Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jsi přímo z Přelouče nebo někde z okolí? Školský úřad by ti mohl vyjet bližší školky nebo si domluvit pozdější příchod a nebo holt manžel přiblíží svou práci místě bydliště.
Dětí je mi teda dost líto.
@terien píše:
A můžu vědět, čím je kouření v autě zakázané? Nesmí se kouřit na motorce a řidiči vozidel s právem přednosti v jízdě. Že by si děda nemohl zapálit ve svém autě, o tom tedy nic nevím
Ok, myslela jsem, že ta vyhláška už prošla, teď koukám, že ne. Pardon za mystifikaci.
*Co říká zákon o kouření za volantem?
27/06/2018
Kouření v autě obecně zakázáno není. Přesto je podle odborníků přinejmenším stejně nebezpečné jako zakázané používání mobilního telefonu. V některých evropských státech mají přísnější pravidla a za kouření v autě, kde je spolujezdcem těhotná žena či děti hrozí vysoká pokuta. V Itálii tak může řidič dostat pokutu až 5000 eur. Ve Velké Británii dosahuje pokuta v přepočtu 1700 korun. A podobně jsou na tom řidiči ve Francii, Řecku, na Kypru a od května také nově v Rakousku.*
@Aduš8 píše:
@smurfka tohle je ale fakt těžký. Já jsem sama vyléčený kuřák, nesnáším zápach kouře, ale v tomhle případě bych se fakt snažila zařídit jinakNavíc fakt na jedné straně můžou být rádi, že děti do školky vozí. Není to jen o tom, že je odveze, ale musí je tam odvést, pomoct převléknout. To by dlouhodobě taky každý nedělal.
Když souhlasí s tim, že je bude vozit, tak to má dělat zodpovědně a bezpečně.
@terien to já také ne, proto píšu, že se nejspíš budou muset zařídit jinak. Mám v rodině jen kuřáky a můj otec si například taky myslí, že když by si jednu v místnosti zapálil, dítěti to neublíží. Naštěstí ale kouří jen v jedné místnosti, která patří k zahradě, takže to nemusíme řešit. Ale vím, že kdyby kouřili doma, nejméně jeho drahá polovička, která pálí jednu za druhou, by se taky neomezovala, protože její dům, její pravidla. A v tomhle případě je to stejné. Tchánovo auto, jeho pravidla. Navíc, podle toho, co zakladatelka píše, on to za nezdravé nepovažuje, o to je to horší, když si tu škodlivost ani neuvědomuje.
@unuděná píše:
Ok, myslela jsem, že ta vyhláška už prošla, teď koukám, že ne. Pardon za mystifikaci.*Co říká zákon o kouření za volantem?
Kouření v autě obecně zakázáno není. Přesto je podle odborníků přinejmenším stejně nebezpečné jako zakázané používání mobilního telefonu. V některých evropských státech mají přísnější pravidla a za kouření v autě, kde je spolujezdcem těhotná žena či děti hrozí vysoká pokuta. V Itálii tak může řidič dostat pokutu až 5000 eur. Ve Velké Británii dosahuje pokuta v přepočtu 1700 korun. A podobně jsou na tom řidiči ve Francii, Řecku, na Kypru a od května také nově v Rakousku.*
27/06/2018
Tak to ví každý, že cokoliv odpoutá pozornost není bezpečné, ale narozdil od mobilů to zakázáno není. Bohužel.
@terien píše:
A můžu vědět, čím je kouření v autě zakázané? Nesmí se kouřit na motorce a řidiči vozidel s právem přednosti v jízdě. Že by si děda nemohl zapálit ve svém autě, o tom tedy nic nevím
Muzes kourit, ale nesmis mit deti v aute.Kdyz te chytnou, tak mas flastr. Nekdy loni v lete (?) to vstoupilo v platnost. Nejsem proti, deckam se pod nos hulit nema.Vadi ko ro kdekoli.Ale libi se mi tady ty komentare, jak by nikdy nevlezli do auta s kurakem treba, ale za odvoz jsou vdecni
.
@Aduš8 píše:
@terien to já také ne, proto píšu, že se nejspíš budou muset zařídit jinak. Mám v rodině jen kuřáky a můj otec si například taky myslí, že když by si jednu v místnosti zapálil, dítěti to neublíží. Naštěstí ale kouří jen v jedné místnosti, která patří k zahradě, takže to nemusíme řešit. Ale vím, že kdyby kouřili doma, nejméně jeho drahá polovička, která pálí jednu za druhou, by se taky neomezovala, protože její dům, její pravidla. A v tomhle případě je to stejné. Tchánovo auto, jeho pravidla. Navíc, podle toho, co zakladatelka píše, on to za nezdravé nepovažuje, o to je to horší, když si tu škodlivost ani neuvědomuje.
Právě proto bych ho ty děti vozit nenechala.
@terien píše:
Tak to ví každý, že cokoliv odpoutá pozornost není bezpečné, ale narozdil od mobilů to zakázáno není. Bohužel.
No já bych neřekla, že každý. Když zakladatelky tchán si myslí, že to není zdraví škodlivé vyhulit s dětmi v autě dvě cigára za zavřenými okny, dost možná ho nenapadnou ani ty bezpečnostní důsledky.
Já osobně to považuji za stejně rizikové, jako kdyby děti nepoutal nebo nevozil v sedačkách a pokud si nebezpečí neuvědomuje, děti bych mu tam prostě neposadila. I kdybych měla vzít jinou práci a děti vozit sama.
@wildcherry píše:
Muzes kourit, ale nesmis mit deti v aute.Kdyz te chytnou, tak mas flastr. Nekdy loni v lete (?) to vstoupilo v platnost. Nejsem proti, deckam se pod nos hulit nema.Vadi ko ro kdekoli.Ale libi se mi tady ty komentare, jak by nikdy nevlezli do auta s kurakem treba, ale za odvoz jsou vdecni.
A můžu teda vědět, kde tohle najdu?
@Aduš8 píše:
To je ro nejhorsi, ze si to neuvedomuje
@terien píše:
kouřit v autě je zakázané pokud vezete děti..Je to vymezené v tom že se nesmí kouřit před školou, na úřadech na místech k tomu určených a je tam i že pokud vezete nezletilé, nesmíte kouřit v autě..pokud by ho chytli cajti tak má pokutu..pokud jede sám nebo s dospělýma a kouří tak za to pokuta není.
@terien píše:
A můžu teda vědět, kde tohle najdu?
Jo to nevim
, nebo to neproslo? Ja myslim ze ano, dost se to u nas resilo
.Ale mne je to v celku fuk, ja detem proste v aute, ani nikde jinde necmudim, kdyz si chci uz teda zapalit.
@smurfka @wildcherry Já si to právě taky myslela, že už to vstoupilo v platnost, ale když jsem googlila, tak jsem to nenašla ![]()
@smurfka píše:
kouřit v autě je zakázané pokud vezete děti..Je to vymezené v tom že se nesmí kouřit před školou, na úřadech na místech k tomu určených a je tam i že pokud vezete nezletilé, nesmíte kouřit v autě..pokud by ho chytli cajti tak má pokutu..pokud jede sám nebo s dospělýma a kouří tak za to pokuta není.
Jo, takze mam pravdu ![]()
@smurfka není to pravda, návrh zákona, zakazující kouřit v autě v přítomnosti dětí tenkrát smetli poslanci že stolu. Na Googlu o tom najdeš spoustu článků.