Krmení novorozence - mateřské mléko plus příkrm

120
14.11.14 01:13

krmení novorozence mateřské plus příkrm

Zdravím maminky, včera nás pustili s čtyř denní princeznou porodní váha 2700 g domů a hned potřebuju radu, jsem nezkušená prvorodička a návod mi nedali :-) Po porodu miminko zhublo na 2500 a včera nás pustili z porodky, nabrala 2520.jenže! odzačátku jsem jen kojila a rozkojovala se spíše, malé to stačilo. poslední dva dny, včera v noci už v porodnici mi podali pro ni příkr hipp combio cca 20 ml, jelikož miminko pořád plakalo a bylo asi hladné. nacož mě byl doporučen ke kojení z prsu ještě navíc zakoupit Nutrilon a dát ji cucnout nutrilonu když bude mít málo. Princezna pěkně saje, je to drak, ale mě bolí hrozně prsa. mám rozpraskanou bradavku, natírám odzačátku bepanthen a větrám co můžu, ale mléko mám, stisknu prsa a objevují se kapky, taky musím mít vložky do podprsenky jelikož hned mám mokrou košili. taky když malá saje z jednoho prsa, tak druhé teče pomalu taky. bradavky mažu a bolí jako čert, četla jsem že se musí vydržet ale občas bych i chytla malou za hlavu surově jak to zabolí. Nepomohli by mi ty chrániče bradavek? jaké to s nimi je? bradavku mám občas šíleně natvarovanou z kojení. taky nevím kolik mám dát Nutrilonu když bude dál plakat. Přitom já konřím kojení až miminko usíná a nebo se pustí, ona se pustí a spí a za pár minutek začne plakat že má asi hlad. Taky se mi stalo že po Nutrilonu škytá, odbrkne si a škytá dál, čím to je? Kojím stylem jedno kojení levé prso, další kojení druhé prso a Nutrilonu vůbec netuším kolik pak udělat, někdy spí x hodin, ted od včera večer co dvě hodinky vzhůůru, jednou jsem nakojila stačilo, podruhé už bylo i kojení a nutrilon, ted o pulnoci taky nutrilon. nevím kolik toho nutrilonu. v porodnici řekli at nemá hlad cca 20 ml? Denní dávka je plná 600ml- začala jsem si doma psát kolik čeho vypije, nebo je to zbytečné? poradíte mi vtomto někdo? Jsem ted každé dvě hodiny vzhlru, taky jste to tak měli, dny předtím v porodnici vydržela třeba i tři, čtyři-to mám ted tak hladové mléko? plenky jsme spotřebovali v porodce 6 a včera 4 z toho jedna stolice a čúrání. poradte ženy, jo a občas má po tom nutrilonu škytavku, co to znamená?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31672
14.11.14 01:23

No za prvý, chrániče bradavek za mě ne. Mě je doslova vnutili v porodnici, nacpali mu flašku, a mě chrániče, aby se mu líp sálo, tak sem s nimi kojila 7 týdnů, a u každého kojení brečela bolestí, pak jsem si řekla, že to horší být nemůže, tak jsem je přestala používat, a světe div se, najednou to nebolelo vůbec. někdo by vám měl zkontorlovat techniku kojení, jestli je malá dobře přiložená, jeslti ty bradavky nemáš bolavý z toho. ale nemusí to tak být, třeba se jen potřebují „otužit“, první týdny kojení bolet může. a nutrilon bych nedávala, určitě ne, když máš mlíko, tak odsávat. pokud si malá nevytáhne plnou dávku z prsu, tak dokrmovat odsátým mlíčkem. a až pokud by ani to nestačilo, tak popř. nutrilon, ale jinak odsávat, odsávat, odsávat, po každém kojení. a dokrmovat. když budeš místo odsávání dávat nutrilon, produkce mlíka se nezvýší, protože nebude poptávka..naopak se bude postupně snižovat. jinak 4 plínky je málo, zítra bych si zašla k doktorce na převážení, abys věděla jestli malá nehubne. bratránkova přítelkyně se taky takhle mordovala, a po 14 dnech skončili se synem v nemocnici s diagnózou „dehydrovaný a hladový“. protože 4 plíny je málo, tak pro jistotu. pokud by hubla, tak ještě častěji přikládat, odsávat, a dokrmovat odsátým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
14.11.14 01:51

Pouze koj, nedávej umĕlé.
Pláče protože ji z toho bolí bříško.
Dej ji sem tam lžičku kmínového vývaru a zkus sab simplex nebo espumizan.
Pomož jí se vyprdĕt skrz rektální rourku.
Bradavky pořád maž, cca za mĕsíc se úplnĕ zhojí a pak už bude kojení bezbolestné a pohodové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
14.11.14 02:18
@slavuska1 píše:
No za prvý, chrániče bradavek za mě ne. Mě je doslova vnutili v porodnici, nacpali mu flašku, a mě chrániče, aby se mu líp sálo, tak sem s nimi kojila 7 týdnů, a u každého kojení brečela bolestí, pak jsem si řekla, že to horší být nemůže, tak jsem je přestala používat, a světe div se, najednou to nebolelo vůbec. někdo by vám měl zkontorlovat techniku kojení, jestli je malá dobře přiložená, jeslti ty bradavky nemáš bolavý z toho. ale nemusí to tak být, třeba se jen potřebují „otužit“, první týdny kojení bolet může. a nutrilon bych nedávala, určitě ne, když máš mlíko, tak odsávat. pokud si malá nevytáhne plnou dávku z prsu, tak dokrmovat odsátým mlíčkem. a až pokud by ani to nestačilo, tak popř. nutrilon, ale jinak odsávat, odsávat, odsávat, po každém kojení. a dokrmovat. když budeš místo odsávání dávat nutrilon, produkce mlíka se nezvýší, protože nebude poptávka..naopak se bude postupně snižovat. jinak 4 plínky je málo, zítra bych si zašla k doktorce na převážení, abys věděla jestli malá nehubne. bratránkova přítelkyně se taky takhle mordovala, a po 14 dnech skončili se synem v nemocnici s diagnózou „dehydrovaný a hladový“. protože 4 plíny je málo, tak pro jistotu. pokud by hubla, tak ještě častěji přikládat, odsávat, a dokrmovat odsátým.

ja jsem uz pěkně zoufalá, miminko moc miluji, ale pořád bych brečela že ho máme. těžký porod, bolesti šití po porodu a ted péče o ně, nedokážu si ani sednout přes bolesti po nastřižení, bolímě celé tělo, prostě nic.jsem jak mátoha. jsem brzo zesláblá, ale jím hodně. bolesti v zádech, v porodnici jsem skoro nespala, bud malá a nebo šílená postel, a já nevyspaná, dolámaná, šíleně mě pálí bradavky a nemůžu to vydržet. mléko mám, ale tu bolest bradavek asi nepřežiji. jen jak malou slyším že má hlad, nejradši bych někam zdrhla.jak ty bradavky řešit když ne nutrilon? něco bezbolestnýho není? tak bych si chtěla užívat miminko, ale takhle to fakt nejde, spíš začínám mít z toho poporodní depresy z bolestí. Manuální odsávačka a do lahvičky myslíte že by problém vyřešilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
14.11.14 04:57

@pegink: Hlavne klud :hug: ten prvy tyzden je najhorsi, telo boli po porode, bradavky rozkusane, plac miminka trha srdce, psychika v haji… ale fakt sa to strasne rychlo zlepsi. Ku kojeniu - zavolala by som laktacnu poradkynu, nech sa na vas pozrie (ak si nahodou z Brna, rada doporucim), na bradavky je uzasny purelan. A ak si nie si ista, ci sa mala napapa, vazila by som. Nutrilon a klobucky len v krajnom pripade, ak sa dieta prisava a ty mas mlieko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
14.11.14 07:04

Souhlasím s tím, co píšou holky výš. A přidávám, že já bych u takto malého miminka kojila rozhodně z OBOU prsou. A láhev rozhodně ne. Raději bych prostě nabídla to druhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
14.11.14 07:07
@pegink píše:
ja jsem uz pěkně zoufalá, miminko moc miluji, ale pořád bych brečela že ho máme. těžký porod, bolesti šití po porodu a ted péče o ně, nedokážu si ani sednout přes bolesti po nastřižení, bolímě celé tělo, prostě nic.jsem jak mátoha. jsem brzo zesláblá, ale jím hodně. bolesti v zádech, v porodnici jsem skoro nespala, bud malá a nebo šílená postel, a já nevyspaná, dolámaná, šíleně mě pálí bradavky a nemůžu to vydržet. mléko mám, ale tu bolest bradavek asi nepřežiji. jen jak malou slyším že má hlad, nejradši bych někam zdrhla.jak ty bradavky řešit když ne nutrilon? něco bezbolestnýho není? tak bych si chtěla užívat miminko, ale takhle to fakt nejde, spíš začínám mít z toho poporodní depresy z bolestí. Manuální odsávačka a do lahvičky myslíte že by problém vyřešilo?

Ahoj,
já jsem teď s druhou dcerou měla také hodně rozpraskané bradavky. Mazala jsem Bepanthenem, zkoušela kloboučky a nic nezabralo. Techniku jsme měly dobrou. Až klasická Calciová mast, už po prvním mazání se to lepšilo.
Jinak, jak píší holky, tak nejdřív odsávat, nejlépe elektrickou odsávačkou. Je pohodlnější, výkonnější i šetrnější. Já měla Tommee Tippee a byla skvělá, cena cca 2000,–.
Drž se :hug:, začátky jsou často těžké, ale za chvíli si najdete svůj režim a bude to dobré :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35939
14.11.14 07:46

Prikrm bych nedavala. Taky si pamatuju jaky to bylo peklo ten zacatek, me kloboucky pomohly na chvilku. Maz, vetrej, jestli chces kojit vydrz. Muzes odsavat a davat lahvi, ale moje treba nechtela ani dudel a ani lahev. Ono to miminko neni jen krasne a ruzove, ale nekdy je to fakt na hlavu. Ale bude lip uvidis ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
14.11.14 07:53

@pegink Pokud máš mokrou košili, tak máš mlíka dost. Takže se přestaň nervit tím, že by nebylo. Pokud je dítě savec, máš v podstatě vyhráno. Takže prostě koj a koj a koj. Miminka nebrečí jen z hladu. Může ji po tom kojení bolet břicho z nalokaného vzduchu.
PS těma bradavkama je to horší. Máš dobrou techniku kojení? Jinak mazat (vyzkoušet kromě bepanthenu třeba potřít mateřským mlékem, purlan nebo levandulový olej).
Jinak kojení prostě ze začátku trošku bolí (po přisátí mimina), bradavky se musí ochodit a zvyknout si.
Hodně pij, zkus kojící čaje, dobře jez, zalez si s miminem do postele tělo na tělo a případně můžeš mléko odsávat. Pokud se rozhodneš pro nějaký dokrm (ať už MM nebi UM), tak pouze stříkačkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
14.11.14 07:55

Ahoj!

Tak v prvé řadě musím říct, že tě plně chápu. Taky jsem měla popraskané bradavky do krve (u prvního) a každé kojení bylo o velkém přemáhání.

Na bradavky pomůže ze všeho nejvíc, když budeš hodně větrat, tzn. nech si po kojení prsa nezakrytá. Dají se i koupit chladící vložky přímo k tomu určené.
Je potřeba, aby se někdo podíval na správnou techniku přikládání. Můžeš se podívat na kojeni.net, tam je to i popsáno. Ideální ale bude, když to zkoukne schopná laktační poradkyně.
Než se kojení ustálí, měla bys kojit z jednoho prsu, nechat odříhnout a přiložit k druhému prsu. Pokud je tvorba mléka snížená, doporučuje se to ještě jednou zopakovat.
Dále je potřeba vysledovat, jestli miminko skutečně správně saje nebo jen naprázdno žužlá :)

Příkrm bych zatím nedávala a kojila bych co nejčastěji. Tím tvorbu mléka podpoříš nejlépe. Hodně odpočívej a buďte spolu co nejvíce. Ideálně tělo na tělo. Nezapomeň taky na jídlo a pití.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4978
14.11.14 08:05

Nevim, proč se tu kojící kloboucekk považuje za takové zlo..já kojila jen s ním, protože malej se neuměl jinak prisat. Sežeň si laktacni poradkyní, přijede ti domů a poradí se vším. Nejjednodušší řešení. A drž se, fakt bude líp ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35939
14.11.14 08:08

Jinak ty dve hodiny u kojeni pauza je normalni, muzes kojit i casteji. Nekojene by meli mit po 3h aby jim to v brisku nedelalo paseku. Miminka holt placou a nespi, neni to panenka ale zivy tvorecek. Hodne koj, nos a bude lip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
14.11.14 08:14

@pegink Jinak zapomň na fámy o „hladovém“ mléku, nic takového není. Koj klidně z obou prsou, alespoň se Ti líp rozjede laktace.
A miminka si režim prostě mění (po pár dnech, týdnech, měsících), jsou to živý tvorečkové ne roboti, časem se jim prostě mění potřeby a priority.
Jestli škytá, tak zřejmě ze spolykaného vzduchu, z toho jí může i bolet to břicho (nebo může brečet už jen z toho, že se jí nelíbí škytavka).
A opravdu zapomeň na flašku, protože to je nejlepší a nejrychlejší způsob jak dítěti zkazit techniku a odstavit ho úplně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
14.11.14 08:19

@pegink můj názor - pokud chceš plně kojit, tak koj. Bradavky chvilku bolet budou, protože si musí zvyknout, taky to pro ně není jednoduchý :) na příkrm bych se vykašlala a nebo ho podávala stříkačkou přes prst. Na bradavky si pořiď kloboučky. Přesně jak píšou holky, koj klidně z obou, ničemu to nevadí. Uvidíš, že za chvilku budeš mít prsa jak2 časovaný bomby :) Koj tak často, jak malá bude chtít, kašli pravidelnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
14.11.14 08:31

@pegink Na ty bradavky doporucuju masticku lanolin! Taky mne priserne bolely bradavky az jsem brecela a po 14 dnecH mazani se krasne zahojily. A zavolej si domu nejakou laktacni poradkyni, at ti zkontroluje techniku. Ja mela z kojeni vetsi strach jak z porodu, vzdycky jsem mela extra citlive bradavky a nesnasela, kdyz se jich nekdo dotyka. No a ted je male 11m a stale kojim a dokonce mam rada, kdyz sosa :). Neboj to se podda! A jak rikaji holky prede mnou, um bych nedavala vubec a taky pozor na dudliky, rovnez kazi techniku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová