Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Liberalissima píše: Více
Máme
a můžeš mít taky, kdybys chtěla
. Nevím, co je Mosera. Filmy před 20-30-40- ti lety byly také lepší, než v současné době.
@Pidulka1991 píše: Více
Zas zrovna ten zlý konzumný iPhone vydrží výrazne viac než lacný model. A ešte po výmene za nový môže poslúžiť roky niekomu ďalšiemu. Môj otec napríklad stále používa svoj 13 rokov starý iPad prvej generácie. Zlý zlý konzumný Apple, zrušiť a kupovať si mobil len keď sa ten starý rozbije, čiže u dobrých lacných kľudne každý druhý rok a môžeme plniť skládky ![]()
A co je podle tebe nebo něj konzum? Jsem konzumní, protože mám Macbook za 70k a Iphone za 35 a Ipad za 35? Podle mnoha nemajitelů ovčáckého jablka, jo, protože všichni, kdo mají Apple jsou pozéři a snobové. Až na to, že to já jako grafik potřebuji k práci. Zato ale třeba nemám televizi ani auto (všude chodím pěšky nebo využiju Uber či vlak). Nemám problém si koupit kabát za 10tis, ale zas ho mám na 10 let a za rok podobných věcí nakoupím třeba 5 (nemyslím cenově, ale množstvím - takže nejsem žádný shopaholic, kterýmu měsíčně přibyde 10 věcí z fastfashion řetězců). Zároveň preferuju life balance - pracuju asi jen 20-30 hod týdně, ano, kdybych dělala víc, měla bych víc peněz (a asi byla v tom klasickém kolotoči - vydělávám víc, můžu si dovolit (utratit) víc). Takže co přesně je podle tebe konzum - zběsilé nakupování, nakupování drahých věcí, zbytné nákupy?
@Sandman1 píše: Více
Já si zas všímám. toho, co teda vlastně ti, co se rozhodli skoncovat s kapitalismem a otročení nějaké firmě, dělají. Čekala bych, že budou mít třeba farmu a budou se živit z vlastních výpěstků. Ale většinou si otevřou poradenství, píšou knihy, pořadají semináře, vše samozřejmě placené. Takže vlastně je živí ti, co v tom kapitalismu a otroctví furt ještě jsou. ![]()
@ambruše píše: Více
Jo, to je docela trefný a často to tak opravdu je.
Lidé jsou pořád stejní. Vývoj nejde tak rychle aby jsme se za posledních tisíc let nějak významně změnili. Jen kulisy se mění.
možná proto, že i když chci jíst vlastní výpěstky, těžko budu vyrábět ze lnu kalhoty jak krtek a z krávy boty.. a od kováře si necham vytrhnout zub ne? z čeho budu platit třeba zdravotní pojištění, když nebude farma vydělávat? farma je normální fungující firma, proč by se nemohly pořádat kurzy nebo psát knížky, krom prodeje rostlinných a živočišných produktů? to neni skoncování s kapitalismem, ale spíš přebíráš za svoje štěstí mnohem větší zodpovědnost a zároveň si svým pánem. Všechno má své pro i proti. A je fajn mít tu možnost volby.
@inzenyrka85 píše: Více
Farma je fungující podnik a taky tvrdá práce. Ti lidé mají můj respekt.
Pořádání motivačních kurzů a psaní knih na toto téma je snaha se uživit bez tvrdé práce.
Různí falešní prorokové, zvěstovatelé konce světa, to zná každá generace.
Dnes jsem tu v jiné diskuzi zmiňoval Klácela. Kam se na něj autor zmíněný zakladatelkou hrabe. ![]()
@Josef_t však já nijak nezlehčuju tvrdou práci, ale pokud k tomu někdo píše blog nebo knížky, proč ne.. Bohužel ale dnes může psát každej a je pak těžký najít kvalitní knížku. a motivační kurzy nevim co je, mě zajímají akorát kurzy permakultury. A hlavně proto, že vrána k vráně a networking, předávání zkušeností a znalostí, který prostě nemam a potřebuju je rychle.
@inzenyrka85 píše: Více
Když někdo něco dělá a k tomu píše knížky o tom, jak to dělá nebo pořádá kurzy, tak OK. Já myslela ty, co prostě seknou s prací, ale nic jiného dělat nezačnou, jen pořádají ty kurzy, jak změnit myšlení atd.
@Ruxas píše: Více
Stejní jsme už 2000 let, stále jako zvířata.
a všichni tihle „nezávislí“ kde myslíš, že berou peníze?
Vydělali na ně obyčejně někde v kapitalistickým molochu. Nebo podědili, nebo duchovní lesany visí finančně na manželovi.
A to jsem těchle „soběstačných lidí bez konzumu“ potkala celou řadu. Vždycky v zákulisí jejich mediálního obrázku bylo výše uvedené.
Pokud budeš jen číst motivační volovinky a plkat o tom s podobně laděnými lidmi, tak to z tebe bude jen takový salónní odpůrce konzumu. Pokud to myslíš opravdu vážně a máš odvahu se zbavit všeho, co dělá tvůj život pohodlným a aktivně se zapojit třeba do obnovy přírody, tak potom je možno věřit, že to myslíš vážně. Nic bys tím sice nezměnila, protože už se to všechno valí z kopce se stále zvyšující drtivou akcelerací a lidé se nevzpamatují dřív, než už bude definitivně pozdě, ale budeš mít alespoň malý bod k dobru.
@Bytsamsebou píše: Více
Prosím tě, neříkej. Tak ty máš doma samé umělecké sklo a nevíš, co je Moser? Nene.