Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, nedávno jsem dočetla knížku od Tomáše Hajzlera- Dobrý život ve stínu konzumní společnosti. Název asi mluví sám za sebe, ale kniha pojednává o tom jak hrozně konzumní se naše společnost stala a jak se odcizujeme sami sobě i ostatním lidem.
Dost jsem se v těch myšlenkách našla, problém je, že mám okolo sebe jen velmi málo lidí, kteří to vnímají podobně.
A upřímně, nevím kde lidi podobného smyšlení najít.
Většina kamarádů mi postupem života nějak,,odpadla" a já bych ráda poznala nové lidi kteří mají podobný náhled na svět jako já. Jenže, kde hledat? Kde se seznámit? Pokud někdo víte, dejte prosím vědět ![]()
Jsem z okolí Brna
Podle toho, co lidi píšou v diskuzích, na fb a hlásají sami o sobě, tak jsou takových jako ty miliony ![]()
Knihu neznám, ale taky by mě to zajímalo hlouběji jako @Serpentini
@Liberalissima škoda že na špatných místech, neboť to nejde poznat ![]()
Je pozoruhodné, že kritikou konzumní společnosti se obvykle zabývají ti, kteří v ní žijí a jejích výdobytků si vesele užívají. Nikdo jim nebrání žít skromně, ba asketicky, ale skutek utek. Bylo by zajímavé sledovat jejich ekologickou stopu a porovnat jejich rétoriku s žitou realitou. Nedávno jsem byl v zahraničí svědkem debaty čtyř mladých Američanů z prestižní univerzity jak se baví o prokletí konzumní společnosti.
Rozhodli se nemít děti, aby planetu víc nezatěžovali. Plození dětí je prý údělem chudých a nevzdělaných, kteří se neumí jinak realizovat. Pak následoval výčet několika desítek zemí, které v posledních letech navštívili… Ještě nikdy jsem kritiku konzumní společnosti neslyšel z úst těch, kteří žijí v prostředí, které masový konzum neumožňuje. ![]()
Moc nerozumím tomu, k čemu jsou člověku, který nechce žít konzumním životem podobné smýšlející lidé…?
Můžeš to zakladatelko osvětlit?
Jakože nechceš poslouchat co si kdo koupil, kde byl, kam pojede atd? To ti vadí?
Nebo chceš s těmi nekonzumními drbat ty konzumní?
Nemyslím to zle, jen to nechápu.
Mě je třeba úplně u prde… jak moc konzumně kdo žije, s přáteli tohle téma fakt nemáme na pořadu dne.
Vážně ani nevím jak si konzumního člověka představit.
Jakože tráví víkendy v obchoďáku, mění co rok telefon, kupuje si rychlou módu, není nic vege, jí často ve fast foodu, nenosí si do práce krabičky, jezdí novým autem na operák, které za 5 let vymění?
@Sandman1 píše: Více
Já bych je nechala být. Sice je v tom póza, na druhou stranu, mně se taky nelíbí, jakým směrem se lidstvo ubírá, ale je mi jasné, že jedinec nic nezmění. Takže asketicky nežiju atd. Maximálně jedinec vědec, který vymyslí převratný objev, ale ne jedinec vegetarián, co nelítá.
@Sandman1 Mně přijde Pozoruhodné zase to, jak se vždy na každé téma najde někdo jako jste vy
Ve skutečnosti vůbec nic o tom jak žiji nevíte, ale hned mě odsuzujete na základě vaší domněnky:) Tak které vymoženosti konzumní společnosti využívám já? Prý si jich vesele užívám, tak by mě to zajímalo…
Například nepodporuji kupování si každý rok nový iphone, nenávidím to že musím chodit pět dní v týdnu do práce, jinak jsem nic a nedosáhnu na životní minimum… A mohla bych pokračovat ![]()
@Anonym ys píše: Více
Minimálně využiváš interner, takze smaetphone nebo pc máš
. Pak je vtipné, jak se plno lidí opírá do applu, mám iphone a víš proč? Vyšel výrazne levněji než samsung a vlastně neztrací hodnotu, tak rychle jako samsung…
@Pidulka1991 Ano mám mobil, ale nevadilo by mi používat jeden mobil klidně dvacet let. Jenže mobily se vyrábí jako spotřební zboží, takže těch dvacet let nevydrží a člověk je tak nucený si koupit nový.
Proti lidem s iPhone nic nemám, ale většinou lidi, kteří si kupují každý rok nový telefon jsou právě lidí s iphone, neboť společnost co je vyrábí do zakládá na tom aby každý rok vyšel další nový lepší model který je přece potřeba koupit.. takže to není o tom jestli telefon mít nebo ne, ale jak ho mít 🙂
@Sandra277 ani, jedinec nic nezmění. Je vtipné jak tady v Evropě děláme emisní normy úplně na vše. Ale velké korporáty v Číně a v rozvojových zemích dostanou za znečištění světa pokutu a jedou si dál
v Maroku mají například vedle silnic betonové jámy do kterých hází všechen odpad, od plastů až po mrtvé psy, a když se jámy náplní jednoduše to zapálí. Takto se třídí odpad ve světě. Je to hrozně smutné a běžný člověk s tím nic neudělá..