Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:Může, ale nemusí. Musíš to od raného věku pozorovat, soustředit se na to a pokud začne koktat, tak ihned řešit logopedii.
S manželem čekáme dítě, on výrazně koktá. Znamená to, že naše dítě bude také koktat? Má někdo osobní zkušenost? Děkuji
Bohužel prý dědičná je. Ale v manželově rodině se zadrhává jedině on, tak uvidíme co naše malá. Ale zatím bych si z toho nedělala hlavu, neteř taky koktala a teď už mluví krásně. Občas se zasekne, ale nic strašného.
Můj manžel také výrazně koktá. Máme dvě dcery a nekoktá ani jedna.
Mám velmi mírnou vadu řeči dodneška. Je mi 35+. Než jsem měla jít do školy, vyloženě jsem koktala, chodila jsem k logopedce, prý si mě velmi chválila, během chviličky jsem nekoktala, pamatuji, jak jsem doma říkala básničky a dělala dechové cvičení tak, jak ukázala logopedka.
Od té doby jsem nekoktala. Ve třetí třídě se mi mírná vada řeči vrátila, já jsem se za to styděla, byla jiná doba a tajila to. Ve dvaceti jsem šla k logopedce a tam s ní můj problém řešila, řekla mi, že mám mírnou vadu řeči, se kterou nejde nic dělat.
Některá slova se mi říkají špatně a proto se je snažím nahradit jiným slovem, bohužel se mi říka špatně moje křestní jméno. Trpím tím hodně. Představit se je někdy těžké.
Můj táta jako malý koktal. Dnes má o trochu mírnější vadu řeči než já. Sestřenice (tátova neteř), tak její dnes už dospělá dcera koktá dodnes. Sestřenice se tenkrát rozváděla a neměla čas u svojí dcery řešit logopedii, holt to zanedbala. Bratranec (tátův synovec)jako dítě koktal, dnes je dospělý a nekoktá.
Takže ano, dědičné to je. Můj bratr (tátův syn) nekoktá.
Anonym, děkuji.
S manželem čekáme dítě, on výrazně koktá. Znamená to, že naše dítě bude také koktat? Má někdo osobní zkušenost? Děkuji