Kolik utratíte za jídlo a co vaříte předškoláčkům?

93
10.7.15 11:39

Kolik utratíte za jídlo, co vaříte?

Ahoj mamky, kolik tak měsíčně utratíte za jídlo v případě, že jste dva dospělí a dvě menší děti do 5 let?
Nebo spíše takhle…
Teď to budeme mít s manželem krušnější, nějaké dluhy jsou, ještě budou výdaje kolem bytu a asi nám měsíčně na jídlo zbydou 3-4 tisíce. Prý se to utáhnout dá, ale když jsem ještě byla svobodná a brala na první dítě 3800,– RP, tak jsme my dva sotva vycházeli. Mám pát otázek:

• Máte nějaké typy co vařit hlavně malému dítěti?
  • Jak často třeba musí mít masitou stravu děti ve věku 2 a 5 let?

Chtěla bych vařit trochu kvalitně, ne pořád šidit děti jen bramborákem, palačinkou, chlebem s máslem… Potřebovala bych poradit nějaká jídla, která vydrží třeba dva, tři dny, případně jim změnit na jiný den přílohu. Jsme docela žrouti všichni čtyři,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11117
10.7.15 11:45

Tak 3tis pro 2 dospele a 2 deti mi prijde silene :nevim:

obecne hodne lustenin, ryze, dospeli hodne testovin, jednoduche omacky z protlaku a nejake zeleniny, brambory na sto zpusobu, koupit cele kure v akci, detem udelat prsa, vy stehna, kridla, z trupu vyvar, zbytky masa obrat do rizota atd.
a delat vse od zakladu doma no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15405
10.7.15 11:46

@Maminka88 To se podle mě nedá vládnout, já se snažim na jidle šetřit, ale ať dělam co dělam pro čtyřčlenou rodinu utratim jednou tolik :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
10.7.15 11:47

Kdyz hodne setrime a chceme, aby nam penizky zbyly, tak vyjdeme s tisicovkou na tyden, jsou to dva dospeli a dve deti, dve kocky, morcata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5064

Utratím kolem 8-10tisíc :roll: když to jooo škrtím a nekoupím dětem ani koblihu tak se to dá stáhnout tak na 7tis. Se 4 tisíci bych nevyšla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19078

My jsme jen tři, dcera má 19 měsíců. Ale za jídlo utratíme minimálně 6000 Kč měsíčně. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
10.7.15 11:50

Tak kolem 3-4000(hádám, nikdy jsem to nepočítala :nevim: )ale my si zas s manželem rádi dopřejem sem tam něco speciálního..:)
Jinak vařím běžně.. Syn má 2 roky, takže u nás jedou hodně polévky - což je záležitost pár kaček, pak taky omáčky -to samé, za pár kaček..
Různě zapečené brambory/těstoviny se zeleninou… Ale většinou navařím kotel omáčky nebo nějaké masona šťávě a je to na 2 dny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
10.7.15 12:03

@Maminka88
A ty 4 tisíce jsou čistě na jídlo, nebo třeba i na drogerii? Jestli čistě jenom jídlo, tak se to podle mě dá…
Bramborák, palačinka a chleba s máslem? Proboha proč?
Já nijak šetřit nemusím, jsme dva dospělí a jedno dítě a stejně víc jak těch 5 tisíc určitě neutratím, kdybych se krotit musela, tak to taky zvládnu.
Klasika je koupit celé kuře, třeba Voďňanské ve slevě seženeš za 50 Kč/kg. Ze skeletu vývar na 2 dny, z prsou se dá udělat klidně čína pro 4, nám by to stačilo i na dva dny. Jinak kupuj kotletu vcelku s kostí, z té kosti zase polévka, krkovici vcelku s kostí, hovězí bych koupila jen žebra na vývar, hovězí na hlavní jídlo si chvilku odpusťte - zbytečný výdaj.
Pak bych každý den měla k dispozici polévku, jak ty vývary, tak třeba bramboračka, nebo i jen jednodruhová zelenina - hrášková, hrachová, cizrnová, mrkvový krém, brokolicová, květáková, z červené i klasické čočky, tam se dá hodně čarovat. :)
Maso stačí klidně 4× týdně, i těm dětem. Jestli máte rádi těstoviny a kuskus, tak to je taky výhra, dobré jídlo je i zkrátka když hodíš na pánev cibulku, do toho česnek, rajčátka a ochutíš bylinkama + těstoviny.
Vař prostě jednoduše, ze základních surovin, nekupuj polotovary a podobné hovadiny a je to pohoda.
A peč doma buchty. Snídani máš pokrytou a za pár kaček. Kupuj jen šunku, žádné jiné uzeniny, žádné saláty a podobné hnusy.
Já si vlastně vůbec nemyslím, že se za dobré jídlo musí utrácet. :think: Paradoxně je zdravější stravování vlastně levnější, kor teď, když je všude dostupná dobrá česká zelenina.

Příspěvek upraven 10.07.15 v 12:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1350
10.7.15 12:05

No, moc si to neumím představit, my ve čtyřech dáme za jídlo dvakrát tolik a to se snažím šetřit :nevim:
Dělat hodně husté polévky, rýži a luštěniny, omáčky nastavovat kořenovou zeleninou, snažit se teď nasbírat co nejvíc zeleniny a ovoce volně přístupných, péct doma buchty místo kupovaného sladkého… :nevim:
Hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6536
10.7.15 12:11

Já a syn 5let, dáme 4tisíce jen za jídlo. I přes rok kdy je ve školce, doma pak vařím teplé večere a mám i jídlo do práce, upeču něco sladkého, kupuju hodně zeleniny, ovoce, a jogurty - koupím mu co má rád a né nějaký za 5kč - na něm opravdu nešetřim :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93

Teď jsem si to nahrubo počítala, vyjde to kolem 4 tis na měsíc, což je 140 cca na den, to se přeci dá uvařit takový guláš a ještě vyjde na dva dny a 140,– mi pak zbyde dál, když jeden den udělám palačinky, tak ten druhý mi zbyde atd, jenže spíš nějak už nemám nápady, přeci jen budu možná i pár let muset hodpodařit s touto částkou a nechci vařit pořád jedno a to samé. Jak tu někdo píše, polotovary u mě skoro neexistují, ale když je v akci konzerva na špagety za 25 a koupím jedny špagety, tak jídlo na celý den je do 50,– :) Z toho co mi zbyde z jídla mi snad zbyde i na věci jako toaleťák, ale jinak na tyhle potřeby smad bude mít něco k dispozici manžel, takže spíš asi jde jen o to jídlo. Kamarádka mi říkala, že sama s dvěma dětmi mají měsíčně rozpočet 2100 a to si teprve neumím představit co jedí. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko

Jsme čtyři, měsíčně projime 12tisíc cca. 4tis je jak když plivne do dlaně.

• Citovat
  • Upravit
21911
10.7.15 12:13

@Maminka88 no jo, ale ty pocitas jen to vareni, takze obedy.Ale nejvic se utrati za vse kolem, snidane, svaciny, ovoce, zelenina, jogurty..takze za 140 Kc sice udelas gulas na dva dny k obedu, ale co zbytek dne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
10.7.15 12:17

@Maminka88
No tak kupovaná konzerva omáčky na špagety, to je teda úžasné jídlo pro takto malé děti. :zed: A to má být jídlo na celý den? To už je lepší k snídani krajíc chleba s máslem a eidamem, na oběd uvařit maso na mrkvi s bramborem (na dva dny), ke svačině jogurt a k večeři třeba krupičná kaše. Do toho syrová zelenina a ovoce a nemáš co řešit, vždyť to tolik nestojí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
10.7.15 12:19

Ještě bych tedy podotkla, že hodně asi záleží na tom, kde nakupuješ… Rozdíly v cenách můžou být veliké. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí