Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Mám doma manuální dosávačku a nic bohužel neodsaju a je to dost bolestivé. Přemýšlím, zda nekoupím el. odsávačku Medela, němáte někdo zkušenosti? Bohužel si myslím, že jsem to pokazila tou flaškou, že už asi z prsa pít nebude. Ráno jsem měla prsa nalitá a pila krásně i jí to pěkně teklo. Holky já jsem z toho už nešťastná
@papopy píše:
Mám doma manuální dosávačku a nic bohužel neodsaju a je to dost bolestivé. Přemýšlím, zda nekoupím el. odsávačku Medela, němáte někdo zkušenosti? Bohužel si myslím, že jsem to pokazila tou flaškou, že už asi z prsa pít nebude. Ráno jsem měla prsa nalitá a pila krásně i jí to pěkně teklo. Holky já jsem z toho už nešťastná
já ti člověče nevím, nevím, jestli to nebudou vyhozené peníze, za tu el. odsávačku, když manuální nic nenastříkáš. A co ručně? Já odsávala manuální, odsála jsem hodně, ale ničilo mi to prsa taky hodně, a tak odstříkávám ručně a jde to. vyzkoušej to ještě takto, a pokud nebude zbytí, mohla bys krmit z láhve dál, případně dokrmovat. Já to tak dělám už docela dlouho. Pro mě je to i pohodlnější a svobodnější, než přikládat, ale záleží na každém.
Musíš si zvolit, co je pro tebe priorita, zda přikládat a krmit MM, nebo krmit z láhve, ale MM, případně dokrmovat, nebo se na všechno vyprdnout a krmit UM. Tak, aby tě to prostě tolik nestresovalo a i časově to bylo snesitelné.
@papopy co suplementor?? ten si nezkusila? pokud máš prsa nalitá, pěkně nakoj, když cítíš, že bys mohla mít málo, přikoj UM přes suplementor. hoĎ SE HLAVNĚ DO KLIDU, PRAVIODLENĚ JEZ A HODNĚ PIJ. nemůžeš starší na dva tři dny někam poslat?
@papopy nejsem takovej ten urputnej zastánce kojení, a le zase pokud se ti podaří to rozjet, ušetříš si do budoucna hodně práce a času s lahvičkama
kvůli tomu stojí zabojovat ![]()
Bohužel starší nemám kam dát, ke tchýni nechce, nemá jí moc ráda a ani tchýně se do toho moc nedere a mamča moje chodí do práce. Manžel služebně často mimo. ručně jsem zkoušela, ale za hodinu jsem nastříkala 20 ml.
@papopy od sávej cca 15 minut p kojneí a pak nech prsa odpočinout a nadělat zásobu..maminka by si nevzala dva dny dovču? nebao na víkend?
Teď bohužel nemůže, možná o víkendu, ale starší tam ještě nikdy nespala přes noc, je na mě dost fixovaná, musíme to zkusit
@papopy zkus, všecko je jednou poprvé a určitě budeš koukat, jak to bez tebe zvládne
budeš mít klid na sebe a na mímoa trochu si odpočinout a pořešit si to..
@papopy děti to zvládají líp, než si my rodiče vůbec myslíme! Dej ji k rodičům, dej si oraz a uvidíš.
Ahojte tak my bojovali s kojením 3 měsíce, malý pil často a jen 5 minut, kroutil se, bouchal mě do prsa…já nervy v háji. Ode dneška jsme na nutrilovu, chutná mu a tak mi spadl obrovský kámen ze st¨rdce, že já budu v klidu a on spokojený. Je mnohem klidnější a neplače tak. Kojit budu jen v noci, nechám prsa nalít přes den a jak bude postupně ubývat, tak pak úplně skonším. Kojila jsem 3 měsíce a 1 týden.
Maminky často říkají - než být ve stresu, dám raději UM… Že chce někdo usilovně a za každou cenu kojit nemusí hned znamenat, že musí žít ve stresu
Taky jsem chtěla za KAŽDOU CENU kojit a věřte, že jsem pro to udělala VÍC NEŽ MAXIMUM a přiznávám, úplně bez nervů to nebylo, ale dokázala jsem to a kojila jsem dva roky!
Neříkám, že kojení je všemocný zázrak a bez něho dítě nepřežije, ale pokud maminka chce kojit a přestojí problémy, které jsou s tím spojené(málokterá kojí bez problémů, většinou se vždy něco naskytne), tak z toho potom ona i dítě získávají jen samá pozitiva
A v neposlední řadě, co si budeme povídat, jde i o ty peníze, že? I když u dětí na peníze nehledíme, ale ušetřené 2000,–za UM (a to se držím při zemi
) můžeme dítěti třeba uložit na spoření ![]()
Takže já jsem velkým podpůrcem kojení, ale samozřejmě neodsuzuji žádnou maminku, která z jakéhokoliv důvodu nekojí, neznamená to, že své dítě miluje méně ![]()
@3HE píše:
Děláš před kojením nějakou přípravu? - nahřát prsa, vypít teplý nápoj, trochu odstříkat - ať malá pije hlavně zadní mléko - více se zsytí a zvyšuje se tím i tvorba MM, a tím odstříkáním se ti taky změkne dvorec a mimču se lépe bere do pusinky. Bradavku trochu párkrát popotáhni, ať se naformuje do tvaru dudlíka. Mimi musí mít v pusince velkou část dvorce, nosem se musí dotýkat prsu, prso držíš zespoda, na horní část prsa nesahej, ať nerušíš mimi při sání. Já nevím, jak kojíš, ale třeba je chyba někde v tom, co jsem napsala.
Nechci být dotěrná, ale zkusila jsi něco z toho, co jsem ti poradila? Mě to vážně pomohlo!
![]()
@papopy píše:
No tak to chce asi zvýšit produkci mléka - viz můj příspěvek na str.3 této diskuze.
Výsledek se dostaví cca do dvou - tří dnů.
@3HE píše:
No tak to chce asi zvýšit produkci mléka - viz můj příspěvek na str.3 této diskuze.
Výsledek se dostaví cca do dvou - tří dnů.
já jsem na tom stejně. Prsa se mi nalijí max.2 krát denně na nakojení a pak mu dávám ještě přes den flašku. Jsem zvědavá jak dlouhio bude z prsu ještě cumlat než mu dojde, že flaška je jednodušší:-)
Já dávám nutrilon HA a k odpol. svačině a v noci pouze kojím/aby mi prsa nezatvrdla/.