Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@sophie11 píše:
Naprosto souhlasím! Kolem mě několik rodin mají odjet na lyžování do Itálie a jen jedna se rozhodla nejet.. já osobně bych nejela určitě, natož s dětmi, dle mě je to opravdu nezodpovednost…ani bych se tam necítila komfortne. Manželova dcera z prvního manželství (17) vyrazí zitra a “prý ji ten výlet nemáme kazit trapným strašením”… no jako min 14 dni ji pak nechci vidět
No a to je ono, trapný strašení a nedej bože kdyby to dotáhla sem, nakazí další lidi, kteří to třeba obserou kvůli tomu že se někdo přece nebude omezovat. Nejsem pro nejakou přehnanou paniku, nekupuji zásoby ani respirátory, ale do zahraničí bych nejela, už vůbec ne do Itálie.
@sophie11 píše:
Naprosto souhlasím! Kolem mě několik rodin mají odjet na lyžování do Itálie a jen jedna se rozhodla nejet.. já osobně bych nejela určitě, natož s dětmi, dle mě je to opravdu nezodpovednost…ani bych se tam necítila komfortne. Manželova dcera z prvního manželství (17) vyrazí zitra a “prý ji ten výlet nemáme kazit trapným strašením”… no jako min 14 dni ji pak nechci vidět
Tohle je ono, lidi se chovají, jako by se nic nedělo, žádné minimální primární opatření. Jsou to sobci. Neříkám nechodit do práce a do školy a tak, ale myslet trochu jako tak, že je tady nebezpečí. Srovnávat to s chřipkou a chřipkovým nebezpečím je prostě trapné a ubohé. Ale oni se prostě neomezí. U nás jarňáky, spousta rodin v Itálii, další se tam chystají na 3-4 dny, nějaké varování, že by tam neměli jezdit neberou v potaz, nebudou se omezovat. Za týden zasednou do lavic a práce s ostatními. Vadí mi to hrozně.
@zuzu224 píše:
@lucenka
Nez otestovali pacienta 1, ktery uz byl nekolik dni nemocny a mel kontakt na Cinu, tak to taky trvalo. Nejdriv byl poslan domu, ze ma chripku. Oni na to neprisli diky spouste zapalu plic, ale diky pacientovi 1. I ten Italsky epidemiolog si mysli, ze uz je to v Italii od ledna.
ale tak to je podcenění ze strany Italů, když člověka s kontaktem na Čínu s příznaky pošlou domů bez otestování. A kdyby ho ani pak neotestovali, tak by na to během pár dnů stejně přišli, protože by se jim v určité oblasti začal rozmáhat zápal plic.
@Šáruší píše:
Třeba mojí nemocnou maminku koronavirus ohrožuje, je ve vysoce rizikové skupině, starší a nemocná. Takže třeba mě to děsí. Doufám, že já a manžel a děti bychom to zvládli, ale mamka třeba by měla velký problém ( a nebo taky ne, ale vzhledem k jejímu tělu asi ano). A já jsem se včera přistihla, že mi vadí nezodpovědnost lidí. Jak se klidně seberu a jedou na sever Itálie lyžovat, protože omezovat se nebudou. Jak se Italové seberou a jedou do Chorvatska na karneval a podobně. Vadí mi to. A to se ještě nic neděje. Jestli přijde nějaká epidemie až pandemie, budou nebezpečné samotné vztahy mezi lidmi. Kdyby teď bylo nějaké hlasování pro okamžité uzavření hranic jako preventivní opatření, klidně hlasuju pro. Pokud mají virus, který hrozí celosvětovou pandemií, měli ty hranice uzavřít všude a hned. Pandemie bude stát světovou ekonomiku víc, než ztráty při preventivním opatření.
tak já bych taky nic nerušila
za měsíc mám letět do Singapuru a nic zatím rušit nehodlám.
@inkakřivák píše:
@Šáruší Jako lety jaksi bohatší bych se měla taky děsit, o nemocech mluvit nebudu. A víš co? Kašlu na to a neřeším to. Nebojím se. Vždyť je to směšná hysterie. Furt je to jen chřipka. Je mi to panikaření směšné. Jo, až to bude zde a budou lidi padat jako mouchy, tak se třeba začnu bát, ale nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko? Mimochodem, viděli jste někdy padat mouchy? Já ne.
Mně prostě lidé tvého uvažování jsou silně proti srsti, opravdu silně. Nechci panikařit, fakt ne. Ale bagatelizovat to jako ty prostě nebudu. Není to jen chřipka, a možná, kdyby se lidé začali chovat zodpovědněji, nemuseli by se pak bát a začít stahovat kalhoty. Až budeš jako v Číně sedět v čekárně a vedle tebe se budou válet plné pytle s mrtvolama, tak si vzpomeň na kecy o chřipce. Epidemii může Česko zvládnout, na pandemii není připraveno, nelze se na to připravit a bez nutné lékařské péče při velkém počtu začnou umírat i méně ohrožené skupiny, které by to při plné lékařské péči zvládly. Já se přiznám, že mi vadí lidé jako ty s bagatelizováním jako ty. Já jsem spíš vděčná, že to tady není, že se na to připravují, že snad máme propracované nějaké plány a vědí, co budou dělat, že snad máme to zdravotnictví na super úrovni, než že bych byl machr, která plácá něco o stahování kalhot a obyčejné chřipce.
@lucenka píše:
tak já bych taky nic nerušilaza měsíc mám letět do Singapuru a nic zatím rušit nehodlám.
no tak ty nám to nezavlečeš k nám, přesto si myslím, že patříš k typu lidí, co mi momentálně vadí.
@Šáruší píše:
no tak ty nám to nezavlečeš k nám, přesto si myslím, že patříš k typu lidí, co mi momentálně vadí.
a ty víš, kam tam odtud poletím a kdo tam letí se mnou? ![]()
@Šáruší a to mám sedět doma na zadku? Protože danou nemoc můžeš chytit prakticky kdekoliv. to bys nesměla vycházet z domova, abys byla v bezpečí.
@inkakřivák píše:
@Šáruší Jako lety jaksi bohatší bych se měla taky děsit, o nemocech mluvit nebudu. A víš co? Kašlu na to a neřeším to. Nebojím se. Vždyť je to směšná hysterie. Furt je to jen chřipka. Je mi to panikaření směšné. Jo, až to bude zde a budou lidi padat jako mouchy, tak se třeba začnu bát, ale nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko? Mimochodem, viděli jste někdy padat mouchy? Já ne.
Ty jsi hloupá, promiň. To není žádná hysterie, ale racionální uvažování vzhledem k informacím. Takovéhle zlehcovani vede akorát k tomu, že lidi jako ty pak začnou hysterčit a panikarit, protože jsou naprosto nepripraveni. Už se ozývají doporučení, aby si lidé udělali zásoby na 1-3 měsíce.
Já teda strach mít začínám, už to není legrace a nikdo nevíme, co přijde. Někdo říká, že ten vir nemá rád teploty nad 22 stupňů Celsia, jenže než bude venku teplota 22 a více, tak z toho může být pandemie…anebo tenhle virus přežije i vyšší teploty.
Kolegyně teď jede s celou rodinou lyžovat do Itálie a já se teda bojím, aby to nedovlekli.
My si třeba ještě ani neobjednali dovolenou, jezdíme do Turecka nebo Řecka a letos o tom budeme uvažovat až v létě podle situace
@lucenka píše:
@Šáruší a to mám sedět doma na zadku? Protože danou nemoc můžeš chytit prakticky kdekoliv. to bys nesměla vycházet z domova, abys byla v bezpečí.
nejde o to nevycházet z domova, to ani není možné. Jenže lidé tvého typu to nechápou, oni se prostě nebudu omezovat. Nemohu zůstat sedět doma a nevycházet z domu, to jaksi není možné. Mohu ale zůstat na prdeli v Čechách, kde je zatím bezpečno, mohu uposlechnout doporučení a nevyjíždět do oblastí s nákazou, mohu se chovat zodpovědně k sobě a jiným. Jenže lidi jsou sobci a tak to odnesem všichni. Měli uzavřít hranice, měli to udělat všichni.
@Šáruší píše:
nejde o to nevycházet z domova, to ani není možné. Jenže lidé tvého typu to nechápou, oni se prostě nebudu omezovat. Nemohu zůstat sedět doma a nevycházet z domu, to jaksi není možné. Mohu ale zůstat na prdeli v Čechách, kde je zatím bezpečno, mohu uposlechnout doporučení a nevyjíždět do oblastí s nákazou, mohu se chovat zodpovědně k sobě a jiným. Jenže lidi jsou sobci a tak to odnesem všichni. Měli uzavřít hranice, měli to udělat všichni.
kdyby všichni komplentě uzavřeli hranice, tka by ti zkolabovala ekonomika
A tedy nikde jsme nečetla doporučení, že se nemá cestovat do Singapuru
A třeba v Itálii se nedoporučuje cestovat jen do určitých oblastí, kde se virus objevil.
@LBureska píše:
Já teda strach mít začínám, už to není legrace a nikdo nevíme, co přijde. Někdo říká, že ten vir nemá rád teploty nad 22 stupňů Celsia, jenže než bude venku teplota 22 a více, tak z toho může být pandemie…anebo tenhle virus přežije i vyšší teploty.
Kolegyně teď jede s celou rodinou lyžovat do Itálie a já se teda bojím, aby to nedovlekli.
My si třeba ještě ani neobjednali dovolenou, jezdíme do Turecka nebo Řecka a letos o tom budeme uvažovat až v létě podle situace
No a kolik vlastně je stupňů v Číně, nebo bylo když se to šířilo? Já myslela, že tam je teď teplo.. a taky tam jižněji Singapur atd, tam je teď turistická sezóna a pařáky ne?
@Šáruší Lepší se smát než tu hystercit. Vždyť je to směšné. Jak se u řeší dovolená v Bulharsku, nehtarky a kdoví co. Klidně to zde už dávno může být, třeba ta pokaslavajici prodavačka v Lidlu. A co? Tak má chřipku. Nebo coronavirus? Podle tebe se máme všichni zavrit doma a čekat? Není to mor. Takže jo, já na to kašlu a žiju dál stejně jako předtím. Až se to tu objeví, budu se vyhýbat místům s velkým množstvím lidí, víc si umývat ruce a jíst víc zeleniny. A hotovo. Pořád je to jen chřipka, i obyčejná chřipka může vést k zápalu plic. Přece nebudu bláznit.
@Anonymní píše:
No a kolik vlastně je stupňů v Číně, nebo bylo když se to šířilo? Já myslela, že tam je teď teplo.. a taky tam jižněji Singapur atd, tam je teď turistická sezóna a pařáky ne?
právě nevím, já četla v jedné diskuzi, že nemá rád vyšší teploty, ale mně se to teda nezdá…právě vzhledem k tomu, že je už i v zemích, kde je teplo