Kojit, nebo dát UM?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
678
20.8.12 20:52

@Monjie Jo jo, souhlasim. :palec: Já to taky tak udělala a šlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
20.8.12 21:27

@Jessinkaaa @Monjie holky, ja teda nevim, ale cetli jste celou diskuzi? Zakladatelka se snazi rozkojit a dela zatim vse mozne…je to boj, ale asi ji to za to stoji. Ono to vyvarovani a tak taky neco casu sebere. Soude podle sebe, docela dost.

@papopy jak jste na tom ted?

@Lucyyy v porodnici by to urcite meli respektovat a dat ti neco na zastaveni laktace, co to udela s prsama, bohuzel nevim. Antidepresiva jsou pro tebe urcite dulezita, bez nich + hormony po porodu by mohly nadelat taky peknou paseku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
20.8.12 22:03

Ono je to jak u koho. Já musela dát ze začátku jako dokrm UM a později sme ho už nepotřebovali jen na noc. Teď už ho nepotřebujeme ani na noc, ale malej si na to tak nějak zvyknul, někdy jo, někdy ne. Jinak jen kojim a malého je kus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
we
45
21.8.12 11:16

Ahoj holky, taky si nevim rady jestly mam přejít na UM..malá sice prospívá, ale trápí nás prdíky, i když si dávám bacha co jím tak je stále nafouklá. Vzdala jsem se už tolika jídel a stejně nic.Jsou jí tři měsíce. Díky stresu už mám pocit že se mi tvoří mín mlíka už necítím jako na začátku, že by se mi přeplnovali. Občas u toho řve a pouští se, před měsícem to bylo častější. Nikdy jsem nebyla na vyváženou stravu a myslím, že se ani tak nestravuji. Není lepší a výživnější to umělé? a v noci než se mléko rozteče to trvá někdy až 15 minut a to pak malá řve hlady. poradte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
21.8.12 13:11

@we Přechod na Um neznamená, že prdíky zmizí - kámoška od porodu dávala Um a malý měl do 4měsíce denně koliky-nepomohlo mu NIC! naopak bych řekla, že když má prdíky, tak právě proto bych podpořila kojení - střeva musí dozrát a MM je pro dítě pořád to nejlepší, i když UM jsou taky na dobré úrovni. Co se týká tvé stravy - už jsi jistě vyřadila plno potravin, ale pokud jsi ještě nezrušila mléčné výrobky, tak to udělej - vyřaď je z jídelníčku - způsobují ty koliky a nafouklé bříško. Pij fenyklový čaj nebo nějaký dětský na větry. Můžeš malé dát nějaké kapky na prdíky - to ti poradí jiné maminky, já s tím nemám zkušenosti, tak ti je ani nemůžu doporučit :D Píšeš, že nejsi na vyváženou stravu, ale to základní, co jíst musíš, aby to aspoň trochu stačilo je: maso, zelenina(nejlépe tepelně upravená-kvůli těm prdíkům) a obiloviny(rýže, ovesné vločky, kukuřičné těstoviny…), ovoce-samozřejmě omezený výběr-to už sama víš :D.
Nalévání prsou - nalévají se k prasknutí jen pár týdnů po porodu, potom už se mléko nedělá do zásoby, ale tvoří se spíše během kojení - právě tady to dost maminek vzdá, ptž mají pocit, že mléka je málo. Je horko, takže pij hodně tekutin - před kojením TEPLÉ, aby se lépe spustilo mléko, po kojení vypij taky sklenku, abys doplnila tekutiny. Laktaci můžeš navýšit i dodatečným odstříkáním/odsáním MM po kojení(vyprázdnit prsa) - větší odběr, větší tvorba.
Kojit z jednoho prsa, pak z druhého, další kojení začínáš u toho, kde jsi předchozí kojení ukončila - tím se navyšuje tvorba. A zkusit častěji přikládat-zkrátit interval kojení. Navýšení tvorby se projeví za dva-tři dny, tak vydrž ;)
Spouštěcí reflex(píšeš, že trvá, než mléko začne téct)-máš ten problém jen v noci?-může to být tím, že kojíš méně často než ve dne-jasně, že v noci kvůli tomu nebudeš nařizovat budíka :D, ale bude to chtít trošku přípravy-malá asi bude plakat, ale tu chvilku to vydrží :) Prostě si večer nachystej do hrnku čaj a jak v noci vstaneš, hned ho ohřej a vypij(já vím, že je venku i v noci doma horko, ale abys podpořila spouštěcí reflex, pomáhá právě teplý nápoj). Vezmi olejíček a prso trochu promasíruj - od vnější strany krouživými pohyby(malinké kolečka), postupně až k dvorci(ale na dvorec nesahej, ať nevoní olejem :D - tím uvolníš a prohřeješ prso. Potom by to chtělo umýt ruce(kvůli tomu oleji) a odstříkat trochu MM - dvorec změkne, popotáhni bradavku, pomazej ji MM, uvidíš, mlíčko se rozteče :lol: a kdyby ne, tak prostě střídat prsa tak dlouho, až se sputí. Jde o ten spouštěcí reflex… pokud malá nepláče hlady a pěkně přibírá, bylo by škoda kvůli maličkosti kojení zkončit. Možná se ti ty „předkojovací orgie“ :mrgreen: zdají být zdlouhavé, ale netrvá to dlouho - příprava UM by zabrala taky nějaký čas, navíc bys to už musela dělat pořád a u toho kojení se to za pár nocí upraví a bude to zase v pohodě ;) Jde jen o to, vyřešit problém… :kytka: No, tak snad jsem ti odpověděla na všechno, snad ti to k něčemu i bude :lol: Budu ráda, když napíšeš, jak vám to jde :lol: :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
21.8.12 13:12

Teď se dívám, jak jsem se rozepsala 8o V tom malém okýnku to tak dlouze nevypadalo :mrgreen: No ale stručněji to nešlo :D :mavam: :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
474
21.8.12 14:16

Ahoj holky, teď jsme na tom tak, že jí dávám dokrm večer než jde spinkat, prostě už mlíčko nemám, jnak v noci i přes den kojím a vypadá to, že už jí to stačí. S těma prdíka musím říct, že jsme na začátku měli taky problémy a to jsem hodně věcí nejedla. A když jsem jí dávala dokrm z flašky a špatně si odříhla, tak jí pak hodinu po jídle taky pěkně trápilo bříško, protože se napolyká hodně vzduchu při pití. Tak si myslím, že kojení je nejlepší, je to těžké, ale musíme to vydržet, pak už to bude pohoda :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
we
45
21.8.12 14:41

Děkuju za radu :hug: dobře jsi mi to vysvětlila a máš vlastně pravdu, hold to musím vydržet. Jak píšeš vyřadit z jídelníčku mléčné produkty no tak to už nevim co jíst.. :( vždycky si dám před spaním jogurt abych měla dobré mléko, no a ted mi píšeš že ne :( maso jim a zeleninu také. snad to bude dobré, ale díky za ty rady na noc :) vyskouším :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
21.8.12 17:10

@we Na prdíky babycalm, jestli to píšu správně, nebo espumisan. Když stačí tvoje mlíčko, tak bych UM vůbec neřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
21.8.12 19:33

@we Mléčné výrobky nejsou na tvorbu mléka - je to zažitý blud :D Prostě jez hlavně vařená jídla, v obilovinách i zelenině je dost vápníku, toho se neboj. Já jsem nejedla, nepila ml. výr. víc než rok, pak jsem si nechala udělat u DR. odběr na minerály a vitamíny, že dlouhodobě kojím, tak ať vím, jak na tom jsem, dělal to dětský lékař i malé a obě jsme to měly v pořádku.
Na tvorbu mléka je melta, kmín, kojící čaj s jestřebinou, kvalitní teplá strava a hooodněěě tekutin!!! Snad se bez jogurtu obejdeš :D ;) A miminku bude aspoń lépe :kytka: Třeba tvrdý sýr si myslím, že nic neudělá, když ho jíš s rozumem, taky šunka, pomazánky, dá se stravovat i s omezením :D Ale jak říkáš, musíme to vydržet :kytka: Omezily jsem se kvůli těhotenství, tak proč se neomezit kvůli kojení - děláme to pro své děti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
21.8.12 19:33

@papopy Ahoj, díky za zprávu, mám z vás radost :mrgreen: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.12 19:48
@Lucyyy píše:
Ahoj holky......beru antidepresiva, nesmím kojit. Sice beru úplné minimum, ale doktorka nedoporučuje vůbec vysadit. A tak nesmím kojit. Máte někdo zkušenost, jak se na to dívaj v porodnici? A dají mi něco na zastavení laktace? Co to dělá s prsama? Díky

Zkus zkontaktovat Mudr. Davida Hnídka z Bohnické léčebny, pracuje s těhotnými a kojícími.
Myslím, že bys klidně kojit mohla.

• Citovat
  • Upravit
474
21.8.12 20:58

Nám v porodnici nabízeli obyčejné mléko, aby jsme měly dost mléka 8o. Tak pak se v tom vyznej. Já jogurty jím a myslím, že jí to asi nevadí, i když jí bříško taky občas ještě trápí a pak to vyprdí. Zkusím tedy jogurty taky vynechat a kakao atd. Dělám si i Caro, ale bez mléka mi moc nechutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
21.8.12 23:54
@papopy píše:
Nám v porodnici nabízeli obyčejné mléko, aby jsme měly dost mléka 8o. Tak pak se v tom vyznej. Já jogurty jím a myslím, že jí to asi nevadí, i když jí bříško taky občas ještě trápí a pak to vyprdí. Zkusím tedy jogurty taky vynechat a kakao atd. Dělám si i Caro, ale bez mléka mi moc nechutná.

No, mléko v porodnici nabízejí, ale podle mě zase tak zásadní vliv na tvorbu MM nemá… mě laktačka říkala, že právě mléko dětem nejvíce vadí na větry.
Caro nemá v sobě tolik melty jako pravá melta… ale ať už piješ caro nebo meltu, když si do hrnku dáš trošku mléka, tak to nevadí - jde o konzumaci ve větším množství… vypozoruješ časem sama, jestli to má nebo nemá u tvého mimi vliv :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
5.4.13 20:07

Holky měla bych dotaz. Dcera měla nedávno rok, do půl roka jsem ji plně kojila a pak cca do 11 ti měsíců taky aspoň 3-4× denně. Ale poslední dobou už to dost vázne, v noci mi začala pěkně spát, takže kojím poprvé až tak v 5 ráno a zkouším jí dávat i přes den a to se většinou zadaří jen jednou a stejně u prsa moc dlouho nevydrží. Jde mi o to, aby měla dost mléčných dávek, mám pocit, že mého mléka si už moc nevytáhne a jinak má teda přes den vždy 1 bílý jogurt a večer cca 200 g mléčné kaše. Myslíte, že bych ke kojení měla přidat ještě UM, nebo to takhle stačí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová