Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
karinka píše:Milli píše:Asi se tu na mě sesypete, ale já si myslím, že pokud naše vláda vymyslela tak šíleně dlohou rod. dovolenou, místo toho, aby se vytvořili dobré podmínky pro firmy, aby zaměstnávaly ženy na zkrácené úvazky, tak měli domyslet i to, kam mají rodiče dávat děti, když po skončení rodičáku nastoupí na plný úvazek do práce. Takže pokud vytvořili tento systém, tak by podle toho školky měly přednostně brát děti prac. rodičů, kteří odvádějí daně a tím pádem příspívají do systému a stát ušetří na dávkách vypl. ÚP. Zní to drsně, ale dává to smysl, když se nad tím zamyslíte.Jinak, mluvím nezaujatě, páč jsem letos nemusela řešit školku, ale moji kamarádce žádost zamítli, proto se zajímám, zda je to i jinde tak a jak vidím, tak je to všude stejnéDavdan píše:Tohle je zažitý omyl, školka neslouží a nikdy nesloužila jako hlídací zařízení pro pracující rodiče. Nevidím důvod, proč by např. čtyřleté dítě maminky na MD s miminkem mělo být odmítnuto kvůli tříletému dítěti maminky, která se chystá do práce
Ono kdyby školky plnily svůj původní účel a chodily by tam fakt jen děti pracujících maminek, míst by bylo víc.. Možná to zní blbě, ale školka je tu pro děti, ne pro maminky.
Je tu jako předškolní vzdělávací zařízení. Takže logicky by hlavním kritériem měl být věk dítěte. Bohužel to někde takhle nefunguje, u nás díky dobrému vedení ano.
No, jako první část úvahy dobrá, ale nechápu, jak jsi dospěla k tomu, že by měli mít přednost děti pracujících rodičů.
To je jako bys napsala: „Slon má velké uši (s čímž se dá jedině souhlasit), proto by měli mít přednost děti pracujících rodičů“.
No upřímně řečeno, škola tu neí hlavně pro pracující matky, ale většinou je zřizuje stát či obec a v jejím zájmu je, aby rodiče spíše pracovali než byli nekonečně dlouho na MD.
Ačkoliv vím, že místo ve školce neseženem (jednou), tak podporuju „protekci“ matek, které chtěji jíz zpět do práce. Protože když o tu práci přijde, těžko bude hledat za rok, dva další. Všichni víme jak nás zaměstnavatelé „milují“, protože máme malé děti. A opravdu nechápu, že maminky, které jsou na MD s mladším sourozencem se takhle zlobí. I mě to čeká, že budu doma se dvěma dětmi, ale přijde mi to správne vůči ženským, které se chtějí vrátit do práce a tak by nemohly.
Vím, že jsem teď holt nevyjádřila většinový náázor, ale tak to cítím ![]()
Gina108 píše:karinka píše:No, jako první část úvahy dobrá, ale nechápu, jak jsi dospěla k tomu, že by měli mít přednost děti pracujících rodičů.Milli píše:Asi se tu na mě sesypete, ale já si myslím, že pokud naše vláda vymyslela tak šíleně dlohou rod. dovolenou, místo toho, aby se vytvořili dobré podmínky pro firmy, aby zaměstnávaly ženy na zkrácené úvazky, tak měli domyslet i to, kam mají rodiče dávat děti, když po skončení rodičáku nastoupí na plný úvazek do práce. Takže pokud vytvořili tento systém, tak by podle toho školky měly přednostně brát děti prac. rodičů, kteří odvádějí daně a tím pádem příspívají do systému a stát ušetří na dávkách vypl. ÚP. Zní to drsně, ale dává to smysl, když se nad tím zamyslíte.Jinak, mluvím nezaujatě, páč jsem letos nemusela řešit školku, ale moji kamarádce žádost zamítli, proto se zajímám, zda je to i jinde tak a jak vidím, tak je to všude stejnéDavdan píše:Tohle je zažitý omyl, školka neslouží a nikdy nesloužila jako hlídací zařízení pro pracující rodiče. Nevidím důvod, proč by např. čtyřleté dítě maminky na MD s miminkem mělo být odmítnuto kvůli tříletému dítěti maminky, která se chystá do práce
Ono kdyby školky plnily svůj původní účel a chodily by tam fakt jen děti pracujících maminek, míst by bylo víc.. Možná to zní blbě, ale školka je tu pro děti, ne pro maminky.
Je tu jako předškolní vzdělávací zařízení. Takže logicky by hlavním kritériem měl být věk dítěte. Bohužel to někde takhle nefunguje, u nás díky dobrému vedení ano.To je jako bys napsala: „Slon má velké uši (s čímž se dá jedině souhlasit), proto by měli mít přednost děti pracujících rodičů“.
Ale vždyt to tam píšu. Vzhledem k tomu, v jakém srabu je naše země, tak je to logické, ne? Ale zní to drsně, to přiznávám.
Lolinka79 píše:
No upřímně řečeno, škola tu neí hlavně pro pracující matky, ale většinou je zřizuje stát či obec a v jejím zájmu je, aby rodiče spíše pracovali než byli nekonečně dlouho na MD.
Ačkoliv vím, že místo ve školce neseženem (jednou), tak podporuju „protekci“ matek, které chtěji jíz zpět do práce. Protože když o tu práci přijde, těžko bude hledat za rok, dva další. Všichni víme jak nás zaměstnavatelé „milují“, protože máme malé děti. A opravdu nechápu, že maminky, které jsou na MD s mladším sourozencem se takhle zlobí. I mě to čeká, že budu doma se dvěma dětmi, ale přijde mi to správne vůči ženským, které se chtějí vrátit do práce a tak by nemohly.
Vím, že jsem teď holt nevyjádřila většinový náázor, ale tak to cítím
Tož přesně takto jsem to myslela, ale neumím to tak dobře zdůvodnit, jako Lolinka
janet9 píše:Davdan píše:No prosím tě a to jako faktTvořilka píše:
Každá školka musí mít vypracované kritéria podle kterých má přijímat děti do MŠ v případě, že kapacita převyšuje. Jinak bych nechtěla být v kůži těch ředitelek, které chudáci musí oznamovat, že nemohou přijmout více dětí, i kdyby se zbláznily. Navíc z historie školek je to tak, že opravdu byly nejdříve zřízeny jako výchovný ústav pro pracující a až nyní jsou povýšeny jako vzdělávací. A k těm prázdninám, zvlášť pokud školka je jednotřídní, se zamyslete nad tím, kdy si mají učitelky vybrat dovolenou. Většinou si jí opravdu ani nevyberou a dělají přesčasy, které nikdo neplatí. Myslím, že zrovna u tak náročného povolání, jí opravdu potřebují. Nebo si myslíte opak?
Takové malé OT: Jedna paní učitelka tu ve školce PROSILA maminku od čtyřletého chlapečka, aby si ho den před Štědrým dnem nechala doma, že všechny děti doma budou a byl by jedniný - a ona by kvůli 1 dítku musela do školky. Paní nenechala - přitom je doma na mateřské. Nechtěla učitelce dopřát volno, vždyť učitelky v MŠ se flákaj, že jo.byla ve třídě s jedním človíčkem?
![]()
![]()
By mě hanba fackovala,být na MD a tohle udělat.
NEKECÁM, byla tam s jedním človíčkem. Původně to mělo být na celej den, ale nakonec učitelka ráno aspoň tatínka přemluvila, aby ho vzali po obědě. Fakt síla. A dítko tam NECHTĚLO.
Prosilo maminku, aby mohlo být doma.
A pak maminu potkáš na městě, jak se prochází s kočárkem a míří s kámoškou na kafe do cukrárny…
A tyhle matky zabírají ve školce místo jinejm (např. samoživitelkám - i taký případ tu máme, samoživitelka se 4letým nepřijata), který by to fakt potřebovaly. A dotyčná se ještě chlubí, jak společenské dítě má, že chce být ve školce celý den - samozřejmě že chce, muselo rezignovat. Dítě není hloupé a když cítí, že překáží, upne se na každý vřelý vztah (ať už již jen ze strany učitelky), který je na dosah.
… Jo a prej standart na malém městě pro přijetí je 10 litrů do obálky.
…
Těch 10 000 jsem slyšela, že u nás taky „funguje“ ![]()
Ale pro přijetí do nejnovější, moderní školky ve městě. Vznikla blízko nové zástavby (taková satelitní čtvrť)a chodí tam děti převážně ze statší částí města (z druhého konce) a naopak děti ze satelitu chodí na druhej konec. Radnice jaksi obyvatele satelitu nemá ráda, prže jsou ještě moc mladí a akční a snaží se hodn řešit = radnici tím zřejmě prudí. A tak to dopadá takto ![]()
Davdan To se mi nechce věřit, ale odpovídalo by to tomu, že po tom teď ta inspekce tolik jde. Co vím, že dělají ředitelky z malých měst a vesnic, že naberou potají přes kapacitu… mě by to teda za ten prů… nestálo.
Lolinko buď 10 tisíc, nebo sponzorský dar. U nás v jedné „lepší“ školce bylo narváno, bez možnosti se vecpat. Známá se sama chlubí, že dala obálku a příští týden už dítě místo mělo.
V jiné školce se tu najednou objevila na zahradě trampolína - taková ta větší… Opět sponzorský dar od rodiče. V našem kraji jsme korupcí kór prohnilí, víc než jinde. ![]()
Já na jednu stranu chápu že když jsem na MD s druhým proč by starší mělo chodit do školky, ale co když tu školku potřebuje. Malé je 10m a zatím vyloženě miluje kontakt s dětmi, a to si jí mám nechat doma do 5ti let?
Jsou děti které do školky nemusí, ale jsou děti kterým to prospívá.
Tvořilka píše:
Davdan To se mi nechce věřit, ale odpovídalo by to tomu, že po tom teď ta inspekce tolik jde. Co vím, že dělají ředitelky z malých měst a vesnic, že naberou potají přes kapacitu… mě by to teda za ten prů… nestálo.
Jojo, známý jev, nabírá se běžně přes kapacitu…
Pak lituju ty učitelky…
PetkaK píše:
Já na jednu stranu chápu že když jsem na MD s druhým proč by starší mělo chodit do školky, ale co když tu školku potřebuje. Malé je 10m a zatím vyloženě miluje kontakt s dětmi, a to si jí mám nechat doma do 5ti let?Jsou děti které do školky nemusí, ale jsou děti kterým to prospívá.
Ne, to ne…mě se zdá už docela extrémní, že se pětileté dítě nedostane. Mluvím spíše o hranici 4 let, to se ještě dá pochopit, že preferují „pracující matky“, ale asi by to mělo být jen do nějakého věku. Vzít dítě až do „velikáče“ před školou, už s emi to zdá docela blbý..jako pozdě, že si ten prcek tu školku ani neužije.
Davdan píše:
Lolinko buď 10 tisíc, nebo sponzorský dar. U nás v jedné „lepší“ školce bylo narváno, bez možnosti se vecpat. Známá se sama chlubí, že dala obálku a příští týden už dítě místo mělo.
V jiné školce se tu najednou objevila na zahradě trampolína - taková ta větší… Opět sponzorský dar od rodiče. V našem kraji jsme korupcí kór prohnilí, víc než jinde.
Ano, přesně tak…kupujou drahý vybavení do školky…přesně jak u nás ![]()
Lolinka79 píše:Davdan píše:Ano, přesně tak…kupujou drahý vybavení do školky…přesně jak u nás
V jiné školce se tu najednou objevila na zahradě trampolína - taková ta větší… Opět sponzorský dar od rodiče. V našem kraji jsme korupcí kór prohnilí, víc než jinde.
Mě kolega taky říkal že aby mu vzali kluka ve 3 letech v březnu do školky, tak platil od září školkovné, plus navíc zaplatil školce nějaký dřevěný prolízky na zahradu. Někteří si to dovolit můžou ![]()
PetkaK píše:
Já na jednu stranu chápu že když jsem na MD s druhým proč by starší mělo chodit do školky, ale co když tu školku potřebuje. Malé je 10m a zatím vyloženě miluje kontakt s dětmi, a to si jí mám nechat doma do 5ti let?Jsou děti které do školky nemusí, ale jsou děti kterým to prospívá.
Desetiměsíční mají většinou rádi děti, víc jim rozumí. ![]()
Ale i u zdánlivě spokojených dětí může být depka ze školky. Já byla velmi společenské dítě, s každým hned do řeči a když mě ve dvou a půl letech šoupli do školky, probrečela jsem týdny. A ne že bych si pak zvykla - prostě jsem rezignovala. Byl rozdíl být s dětma, v kolektivu, ale vědět, že mám maminku nablízku. (Nebo být u babičky, dědy…).
Můj teď čtyřletý syn byl do dvou let společenský až až (až mi bylo někdy líto, že mě snad ani nepotřebuje…) a pak se to zlomilo - nějak mám vyzkoušené, že když si tu separační úzkost neodbydou děti jako kojenci a batolátka, přijde pak dýl a o to větší.
Dneska nežijeme na samotě u lesa (většinou) a děti mají sociálních kontaktů ažaž. Kroužky, plavání, hřiště - tam všude jsou v kolektivu a naplňují si svoje sociální potřeby a dovednosti.
Právě kdybych s dětma žila někde v ústraní, školku bych uvítala. Ale takhle, když jsme denně s dětmi (a stačí i chvilička, po delší době si už pak lezou na nervy), v tom nevidím smysl. ![]()
Lolinka79 píše:Davdan píše:Ano, přesně tak…kupujou drahý vybavení do školky…přesně jak u nás
Až jsem se musela podívat, odkud jsi, jestli nejsme z jednoho města. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.