Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonym ys píše: Více
To že vyjde každý rok nový mobil, je proto aby se točila ekonomika a lidi měli práci. Když by vše vydrželo desitky let tak z čeho bychom asi tak žili. Ano, společnost je takhle postavená, ale ve svém okoli neznám nikoho, kdo by skutečně měnil telefon, co rok. Znám lidi, co hodně cestuji, ale zase v jiném ohledu žijí skromě. Teď kde je ta hranice skutečného konzumu?
…
@Serpentini píše: Více
Mám to asi stejně jako ty… nevidím důvod proč si něco neužit zároveň nic se nemusí přehánět….
@Anonym ys, jediný, co můžu udělat, že se hlásím do klubu!
Já tu knihu sice neznám, ale tuším, co máš asi na mysli. Kde hledat? To máš tak jako se vším, jako když se tu mnoho žen například ptá, kde najít normálního chlapa. V podstatě dá se najít úplně všude, jsou mezi námi, jenom, jak jsi asi ty nebo někdo zmiňoval, jak je poznat… ![]()
No k tématu konzumní společnosti. Co to vlastně je? Sice souhlasím, že současná společnost je konzumní, ale je to něco podobného jako říct „dnešní mládež je hrozná“. Už někdy ve starověkém Řecku někdo sepsal stať o tom, že tehdejší mládež je hrozná, a to se za ty roky nezměnilo… Podobně konzum… co vím, asi nejstarší pojednání je od Svatého Františka z Assisi, který napsal pojednání o prostém životě. Už v 13. století. Takže například tvrdit, že my teď žijeme konzumně a třeba naši rodiče a prarodiče ne, je trochu absurdní…
Je teda pravda, že žili jinak…
Podle mého chápání, konzumní život je takový, jak název říká, že pouze konzumujeme, ale nevytváříme nové hodnoty. Netvoříme. No to je zase pravda, že naši předci si skoro všechno museli tvořit sami, dneska skoro všechno koupíme hotové v obchodě. Další charakteristika konzumu je převažující kvantita nad kvalitou. Filmy, seriály, i hudba a další umění, současní autoři a díla v porovnáním se staršími díly opravdu nic moc…
. A zkrátka konzumujeme (nejen jídlo, ale všechno okolo) spoustu nekvalitních věcí. Necháváme si tím vymývat mozek, nepřemýšlíme… Asi tak si představuju konzumní společnost. ![]()
Podle mých poznatků, kde se ještě nežije vysloveně konzumně, ale zastává se mnoho tradičních hodnot, to je zejména jihovýchodní Asie. Takže kdo hledá podobně laděné lidi, je nejlépe hledat tam. ![]()
@BohunkaP píše: Více
Ok, jsem líná to googlit a nechci si zaplevelovat algoritmus. Prosím, co má autor za sebou za eskapády? ![]()
@Zluta_pastelka píše: Více
Nic zlého v pravém slova smyslu – jen prostě, ve zkratce, dlouhá léta “kázal vodu a pil víno”, jak se říká…. Pro mne osobně je to nedůvěryhodný člověk z hlediska toho, o čem píše – konkrétně od něj to cítím jako prázdné, plané řeči, za kterými schovává jakousi vlastní divnou “životaneschopnost”.
@Zluta_pastelka píše: Více
Chtěl jsem odpovědět na ten předchozí příspěvek, ale sem se to hodí, takže zde.
Autor je fajn
takový příklad, ode zdi, ke zdi. Vyhledejte si aspoň jeho články, Zpověď krysího závodníka, tuším. Ve zkratce jde o to, že to dotáhl v korporátu hodně vysoko, pak ho málem „kleplo“ a uvědomil si cenu života, a trochu přeházel priority… začal žít „jinak“, angažoval se třeba v Bezobalu apod., sranda ovšem je, jak všude do všeho stejně tahá ty korporátní manýry, inu co se v mládí naučíš ![]()
I když jsi to moc (tedy vůbec nerozvedla) a já tu knížku nečetla, tak asi vím, jak to myslíš. Že lidé jsou rozmlsaní, neskromní, věci se neopravují, ale vyhazují a i hned kupují nové, a to ještě i dříve, než se rozbijí, protože pak přestanou být „cool“ a s nimi i konzumenti. Věci se samozřejmě vyrábí, aby dlouho nevydržely, samý šunt. Ono stačí, když se člověk podívá do košíku v obchodech, co se kupuje. Samé náhražky, polotovary, éčka. Kdopak si koupí jen základní potraviny a z nich si doma upeče, uvaří poctivé jídlo? Lenost se maskuje argumentem málo času, hodně práce.
S tou práci, pokud to myslíš tak, že musíš chodit pět dní v týdnu otročit někam, abys měla za co a z čeho žít a platit. To máš pravdu, není nad to, dělat na sebe na svém a moct si max potravin vyrobit, vypěstovat, řídit se přírodními cykly. Byla to dřina, ale dávalo to smysl, lidé si všeho vážili no. Pokud ten konzum půjde dál, tak to s lidstvem nevidím dobře. Ruku v ruce s tím jde i ekologie. A nejhorší, že se s nima vezeme i my, co se snažíme žít líp.
A miluju ty kecy, že s tím jedinec nic nezmůže. 🫣 😡 Výmluva jak 🐷.
@D. C. píše: Více
S tou uměleckou tvorbou, to je jen zkreslení. Vždy vznikalo spousta braku, ale logicky se ti po třiceti letech uchová jen to, co nějakou kvalitu mělo. Takže zpětně se ti pak zdá, že dřív byla díla kvalitnější.
Mě by zajímalo, všichni, kdo se tady zajika konzumní společností premysli trba nad jaký používá prášek. A prani, tablety do myčky, kolik zbytečné kosmetiky/léků spotřebuje…
@Pidulka1991 píše: Více
Já znám, ten rok starý prodá a koupí novější model. Nový ho tak stojí relativně pár tisíc. Takže se to ale zase točí a někdo si rok starou funglovku rád koupí ![]()
Když mám jeden mobil 7 roku tak jsem nekonzumni.. Nový mi byl koupen proto že se mi ten starý rozbil
muž mi ho koupil protože by se mi pak nedovolal. Já bych ho ani vlastně nepotřebovala.
Nemyslím si ale že toto je definice nekonzumni života.
@janickaIII píše: Více
Jelena na všechno, myčku nemám a ocet. Minimum chemie. Dá se to, jen se musí chtít. ![]()
@janickaIII píše: Více
My třeba jo, ale nejsem pro žádný radikalismus. Tak třeba tablety do myčky - žádné, ani extra drahé, mi nenahradily chemii. Prostě jsem pak musela dávat třeba dvojnásobné množství, abych měla vůbec to nádobí umyté, něco jsem musela stejně domývat v ruce. Takže bylo v podstatě ekologičtější koupit klasickou chemku.
Ale na WC nebo tak zásadně používám různé ekologické čističe, nebo třeba taky nic.
Kosmetika jak co. Přírodní řasenky se drolily, roztékaly, pálily v očích. Takže ty už ne. Přírodní rtěnky jsou třeba fajn, totéž pudry.
Taky se snažím eliminovat plasty, děti mají nerezové krabičky na svačiny a nerez lahve, prkénka na krájení dřevo, skleněné dózy ve špajzu.
@Liberalissima píše: Více
Nemáš pravdu. Sada skleniček na víno, ti vydržela od sklářů víc, než v dnešní době sada z IKEI. To samé nábytek. Samozřejmě to samé auta, oblečení, hračky a všechno na co si vzpomeneš…