.8.12 09:18

@berry4 ale právě díky tomu, že bys ho nesundala 24 hodin, bys měla hodně mlíka :)))) praktická stránka věci trochu kulhá, ale mlíka dost :)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
12.8.12 09:26
@papopy píše:
Ahoj holky, prosím o Váš názor. Mám druhé mimi 8 týdnů a od začátku mi strašně špatně spí, přes den jenom po 10 minutách, v kočárku vydrží i déle, ale musí se s ní pořád drncat nebo jet. Zatím kojím, ale moc nepřibírá (většinou po 2 hod.), kojím i hodinu v kuse, starší mi leze už po zádech jak se nudí je jí 2,5 let. Musela jsem jí dát flašku, protože jsem měla málo mléka a ona mi spala poprvé 3 hod. v kuse, byla spokojená, asi se dobře najedla. Pořád bojuju, zda ji nemám dávat umělé, když je po něm spokojená, po kojení není. Nestíhám moc dobře jíst a jsem hodně vyčerpaná, dokonce jsem i z únavy 2 dny zvracela. Co by jste udělaly na mém místě VY?

Ahojky. Taky je ještě jedna varianta, jak to dělat. Tu provozuji já. Od počátku mám hrozné problémy s kojením, pořád zničená prsa, malá sjížděla z dvorců, tím stále zničené bradavky, prodělaný zánět, apod. Techniku jsem prý měla dobrou, ale prsa na hovn…obrovská s plochými bradavkami, takže malá často sjížděla jen na bradavku a pochopitelně ji ničila. Začala jsem odsávat a odstříkávat, z počátku teda plně, žádný UM, jenže bradavky se ničily hrozně dál, tak jsem přestala odsávata přešla jen na odstříkávání, a protože jsem nechtěla často, kvůli zničeným bradavkám, odstříkávala jsem 5 x / 24 hodin pokaždé kolem 200 ml. To už bylo neúnosné a vyčerpávající, tak jsem začala odstíkávat tak kolem 120 ml 5 x denně. Musela jsem prodloužit pauzy, aby se mi tvořilo mlíčka méně. A místo jednoho MM ve dne a jednoho MM v noci, jsem začala dávat Sunar. Mně teda spí malá stejně dlouho po Sunaru i MM, takže rozdíl nění. Takže, odstříkám do 10 minut asi 100-120 ml, a krmím z láhve. Už nejsem tak hrozně vystreslá a zničená a vyčerpaná, ale že by to pro mě byl nějaký požitek, to ne. Ale lepší to je. Hlavně nejsem ve stresu, protože vím, že kdyby se snížilo mlíčko, tak prostě dám o jeden sunar víc, čili 3 x za 24 hodin, a nejsem tak ve stresu. I tohle je řešení no. Prostě můžeš odstříkávat, sladovat v lednici a když nebude, dát sunar. Já mám v lednici vždy v záloze asi 300-400 ml MM, ale i tak dávám jednou dennně a jednou v noci sunar, aby si zvykla a když nebude MM třeba, tak jsem mohla dát v pohodě sunar navíc. Dlouho si totiž na něj zvykala, asi 14 dní, z počátku ji bolelo bříško, tak proto jí ho dávám, i když zrovna mám MM v lednici dostatek.
Držím pěsti, ať se nezhroutíš, hlavně si prober od všeho pozitia a negativa a dle toho se rozhodni.

• Citovat
  • Upravit
8664
12.8.12 09:36

@aničkakytička dudlík totiž mate chuť sát, kolikrát se dítko ududlá a místo aby se ozvalo na kojení, tak zaspí - a tím má menší přísun MM. Navíc tím, že je v puse, tak dítě nutí dávat jazyk nahoru, aby jej udrželo a sát podtlakem a ono potom stejně cucá prs - což je chyba - protože prs musí sát jazykem dole a masírovat mléčná zakončení jazykem, zatímco z dudlu je zvyklé sát - tahat pod tlakem a jazykem nahoře. Proto ani prsa tolik nereagují na sání miminka, nedají mu tolik mléka, protože prostě nepije tak, jak má. Psychologové mu říkají protéza lásky… Jeho podáním končí veškerá komunikace mezi dítětem a matkou, děti, kterým se dudlík podává stále, vykazují známky psychické deprivace - stejně jako děti z dětských domovů…

@berry4 ale sundala, já neměla žádné dítě klamané dudlíkem a opravdu to šlo. Jen to chce chtít, naslouchat dítěti a plnit jeho potřeby, jak si žádá, vznikne tak synchronní tandem, který ví, co dělat a umí řešit drtivou většinu svých požadavků. Jak to má ovečka budu moct poreferovat příští rok, jestli nám zabřezne :-). Ale má sestra do ovcí vůbec nezasahuje, žijí volně v salaši a opravdu nemají žáden problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
12.8.12 09:52

@Lili5 dovolím si nesouhlasit, stále mi nesedí s vlasními prožitky. Navíc kolik mých „produktivních“ maminek kolem mne svým dětem dudlík dávaly a s vlastním kojením se to nijak neovlivnˇovalo, alespoń nadstandartní přírůstky teda nějaké kolizi s dudlíkem neodpovídaly? :think:
No vidíš,– nezasahuje, nenarušuje jim jejich vlastní žití a tak to má být. :palec:
Já zažila kobylu, co díky špatným podmínkám, ve kterých žila po porodu přirozeně zavrhla své hříbě - cítila, že sama nemá dost energie na vlastní přežití, natož pak aby ještě produkovala mléko pro svého potomka.
Takhle to v přírodě funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
12.8.12 09:54

@Lili5 nemaj problém, protože maj to žrádlo!!!
asi sem špatná matka, dlaa sem jim dudlíky hned na cestu z porodnice, přibíraly víc, než měly a jasně braly dudel jako na uklidnění, když byl hlad, tak byl hlad…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
12.8.12 09:57

Moje malá pokud má hlad, tak ji rozhodně neududám, protože dudlík dudá tak, že pomalu lítá až ke stropu :mrgreen: a pak ho začne vystřělovat rukama i plivat. Prostě jídlo si nemnechá upřít, dudu nedudu. :lol: :lol: :mrgreen: :P

Příspěvek upraven 12.08.12 v 09:58

• Citovat
  • Upravit
14110
12.8.12 09:57

@berry4 a proto máme babyboxy :))))) ale teda musím se přiznat, že když mám problém s kojením a zavolám si laktační poradkyni, ketrá mi bude tvrdit, že nesmím dát dudlík a vnímat svoje uřvaný dítě a ještě mi řekne, že to, že nejsem najedená a vyspalá nemá vliv na mlíko.. tak nevím nevím, jetsli se rozkojím teda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
12.8.12 09:59

@sad 1 tak tak, říkali jsem tomu, že se snaží sežrat dudlík :)))savička měla naráz 20 cm, a jak ní nic neteklo, lítal dááleko :)) nějak si neumím představit hladový mimčo, který se spokojí s dudlíkem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
12.8.12 10:23

@berry4 někdy to prsa utáhnou (většinou u matek s dispozicí k nadprodukci mléka), mnohdy ale ne - a statistiky, že v půl roce je kojených jen cca 30% dětí plně tomu bohužel i odpovídají :-(. Predispozice nekojit má jen 10% párů (pár = matka + dítě)… Většinou jsou zábrany jen na jedné straně - rozštěpové děti s těžkými vadami, u matek nejčastěji ablace mammy a po operacích zmenšujících poprsí, jsou i matky s nedovyvinutými mléčnými žlázami.

@aničkakytička tady ale není řeč o tom vlčím hladu, tady je řeč o hladu, který se upokojí nakojením 50 ml (u normálního dítěte), a nastimuluje tak prs k další produkci…

@aničkakytička mimochodem - u své první dcerky jsem po těžkém porodu byla taky nevyspalá, k smrti unavená, i díky špatnému zdravotnímu stavu, nejedla jsem, prakticky ani nepila, malá mi ječela dny i noci - a taky jsem ji nezašpuntovala dudlem, prostě jsem ji naučila sát i z mých totálně odepsaných bradavek, které jsou ploché - jedna vpáčená, pomohla jsem si dokrmem a bylo. Samo jsem si s dokrmem vyhrála, flašku jsem jí nervala. Kojila jsem každou hodinu a boj jsme vyhrály.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová