Kolik dětí nepřijali do školky u vás?

2216
14.6.11 09:22

Kolik dětí nepřijali do školky u vás?

zdravím všechny, zajímalo by mě, jestli je to totiž celorepublikový problém nebo jenom u nás. V naše malé vesnici nepřijali 6 dětí pracujících rodičů a ve 3 km vzdáleném městečku (asi 10 000 obyvatel) nepřijali celkem 47 dětí (z toho skoro polovina prac. rodičů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
QQQQ
14.6.11 09:27

My jsme malá obec(500obyv.) a školku máme s 25ti místy. Minulý rok odešly do první třídy jen 4 děti, tudíž vzali jen 4 prcky, protože byl plný stav. Nedostalo se tuším na 4 děti. Tento rok odchází do první třídy 11dětí, ale zájem je jen o 7,8 míst. Takže volná místa jsou 3 nebo 4. Jak je to jinde v okolí netuším.

• Citovat
  • Upravit
6926
14.6.11 09:34

U nás (cca 10 tis. obyv.) nepřijali 60 dětí a jsou tam i čtyřleťáci, bohužel prý funguje „obálkový systém“. :zed:
Ono kdyby školky plnily svůj původní účel a chodily by tam fakt jen děti pracujících maminek, míst by bylo víc. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
14.6.11 09:36

Jen bych podotkla, že původní účel školek není odkládání dětí pracujících rodičů 8-o. Je to vážný problém, že nejsou místa, ale dívejte se na to i z druhé strany, školka je přece zařízení pro vzdělávání předškolních dětí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4633
14.6.11 09:39

U nás…město 10 000 obyvatel…kapacita školek 90 dětí, nepřijali 100 dětí ! Peklo 8-o
Obálkový systém tu prý také funguje, ale vím je z doslechu, zatím školku nemusím řešit, ale je mi jasné, že ani nebude…syn je narozený v prosinci, takže ho možná vezmiu až od téměř čtyř let, možná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
14.6.11 09:43
stepikm píše:
Jen bych podotkla, že původní účel školek není odkládání dětí pracujících rodičů 8-o. Je to vážný problém, že nejsou místa, ale dívejte se na to i z druhé strany, školka je přece zařízení pro vzdělávání předškolních dětí :nevim:

Tak tohle mi bylo řečeno ve školce,když mi malou nevzali a já musela do práce(dala jsem výpověď,protože bez školky by to nešlo).Další rok už mi jí vzali,ale já jsem 3měsíce na to otěhotněla-takže teď mi jedno dítě chodí do školky a s druhým jsem doma :zed:
Jinak nevím kolik dětí nevzali.Jsme skoro 8tisícové město,máme 2 školky po 25dětech + 1 školka v přilehlé vesnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
14.6.11 09:52
Davdan píše:
Ono kdyby školky plnily svůj původní účel a chodily by tam fakt jen děti pracujících maminek, míst by bylo víc. :nevim:

Tohle je zažitý omyl, školka neslouží a nikdy nesloužila jako hlídací zařízení pro pracující rodiče. Nevidím důvod, proč by např. čtyřleté dítě maminky na MD s miminkem mělo být odmítnuto kvůli tříletému dítěti maminky, která se chystá do práce :nevim: . Možná to zní blbě, ale školka je tu pro děti, ne pro maminky.
Je tu jako předškolní vzdělávací zařízení. Takže logicky by hlavním kritériem měl být věk dítěte. Bohužel to někde takhle nefunguje, u nás díky dobrému vedení ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2452
14.6.11 10:00

u nás to taky nefunguje, loni mi nevzali malého 3letého, protože jsem byla těhotná a tudíž doma a letos mi ho jako 4letého opět nevzali, protože jsem doma s miminkem, chápete to. to jako to dítě může za to, že má sourozence? samozřejmě měli přednost pracující matky, takže byly přijaté 3leté děti a 4letý je doma :pocitac: :pocitac: :pocitac: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
14.6.11 10:07
Digi píše:
u nás to taky nefunguje, loni mi nevzali malého 3letého, protože jsem byla těhotná a tudíž doma a letos mi ho jako 4letého opět nevzali, protože jsem doma s miminkem, chápete to. to jako to dítě může za to, že má sourozence? samozřejmě měli přednost pracující matky, takže byly přijaté 3leté děti a 4letý je doma :pocitac: :pocitac: :pocitac: :cert: :cert:

To je přesně to, o čem jsem psala! A ačkoliv se mě to osobně netýká (obě děti mi vzali brzo), vnímám to jako vrcholnou nespravedlivost vůči těm dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
14.6.11 10:08
Digi píše:
u nás to taky nefunguje, loni mi nevzali malého 3letého, protože jsem byla těhotná a tudíž doma a letos mi ho jako 4letého opět nevzali, protože jsem doma s miminkem, chápete to. to jako to dítě může za to, že má sourozence? samozřejmě měli přednost pracující matky, takže byly přijaté 3leté děti a 4letý je doma :pocitac: :pocitac: :pocitac: :cert: :cert:

Loni jsem hlásila svojí (tehdy čtyřletou) dceru do školky, byla jsem doma s mladší a Nikolku proto nepřijali. Pak jsem se dozvěděla, že jiné tříleté děti vzali, ačkoliv maminka byla taky doma s miminkem. Tak to mi řekni, podle čeho to vybírají :cert:
A moje kamarádka má klučíka (v říjnu mu bude pět) a nepřijali ho, takže on půjde do školky až téměř v šesti letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2673
14.6.11 10:13

Tak my bydlíme na vesnici,kapacita 15 míst.Zatím se vždy dostalo na všechny.Jen to u nás funguje tak,kdyby bylo více dětí než je kapacita,mají přednost děti rodičů,kteří musí do práce.Chodí tam i děti,které mají maminky doma.No a o 3km dál ve městě nevzali 23 dětí 8-o Je to hrozný teda.Ještě se chci zeptat,jak dlouho máte zavřenou školku přes hlavní prázdniny?U nás celé 2 měsíce,což pro rodiče,kteří nemají babičky,nebo hlídaní je fakt peklo :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
14.6.11 10:13
Milli píše:
Davdan píše:
Ono kdyby školky plnily svůj původní účel a chodily by tam fakt jen děti pracujících maminek, míst by bylo víc. :nevim:
Tohle je zažitý omyl, školka neslouží a nikdy nesloužila jako hlídací zařízení pro pracující rodiče. Nevidím důvod, proč by např. čtyřleté dítě maminky na MD s miminkem mělo být odmítnuto kvůli tříletému dítěti maminky, která se chystá do práce :nevim: . Možná to zní blbě, ale školka je tu pro děti, ne pro maminky.
Je tu jako předškolní vzdělávací zařízení. Takže logicky by hlavním kritériem měl být věk dítěte. Bohužel to někde takhle nefunguje, u nás díky dobrému vedení ano.

Asi se tu na mě sesypete, ale já si myslím, že pokud naše vláda vymyslela tak šíleně dlohou rod. dovolenou, místo toho, aby se vytvořili dobré podmínky pro firmy, aby zaměstnávaly ženy na zkrácené úvazky, tak měli domyslet i to, kam mají rodiče dávat děti, když po skončení rodičáku nastoupí na plný úvazek do práce. Takže pokud vytvořili tento systém, tak by podle toho školky měly přednostně brát děti prac. rodičů, kteří odvádějí daně a tím pádem příspívají do systému a stát ušetří na dávkách vypl. ÚP. Zní to drsně, ale dává to smysl, když se nad tím zamyslíte.Jinak, mluvím nezaujatě, páč jsem letos nemusela řešit školku, ale moji kamarádce žádost zamítli, proto se zajímám, zda je to i jinde tak a jak vidím, tak je to všude stejné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
14.6.11 10:17

Kolik jich nevzali nevím, ale zájem je obrovský a kapacita nedostatečná. Oblast kolem Prahy, kam se během posledních deseti let přistěhovalo kvantum lidí a tohle se neřeší. Školy i školky našvihaný a dalších maminek s kočárky a těhotných potkávám taky mraky. Za chvíli přibude nezaměstnaných, protože co s dětma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1760
14.6.11 10:17

My zkoušeli 2 školky, v jedné vesnici, kde se budeme stěhovat brali 8 dětí, hlásilo se jich 24. Všichni teda nebyli místní, těch bylo 13, ale ani tak nevzali všechny místní děti.
V druhé školce brali 19 dětí, hlásilo se 26 dětí. Kolik bylo „přespolních“ nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
14.6.11 10:19

U nás je 535 míst ve školkách (6 pracovišť) + jesle. Nebylo přijato 100 dětí. Od roku 2012 se navyšuje kapacita o 90 míst, tak tajně doufám že nám dítě vezmou, ale nevím, chci být doma s druhým, takže šance bude malá, přednost mají pracující maminky (prý ale stačí podpis zaměstnavatel že nastupuju, ale budu doma s druhým, můj zaměstnavatel by mi to klidně napsal, tak doufám že malou vezmou).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin