Kolik toho umí ve dvou letech?

493
29.5.06 16:25

Kolik toho umí ve dvou letech?

Ahoj holky,

až budou Ondrovi dva roky, tak se nám narodí další mimi. Tak jsem se chtěla zeptat, co všechno dvouletí prckové asi tak zvládnou?

Zatím náš největší úspěch je jídlo - už teď se většinou nají sám (i když to samozřejmě podle toho vypadá). Složitější jídla krmím já, ale i tak se dost angažuje. Jinak nočník zatím nic moc, sám se nesvlékne (teda když chce, tak si zuje boty, svlíkne ponožky i kalhoty), ale na povel to neudělá. Takže o tom, že by se oblékal sám, si můžu nechat zdát.

V noci spí celkem slušně (doufám, že to nezakřiknu), ale bohužel vyžaduje večerní uspávání. Už jsme měli i obodobí, kdy usínal sám, před časem se to bohužel zlomilo a nelze jinak, než být s ním. Samozřejmě počítám, že až se mimi narodí, tak asi bude trochu žárlit, takže těžko po něm budu moct chtít, aby usínal sám v pokoji, jenom kvůli tomu, že mám hodně práce s mimčem.

Co ale ty děti ve dvou letech tak ještě můžou umět? Jak jsou na tom vaši prckové? Poslouchají už trochu venku? Jsou procházky bez kočáru v pohodě? Oblíknou se/svlíknou se? Spolupracují??

Napište prosím, ať si můžu udělat představu.

Díky moc

Pajina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7708
29.5.06 16:33

Ahoj Pajino,tak nevím jak to poradím…každý dítě je totiž jiný. Domča kolem roku a půl zvládal procházky v pohodě, chodil za ruku, ušel toho dost. Letos ale jakoby zjistil že už začíná být „velkej“ a chce se nosit, nejraději vozit…ale tohlavně když jde se mnou,s babičkama je to v pohodě. Neposednej je dost, takže pořád někde odbíhá, zastavujem se u každýhío broučka a kamínku…když jsme šli ale s kamarádkou a kočárkem,tak vezl kočár a byl spokojenej…

Nají se sám, lžičkou i vidličkou. Sám se koupe-jsem samozřejmě pořád u něj,ale nesmím ho ani umít, chce sám,tak se celej namydlí,pak si zaplave a je to.

Na nočník začal chodit po druhým roce, a chce taky sám a jedině ve stoje :roll: venku ho ale dávám já… Boty si umí obout, něco oblíct taky,ale většinou mu pomáhám…

Spaní ujde,ale taky chce uspávat.....

Myslím ale že když k vám přibude mimi, bude to dobrý,sice bude žárlit,ale určitě se mu bude líbit že on je starší a umí to co mimi ne a bude mu to moct předvést.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
29.5.06 17:17

Pajino,
vaškovi jsou přesně dva roky a o samostatném svlékání a oblékání si můžu nechat zdát. Jediné, co si svlékne je pyžamo a bačkory :) Jíst samostatně umí, ale dost často chce krmit, prostě jen tak. Tandem nemám, takže jezdí na odrážedle, nebo ťape, většinou poslouchá, ale jdeme přímo stráááááášně pomalu :) . Od 8. měsíce usínal sám, když se mu v 1,5 roce narodil brácha, začal vehementně vyžadovat mou přítomnost (i se několikrát pozvracel). Nakonec jsme to vyřešili tak, že jsem při uspávání zároveň kojila, a mnohdy jsem tak zabila dvě mouchy jednou ranou - usnuli oba 8) . Na samostatné usínání jsme se znovu dostali tak po 2 měsících.
Nočník - začal si říkat asi 3 týdny před 2. narozeninami, čůrá do nočníku nebo do záchodu, ve stoje a vždy s mou asistencí. ale když chce kadit, řekne si o plínu.
Uf, ještě něco? kdyby tě ještě něco napadlo, tak se klidně ptej.

Makýš a Tygříci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2096
29.5.06 17:17

Ahojky Pajino:)
tak třeba trošku pomůžu, protože zítra začínám 39 tt a mám doma dvouletého lumpa:)

Chceš nejdřív pozitiva nebo negativa, hihi?:))

Radši začneme tím horším, co ale třeba u vás nebude nebo bude trvat krátce jako u nás - negace, vztekání. Asi před 3 měsíci začalo, děti kolem dvou let si začínají uvědomovat víc a víc své já a všechno chtějí dělat po svém, já sám atd… David, do té doby kluk naprosto v pohodě, se mi změnil před očima, začal být vzteklounek, i na děti, chtěl se prát, pokoušel, strkal do ostatních, prostě zkoušel, co si může na koho dovolit… Musím říct, že mi bylo kolikrát i dost smutno, že do tohodle se nám narodí miminko a jak ho uhlídám… Naštěstí se zklidnit a už je víceméně klučík jako dřív, častěji chce tedy dělat věci „sám“, ale už si nechá pomoct po chvíli, poradit a s dětma vychází zase dobře:)

Co umí ve dvou letech…polívku i jiné jídlo jí sám, pokud jsme doma a mám obr brynďák, ve společnosti nebo někde venku ho radši krmím. Krásně se svléká večer před koupáním. Obléct si umí sám spíš věci na spodek než na horejšek, to mu fakt moc nejde. Na nočník chodíme jen když mu to připomenu, sám si neřekne, čekám na léto, snad mu to dojde a začne pořádně i hlásit - v tomhle jsme asi pozadu. Jenže před 2 měsíci nechtěl o nočníku ještě ani slyšet. Takže i to že se krásně vyčůrá i povětšinou vykaká po ránu beru jako úspěch:)

Nejdůležitější skok je asi v řeči, skvěle se na všem domluvíme, už si řekne, co chce, navíc mluví dost srozumitelně, fakt je to paráda:) Co se týká procházek, je místy na zabití, kočárek už neberem ven přes půl roku, snažím se vysvětlovat, na silnici mi ruku dá, ale na chodníku chce běhat sám. U nás na vsi pohoda, ale ve městě jsem z něj na nervy a strašně se bojím aut…malej až tak ne…bohužel. Slibuju si od kočárku s miminkem to, že se ho malej bude držet nebo ho i vozit kde to půjde…

No víc mě nenapadá, klidně se ale zeptej…jen si myslím,že každý prcek je tak jiný…že to u vás může být absolutně jinak:) Ale neboj, musím říct, že od roka a 5 měsíců, když jsem zjistila, že jsem těhotná doteď udělal velký pokrok, je z něj už fakt velký kluk, hodně si vyhraje sám, zabaví se, je to zlatíčko:) Na miminko se těší, ale trvá si na tom, že to bude „bratšíček“:))

Diny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
29.5.06 19:07

Neboj, druhe miminko se zvlada lip nez to prvni a to bez ohledu na to, kolik toho starsi sourozenec umi nebo neumi :) A take nastesti zcela bez ohledu na to, jak moc se starsi ditko vzteka…
Nemej strach a prijd mezi nas do skorodvojcat :)
http://emimino.cz/modules.php?…
 Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
29.5.06 20:53

Ahoj Pajino,
tak našemu Jířovi jsou 2 roky a 4 měsíce a druhé mimi čekáme na srpen, tak jsem na to taky zvědavá.
Co uměl na 2 letech?
Sám se najedl pokud to byla jídla která má rád a dobře se mu nabírala. Na návštěvě nebo když spěcháme ho musím nakrmit já. Taky se mu dost často nechce. Ale říkám si,že až přijde mimi,že se to zlomí a že bude muset.
Na nočník nebo na záchod si říká bez problémů,ale jenom na čůrání. Sám nejde, musím jít s ním. Na polední spaní jsme už bez plínky. Kadí ale zá:,–(ně do plíny - řekne si o ní nebo počká navečer.
Oblékání taky nic moc, spíš se sám svlékne - boty, ponožky, kalhoty, a vše co je na zip. Jinak mu musím pomáhat. Sám si oblékne pouze slipy a kalhoty a čepici.
Usíná sám, přečtem pohádku, pohladíme a můžem jít. Spí celou noc, akorát ráno už je vzhůru kolem 6.hod. Venku už chodíme minimálně půl roku bez kočárku - poslouchá, jde za ruku nebo běží přede mnou,akorát když se zasekne tak stojíme u každýho kanálu a nechce se hnout. Ale to je málo kdy. Bez problémů dokáže ujít něco kolem 2 km.
Když mu byly 2 roky, tak se opravdu hodně rozpovídal,což je paráda - už si dokáže říct co přesně chce atd.
Přejem ať to vše dobře zvládnete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
379
30.5.06 07:11

Ahoj Pajino,

tak ja uz to doma mam:-)
Ondra se umi sam najist,neoblece se ,ale prochazky jsou silne v pohode.jezdi na odrazedle,umi pockat na konci chodniku a do mesta je taky hodnej.a pri tom uz ma pul roku tu svoji negacni pubertu.
ale na nocnik ho nedostanu ani omylem.rve jak pretrzenej.tudiz vsem zavidim.
a zvladnout se to da.ja jsem do toho sla s tim,ze kdyz uz musim vstavat ke starsimu,k tomu druhymu se to ztrati:-)ze to vyjd e nastejno.
tak si to uzij:-)

M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí