Křesťanské jesličky - diskuse

• Fotoalbum (129)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
10848
29.4.09 23:32

janku,
NBK - je Nová Bible Kralická

S.F. je Saša Flek . Hlavní překladatel Bible 21 (jeden ze dvou)

http://www.bible21.cz/…ible/bible21

tu je komplet text ke stažení a vůbec všechno o vzniku překladu.

majčus. a stěhování už je v dohledu?

Dneska jsem byla na užasný konferenci - o náboženství a státu. měl tam příspěvek doc. Jiří Kašný, který se zabývá církevním právem, Mluvil třeba o teritorialitě státu - uváděl příklad, že ještě před pár stoletími jsme si neuměli přšdstavit, že by na jednom území mohlo fungovat víc než jedno náboženství, a proto platilo, že čí je území, toho je i náboženství. A že možná není daleko doba, kdy na jednom uzemí může fungovat více státu, respektive, že se mohou různě překrývat a tak - no proste koukala jsem jak puk, hrozne zajímavý to bylo, no asi to rikam zmatene…

pak tam byl taky jeden mladej talent, nadejnej teolog Peter Novitzky- ten zas mluvil o teorii spravedlnosti, o rovnosti lidí bez ohledu na rasu, náboženství, politiku - zní to banálně, ale z jeho ust to bylo zajímavý. proste jsem nadsena.
i ostatní příspevky byly dost dobré. jeden byl treba o dokumentech, který se týkají sociálního učení církve, cca od Pavla IV doted.

páčko všem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
104
30.4.09 11:43

Holky, budu odpovídat tak nějak na přeskáčku a budu adresovat příspěvky (protože už nevím co kdo psal :lol: )

Bydlení s rodiči je docela kříž, to ví asi každý…Myslím, že teď až se narodí malé,to bude ještě těžší - tchýně už teď mi pořád opakuje, že jsem blázen, protože chci látkovat/ šátkovat/ uplatňovat jiné metody výchovy (založené na Respektovat a výt respektován) než většina matek. Docela mne to mrzí, protože je to moje/naše dítě a mě je moc smutno, že mi do toho každý kecá, místo, aby podpořil - tak nějak si stojím zanázorem, že nemusím s tebou ve všem souhlasit, ale vždy tě podpořím…

Hořínků je plná Stará Bělá, takže tatínek některé z vás mohl bydlet kdekoliv. Ale všichni jsme tu nějak příbuzní, takže určo bydlel vedle některého příbuzného :lol:

Máme za sebou jednu kontrolu a z krve a vyšegření mi zjistili, že moje tělo bere mimčo jako parazita (škůdce) a snaží se ho zbavit. Proto mimi neprospívá. Ale je to bojovník…No na:,–(ili na to betablokátory a dneska už to vypadalo mnohem mnohem lépe. Zda se to stihlo včas a co a jak zjistíme v polovině května, to nás čeká screening v 1. trimestru. Pokud dopadne dobře (a já v tom věřím), chtěla bych ostatní testy už odmítnout. ale když jsem to řekla u MUDRy, tak jsem dostala docela za uši, tak nevím, zda to dokážu :oops:

S tou zpovědí - je to trošku složitější. Myslím, že zpovědníků máme relativně dost. Ono ne každý by asi uvítal možnost otevřené zpovědi (hlavně staré babičky, ty jsou navyklé na starý způsob zpovědi, malé děti, které se zpovídají poprvé apod.) a halvně nezapomínejme prosím na důležité prostředníky (mohu-li říci úvodníky) zpovědi - na duchovní vůdce. Ten s námi může probrat v klidu vše a připravit nás na zpověd a samotná zpověď už je jen „sladkou“ tečkou za celým úkonem. Duchovní vůdce nemusí být kněz, ale hlavně člověk důvěryhodný a někdo kdo vám s vírou púomůže. Já osobně jsem měla nějakou dobu za důvěrníka kamaráda, který je teď ve3. ročníku na teologické fakultě. Rozhovory s ním byly předstupněm každé zpovědi (i když nás dělila velká dálka), hodně mi pomohly si ujasnit a samotná zpověď , která proběhla u faráře nemusela být už tak dlouhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
30.4.09 14:12

Ahoj děvčátka,

předně všem veliký dík za modlitby pro Honzíkovo uzdravení. Dnes jsme byli na kontrole, je v pořádku. A to mu ještě tuto neděli bylo ouvej, horečkoval (mezi 38 a 39st.), dusil se kašlem a navíc se mu vysela alergie na ATB :-(. Museli jsme je po 3 denním užívání vy:,–(it a doufat, že se mu nemoc nezvrhne do zápalu plic, či do dalších komplikací.

A nyní ZPRÁVA DNE:
včera odpoledne, po 9 denním vynechání MS jsem měla pozitivní těhotenský test. Už od neděle je mi blbě, jsem citlivá na pachy i vůně a nemám chuť k jídlu. Bylo mi to divné, ikdyž vynechání MS u mě není žádná novinka… Raději jsem ale zašla do lékárny koupit testík, ikdyž jsem tomu nijak nevěřila, byla jsem jen zvědavá. A ono jo…
Manžel i já jsme prvotní šok zpracovávali pár hodin, je u nás i tchyně - věčná optimistka, takže nám dodávala odvahy… Dnes jsem objednaná ke gynekologovi, tak uvidíme, ,jestli to třeba nebyla jen jakási falešná pozitivita tt po prasklé cystě :-)).

Jo, holt, i toto může být vyústění jedné krásné noci… :-) A fakt jedné jediné, na víc minulý měsíc nebyl čas ani energie.

Máme prodanou cleou výbavičku pro miminko, hluboký kočárek a autosedačku. Jediné, co mi zbylo, je odsávačka, kterou jsem půjčila kamarádce - naštěstí mi ji vrátí. Takže budeme muset shánět.

K Bibli 21: nezaregistrovala jsem žádné negativní stanovisko našich biskupů, Maxiku, pokud jsi měla na mysli toto. V posledních Katolických novinách jsem četla poměrně kladné hodnocení této knihy. Zatím jsem se k ní nedostala, ale koupila jsem si DVD s filmem Ježíš, tak jsem jej zhltla během jednoho odpoledne.

Cirr: to je velice dobrá zpráva o tom, jak miminko porostlo.Také dobře hodnotím tvůj přístup k výchově dítěte. Hlavně, aby ti to vydrželo, realita si někdy vynutí přehodnocení původního záměru.

JaneK: jsem už celá nažhavená na obrázky z vaší stavby!

Zatím vše, víc nestíhám.

Demi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
30.4.09 15:31

Chris - ještě jsem včera zapoměla reagovat na tvoje křtiny. Moc krásně jsi to popisovala a mi se to nádherně četlo :D . Přeju ti, abys i při duch. krizi, která třeba někdy přijde dokázala ten křest v paměti najít a znovu ucítit v duši. S Harpyjí jste si to tedy hezky užily a moc vám to kmotřenectví-kmotrovství přeju. Jen tak dál.

Cirr - já vím, že se s Hoř..... v Bělé roztrh pytel a protože si myslím, že já i ty si asi tady na netu chceme udržet trochu soukromí, dál to schválně nespecifikuju 8) .

Demi DEMI co to čtu ? 8O :D 8O :D 8O ! To jsou mi tedy zprávičky ! Jéééé ! Tak držím palce a raději to tu ani nahlas nepíšu, ale hned po kontrole dej vědět jak to, vypadá.

JaneK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
30.4.09 15:33

Demi - :lol: :lol: no tak to je bomba. gratuluju.
Zrovna ted Llevelyn na bc nabizi oblečení - delali nejakou sbirku detskeho oblečení, napisu, jestli ma i mimini veci. no dej vedet jak u lékaře, ale veřím, že bude miminko prospívat,

cirruso - no tedy, vidis, ani by mne nenapadlo, ze cosi takoveho gynekologove vubec zjistuji - moje dr. by se tedy vykaslala cokoli zjistovat az do konce prvniho trimestru.

se zpovedniky tedy mate vyhodu tam kde zijes. U nas je moznost, ze by kazdy, kdo by chtel, mohl prozivat delsi zpoved mimo zpovednici, absurdni. Nejsou lidi, no. diecezni kneží jsou absolutne přetažený, trochu lepsí je situace u řádovýc kněží - mezi nima je i pár starších, který třeba se špatně pohybují, ale hodně se tudíž věnují zpovědi…

to jsou jeste lokality kde je to daleko horsí… viz sever, treba.

EDIT: LLevelyn jsem predbezne psala, aby na tebe Demi myslela, ze se treba ozves…

jo a cirruso. no ono uvidis. s novinkama je vzdycky potiz, ze predkum se zdá to co delali oni prsote lepší ve vsech smerech. Ja jsem treba jedina latkarka v rode. Jedna segra mne naprosto respektuje, ale na babičky jsem musela trochu oklikou. Jak jsou latkovky uzasny, občas jsem jim nejakou nacpala, ze jako jsme mrnti koupila nejco uzasnyho a jak je to skely - no netroufli si mi odporovat :-) ovsem je fakt, ze ja jina kvubec nic na mrne nekupovala , tudiz jsem byla fakt nadsena.
takový "nejlepší obrana je útok - i když docela málo útočnej… Určite určitý pravidla si vymezit musíš, jinak to stejne časem nezvladneš, vybouchneš a pokazíte si vztahy. byldet s rodičema kazdopadne nezávidím zadny z vas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
30.4.09 16:24

Demi ještě držím doma herqula (kočík) po VaFim :lol:
jo a fotky ze stavby jsou už naloudované .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
1.5.09 10:17

Júúúú, skvělá zpráva, Demi , další miminko, moc gratuluju a přeju, ať všechno probíhá tak, jak má.
Jinak kočárek nám dosluhuje, až půjde Pavlíček do golfek, tak už ho nebudu moci nikomu nabízet, totálně jsem ho zrušila :oops:
Ale něco z mimivěcí určitě budu mít, nikdy nic neprodávám, protože skoro všechno sama dostávám jako dárky, takže až to bude aktuální, mohla bych něco poslat - jen nemám skoro nic univerzálního, všechno je echt klučičí a echt holčičí (babičky se realizují :lol: ) a hodně věcí už jsem poslala dál, jelikož nemám skladovací prostory.
No, teď je ještě opravdu brzy, teď hlavně ať tě pokud možno minou ty nevolnosti a únavy…

Cirruso , mám radost, že jsou zprávy lepší, dnešní medicína toho umí opravdu hodně, tak věřím, že květnové vyšetření dopadne dobře.
Ta obvyklá vyš. můžeš odmítnout, ale když je neodmítneš, nic se nestane, jen je na tobě, jak naložíš s výsledky.
Závažné rozhodování je až v případě, když ti doporučí amniocentézu, ostatní vyš. jsou ultrazvuková a z krve a nijak mimi nezatěžují.
Ještě je otázka, jak ten cukrovkový test, ale ty jsi mladá, takže tě na něj možná ani nepošlou.

Zpovědi - pište pište, to je pro mne velmi zajímavé téma.

Dostala jsem nějaké fotky ze křtu, ale nebudu je moci publikovat asi, protože jsou na nich i další lidé, od nichž nemám souhlas je vyvěšovat na net, tak by to nebylo seriozní.

Bydlení s rodiči - my s manželem jsme zvolili bydlení samostatně, i když u našich byla možnost, ale z praktických důvodů jsme si koupili byt ve městě. Taky si myslím, že zvláště po začátku je to mnohem lepší být sami.
Celý mou první část života jsem žila s našima v jednom domě s prarodiči od táty, fungovalo to velmi dobře, ovšem (už jsem to tu někdy někde psala) - zcela oddělené domácnosti, naprosto samostatně fungující. O zahradu se starali babička a dědeček, to byla jejich doména, k nám nahoru chodili jen zřídka… Neexistovalo, že by babička mluvila mojí mamince do chodu domácnosti nebo jí nějak kontrolovala.
Když jsou jasná pravidla, tak to má spoustu výhod, hlídání dětí, vzájemnou pomoc při nemocech a různých starostech… ale musí to všichni respektovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
729
1.5.09 14:16

Ahoj holky tak vidim rušno a povídavo hurá.

Cirus jo je to otec Jiří, ale já si s ním nesedla, vím, že vysokoškoláci ho mají moc rádi, ale pro farnost toho moc nedělá, se vším dělá problémy.Holky tady vědí, že nám nepokřtil naší zuzanku, museli jsme jinam.A jak se zachoval k tchýni, tak ta od té doby do ksotela nechodí vůbec.A dává mi to stále najevo, jak můžu chodit do kostela k takovému člověku.
Děti taky moc netáhne.No nevím, možná mu křivdím, ale nejsem jediná.
I Jarek s Janou chodili a bylo aktivnější a ted nic.

Dneska jsem si užila pravou bouřku s tchýní. Chtěla jsem jít s holkama na mši je 1. pátek v měsící a zároveň 2 roky kdy mi zemřel tatka.
Moc to pro mě znamenalo a nevím kde se v ní vzalo tolik zloby a hněvu.
V koupelně jsem to obrečela. Holky mě ale podržely, ještě že je mám. řekly Maminko my jdeme s tebou.V kostele když zpívaly ALELUJA jsem věděla, že vytrvat stálo za to.
I když jsem se mohla odstěhovat na faru prý farářovi vařit.
Ty křivdy tak strašně bolí, v těchto chvílích mám pocit že už to dál nezvládnu.A už zase bulím.Je mi to moc líto.

Omlouvám se že jsem se zase přišla vybrečet.

DEMI holka tak co? Čekám na zprávy.

Rafusko myslím na tebe, ted zvlášt mám pocit že tatka odešel včera.Drž se .

Maky jseš dobrá jak to zvládáš i s malou vánočkou :D

Víc už nevím
Barča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
1.5.09 15:21

Holčinky,

tak těhotenství u dr. potvrzeno, ale embrijko je zatím téměř neviditelné. Dutinka byla pěkně vidět a v ní zárodek - ale stáří podle menstruace neodpovídá, je to menší. Ale prý to nevadí, asi jsem otěhotněla později - ale kdy, ví Bůh…

Termín porodu mám zatím velmi orientační - vychází to na letošní Vánoce :-).

Dnes jedu s Danečkem k našim, tak si trochu oddychnu, jsem furt unavená a žaludek na vodě, však to znáte.

Lamvi : a co se stalo s tchyní? Zakazovala vám zase jít na mši? :evil:

Zatím všem krásný 1.máj!
D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
729
1.5.09 21:27

Demi konečně odpověd nádhera, gratulujem at Tě Pavel opatruje jako oko v hlavě, vyřid mu to. :D
Odpočiň si u mamky.

Jo naš babi zase řádila kvůli mše, ale už jsem se z toho dostala.

Začíná nám marodit Terezka je dost rychlé od rána takový skok, ted už nemůže ani promluvit, jen smrká kucká a chraptí.Tak uvidíme co z toho bude.
Všem krásný 1. májový večer.
Doufám, že nikdo neuschne, já dostala políbebí u věšení prádla u sušáku máme kvetoucí třešeň. :oops:
 Barča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3757
2.5.09 13:56

Demi - moc moc gratuluju k třetímu těhu! Vůbec jsem netušila, že jste si s manželem přáli ještě jedno miminko do třetice - tak ať máš všechno v pořádku, miminko krásně roste a je zdravé! Moc držím palce a ať to taky zvládáte s nemocným Danečkem, vždyť s ním je to tak vážné - jak to teď s ním vypadá?

Já výbavičku taky neprodávám, téměř všechno jsem rozdala, kočárky po klucích taky dosloužily, nechala jsem si jenom takové věci na památku - takže stejně jako Chris.

Cirruso - ať tvému mimi se taky upraví růst u tebe v bříšku a těhu ti pěkně pokračuje až do konce!

Lamvi - nechápu přístup tvé tchýně - jí vadí, že chodíte do kostela? To je přece vaše věc, aspoň myslím. A včera to smutné výročí tvého tatínka - určitě ti musí chybět, takový vzácný člověk jako tatínek.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.5.09 22:50

Ahojky všem,

ještě jednou děkuji za vaše nabídky výbavičky a kočárku - já myslím, že se domluvíme. Vzhledem k tomu, že nemám nic, vítám každou možnost pořídit věci pro miminko.

Lamvinku: bude ještě někdy s tou tvojí tchyní kloudná řeč? To je pořád dokola ta samá písnička - jsem křesťanka, ale do kostela ani za nic, tak vy taky ne… Hrozné.
Terezky je mi líto, snad to přejde během několika málo dnů…

Gerberko: to je milé, že ses ozvala. Říkala jsem si, co je s tebou? no my jsme třetí mimčo neplánovali (proto jsem rozprodala a rozdala celou výbavičku, až na pár věcí - křestní oblečky), prostě to přišlo… :-). Ale těšíme se oba s manželem, tak snad dá Bůh zdraví.
Daneček se drží.

Dnes jsem četla hodně zajímavý článek v MF Dnes o Bibli 21. Asi si ji nekoupím, ikdyž jsem jinak člověk hodně zvídavý. Ale tento nový překladatelský počin mě určitě až natolik neoslovil, jsem spíš pro tradiční jazyk. Také mi vadí, že v ní prý scházejí vysvětlivky, poznámky pod čarou, úvodní texty… přijde mi to takové divné, neúplné a nevzbuzuje ve mně důvěru. Stejně tak mě překvapilo, že autor celé myšlenky a spolutvůrce nového překladu je vystudovaný herec… Na podzim má vyjít nová bible Jeruzalémská, z dílny katolických překladatelů - uvidíme, jak to zvládli, když k B21 jsou tak kritičtí.

Zdraví všechny Demi.

• Citovat
  • Upravit
104
3.5.09 11:54

Demi,

tak to je výborná zpráva, další miminko do rodu:) Máš termín skoro na měsíc po mě, to budem skoro rodit spolu :lol:

Nechápu jak může babi něco takového říci, vždyť je to vaše věc, zda do kostela chodíte či ne… :roll: Já nejsem z vřící rodiny a vzpomínám si, že když jsem kolem 12 let chodila do kostela, tak můj táta byl na mě dost sprostý a řval, že jsem pánbíčkář, bylo to hodně stresující, takže tě částečně chápu. Každopádně bych asi babi urovnala velmi rychle do nějakkcýh mezí, protože mi relativně může kecat do čehokoliv, ale do víry, to teda fakt ne..Ani mi, ani mým dětem…A bála bych se, že třeba časem začne něco kloudit do dětí…

Tak u nás nemoc taky zabojovala - manžel už mi druhý den leží v horečkách, pohled na něj je dost bolestívý, skoro mi to trhá srdce :cry: Navíc je dnes neděle a do čtvrtka musí mít odevzdanou diplomku na studijním, tak to teď přišlo krajně nevhod :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
3.5.09 20:01

Holky, tak koukám po delší době, že deníčky už moc nejedou a přesunuly jste se na diskuzi.
DOčetla jsem a nedá mi to nenapsat-

Demi, gratuluju, vím, psala jsi, že jste to nečekali (co já bych dala za takovou nečekanou zprávu), M. už nechce a já moc, modlím se za to a snažím se zaujmout nějaký postoj, ale te´d je to pro mne docela těžké :? .
Budu na vás myslet, a´t je Pán s vámi ať tě opatruje i miminko, no a pokud to u nás opravdu bude konečná a bráškova žena neotěhotní, tak by se u nás taky něco našlo (po Kubíkovi)Jinak nevím, jestli používáš látkové pleny, příp. i ty)

CIrruso, dobře, že přišli na to, v čem je problém. Tak ať se mrně drží.

Lamvinku, je mi líto, že máte s tch. takové problémy. budu se snažit na vás myslet i na děti.

Jinak u nás o.k., na čarodějnice jsme měli s M. 9 výročí svatby, teď jen Kubík je nemocný (myslím, že jde o šestou nemoc), měla ji Bára taky a vypadá to stejně, před víkendem vysoké horečky a dnes ráno už byl osypaný. No zítra budu volat doktorovi, tak uvidím.

Budu průběžně sledovat, i když nepíšu, myslím na vás

Janka Kubík11m, Bára skoro4r

• Citovat
  • Upravit
729
4.5.09 21:32

Ahoj Janko je moc fajn, že dáváš vědět, že jsi s námi.

Jak ti rostou děti? Šestá nemoc u Vás ted koluje držíme palčeky at jste brzy fit.

Demi už mám pro tebe nachystaný fusak a v posteli pytel oblečků :-)
Hned bych šla do toho taky, ale bydlení pod mostem by asi nebylo to pravé. Však víš naše babi.Aspoň to budu prožívat s Vámi.

U nás je taky marodno k Terezce se mi přidala už i Zuzinka, zítra s nimi budu muset zajít k dr. než půjdu do práce, nějak se mi to nezdá.

Všem krásný týden plný Boží lásky Barča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová