Koktání dítěte - dědiičnost?

Anonymní
24.7.21 12:01

koktání dítěte - dědiičnost?

S manželem čekáme dítě, on výrazně koktá. Znamená to, že naše dítě bude také koktat? Má někdo osobní zkušenost? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Klopotkova
24.7.21 12:11
@Anonymní píše:
S manželem čekáme dítě, on výrazně koktá. Znamená to, že naše dítě bude také koktat? Má někdo osobní zkušenost? Děkuji
Může, ale nemusí. Musíš to od raného věku pozorovat, soustředit se na to a pokud začne koktat, tak ihned řešit logopedii.
  • Citovat
  • Upravit
3032
24.7.21 12:12

Bohužel prý dědičná je. Ale v manželově rodině se zadrhává jedině on, tak uvidíme co naše malá. Ale zatím bych si z toho nedělala hlavu, neteř taky koktala a teď už mluví krásně. Občas se zasekne, ale nic strašného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.7.21 12:43

Můj manžel také výrazně koktá. Máme dvě dcery a nekoktá ani jedna.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.7.21 12:50

Mám velmi mírnou vadu řeči dodneška. Je mi 35+. Než jsem měla jít do školy, vyloženě jsem koktala, chodila jsem k logopedce, prý si mě velmi chválila, během chviličky jsem nekoktala, pamatuji, jak jsem doma říkala básničky a dělala dechové cvičení tak, jak ukázala logopedka.
Od té doby jsem nekoktala. Ve třetí třídě se mi mírná vada řeči vrátila, já jsem se za to styděla, byla jiná doba a tajila to. Ve dvaceti jsem šla k logopedce a tam s ní můj problém řešila, řekla mi, že mám mírnou vadu řeči, se kterou nejde nic dělat.
Některá slova se mi říkají špatně a proto se je snažím nahradit jiným slovem, bohužel se mi říka špatně moje křestní jméno. Trpím tím hodně. Představit se je někdy těžké.
Můj táta jako malý koktal. Dnes má o trochu mírnější vadu řeči než já. Sestřenice (tátova neteř), tak její dnes už dospělá dcera koktá dodnes. Sestřenice se tenkrát rozváděla a neměla čas u svojí dcery řešit logopedii, holt to zanedbala. Bratranec (tátův synovec)jako dítě koktal, dnes je dospělý a nekoktá.
Takže ano, dědičné to je. Můj bratr (tátův syn) nekoktá.
Anonym, děkuji.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí