Krmení po 4. měsíci jen umělým mlékem?

10651
22.3.19 08:39

@DangerousIzzi taky slycham, ze pred 40 lety se davala mrkova stava hmed po sestinedeli atd. Jenze driv se jednak spousta veci neresila (napr. hleny a krev ve stolici miminka) a taky priroda nebyla tak zaneradena jako dnes. Ja se ridim tim co mi rika doktorka a na rady 20 a vice let stare kaslu. Ve stredoveku davali detem pit vino a taky prezily a dnes alkohol detem nikdo nedava.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
22.3.19 08:39
@DangerousIzzi píše:
Ahoj, předem bych chtěla napsat, že otázka je spíš na maminky, které už mají starsi děti. Ne že bych někoho chtěla urazit, ale zajímá mě názor starších, ne v dnešní době tzv bio matek. Jde mi o to, že když jsem se v 94. narodila, tak se už normálně dávala třeba večer krupicka a vařená zelenina (hlavně dříve než v ukončeném 4.) a zijeme. Žádné problémy nikdo z nás neměl a nemá a to vím i o někom kdo dával svoji dceri chvíli po třetím měsíci svíčkovou (což je teda dost velká s prominutím prasarna to bych neudělala). Ted proste vsichni rikaji ne nesmis jim davat nic jinyho nez mleko, vetsinou by vsichni cekali az do pul roku s prvnim prikrmem, coz mi prijde fakt pozde. Zajímalo by mě, co jste dávaly vašim prckum? Nejhorší je, že z jedné strany slyším nesmíš, musíš počkat a od mojí mamky zase opak, že mám pomalu zkoušet (mamce je 62). Samozřejmě nebudu vzdy poslouchat jen ostatní i co se týče ostatnich veci.. nechci aby malá vyrostla a byla náchylná na vše. Doufám, že mě tu někdo neukamenuje za dotaz :D.

Názory se u doktorů mění, takže se řiď selským rozumem. Pokud dítě prospívá „jen“ z mléka, nemusí nutně přejít na pevnou. Kojené děti kolikrát tuhou stravu odmítají. Já s kojením bojovala, takže jsem po 4. měsíci dávala zeleninu, polévky, později maso a pak i ovoce. Kaší jsem nefutrovala. Syn ji sice na noc jedl, ale efekt to nemělo (v noci se budil) a pak ji sám začal odmítat. Rozhodně není nutné cpát děti piškoty, sladit a smát se tomu, jak na devíti měsících žužlá párek. Nejsem eko bio matka a cukr, bílá mouka a maso nám smí do baráku, ale miminko jsem krmila jako miminko. Takže mléko a postupně a nenásilně příkrmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.19 08:54
@Russet píše:
Názory se u doktorů mění, takže se řiď selským rozumem. Pokud dítě prospívá „jen“ z mléka, nemusí nutně přejít na pevnou. Kojené děti kolikrát tuhou stravu odmítají. Já s kojením bojovala, takže jsem po 4. měsíci dávala zeleninu, polévky, později maso a pak i ovoce. Kaší jsem nefutrovala. Syn ji sice na noc jedl, ale efekt to nemělo (v noci se budil) a pak ji sám začal odmítat. Rozhodně není nutné cpát děti piškoty, sladit a smát se tomu, jak na devíti měsících žužlá párek. Nejsem eko bio matka a cukr, bílá mouka a maso nám smí do baráku, ale miminko jsem krmila jako miminko. Takže mléko a postupně a nenásilně příkrmy.

No takhle nějak jsem to myslela. Malé jsme dali dva večery po sobě do láhve trochu krupicky (z plnotucneho čerstvého). Reakce zadne nemela, takze snad to bude v pohode do budoucna. Asi ji chutnala, jinak by mi tu flašku vyvrátila :) a spinkala v podstatě normálně 21-7hod. Jinak myslela jsem klasicky mleko plus pomalinku nahradit jedno krmení nějakým základním druhem zeleniny aby si po troskách zvykla na tu chuť:), určitě ji nemám v plánu dávat v půl roce řízek :D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.19 08:58
@janickaIII píše:
@DangerousIzzi taky slycham, ze pred 40 lety se davala mrkova stava hmed po sestinedeli atd. Jenze driv se jednak spousta veci neresila (napr. hleny a krev ve stolici miminka) a taky priroda nebyla tak zaneradena jako dnes. Ja se ridim tim co mi rika doktorka a na rady 20 a vice let stare kaslu. Ve stredoveku davali detem pit vino a taky prezily a dnes alkohol detem nikdo nedava.....
:) myslela jsem všeho s citem samozřejmě. Jen čekat i do sedmého měsíce jak jsem někde četla než dám poprvé něco jiného jak mleko, to je za mě přehnaný. :) navíc právě ty doktorky se opravdu v názorech lisi.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2550
22.3.19 09:00

Já mu od čtyř měsíců nabízím vše na ochutnání. Ale je pravda, že při vaření běžně pomalu nesolím a moc nekořením. Nedostal toho kvanta, ale líznout. V létě Míšu, caro… O domácím pečení nemluvím… Babiččiny buchty mazané před pečením sádlem miluje. Teď mi je mu 13 měsíců a jí vše co mi. Přestala jsem úplně solit, vařím normální jídla. Svíčkovou s knedlíkem bych mu nedala,o párku nemluvím. Ale osobně si myslím, že by z normálního jídla měl ochutnat co nejvíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
22.3.19 09:22

@DangerousIzzi asi tak, svuj nazor mas a asi ti ho nema cenu vyvracet. Kazdopadne zalezi na diteti. Me ani jedna dcera nechtely jist (starsi ani po pul roce, mladsi uvidime). A je jedno, jestli to bylo domaci, bio, kupovane atd. Trapit hlady je nebudu a doslazovat podle rad taky ne (driv se pry doslazoval i sunar 8o a predstava pocukrovane zeleniny :poblion: ) jen proto, aby snedly urcenou davku. Pokud to mimco snese, klidne nabizej, 4M uz je dost. Hlavne nezapomen, ze do roka je to stale kojenec a mleko potrebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
22.3.19 09:24
@janickaIII píše:

Tak babička 76 mi před 4 roky taky kroutila hlavou nad tím, že nedávám „šťávičky“. Tenkrát se ekologie a hnojiva moc neřešily. Takže si troufám tvrdit, že tenkrát bylo mnohem víc špatného v jídle než teď. Pamatuju si, že kousek od místa, kde jsme si hráli, byla regulérní skládka a že tam hledači pokladů našli pokladů! :mrgreen: Sáňkovalo se skoro do tmy a čuchali jsme smrady z komínů, jak na vsi zatopili. Kdečím…a mohla bych pokračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
22.3.19 09:25
@Sue2008 píše:
@DangerousIzzi asi tak, svuj nazor mas a asi ti ho nema cenu vyvracet. Kazdopadne zalezi na diteti. Me ani jedna dcera nechtely jist (starsi ani po pul roce, mladsi uvidime). A je jedno, jestli to bylo domaci, bio, kupovane atd. Trapit hlady je nebudu a doslazovat podle rad taky ne (driv se pry doslazoval i sunar 8o a predstava pocukrovane zeleniny :poblion: ) jen proto, aby snedly urcenou davku. Pokud to mimco snese, klidne nabizej, 4M uz je dost. Hlavne nezapomen, ze do roka je to stale kojenec a mleko potrebuje.

Babi doslazovala polévku. Aby ji děti jedly. Pravnouče hodinu nejí a ona je nervózní, že nic nesnědlo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9059
22.3.19 09:41

@Sue2008 tohle se ještě někde používá. U nás ve městě v kojenaku se přidává cukr do skleniček s prikrmama v takovém množství, že to i mně přišlo moc a to si sladim i horkou čokoládu :oops: Je ale pravda, že to člověk do těch dětí nahazel za pět minut 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
22.3.19 09:56
@DangerousIzzi píše: :) myslela jsem všeho s citem samozřejmě. Jen čekat i do sedmého měsíce jak jsem někde četla než dám poprvé něco jiného jak mleko, to je za mě přehnaný. :) navíc právě ty doktorky se opravdu v názorech lisi.

Tak to nevim kde hsi cetla ze se ma crkst do 7.m. prave mez 4-6m je imunologicke okno a muze se s varenymi prikrmy zacit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
558
22.3.19 10:37

Dodnes si pamatuju, jak babička nacpala mé čerstvě 4-měsíční sestřence kousek uzeného lososa a ona tou bezzubou čelistí cucala něco tak přesoleného…jé to bylo u bio tety dusno 😂

Jinak mojí dcerce budou 4 měsíce za chvilku a už se nemůžu dočkat, až ji budu krmit i zeleninou a vším ostatním, rozhodně to nebudu zbytečně oddalovat. (nemluvě o tom, jak UM leze do peněz :mrgreen: ). Ale na uzeného lososa a svíčkovou si teda ještě počká :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kytkalenka
22.3.19 10:48

Mam skoro 8 mesicni kojenou a nechce zatim nic krome ovoce. Teprve posledni tyden vzala na milost, kdyz banan ma i kousky:-) starsi byl na UM a jedli asi od 5m krasne. Moje mama by ji taky uz nacpala rohlik a krupicku. Tim, ze me nic netlaci tak krasne vidim jak k tomu jidlu pri tom kojeni dozrava, ze najednou ma zajem a s tim i jak to traveni se zlepsuje a u nas i ekzem skoro zmizel.

• Citovat
  • Upravit
24.3.19 12:21

:) díky za odpovedi :). Mala je bohužel už 3 měsíce na UM, protože jsem najednou přišla o mleko a říkali jsme si tak tři týdny zpet, že musí mít žízeň a vubec nechtela ani vodu ani cajik tak jsem ji začala dělat z kmínu a na špičku med a pije krásné najednou, medu postupně ubíram, aby si zvykla, takže už skoro žádný ani nedavam, tak aspon jeden uspech mame. No my budeme prostě pomalinku zkoušet po troskách a uvidíme co na to bude říkat:)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí