Kombinovat stavebko a hypotéku?

75
8.9.08 09:04

Kombinovat stavebko a hypotéku?

Ahoj, chci se zeptat, jestli jste někdo kombinoval stavební spoření a hypotéku. S manželem máme něco naspořeno, ale úvěr si chceme brát o něco větší. Konkrétně : mám naspořeno asi 120 000,–, úvěr si chci brát 620.000,–. Manžel je na tom stejně, takže to vše proběhne 2×. U stavebka si ale musíme brát překlenovák 620.000,– asi na 4 roky. Nevyplatí se vzít si jenom úvěr - asi 300 000,– a dalších 320 000,– respektive 640 000 jako hypotéku? Díky za radu
 Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3.10.08 19:02

Ahoj, myslím, že kombinovat stavebko s hypotékou se určitě nevyplatí. Hypotéka je nyní mnohem nevýhodnější než stavebko. My jsme zkoumali snad všechno možné a zjistili jsme, že nakonec překlenovák je nejvýhodnější. Taky bych doporučila příspěvek pro mladé - Státní ústav rozvoje bydlení, tam lze získat úvěr až 300tis, úročený 2%, ale jsou tam určité podmínky, jukněte na jejich web.stránky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.10.08 20:52

Michaello, myslet znamená nevědět. Buď ses přepsala a nebo neumíš počítat, protože překlenovací úvěr ze stavebka je jedna z nejnevýhodnějších produktů.

Lu: tady je každá rada drahá a to z toho důvodu, že se to musí propočítat, musíš znát úrokové sazby. A to počítání nějaký čas zabere.
Jestli jsem to pochopil, tak si chcete brát dohromady 1.240.000,– Kč.
Pokud by jste zvolili správnou banku, tak by hypotéka vyšla zajímavě, ale přesnou radu ti nedám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.10.08 20:56

webdesign, ne ne: Lu psala, že má na stavebku s manželem naspořeno, já jsem na tom byla stejně. Měla jsem naspořeno na stavebku 120 tis., potřebovali jsme si půjčit 1,5 mil. a když jsme přezkoumali všechny možné hypotéky, tak bychom platili stejnou částku 30 let, když jsme to nechali vypočítat na překlenovací úvěr, tak stejná částka vyšla na 23let. Co myslíš, že je výhodnější?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.10.08 21:48

Výhodnější je to, kde se celkově přeplatí míň. Ale tvoje argumentace je chybná. Délka se u hypotéky dá nastavit velice individuálně, u stavebka to je většinou dané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.10.08 13:49

Stavebko

Špatně jsi to pochopil. Myslela jsem, že platíme stejnou částku měsíčně tj. 11000 u stavebka 23 let na 1,5 mil a když nám vypočítaly hypotéku také na 1,5mil. platili bychom 11000 měsíšně 30 let. Ještě teda jednou, co se ti zdá vyhodnější? Pro koho kopeš, že ti přijdou hypotéky tak výhodné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.10.08 17:27

Re: Stavebko

michaella píše: Špatně jsi to pochopil. Myslela jsem, že platíme stejnou částku měsíčně tj. 11000 u stavebka 23 let na 1,5 mil a když nám vypočítaly hypotéku také na 1,5mil. platili bychom 11000 měsíšně 30 let. Ještě teda jednou, co se ti zdá vyhodnější? Pro koho kopeš, že ti přijdou hypotéky tak výhodné?

Ty nevíš, že lhát se nemá?
Splátka 1,5 mil u hypotéky na 30 let je cca 8.200,– Kč. Asi mám špatnou banku, že chce za stejnou výši úvěru míň peněz:-))
Procitni ze snění:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
570
24.10.08 22:37

Myslím, že v současné době při ekonomické krizi, je nejjistější variantou stavebko. I když tam úroky taky vzrostly, nám zrovna příští rok končí fixace na hypo a rozhodli jsme se - i s překlenovacím úvěrem a úrokem koem 8 procent - jít do stavebka, kde můžeš kdykoli dát mimořádnou splátku a nečekat na konec fixace. Ano, sazby můžou zase klesnout. Ale z naší stávající sazby (3,79 tuším) je při stejné fixaci momentálně min. 5,2 % (na kterou už stejně nikdy nedosáhnem, neb nejsme nový a tudíž žádoucí klient…), a kdo ví, co zas bude za pět let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.10.08 10:15

Chce to počítat a neukvapit se.....
8 % překlenovák? To chceš prodělat kalhoty?:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel