Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj vsem, mam jit na kolonoskopii. Vim co to je, byla jsem na ni pred 2 roky a delaly mi ji bez oblbovacky nebo jak se tomu rika. Sundavali mi polypy ale ta kruta bolest :´( Chci se zeptat, jestli ji delaji i pod narkozou? Nedovedu si predstavit, ze bych to znovu tu bolest podstoupila pri plnym vedomi i kdyz vim, ze je to pro me dobro. V rodine mame casty vyskyt rakoviny(sice ne strev ale i tak) takze vysetreni nechci odmitnout.
@alexxa Jsou nemocnice, kde to pod narkózou dělají, ale asi ne všechny. Chtělo by to zeptat se přímo tam, kam chodíš a popř. jít do jiné nemocnice. Jinak při ambulantním zákroku dávají dormicum i. v., alespoň u nás.
Jinak jestli jdeš jenom na preventivní vyšetření, nemělo by to bolet. Zdravé střevo nebolí, jenom je to vyšetření dost nepříjemné. Ale jestli máš nějaký zánět, potom to bolí jak prase
Příspěvek upraven 06.06.13 v 16:48
Kolonoskopii bez oblbovačky?
Tomu snad ani nevěřím. Narkoza je zbytečná, i když i v ní se dá dělat, ale bude tam třeba lékařská indikace a jako každá narkoza sebou nese určitá rizika. S onou „oblbovačkou“ je kolonoskopie bezpečná a nic si z ní nepamatuješ ![]()
@araw souhlas. Říkají tomu analgosedace, zákrok si nepamatuješ, po probuzení /hned po výkonu- já jsem na žádném dospávacím pokoji nebyla/ jdeš s doprovodem domů.
@araw Tak asi je to jak kde, jak jsem psala, u nás dávají jenom do žíly na zklidnění, ale nic, co by nějak výrazně oblbovalo. Pamatuju si teda vždycky všechno a jsem při smyslech
A už to i pár lidí odmítlo, jelikož tam byli třeba bez doprovodu a autem ![]()
@daniela4 píše:
@araw souhlas. Říkají tomu analgosedace, zákrok si nepamatuješ, po probuzení /hned po výkonu- já jsem na žádném dospávacím pokoji nebyla/ jdeš s doprovodem domů.
A je možné že by ji někde dělaly bez ní?
tomu prostě nevěřím ![]()
@Z.jev píše:
@araw Tak asi je to jak kde, jak jsem psala, u nás dávají jenom do žíly na zklidnění, ale nic, co by nějak výrazně oblbovalo. Pamatuju si teda vždycky všechno a jsem při smyslechA už to i pár lidí odmítlo, jelikož tam byli třeba bez doprovodu a autem
Fakt? tak ale potom si nemůžou stěžovat, že ten zákrok byl strašnej ![]()
@araw píše:
Fakt? tak ale potom si nemůžou stěžovat, že ten zákrok byl strašnej
Tak to nemůžou
Ono i s tím dormicem to není nic moc
Když máš zánět, bolí to jak sviňa ![]()
Příspěvek upraven 06.06.13 v 16:56
No prvni mi delali v Dacicich opravdu jsem zadny lek nedostala a na druhou mam jit do J. Hradce. Tady byl v loni i muj tatka.Sice dostal nejakou tu oblbovacku, ale pry mu zacala pusobit mnohem dyl takze vysetreni protrpel
Mam strach pac pred porodem mi daly prasek na spani, s tim, ze to jeste nebude, tak at se na to vyspim a taky zacal pusobit az mnooohem dyl tak me druhy den buzerovali, ze nesmim spat ale chodit jinak spi i mimi a porod nezacne.
Příspěvek upraven 06.06.13 v 17:02
Ja jsem mela zdrave strevo a bolelo to jako prase, celou dobu jsem rvala tak, ze mi rychle pichli jeste jednu oblbovacku a stejne to bolelo. Kdyz to pak vytahli, tak jsem jim tam okamzite usnula.
Taky si neumim predstavit, ze bych na to jeste nekdy sla, byla to hrozna bolest.
Ani mi poprve nerekli ze bych mela prijit s doprovodem na procisteni jsem si na recept vyzvedla Yal a vim ze tatka mel v J:H. Fortrans nebo tak nejak
Prave to jak strevo nafukujou silene boli jsem rikala radsi bych znova rodila ![]()
@Z.jev souhlasím
Vím o tom, že někde jen dávají do žíly něco na zklidnění a tlumení bolesti, ale zákrok vnímáš /někdo bolestivě, jiný ne/.
Proto jsem si vyhledala gastroambulanci, kde mi to dělali s anesteziologen /ovšem ne narkóza/ a nic jsem nevěděla. Kolonoskopie trvala 11 min a na tu dobu jsem byla uspaná. Nic nevnímáš, po probrání jsem byla úplně fit, žádná ospalost, malátnost.
Příspěvek upraven 06.06.13 v 17:11
@araw Já taky byla na kolonoskopii a žádné oblbováky mi nedali.
Ale nic jsem necítila. Bylo to fakt v pohodě. Jediné co mi na tom vyšetření vadilo byl ten výborný nápoj Fortrans. ![]()