Křest - jsem proti!

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
13119
26.2.12 16:24

a co říct celé rodině, že ty jsi ateista, manžel věřící, tak chceš ať si děti vyberou samy až budou plnoleté. A pokud samy dojdou k tomu, že chtějí být pokřtěné, že jim vůbec bránit nebudeš, jen jsi pro svobodné rozhodnutí. Tohle by mohli respektovat, ne?

• načítám...
2182
26.2.12 16:26

Tak abych to jeste upresnila, manzel je sice krteny katolik, ale chova se jak pohan, myslim ze ani poradne neveri v boha, proste ma to na haku!!!
Ale jeho mati- ta je kostelova! My zijeme v zahranici a domu se dostaneme jen malo, proto chce asi aby byla jeho mati spokojena. Kdyz spolu volaji pres skype, porad jen od ni slysim, a nechate je teda pokrtit jo???? :pocitac: :zed: :zed:

Myslim, ze pokud by netlacila matka, tak snad se podari mi obhajit svou, ale znate to, matka je matka :zed:

Porad chce vedet kdy prijedeme domu,porad to datum… Myslim, ze chce objednat krtiny!!!! :zed:

• načítám...
27259
26.2.12 16:27

tak bych tchýňce řekla, že už jste je nechali pokřtít a hotovo. Pokud s manželem nechcete, tak to nedělejte.

• načítám...
6569
26.2.12 16:29

V tomto bych nelhala :nevim:

• načítám...
26.2.12 16:31

nebo normálně běžte spolu za tím knězem na tu schůzku, co se dělá před křtem a ty tam řekni, že děti křtít nechceš a pobavte se o tom. Podle mě by v takovém případě měl kněz sám křest nedoporučit, což by mohlo tchýni zavřít pusu.

• načítám...
2182
Ester13 píše:
Neber to jako rýpání, opravdu to tak nemyslím, ale proč nechceš, aby byla děcka pokřtěná? Pokud k tomu máš vysloveně nějaký ideologický odpor, chápu, že to přes Tebe neprojde a dál můj příspěvek ani nečti :).Ale na druhou stranu, křest není cejch, myslím, že i vedení k víře může probíhat nenásilnou a přínostnou formou, hovoří-li se s druhým na pozadí podobenství a příběhů z Bible. Ono ta víra z venku vypadá jako jedno velké dogma, ale v reálu to tak není.
Já mám jinou víru než chlap, nejsem křesťanka, ale on je a nakonec malé pokřtíme. Však on si vybere sám, k čemu v budoucnu tíhnout. I kdyby konvertoval k islámu, křest mu v tom nebrání, ale chápu, že je to pro katolíky ohromně důležité pokřtít. a já se docela těším, až s malým probereme třeba Samařana :)

presne tak, mam k tomu odpor!!!
:cert: :cert: :cert:

• načítám...
12651
minime píše:
Pochybuju, ze by to slo bez souhlasu matky… Taky malou nechci dat pokrtit a do ted posloucham, ze je to pohanek… Takze ti rozumim.
Proste podle mne pokud se budou deti chtit stat katoliky, tak se nechaji dat pokrtit sami az z toho budou mit rozum, tot muj nazor…

A není to tak, že matka s tím souhlasila sňatkem v kostele? Já o tom moc nevím, ale někde jsem četla, že tím, že si ateista bere katolíka v kostele dává souhlas s tím, že jejich děti budou vychovávány v souladu s vírou…

• načítám...
2499
26.2.12 16:33

Možná je to celé o tom, že Martext se cítí být manipulovaná manželem a jeho maminkou. Že vlastně křest je forma boje o dominanci. Organizací svatby to začalo (nejspíš ale ještě dřív) a teď ten křest je takové uchopitelné téma, kde se jde tomu vzepřít. Ve vztazích je mnoho pro druhé neviditelných a vnějšně neuchopitelných nitek, kterými může být člověk svazován a postupně ztrácet půdu pod nohama. Už jen ta nerovnováha: spojení manžela s jeho matkou. Nejspíš i manžel své matce podléhá. Moje rada je: nedejte se. Přílišnou přizpůsobivostí ztrácí člověk sám sebe a časem přijde o svůj život, protože žije vlastně život někoho jiného.

• načítám...
31594
26.2.12 16:34

No mě by ten křest zas až tak nežral, pocákaj dítěti hlavu, pro tebe jako nevěřící to nemá žádný význam.
Spíš jsem docela zvědavá, jak se to bude vyvíjet dál, pokud je muž věřící a jeho rodina na tom lpí, tak určitě budou chtít děti i k víře vychovávat :nevim:
To, aby se vzali lidé v kostele by podle mě mělo být podmíněné tím, že jsou oba věřící, takto vám to ohledně dětí bude dělat rozbroje celý život…

Ale mě osobně by výchova k víře nějakým rozumným způsobem nevadila. Tchýně by mi nesměla děti plašit nějakým peklem a jiné chuťovky, ale křesťanství je světový filozofický směr a dítěti v tomto umírněné vzdělání rozhodně neuškodí, spíš naopak.
Takže bych se snažila o kompromis, aby se dítěti nechával volný prostor k svobodné volbě, ale zároveň bych se tomu úplně hystericky nebránila, není to žádné sektářství a člověk dostane morální základ do života, který leckterým lidem v současnosti chybí ;)

• načítám...
10713
26.2.12 16:40

Pokud vím, tak svatbou v kostele nevěřící manžel(ka) souhlasí s tím, že děti budou vychovávány ve víře, k čemuž pochopitelně patří i ten křest. Tak se nabízí otázka, jestli to manžel opravdu chce, nebo je jen manipulován matkou…

• načítám...
6555
26.2.12 16:41

Takhle - pokud jde jen o křest, tak ač jsem nevěřící, asi by mi to nevadilo - je to jeden den a nic to pro mě neznamená…Ale pokud bych kvůli tomu měla docházet k faráři a poslouchat nějaké jejich hodinové plky ( prosím ať si to věřící neberou osobně) a kdyby kvůli tomu začli prarodiče vyžadovat chození dětí do kostela apod. (ustoupilas dvakrát, proč ne po třetí), tak to je teda s klidem pošlu do háje.
A hlavně si to ujasněte s manželem! To jste měli už před svatbou.

• načítám...
2739
26.2.12 16:47

Příspěvek upraven 28.02.12 v 19:34

• načítám...
10713
26.2.12 16:48

My třeba žádná sezení s farářem, jakožto přípravu na křest neabsolvovali, jen jedno setkání, kvůli vyplnění papírů. Ale to už záleží na každém faráři :think:

Jinak teda souhlasím s tím, že předně byste si to měli ujasnit s manželem a podle toho to říct rodině.

• načítám...
1140
26.2.12 16:50

pokud by to bylo jen kvůli mamince, tak bych rozhodně děti nekřtila. Křtít děti, když se ti to příčí, to prostě nejde dohromady.
My sice máme děti pokřtěné, ale prostě jsme to tak cítili oba, byť jsem se k víře sama nikdy předtím nehlásila.
Jinak ve tvém případně bych klidně byla černou ovcí rodiny :jazyk:

• načítám...
14856
26.2.12 16:51

Já myslém, že tohle je docela ošemetná záležitost a těžko se hledá kompromis. Oba jste rodiče a oba máte pravo na to svoje…jeden ale musi ustoupit a myslim, ze v tomhle se neda moc ustupovat napul. Bez toho to nejde. Pokud by manzel byl hodne verici a vim, ze by mu na tom hodne zalezelo, tak bych ustoupila i kdyz nejsem uplne ateista, ale vuci krestanstvi mam docela vyhrady i ideologicke.

Sice jsem necetla uplne pozorne diskuzi, ale jestli se k tomu stavi vlazneji a jen chce udelat dobre matce, aby byl doma klid, tak to bych trvala na tom, ze krest nebude, jen kdyby to fakt myslel vazne a bylo to pro nej dulezity…

tyhle veci by ale meli byt vyreseny uz pred svatbou.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný