Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Sve dite ockovat urcite necham. Je jasne, ze s rozmyslem ne tak, aby na tom lekar vydelal.
Jak uz tu bylo hodnekrat receno vim, ze kazda mame pravo neockovat, ale prijde mi fakt sprosty parazitovat na temer 100% nasi spolecnosti, ktera proockovana je. Je jasny, ze par neockovanejm se pak nic nemuze stat
@ulice Musím říct, že mám podobný názor, jako je ten vyjádřený v článku.
Kdybych měla ve svém okolí někoho s vysloveně negativní zkušeností s očkováním malých dětí, možná bych na to hleděla jinak, takhle jsem se řídila radami naší dětské lékařky, které velmi důvěřuju a která se vždy v tomto ohledu projevila rozumně. Například před každým očkováním dítě pečlivě prohlédne a jakmile se jí cokoliv nezdá, očkování odkládá bez ohledu na harmonogram, komunikuje se mnou, bere v potaz moje obavy, vysvětlí cokoliv…
Teda u úvodního příspěvku jsem si říkala: „tak fajn já sem psát nesmím“
protože se považuji za alternativně očkující maminku, ale po přečtení příspěvků, jsem zjistila, že to je v pohodě. ![]()
Já u prvního syna na očkování doplatila a proto si to teď u druhého pořádně promýšlím. Takže první hexu jsme měli po třetím měsíci. MMR chci odložit až po druhém roce a očkuji pouze povinná očkování. Z nepoviných chci kolem tří let pouze klíšťovku.
Celkem neřeším na, kdy jsme na očkování objednaní, zhodnotím to sama, aby dítě bylo zcela zdrávo a eliminovala se reakce na očkování.
@ulice píše:
Já zase slyšela, že Pediacel je starší a méně šetrný ačkoliv obsahuje méně nemocí
Me by taky zajimalo, na cem se zaklada presvedceni, ze Pediacel je setrnejsi. Pokud mate k tomu nekdo nejakou ODBORNOU citaci, tak budu moc rada, kdyz to sem date (jde jen o moji intelektualni zvedavost, mame jiz naockovanou hexu). Nebo je to jen nejaka „elekovina“
?
Jinak diky za strizlivy a rozumne vyjadreny nazor, cim vic takovych v teto sekci, tim lip.
Nevěřím všemu co se píše proti očkování stejně tak jako všemu pro očkování a co tvrdí mnozí lékaři. Slepá důvěra je špatná z obou stran.
Já mám v okolí dvě dost negativní zkušenosti s očkováním naštěstí se šťastným koncem, takže nejsem naivní a nemyslím si, že očkování je neškodné a většina rodičů si to vymýšlí. Pokud máš smůlu, tak to pak vidíš jinak. Ale děti očkuji jen povinným a ještě některá očkovýání bych ani nedala, nebo mnohem později, kdyby mě k tomu systém nátlakem nenutil.
Nic není černobílé, některá očkování jsou zbytečná, je třeba dobře promyslet co dát a kdy a nenechat si vnutit, že rýmička nevadí a je to tak neškodné a blabla…
Tak já nedávno od své kamarádky slyšela, že celé očkování je tady kvůli tomu, aby se redukovala populace
a to má 2 VŠ. Podle mě každý extrém je špatný… Já volím zlatou střední cestu. BTW. @Paradise já chtěla taky klíštovku ve 3 letech a doktorka mi to rozmluvila, že je to zbytečné u takhle malých dětí, už si bohužel nepamatuju přesně, jak to vysvětlovala. ![]()
@Terlas Mne klistovku dr. vymluvila proto, ze v predskolnim veku je pravdepodobne, ze dite denne prohlizi rodic a pripadne kliste objevi. Az pozdeji, az deti jezdi treba na tabory nebo nejsou pod takovou kontrolou, tak by ockovani doporucila, ted pry fakt jeste ne.
Ale - jaky je rozdil, jestli kliste najdu a vytahnu byt bezprostredne po prisati anebo az po nekolika dnech? Beztak uz do rany vypustilo, co mohlo, ne? A zrovna my zijeme v oblasti, kde maji kliste po vyjiti z baraku, ani nemusime chodit do lesa. (Tolik na ozrejmeni meho rozhodnuti ockovat.)
@Terlas zajímavé,já slyšla to samé, že klíštovka u malých dětí prý NEočkovat. Od lékařů. Důvod nevím, netýkalo se nás to, tak jsem se nepídila.
@majdula1 píše:
@Terlas Mne klistovku dr. vymluvila proto, ze v predskolnim veku je pravdepodobne, ze dite denne prohlizi rodic a pripadne kliste objevi. Az pozdeji, az deti jezdi treba na tabory nebo nejsou pod takovou kontrolou, tak by ockovani doporucila, ted pry fakt jeste ne.Ale - jaky je rozdil, jestli kliste najdu a vytahnu byt bezprostredne po prisati anebo az po nekolika dnech? Beztak uz do rany vypustilo, co mohlo, ne? A zrovna my zijeme v oblasti, kde maji kliste po vyjiti z baraku, ani nemusime chodit do lesa. (Tolik na ozrejmeni meho rozhodnuti ockovat.)
Prý čím dříve vytáhneš, tím menší riziko nákazy a naopak. ![]()
Jsem zastánce svobody jednotlivce a vlastní odpovědnosti za svá rozhodnutí. Proto mi nevadí, když někdo neočkuje. Spíš mě pobaví útoky neočkujících maminek, že mi, očkující jsme slepé stádo. Já nechápu, že někdo slepě věří jakékoliv tzv. konspirační teorii.Chce to trochu zdravého rozumu, že nás žádná skupina nechce vyvraždit ani nám zmrzačit děti. To se snad děje jen v amerických filmech.
Já věřím v očkování, protože v době zavedení, zachránilo mnoho lidských životů. Díky němu plno nemocí skoro neexistuje. A lobby farmaceutických firem? Vždyť se očkovalo i za komunistů.
Samozřejmě, že může mít vedlejší účinky, ale ty mají i běžná analgetika.
Všechno v lákařství má svá rizika. Vždyť se dá umřít i na vytržený zub.
@ulice @majdula1 já četla (nebo slyšela v radiu), že malé děti se s touto nemocí vyrovnají nějak lépe, bez následků, oproti dospělým. Ti mívají prý víc neurologických a jiných potíží. tenkrát ten doktor psal (nebo říkal), že rodiče nechávají očkovat děti, které to až tolik nepotřebují, ale sebe nenechají a že by to mělo být naopak. Škoda, neumím to pořádně reprodukovat, neumím vysvětlit, jak to ten doktor zdůvodňoval u dětí, ale mě to dávalo smysl. ![]()
@AninaEli píše:
@ulice @majdula1 já četla (nebo slyšela v radiu), že malé děti se s touto nemocí vyrovnají nějak lépe, bez následků, oproti dospělým. Ti mívají prý víc neurologických a jiných potíží. tenkrát ten doktor psal (nebo říkal), že rodiče nechávají očkovat děti, které to až tolik nepotřebují, ale sebe nenechají a že by to mělo být naopak. Škoda, neumím to pořádně reprodukovat, neumím vysvětlit, jak to ten doktor zdůvodňoval u dětí, ale mě to dávalo smysl.
jj tak nějak to říkala, že malé děti to zvládají v pohodě, prý jako by měly chřipku, mám pocit, že říkala, že je to vhodné později na ZŠ. Kromě toho neznám nikoho, kdo by měl klíštovku, všichni mají většinou boreliózu a proti ní se nedá očkovat ![]()
@ospalámyš píše:
Nevěřím všemu co se píše proti očkování stejně tak jako všemu pro očkování a co tvrdí mnozí lékaři. Slepá důvěra je špatná z obou stran.Já mám v okolí dvě dost negativní zkušenosti s očkováním naštěstí se šťastným koncem, takže nejsem naivní a nemyslím si, že očkování je neškodné a většina rodičů si to vymýšlí. Pokud máš smůlu, tak to pak vidíš jinak. Ale děti očkuji jen povinným a ještě některá očkovýání bych ani nedala, nebo mnohem později, kdyby mě k tomu systém nátlakem nenutil.
Nic není černobílé, některá očkování jsou zbytečná, je třeba dobře promyslet co dát a kdy a nenechat si vnutit, že rýmička nevadí a je to tak neškodné a blabla…
Vcelku souhlasím. Ačkoliv já jsem zaujatá proti konspiračním teoriím o očkování (viz příběh dole).
Nemohla bys napsat jaké přibližne následky a po jaké vakcíně a jestli k tomu přispěli nějaké jiné okolnosti? Docela se o to zajímám kvůli synovi, který má poruchu imunity a očkování je pro něj složitější ![]()
Já tedy osobně neznám nikoho, kdo měl vážnější reakce, naštěstí. Většina známých očkokuje podle kalendáře a neřeší to, dokonce dávají dvě vakcíny najednou, což bych třeba neudělala ani sama sobě.
Jenom jednu známou mám, která měla „reakci“ že jí zapípal starý a použitý monitor dechu (v momentě kdy dítě spalo na postýlce bez bočnice, spojenou s postelí, takže putovalo sem a tam)a ona ztropila takovou scénu, že jí zavřeli s prckem do nemocnice.Tam zjistili, že miminku nic není a ani nebylo, ale ona od té doby detoxikuje a pomlouvá očkování až je to sprosté, např. jedné mamince řekla, že prý její dítě je dlouhodobě nemocné, protože ho dala očkovat(ačkoliv nemoc se projevila už před očko)
Maminka z toho byla smutná, bylo to od ní hnusný, ale holt má vymytý mozek z „odborných“ knih.
Pak znám jinou maminku, dítě bez očkování bez důvodu(její věc, respektuju),která neustále sdílí na FB, posílá emailem apd. opravdu hnusné fotky, následky očkování i ty, které se tak jenom tváří. Už nepřipíše, že dítě bylo stigmatizované a lékař nebo rodič to podcenil anebo, že „následek“ očkování nemá s očkováním vůbec co dělat
Jasně, že si jí člověk zablokuje a dál neřeší, ale je to ukázka jistého fanatismu, kde neznalí lidé roznáší fámy, nepravdy a upravují si fakta.