Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Každá školka musí mít vypracované kritéria podle kterých má přijímat děti do MŠ v případě, že kapacita převyšuje. Jinak bych nechtěla být v kůži těch ředitelek, které chudáci musí oznamovat, že nemohou přijmout více dětí, i kdyby se zbláznily. Navíc z historie školek je to tak, že opravdu byly nejdříve zřízeny jako výchovný ústav pro pracující a až nyní jsou povýšeny jako vzdělávací. A k těm prázdninám, zvlášť pokud školka je jednotřídní, se zamyslete nad tím, kdy si mají učitelky vybrat dovolenou. Většinou si jí opravdu ani nevyberou a dělají přesčasy, které nikdo neplatí. Myslím, že zrovna u tak náročného povolání, jí opravdu potřebují. Nebo si myslíte opak?
No já si taky myslím, že přednost mají mít pracující maminky. ![]()
Ptala jsem se své dosud žijící prababičky a ona mi sama říkala, že školky (nejdřív německé) byly založeny jako „úschovna dětí, aby matky mohli budovat republiku“. Postupně během socializmu se z nich udělal „vznešený“ název Předškolní vzdělávací zařízení, v rámci kolektivizace. A klidně mě tady ukamenujte, za tímhle si stojím, tak jako jsem jindy nemastná neslaná. ![]()
Komenský a jeho informatorium školy mateřské by zaplakalo!
to je přesně ono, většina mamin co jim přijali děti jsou nezaměstnané, jenže si asi sehnali razítko tak je přijali a přitom jsou doma. Takže malej půjde do školky až v 5,5 letech. Loni přijímali 9 dětí a letos 17 a stejně jsme se nedostali.
Tvořilka píše:
Každá školka musí mít vypracované kritéria podle kterých má přijímat děti do MŠ v případě, že kapacita převyšuje. Jinak bych nechtěla být v kůži těch ředitelek, které chudáci musí oznamovat, že nemohou přijmout více dětí, i kdyby se zbláznily. Navíc z historie školek je to tak, že opravdu byly nejdříve zřízeny jako výchovný ústav pro pracující a až nyní jsou povýšeny jako vzdělávací. A k těm prázdninám, zvlášť pokud školka je jednotřídní, se zamyslete nad tím, kdy si mají učitelky vybrat dovolenou. Většinou si jí opravdu ani nevyberou a dělají přesčasy, které nikdo neplatí. Myslím, že zrovna u tak náročného povolání, jí opravdu potřebují. Nebo si myslíte opak?
![]()
Takové malé OT: Jedna paní učitelka tu ve školce PROSILA maminku od čtyřletého chlapečka, aby si ho den před Štědrým dnem nechala doma, že všechny děti doma budou a byl by jedniný - a ona by kvůli 1 dítku musela do školky. Paní nenechala - přitom je doma na mateřské. Nechtěla učitelce dopřát volno, vždyť učitelky v MŠ se flákaj, že jo. ![]()
Digi píše:
to je přesně ono, většina mamin co jim přijali děti jsou nezaměstnané, jenže si asi sehnali razítko tak je přijali a přitom jsou doma. Takže malej půjde do školky až v 5,5 letech. Loni přijímali 9 dětí a letos 17 a stejně jsme se nedostali.
Mně ředitelka PŘÍMO ŘEKLA, abych si sehnala razítko!
Že jinak dítka nevezmou. Jsem doma na MD. Já ale děti dávám až od 5let (máme doma naši malou miniškolku a i hlídáme jiným, takže socializací zrovna my máme až nad hlavu).
![]()
Davdan píše:Tvořilka píše:
Takové malé OT: Jedna paní učitelka tu ve školce PROSILA maminku od čtyřletého chlapečka, aby si ho den před Štědrým dnem nechala doma, že všechny děti doma budou a byl by jedniný - a ona by kvůli 1 dítku musela do školky. Paní nenechala - přitom je doma na mateřské. Nechtěla učitelce dopřát volno, vždyť učitelky v MŠ se flákaj, že jo.
No prosím tě a to jako fakt
byla ve třídě s jedním človíčkem?
By mě hanba fackovala,být na MD a tohle udělat.
To znám, jenže chudák dítě. Pak jsou ještě maminky, které jsou na mateřské a přitom nechají dítě od 6 ráno do zavíračky v MŠ. Jenže né proto, že by musely a né proto, že dítě nechce z MŠ domů. Jenom aby MŠ využily co nejvíce. To je fajn, ale co se odehrává s dítětem když ví, že maminka je doma s druhým sourozencem a v MS už je poslední. Dítě pláče a pláče, má pocit, že ho maminka nechce a je zaděláno na velké výchovné problémy, které pak už moc nejdou řešit. Další maminky nechají jednoho sourozence v MŠ a druhého tam nechají spát, co myslíte,jak je tomu dítěti?
karinka píše:
Asi se tu na mě sesypete, ale já si myslím, že pokud naše vláda vymyslela tak šíleně dlohou rod. dovolenou, místo toho, aby se vytvořili dobré podmínky pro firmy, aby zaměstnávaly ženy na zkrácené úvazky, tak měli domyslet i to, kam mají rodiče dávat děti, když po skončení rodičáku nastoupí na plný úvazek do práce. Takže pokud vytvořili tento systém, tak by podle toho školky měly přednostně brát děti prac. rodičů, kteří odvádějí daně a tím pádem příspívají do systému a stát ušetří na dávkách vypl. ÚP. Zní to drsně, ale dává to smysl, když se nad tím zamyslíte.Jinak, mluvím nezaujatě, páč jsem letos nemusela řešit školku, ale moji kamarádce žádost zamítli, proto se zajímám, zda je to i jinde tak a jak vidím, tak je to všude stejné
S tím souhlasím. Ale bohužel stát firmám spíš přitěžuje, než aby je motivoval ke zkráceným úvazkům nebo firemním školkám. Já mám zrovna štěstí, že můžu pracovat na hodně zkrácený úvazek, přičemž mám oboje prarodiče hlídací a ještě mi syna vezmou do školky od 2,5r
. Až se za to skoro stydím. Ale na druhou stranu se zlobím, že mi stát odmítl přídavky, protože jsem měla vysoké příjmy a z nich platila samozřejmě vysoké daně
. To je holt ten solidární systém.
No jo, no. Hodně věcí v tomto ohledu je tu nedomyšlených, nedotažených atp. (hromadně pozrušované školky a jesle, ačkoliv se vědělo, že rodí silné ročníky).
Příspěvek upraven 14.06.11 v 10:45
u nas cca 25tis.mesto,skolky natriskle az po vrch,ale prijaty vsechny deti
.A to i trilete deti matek na MD./razitko jsme museli mit vsichni,i predskolaci/
Tvořilka píše:
Další maminky nechají jednoho sourozence v MŠ a druhého tam nechají spát, co myslíte,jak je tomu dítěti?
Tak zrovna tohle budu řešit a možná pro tebe budu krkavčí matka
. Staršímu bude 5,5 r a mladšímu 2,5, až budou chodit spolu do školky. Ale mladšího tam rozhodně spát nenechám hned, až si trochu zvykne. Jenže starší je zvyklý, že jich tam po obědě zůstane míň, takže se jim učitelky víc věnují. Navíc jeho kamarádi tam jsou taky. Tak jak to vyřešit?
Milli píše:Tvořilka píše:Tak zrovna tohle budu řešit a možná pro tebe budu krkavčí matka
Další maminky nechají jednoho sourozence v MŠ a druhého tam nechají spát, co myslíte,jak je tomu dítěti?. Staršímu bude 5,5 r a mladšímu 2,5, až budou chodit spolu do školky. Ale mladšího tam rozhodně spát nenechám hned, až si trochu zvykne. Jenže starší je zvyklý, že jich tam po obědě zůstane míň, takže se jim učitelky víc věnují. Navíc jeho kamarádi tam jsou taky. Tak jak to vyřešit?
Milli,podle mě záleží na dítku jestli mu to vyhovuje.Tak se s tím netrap
.
Záleží na tom, jak to dítě bere. Ale většinou chtějí být s maminkou, to je jasné. Domluv se s dítětem, samo ti poví. Mluvím tady o dětech, které tam být nechtějí a maminky to ignurují. Nechávat je tam, když nebude chtít jenom kvůli tomu, že se jim více věnují, je blbost. Ono když se máš dívat na trpící dítě, které je tam i přesto, že by nemuselo…je hrozné. A trpíš s ním.
U nás cca 2700 obyvatel nepřijali 40 dětí, přijali 24 ale jsou v tom i děti z okolních vesnic, kde školka není vůbec.
Kolik se u nás ve městě (Ostrava) hlásilo a kolik brali a nebrali fakt netuším,možná se to dá někde vyhledat, nevím…
každopádně mé dítko vzali v pohodě už od září,i když ještě nebude mít ani 3 roky (je narozená v prosinci), stejně tak všechny děti mých kamarádek vzali, dokonce jak jsem byla minulý týden ve školce na informační schůzce tak vím že brali i děti co budou mít 3 roky až příští rok… je fakt, že v naší části obvodu máme školky skoro na každém rohu. ![]()
Jo a o jakém razítku je řeč??? po mě nikdo nikde žádné nechtěl, krom razítka od dětské dr. že je malá zdravá. a na žádost do školky jsem normálně psala že jsem na RD s mladším dítětem.
Tvořilka píše:
Záleží na tom, jak to dítě bere. Ale většinou chtějí být s maminkou, to je jasné. Domluv se s dítětem, samo ti poví. Mluvím tady o dětech, které tam být nechtějí a maminky to ignurují. Nechávat je tam, když nebude chtít jenom kvůli tomu, že se jim více věnují, je blbost. Ono když se máš dívat na trpící dítě, které je tam i přesto, že by nemuselo…je hrozné. A trpíš s ním.
U nás je běžně ráno řev, že mladšího nepustím do třídy a odpoledne kručí starší, že se mu ještě nechce domů
, takže často ještě hodinu s oběma ve školce na zemi skládám Lego
. Je pravda, že my jsme s chozením do školky nikdy neměli potíže, ani po narození mladšího brášky, ani před tím.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.