Koukání na tv

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2923
14.2.06 13:40

Přesně takové reakce jsem čekala-ale naše dítě chápe, rozumí… více snad poví vývojový psycholog(což já nejsem). A moje"ostrá"reakce byla směřována spíš k odkládání malochů k telce…

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.2.06 13:42

No tak já bych řekla, že to jednak ničí zrak, jednak televize škodlivě elektromagneticky vyzařuje, jednak to ovlivňuje negativně dítěti podvědomí (všechno dětské vysílání v tv je kromě minima výjimek dost nepřirozené nemluvě o vsuvkách reklam apod - z toho mohou mít některé děti až děsy) a jednak ho to činí závislého na zábavě zvenčí bez vlastní aktivní účasti. Tak já bych si to s tou televizí dobře rozmyslela. Petra

• Citovat
  • Upravit
Missorka
14.2.06 13:44

Vrony,

to nebylo ve zlém. A fakt mám daleko k pyšné matce, která přes slzy dojetí nevidí… Ale Vojta docela mluví, tak když mi popisuje co krtek dělá, tak si to mám vysvětlit, že nerozumí, pasivně se baví a bude hyperaktivní?

Peta

• Citovat
  • Upravit
847
14.2.06 15:14

Ja muzu jen rict, ze dcera - jsou ji 3 roky dost chape to na co se diva, poustime ji Popelku, Tarzanka, Mickeyho mause a vetsinou z 90% jsem s ni a povidame si o tom, chci aby to vypravovala, coz je docela jde. A mozna to prinasi i neco pozitivniho - naprost presne rozlisuje mezi dobrem a zlem a vi, ze i zlobidlo se muze polepsit......Ale i tak vim,ze tv je spatna vec(pro deti) a za byla chyba ji to zacit poustet (ale je to jedna z mala chvil kdy dobrovolne a v klidu ji, jinak bych do ni nic nedostala, coz je samozrejme taky chyba.).

Bubina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
613
15.2.06 05:36

Musim ještě zareagovat, protože mám pocit že ta ironická poznámka od Vrony byla na mě.

Vrony, do ochrany tvého dítěte před televizí ti přeju hodně sil, budeš je potřebovat. Taková Kouzelná školka je pro předškoláčka zlá, zlá, ošklivý věc! :D Pokud ve dvanácti bude moct tvoje dítě konečně kouknout na první film, chci vidět, jak se bude tvářit, až mu tam postavíš tikací vajíčko z kuchyně a běda jak naskočí 91. minuta.

Klidně můžeš zírat i na příspěvky takových špatných matek jako já, co své dítě hned po narození po:,–(ily před tv, obložily polštařema a vrazily jim do ruky ovládačku, aby se mohly nerušeně věnovat svým vlastním sobeckým zájmům. (Pro ostatní jenom přesnim, že v těch dvou měsících to bylo sotva pět minut.)

Nicméně nechápu, s jakou arogancí odsoudíš i ta „vzdělávací“ videa pro nejmenší. To je jako kdybys říkala, že vzdělání pro seniory nemá smysl, protože když neudrží moč, jak by mohli udržet myšlenku…?! Vidělas někdy nějaké? Asi ne, že. Za těmihle projekty stojí početná skupina pedagogů a psychologů, kteří tu prospěšnost obhájí. Takže škodlivé určitě ne. Jo, možná to není ani nezbytné, ale děti to milujou. Proč dceři nedopřát něco, co ji baví, směje se u toho a i kdyby nic jinýho - má z toho radost. Pokud je ten pořad určenej pro děti, tak proč sakra ne?
A vůbec žádná televize do šesti let? To se pak můžou takoví teletubbies nebo krtek jít společně zahrabat, že jo:-)

Prostě všeho s mírou. Televize je médium stejně jako internet nebo rozhlas a v naší kultuře prostě svoje místo má. Může to být i velice užitečná věc, když se s ní zachází rozumně. S tím článkem samozřejmě souhlasím, hlavně s tou jeho první částí. Jenom je potřeba zapojit taky vlastní rozum a nepřehánět to.

Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
15.2.06 13:05

Kaede,

váhám, zda nechat tvůj výron bez komentáře, ale přece jen…

1. Vážně nepovažuju TV za démona.
  2. Informace od dětských psychologů, oftalmologů, neurologů nepodceňuji.
  3. Těším se, až budu se svými dětmi sledovat Krtka, Maxipsa atd.,ale až na to bude ten správný čas.Třeba kolem těch tří let,ne v miminkovském věku.
  4. Vzdělávací(nebo jak to nazvat) kazety pro mimina, to by mě fakt rozesmálo, kdyby to nebylo spíš k pláči. Mnohé z japonské kultury se mi moc líbí, ale přehnané usilování o výkon,které pak má dosti negativních vlivů,nemluvě vlivu na děti, a následné procento sebevražd těch, kteří to „nezvládli“, pro mě hovoří za vše. Co jiného jsou tyhle kazety pro kojence než „dát nejlepší vzdělání v co nejranějším věku“.Uvědomuju si, že tohle je úvaha už vzdálená původní diskusi, v Japonsku jsem navíc nebyla, píšu na základě toho, co je mi známo. Jediné, co uznávám, Kaede, je to, že formování dítěte je tvá věc, jen zkrátka s kazetami pro takové mrňata nesouhlasím. A propos, co se tyce jedovatosti tveho prispevku, nepojedla jsi nahodou spatne pripravenou „nafukovaci“ rybu :wink: ?
  5. Ad má poznámka o nudných a tupých dětičkách… Byla drsná, já vím, ale vychází z mých osobních zkušeností, několikaleté praxe ve škole. Bohužel jsem mnohokrát narazila na děti( a není to jen má zkušenost), které byly v některých věcech jakoby oploštělé, zakleté. Dosáhnout toho, aby něco vymyslely, byly kreativní , se míjelo účinkem. Prostě jim scházely zážitky, věci, které si malý člověk musím objevit (nebo mu k nim rodiče pomohou)do určitého věku, pak se to zdá ztraceno. Ono totiž vymyslet něco, mít fantazii, být aktivní atd. dá určitou práci, námahu a to tyhle děti nejsou nebo nemohou být ochotné akceptovat.Pomalu se vyptáváte a zjistíte, že jim nebylo dáno rodičovských pohádek, že nepřečetly téměř nebo absolutně nic. Pak se totiž reálný svět zdá ve srovnání mnohem méně barevnější, zajímavější , zábavnější, více náročnější… Je mi jich líto, ale cosi je nenávratně pryč. A z toho bych měla jako rodič strach…

uf, to jsem se rozepsala

Veru, která si rozhodně nemyslí, že je ideální a stoprocetní matka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
15.2.06 13:25

Veru, díky žes to tak hezky napsala, já bych to líp nevymyslela. Souhlasím s tebou na 100%.

Komka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
15.2.06 14:22

---nejste někdo z Rodiny? :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4258
15.2.06 14:28

nastesti u nas se telka ted tak casto nepousti, protoze neni cas.ale driv jsem ho k telce dala aby nerval a zabavil se-jen ale kdyz jsem nekam odbehla.vim ze to neni zdrave.no ale proc to moc nevim.ale lepsi je kdyz mu neco rikas ty azabavujes hrackama,v televizi stejne nenajde to co potrebuje,diva se na ni jen kvuli tem blikajicim obrazkum.asi to bude skodlive na oci,ne?no je to asi tak jako ze mobily nemaji byt u hlavy ze neco vyzaruji ale prokazany to myslim taky neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
15.2.06 15:32

Bubu, proč z Rodiny?
K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2096
15.2.06 16:56

No tak koukám, jak se to tu mele a mě by měli rovnou asi jako matku utratit :wink:

Ráno Kouzelná školka, tak 15 minut, víc ho to nebaví a záleží také, jaká jde pohádka. Když šel Pošťák Pat nebo Bořek, koukali jsme se rádi a komentovali, máme i knížky, určitě David ví, co se tam děje a je nadšený třeba pak z WC obrázků, které mu kreslím (milujeme Julču a Huga:))) Po obědě usínáme u Krtečka, tak do 10-ti minut a u lahve sunaru. To už máme 25 minut. Odpolko tak 2× týdně opět Kouzelná školka nebo Krtek…kolem půl hodiny, když není krásně a nejsme na zahradě či jinde venku. Suma sumárum jistě je to denně půl hodina, 2× do týdně hodina. Převážně sledujeme spolu, někdy ne, Davidovi budou dva roky a nemůžu říct, že nerozumí příběhům.

Jinak si hodně čteme, stavíme jak z lega dupla, tak už i z normálního lega, modelujeme, chodíme na procházky, básničkujeme, zpíváme…prostě od všeho trošku…

Nemyslím, že dělám něco špatně, střídám aktivní zábavu s pasivní a sledování Krtečka či Kouzelné školky považuju za pasivní a většinou to vyjde tak, že po hodině modelování, kdy se David plně soustředí, nebo po procházce…se kouká na svoje pohádky. Jak jsem psala už výše. Večerníček nás moc nebere, takže ten nepočítám, medvědi ho strašně iritovali, takže jen zamával panáčkovi a bylo.

Opravdu si nedovedu představit a možná mě odsoudíte, že se věnuju synovi od půl 7 do půl 1 nepřetržitě, pak spánek hodinu a půl a pak do osmi večer než jde spát. Samozřejmě, že jsem s ním, ale rád si někdy hraje i sám a někdy holt kouká na pohádku. Myslím, že to chce zlatou střední cestu jako ve všem…

Diny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
15.2.06 18:42

Diny, přesně jak to říkáš ty, to vnímám i já. U nás běží telka někdy jako kulisa, někdy je puštěné rádio - nemáme rádi ticho v bytě. Jiříček se kouká někdy Kouzelnou školku,když jsme doma, tak má dovolenou ještě jednu pohádku a večerníčka. Ale většinou stejně někde pořád lítáme, máme spoustu přátel s dětmi, se kterými se denně navštěvujeme, aby se pořádně vyběhal, pořád malujeme, modelujeme, miluje stavebnice… Rozhodně se nezdá, že by mu tím nějak trpěla fantazie.

Navíc tady běží celý den počítač - pořád průběžně pracuju a máme icq jako spoj mezi celou naší rodinou. Teď už musíme počítač zamykat a dokonce jsem Jiříčkovi udělala vlastní profil :D - když mu totiž bylo asi 26 měsíců, tak začal ráno potichu vstávat, dojde si na záchod a pustil si počítač a pouštěl si tu fotky, pohádky atd. a vůbec mě nebudil… Což zase tak špatný zvyk není, protože ráno si můžu o chvíli dýl přispat. Ale nehodlám si nechat zformátovat disk, takže má jednu velkou výjimku, že POUZE A VÝHRADNĚ ráno, když maminka spinká, může si tu sám hrát. Tím nemyslím nějaké střílečky, ale třeba vymalovánky na Dádině webu (www.patrasova.cz - znáte? :) super!) nebo maluje myší v paintbrushi, pak tu má dvě hry pro malé děti - obě jsou dělané na učení něčeho… Někdo na mě kouká jako na blázna, ale proboha je jiná doba… Práci s myší od nás okoukal sám, už teď umí s pc líp než můj otec, včetně shazování oken křížkem, otvírání věcí z lišty, funkci esc. a enter… Ale taky ho u toho prostě nenechám sedět celý den, jako u televizie… jakmile vstanu, počítač se zamkne a je konec. Asi jsem taky špatná matka, že si chci ráno trošku pospat, co? :) Jsem prostě noční pták, před 8 ranní nejsem schopna ani mluvit a opravdu jsem šťastná, že se tu chvíli Jířa zabaví sám a to tak, že neničí zařízení bytu.

Myslím, že je spíš rozumné v dnešní technické době hledat míru, než hystericky skákat a všechno rychle vypínat, jakmile se dítě přiblíží… ale je mi jasné, že mě tady asi valná většina odsoudí :) A to bych dítě nikdy nepo:,–(ila v dětské autosedačce před televizi, jak to dělají některé mé kamarádky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
15.2.06 19:59

Diny, vůbec to neděláš špatně, děti potřebují, abychom se jim věnovali, ale potřebují se i samy zabavit, pohrát si, být chvilku samy, takže střídání aktivní a pasivní zábavy je v pořádku.

Aprilmouse - vůbec tě neodsuzuju, myslím si, že v dnešní přetechnizované době není možné děti ochránit ani před televizí ani před počítačem. Přesně jak píšeš, někdy si potřebujem na chvíli odpočinout nebo něco udělat a jsme rády, že se dítko zabaví. Pár minut u pohádky v televizi je nepoškodí. A počítač děti přímo zbožňujou, ale taky s mírou.

Ale nechápu maminky, které odkládají už malá miminka k televizi, navíc na dlouhou dobu, dokonce je po:,–(í do autosedačky před televizi, to je hrůza!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
15.2.06 20:06

milý anonymové - když nemáte tolik slušnosti aby jste se přihlásili tak si běžte nadávat na rodinu tam je to baví víc.
Asi doma nemáte dítě nebo televizi.
Neříkám, že je dobré aby dítě sedělo u Tv od rána do večera, ale určitě není špatné vyhradit mu nějaký čas kdy se na TV dívá.

A babičky mají problémy pořád. :wink: ( ne všechny, ale radí rády jinak by to ani nebyly babičky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
15.2.06 20:13

Dacanko, myslíš diskusi na www.rodina.cz ? Tam nechodím, tam se nadává? Mě ty jejich diskuse připadají dost nepřehledné, tak to ani nečtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí