Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zrcadlo píše:
No on třeba syn si přeje 2 krabice z jedné sady (stejné téma) - já jsem jim řekla, ať nakreslí hvězdičku k tomu dárku, který si přejou úplně nejvíc, tak syn to rovnou očísloval. Manžel právě říkal, že mu ty sady přijdou moc podobné, ale on vůbec nevidí do těch detailů jako děti a já (např. že v jedné je jedna super kostička, kterou ještě nemají, a v druhé je zase super zvíře, které ještě nemají)
Děti jsou poměrně skromné, takže vím, že když doma dostanou jen 2, budou spokojené, a pak právě na obou návštěvách u babiček budou nadšené, že dostaly i to další. Já si to právě dost užívám, že nechtějí žádné čůrající jednorožce nebo plastové zbraně apod. Tak mě zajímal názor ostatních. Bavila jsem se s kamarádkou, která by prý vybrala taky radši jiné hračky, protože by jí přišlo, že děti „dostaly jen Lego“, oproti tomu manžel se na to zase kouká tak, že by dostaly „neskutečně moc Lega“, tak mě zaujaly tyhle 2 protichůdné pohledy (jeden se na děti kouká pomalu jako na chudáky, že nic kromě Lega skoro nedostanou, a druhý se na děti kouká jako na rozmazlence, kteří dostanou několik krabic, tak mě zajímal hlas lidu).
Ja to uplne chapu, taky bych potrebovala vsechno. ![]()
Skoda, ze nase deti zase az tak moc na Lego nejsou.
@zrcadlo my sice v legu nejedeme, ale pro mě by v tomto případě byla rozhodující i ta cena - kdyby si děti každé vybralo jednu sadu za 5 tisíc - to by bylo pro manžela ok, ale 4 sady za celkem třeba 2 tisíce jsou rozmazlování? Já bych jim to koupila, když jinou hračku nechtějí, tak co chcete řešit ![]()
@zrcadlo píše:
Tak jsem psala s dětmi dopis Ježíškovi. Děti mají 4 a 6let a neskutečně je baví Lego. V podstatě si přejí jen knížku, tričko s oblíbeným hrdinou a Lego… resp. hodně LegaJá vybírám dárky i za oboje prarodiče, vždy tak, aby děti i u nich dostaly něco z toho, co si přejí. A teď se přeme s manželem, kolik Lega dětem pořídit. Já nejsem úplně rozmazlovací maminka, ale zrovna Lego mi přijde smysluplné, starší už staví úplně sám, mladší pomáhá hledat kostičky a obě děti u toho jsou neskutečně hodné (což jsou pro mě vzácné chvíle). Takže já bych jim klidně dala každému 1 větší sadu (cena 700-1500) u nás, a po 1 sadě u obou prarodičů + si každý přeje jednu malou sadu asi za 250,–Kč (s tím, že oba chtějí hlavně jedno vybrané velké a to jedno malé - jsou to jejich top 2 dárky). To je ale 8 krabic Lega a manžel namítá, že to je moc. Jenže doma ho dostat musí (když si to přejou úplně nejvíc), a babičky by nekously, že u nich dostanou jen knížku nebo oblečení, takže by stejně pořídily nějakou hračku, kterou ovšem děti nechtějí, chtějí Lego (a já jim radši koupím Lego než nějaké předražené věci, které nevydrží). Doma by tak děti dostaly 1 velké Lego, 1 malé Lego, něco na sebe, knížku a asi něco na tvoření. U prarodičů 1 Lego, knížku a dohromady něco na sportování. Přijde vám to moc? Já chápu argument manžela, že těch 8 krabic Lega dohromady dětem splyne a že bychom jim neměli plnit úplně všechna přání. Ale zase se snažím být spravedlivá vůči prarodičům a vím, že když u jedněch dostanou Lego, co si přáli, a u druhých žádné Lego nebude, bude je to mrzet a ta radost tam prostě nebude. A když dám k babičce to malé Lego, tak se bude babička cukat, že chtěla dražší dárek a tohle je jako plivnutí. A pořád to jsou ještě ta levnější Lega, žádné sady za 3tis. apod. (to chápu, že je pak jen 1 dárek), tak mi to nepřijde jako takové rozmazlování.
Tak mě zajímá hlavně názor dalších Lego maniaků - kolik Lega dostanou vaše děti (ideálně v podobném věku) k Vánocům?
Syn(5) si taky napsal dost Lega, ja teda nekupuju za prarodice, tak takovy přehled kolik jich budou mit nemam.. Ale u nas minimalne jedno velký bude, u mych rodičů skoro to samy
rekl si o nej.. A u druhý babičky taky určitě naky bude, nevim jaky..
Ale on chce i hracky, takže nebude mít jen lego.. Ja osobně bych to klidně koupila, ale i s nejakou tou hrackou, treba od naky ty babicky mensi lego a k tomu hracku.. Myslím, ze ikdyby si syn napsal jen lego, tak by byl nakonec trošku zklamanej kdyby dostal všude jen to lego
zrovna nedavno koukal na pohadku a tam meli vánoce a kluk dostal stene a povídá mi proc on dostava jenom to, co si napise a ne překvapení
ikdyz keca
dostava i darky podle našeho uvážení
ale on u kazdyho co rozbalil rikal to jsem si pral ![]()
Ale vime co se mu libi za hračky, spis takovy tematicky z filmu a pohadech, tak jsem si jista, ze bude mit radost ikdyz nedostane vsechno lego co si napsal ![]()
@zrcadlo Mam taky legomaniaka. K Vanocum uz od tech dvou let dostava kazde dite velkou krabici lega (napr. Duplo pout, friends nemocnice, city policejni stanice). Holka letos dostane friends domecek a kluk si psal o horskou policejni stanici. Obdobne k narozeninam, jen letos tedy holka lego nechtela, syn by byl zklamany, kdyby neco legoveho nedostal.
Klidek, tchyne ma pro moje 2 deti 3 krabice lega a 2 krabice s figurkama
Nejde ji to rozmluvit a predpokladam, ze k tomu dostanou jeste spoustu dalsich zbytecnosti. Doma dostanou take lego (vysnenou konkretni sadu).
Koupilo bych. Nic si nevystrilite, lega jsou mraky. Specialne pokud mas fakt na mysli lego a ne lego duplo.
Ja bych to koupila. Doma mame taky 8 sad, sice Lego Duplo (koupene postupne behem 2 let), ale teprve ted bych rekla, ze se z toho da poradne neco postavit a deti si dlouho vyhraji.
@ugluk píše:
Miluju LegoAle v tomhle bych asi byla spíš na straně manžela, taky mi připadá, že osm krabic je až moc. Když si představím, jak si s Legem hraje moje dítě - dostane sadu, pečlivě ji podle návodu postaví, nějakou dobou si s ní hraje ve „správné podobě“, pak ji různě přestavuje, upravuje a mění… a nakonec skončí rozebraná ve velké krabici s ostatním, kde tvoří základ pro další megastavby dle fantazie. Kdyby přišly čtyři sady během pár dní, tak by si je tak „nevychutnalo“, bylo by toho prostě moc najednou. Leda ty sady sladit tématicky, já nevím, např. Harry Potter hrad plus k tomu nějaký manší HP, aby se z toho prostě dal vystavět jeden velký příběh. A ne HP, veterinárné kliniku a cukrárnu třeba. Mé dítě dostane letos jednu velkou sadu z dopisu ježíškovi a pak nám dvěma společně nadělím krabici mixu základních kostek, střech, oken a dveří, aby bylo z čeho tvořit ty megastavby. Ale teda u nás čítal dopis Ježíškovi mimo Lega celkem různorodou paletu věcí, tak nebyl problém to rozdistribuovat.
No u nás je to úplně stejny.. Rad si to slouží podle navodu-jednou
pak uz staví ruzny monstra a to ho baví ještě víc
takze taky mame v krabici vsechno na jedny hromadě
Já bych to koupila. U nás toho lega teda bude méně než loni. Ale stále dostanou minimálně 6 krabic ( máme teda tři děti ), protože dcera chce letos i něco jiného než jen lego. ![]()
Jinak jelikoz je nas v rodine taky dost a nechceme, by deti melu hromadu darku, tak proste nekteri se rozhodnou prispet na ta velka lega. Plus jsem ted poverila pribuzenstvo, at sbiraji body na lego v albertu a daji ty pytlicky detem treba k mikulasi misto levnych radobycokolad.
@zrcadlo píše:
@anavi13 @Euforia @Terezxx Díky za podporuJá jsem si právě včera i ověřila, že děti si to opravdu hodně přejí, když mi řekl starší „Když mi to Ježíšek nedonese, tak já si na to vyberu penízky z pokladu a spočítáme, jestli by to nestačilo.“, takže je ochotný vzdát se pro to i celého obsahu své kasičky. Mladší teda řekla „já penízky z pokladu dát nechci, já si to budu přát v létě k narozeninám“ - ty mladší děti jsou takové vyčůranější
Asi večer objednám…
Tak to muj syn by vybral kasicku klidne i na spidermanskej oblek a je jedno ze jeden uz ma, potřeboval by jeste cernej ![]()
Uplne v klidu. Letos opet kupuju lego pro mladsiho, dostava ho od 2 let a ted je mu 13, podle me se neda vystrilet, jen to s vekem leze vic do penez, mindstorm, technic nebo special creator sady jsou drahe. Ale ja mu to dam rada kdyz vidim jak ho to bavi. Ted chodi na programovani mindstorm i na krouzek.
@a12 píše:
Tak to muj syn by vybral kasicku klidne i na spidermanskej oblek a je jedno ze jeden uz ma, potřeboval by jeste cernej
Můj syn ví, že Spiderman je nějaký superhrdina, co umí plést sítě a houpat se na nich, a to je asi tak všechno. Před pár dny byl ještě pětiletý a je to pořád prcek. On je Spiderman nějak zpracovaný i jako pohádka pro děti? Já znám jen komiks a klasický film, tak upřímně moc nechápu, odkud to ty školkové děti znají (ale je fakt, že my doma nemáme TV s dětskými kanály, dětem jsem teda stáhla Tlapkovou patrolu a synovi Lego Ninjago, pak koukají na klasické Disney pohádky nebo animáky od Pixaru, měli období Jak vycvičit draka, jinak toho moc neznají).
@zrcadlo píše:
Můj syn ví, že Spiderman je nějaký superhrdina, co umí plést sítě a houpat se na nich, a to je asi tak všechno. Před pár dny byl ještě pětiletý a je to pořád prcek. On je Spiderman nějak zpracovaný i jako pohádka pro děti? Já znám jen komiks a klasický film, tak upřímně moc nechápu, odkud to ty školkové děti znají (ale je fakt, že my doma nemáme TV s dětskými kanály, dětem jsem teda stáhla Tlapkovou patrolu a synovi Lego Ninjago, pak koukají na klasické Disney pohádky nebo animáky od Pixaru, měli období Jak vycvičit draka, jinak toho moc neznají).
No ja jsem tim spíš chtela říct, ze by byl ochotnej vybrat kasicku absolutně na cokoli, co zrovna chce a co mu nakoupime..
A myslim si, ze to je hlavně o tom, ze ty motivy jsou na vsem.. Oblečení, boxy na hračky atd. Jestli je nejaka animovana pohadka netusim, nikdy jsem ji nevidela.
Taky nemáme detsky kanaly a deti koukaj na disney, u nas je teď top toy story a deti chteji woodyho a buzze.
Ale znaj i film spidemana