Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ulice píše:
Narazila jsem na článek, který přesně vyjadřuje můj názor na ne/očkování.
http://psychologie.cz/…e-naockovat/Třeba tento článek některé z vás pomůže udělat si vlastní názor na „konspirační teorie“ kolem očkování (a laiky, které všechno vědí, ale nemají žádné vědecky ověřené důkazy nebo se opírají o názory v článku zmíněných „odborníků“).
Bohužel článek mi nijak nepomohl, není tam nic nového, objevného, jedná se pouze o rýpnutí do „neočkovacích“ rodičů
. To už je zajímavější diskuze pod článkem.
Takže se v tom plácám dál. Očkovat či neočkovat - to je otázka: je důstojnější zapřít se a snášet surovost osudu a jeho rány, anebo se vzepřít moři trápení a skoncovat to navždy?? (výpůjčka z Hamleta) ![]()
@ulice Syn kamarádky (cca na 8 letech) po přeočkování proti klíšťovce dočasně ochrnul, skončili na jip a pak dlouho v nemocnici. Byla to nějaká speciální neuro choroba, následky nemá snad žádné. Podle lékařů to prý s očkováním nesouvisí, ale to podle nich skoro nic, žádné důkladné testy a zkoumání, jestli tam souvislost je ale nedělali. Ona si hledala něco na netu a nějaké podobné případy našla, jestli to tak je a příčina byla očkování nikdo nejspíš 100% neví, ale choroba přišla následně po tom očku.
Syn mého šéfa po očkování proti tbc málem umřel, měl nějakou šílenou reakci. je to už ale dost let, dnes je z něj už puberťák.
@ospalámyš Díky za info ![]()
K TBC - tam je to jasné, bohužel. Slyšela jsem několik lékařů (pro očkovací) říct, že toto očkování není bezpečné a v konečné fázi ani příliš účinné. Potřebovali bychom novou vakcínu. Nedávno to i říkala nějaké primářka v TV, pořad byl o TBC.
U klíštovky, to jsi mi připoměla, že vlastně znám paní cca 50 let, která má následky po tomto očkování, problém s točením hlavy, rovnováha atd. Přesně už si nepamatuju
Tam jí lékař řekl, že je to z očkování. A taky naše praktická lékařka nás před touto vakcínou varovala, že zrovna klíšťovka má větší pravděpodobnost nějakých nežádoucích účinků a sama tuto vakcínu hodně rodičům rozmlouvá a dětem do 3 let vyloženě dávat nechce. Přitom je sama hodně pro očkovací a jak jsem psala, měla řeči při schématu 2+1 u hexy i při odkladu MMR ![]()
Takže jsi mi docela potvrdila doměnku a zkušenost, že zrovna tyhle dvě vakcíny jsou problematické ![]()
@Rolin píše:
Bohužel článek mi nijak nepomohl, není tam nic nového, objevného, jedná se pouze o rýpnutí do „neočkovacích“ rodičů. To už je zajímavější diskuze pod článkem.Takže se v tom plácám dál. Očkovat či neočkovat - to je otázka: je důstojnější zapřít se a snášet surovost osudu a jeho rány, anebo se vzepřít moři trápení a skoncovat to navždy?? (výpůjčka z Hamleta)
To mě mrzí. Mě také nepomohl se rozhodnout, já se jenom ztotožnuji s názory v něm.
Podobný článek s odkazy na studie mi našel manžel. Pokud by někdo měl zájem můžu dodat. Studie jsou v angličtině.
Co se týká očkování navíc jsme dali Synflorix, TBC, hepatitidu A a klíšťovku.
Naše dr. dává při 2.dávce hexy první Synflorix, ale nenutí. Pokud to tak matka nechce, píchne to s rozestupem.
Když nám přišlo pozvání na očkování MMR tak měla dcera rýmu, nešla jsem a nikdo mi nic nevyčítal. Dokud nebyla úplně zdravá nenechala jsem jí očkovat.
Za dítě jsem odpovědná jen já, tedy je jen na mě jestli nechám dítě očkovat.
Tomuhle sice nevěřím, ale o přínosu očkování mám taky silné pochybnosti. Protože vůbec nevěřím homeopatii, tak v lecčem nejsem zajedno s anti-vax stranou. Co se týče pro-vax, tak nejsem tak nějak zajedno s filosofií, na které je očkování založeno. U pro-vax mi taky vadí, že mají plnou pusu kolektivní imunity a benefitů očkování, ale v podstatě moc konkrétních informací neposkytují (jako třeba já níže
… ![]()
Děti mám očkované částečně povinně: Dcera, 5,5 roku má očkovaní proti všem 6 nemocem z Hexy (byla očkovaná později, coby nedonošenec a měla očkování rozložené), syn 3,5 roku, Infanrix HiB, bez boosteru, 1× očkovaný proti Poliu, nedoočkovali jsme ze zdravotních důvodů, syn 2 roky - dosud neočkovaný.
A proč ta skepse?
Tetanus: je rozhodně extrémně nebezpečný (v případě nákazy), v případě rizika nákazy se ovšem nedá na očkování spoléhat, takže je třeba aplikovat protilátky tak jako tak…
záškrt: bezpochyb nebezpečný, nebezpečí epidemie souvisí se životní úrovní a úrovní hygieny, překvapivě poměrně snadno léčitelný, problém je tuto nemoc zavčas diagnostikovat…
dětská infekční obrna: bezpochyb nebezpečná, nebezpečí epidemie souvisí se životní úrovní a úrovní hygieny, neléčitelná, asi v 1 ze 100 případů dochází k ochrnutí, v 1 z 1000 případů k úmrtí…
Hepatitida B: očkování u malých dětí nemá smysl
Hemophylus: nevím o nikom, kdo to kdy měl, nevím, že by hrozila nějaká epidemie, proto mě to nějak zvlášť neznepokojuje… Černý kašel: navzdory vysoké proočkovanosti se běžně vyskytuje, prodělali jsme letos na jaře, takže si o závažnosti této nemoci a účinnosti očkování proti němu můžu myslet svoje… ![]()
spalničky: nemám úplně vyhraněný názor, bohužel se nedá očkovat zvlášť…
příušnice: očkování v dětském věku zvyšuje riziko onemocnění v dospělosti, což jde dost proti původnímu záměru…
zarděnky: viz totéž co příušnice
Takže s očkováním MMR v dětském věku víceméně nesouhlasím… ![]()
O žádných nepovinných očkováních neuvažuji.
Bod za článek, který ten odmítací nesmysl shrnuje. Upravovat očkovací kalendář podle situace je v pořádku, důležité je, aby se ty smrtelné nemoci (obrna, černý kašel atd) stihly, než nastoupí do školky nebo obecně do kolektivu. Pokud se pohybuje někde blízko koní, tak nečekat s tetanem.
Hepatitida B - stačí, aby si na vašem pískovišti přes noc udělali piknik nějaké smažky a nechali tam jehlu. Léčit infekční žloutenku ve dvou letech může nechat poškozená játra celý život. Černý kašel: Očkují se jen děti a imunizace vydrží jen asi 10 let. S věkem se ale úmrtnost hodně snižuje a dospělý už nemoc zvládne, úmrtnost je výjimečná, proto se dospělí znovu neočkují. Černý kašel děti až do 19. století běžně zabíjel (ale nebyly antibiotika). Právě proto, že je ČK znovu celkem běžný, bych očkování rozhodně nepodceňoval, podstatně míň škodí jedno očkování než 6 týdnů silná antibiotika, navíc se často musí do nemocnice.
příušnice: očkování v dětském věku zvyšuje riziko onemocnění v dospělosti, což jde dost proti původnímu záměru… - prosím kde jste toto četla?
zarděnky: viz totéž co příušnice - DTTO
A citát odjinud:
„Po zavedení očkování klesl výskyt tetanu v ČR na minimum ( 0 až 4 případy ročně) a novorozenecký tetanus zcela vymizel.“
Vůbec nepochybuji o tom, že je ta věta pravdivá - koukala jsem na grafy.
Ale fakt by mě zajímalo, jak je možné, že jsou v ČR očkováním proti tetanu chráněna již novorozeňata, když očkování proti tetanu dostanou až někdy ve 3 měsících. ![]()
@alifie píše:
A citát odjinud:
„Po zavedení očkování klesl výskyt tetanu v ČR na minimum ( 0 až 4 případy ročně) a novorozenecký tetanus zcela vymizel.“
Vůbec nepochybuji o tom, že je ta věta pravdivá - koukala jsem na grafy.
Ale fakt by mě zajímalo, jak je možné, že jsou v ČR očkováním proti tetanu chráněna již novorozeňata, když očkování proti tetanu dostanou až někdy ve 3 měsících.
zázrak. ![]()
@alifie píše:
Ale fakt by mě zajímalo, jak je možné, že jsou v ČR očkováním proti tetanu chráněna již novorozeňata, když očkování proti tetanu dostanou až někdy ve 3 měsících.
Novorozenecký nebo též mateřský tetanus je forma generalizovaného tetanu, který se vyskytuje u novorozenců. Ohroženy jsou děti, které nezískaly pasivní imunitu, protože jejich matka nebyla očkována. Zpravidla k tomu dojde infekcí nezahojené pupeční jizvy, zejména pokud pupeční šňůra nebyla přeříznuta sterilním nástrojem. Mateřský tetanus je běžný v mnoha rozvojových zemích a například v roce 1998 byl zodpovědný zhruba za 14 % (215,000) veškerých novorozeneckých úmrtí; ve vyspělých zemích je ale velmi vzácný.
Mám něco dodávat?