Koronavirus a dovolená

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
28.3.20 13:04
@Anik píše:
Ale jo, já se nepouštím do žádných ekonomických rozborů jako ty, já jen říkám fakta od vlády, a jak se k tomu zaměstnavatel postaví, je na něm. Jestli si všímáš, tak radím zakladatelce stáhnout krovky.
My teda jsme doma za 100%. Brno, firma cca 190 lidí.

Ono opravdu záleží, co to je za firmu a jakou má vidinu do budoucna. Třeba cestovní ruch nebude mít dlouho na růžích ustláno, navíc ještě budou platit storna atd. Takže se vůbec těm podnikům nedivím, že nechtějí prodlužovat agónii. Stát jim to nezaplatí, kde by na to vzal. Nějakou podporu jim možná zkraje poskytne, ale pak přijde krize a lidé budou méně utrácet a omezovat zbytné výdaje. Navíc ty firmy předpokládaly, že to bude třeba 14 dní, ale s tak dlouhou dobou určite nepočítaly. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3585
28.3.20 13:08

A navíc, většina firem je, předpokládám, fungujících líp, než tak, že jakmile je krátký výpadek, tak jde firma na buben,,,jakože třeba někdo žije od výplaty k výplatě,,,tak takhle si nepředstavuju fungující firmu. Co vidím v mým okolí, tak většina je ok, a čeká až bude moct aspoň částečně znovu fungovat,,,čili vyházet zaměstnance je hloupost, kde by je pak ze dne na den nabrali. Tak holt měsíc dva místo 100% zaplatí těch 20%, ano, sáhnou třeba do nějakých záloh,,,a pak, okamžitě jakmile to půjde, tak naskočí. A státní firmy jsou teď naprosto „v pohodě“ žejo, ty můžou klidně dál platit 100%, protože s těma penězma se v jejich rozpočtu vždycky počítalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.20 13:09

Zaměstnavatel zakladatelky, co jsem tak z příspěvků, pochopila by chtěl, aby si tu neschopnost dále prodloužila (zjišťování zdravotního stavu) nebo aby šla na dovolenou. Asi zatím vyčkává, jak se situace vyvine.

• Citovat
  • Upravit
3585
28.3.20 13:13

Ano, chápu ho, je to pro něj jednodušší, asi taky nechce propouštět. Akorát zakladatelka to nechápe a vypiskuje. Mně původně hrozil ten povinnej OČR za 60% a šla bych do něj hned, byť míň peněz, ale místo si chci udržet a chápu tuhle blbou situaci. Potom to u nás změnili na 100% pro všechny bez ohledu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.20 13:15
@Anik píše:
A navíc, většina firem je, předpokládám, fungujících líp, než tak, že jakmile je krátký výpadek, tak jde firma na buben,,,jakože třeba někdo žije od výplaty k výplatě,,,tak takhle si nepředstavuju fungující firmu. Co vidím v mým okolí, tak většina je ok, a čeká až bude moct aspoň částečně znovu fungovat,,,čili vyházet zaměstnance je hloupost, kde by je pak ze dne na den nabrali. Tak holt měsíc dva místo 100% zaplatí těch 20%, ano, sáhnou třeba do nějakých záloh,,,a pak, okamžitě jakmile to půjde, tak naskočí. A státní firmy jsou teď naprosto „v pohodě“ žejo, ty můžou klidně dál platit 100%, protože s těma penězma se v jejich rozpočtu vždycky počítalo.

Stát si to vždycky zařídí, je buď do dluhů nebo budou chtít potom vyšší daně. Jiná možnost není. A těm firmám se většinou točí kapitál, moc jim neleží volné prostředky. A ono nepůjde o krátký výpadek, to bude trvat třeba rok než se vše vrátí k normálu. Navíc většina firem u nás je navázána na zahraničí. Zatím propouštějí hlavně restaurace a ty, co mají něco společného s cestovním ruchem.

• Citovat
  • Upravit
9293
28.3.20 15:55
@Anonymní píše:
Tak já už jsem našla na nějakých právních stránkách, že se to má řešit překážkou ze strany zaměstnavatele. Žádné propouštění nebo vybírání dovolené, pokud nebyla nahlášena 14 dní předem a ty s ní souhlasíš.

Ale ty s tou dovolenou souhlasit nemusíš
Zaměstnavatel ti jí prostě může nařídit i bez tvého souhlasu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.20 21:37

@kavenka Může ji nařídit, ale jen pokud je to 14 dní předem.

• Citovat
  • Upravit
29.3.20 19:05
@alena1995 píše:
Proč by Ti měl platit za to, že jsi doma a nic nedelas?

přesně, musí oznámit 14dní předem a nemůže tě vyhodit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat