Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@unuděná píše:
Novorozencům se v teplotách pod nulou velmi špatně dýchá. Teď zrovna v noci bylo někde i -8 stupňů, tak s 6 týdenním miminkem bych šla až odpoledne.
tak u nás je už teď na nulou.
A v lete se muze i na cely den
Příspěvek upraven 28.02.22 v 09:23
@Anonymní píše:
Ja myslela treba kdyz bude +5 ze bych mohla jit treba i na 2h
Já myslím že určitě.
@Anonymní píše:
Ja myslela treba kdyz bude +5 ze bych mohla jit treba i na 2h
No jasně, že můžeš, proč bys nešla?
Já chodila s dětmi i na celý den na výlety. Reagovala jsem na to, že v noci bylo hodně pod nulou. A pokud máš pocit, že za půl hodiny krmení dítěte někde venku „umrzneš“, tak asi tomu dítěti taky nebude úplně komfortně
Navíc na dvě hodiny nemusíš ani řešit to mlíko s sebou, pokud se budeš pohybovat někde, aby ses v případě pláče mohla rychle vrátit domů. Nakrmíš před odchodem, zachumláš dítě do kombošky a jdeš ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, jdu si pro radu od zkusenejsich. Maly malo nabiral, tak jsem naucena ho od narozeni na UM budit kazde 3h. V noci ma docela tvrdy spanek a kdyz ho budim, tak moc nechce pit, protoze je jeste v polo spanku. Nyni mi pribira hezky mozna az moc. Od doktorky jsem si nazor jiz vyslechla. Rada bych radu od maminek. Otazka zni: kdyz ho v noci necham spat a pockam az si řekne a bylo by to treba po 6h..tak tu jednu davku o kterou jakoby prisel mu mam dat kdy? To ho o ni mam,,okrast"? Nebo ho mam misto po 3h v noci vzbudit po 4? Nezkouseli jsme to..nechavame to zatim stale po tech 3h, protoze se bojime abychom neudelali neco spatne. Prosim jedna se o umele mleko, tak prosím rady tech které s tim maji zkusenosti. Ono to neni dle meho uplne stejne jako prsa..dekuji
Jak je staré mimčo??
Já nikdy tři hodiny nedodržovala
Mám dceru a v zimě jsem s ní chodila ven po jídle (taky krmení trvalo půl hodiny). Někdy na 2 hodiny, občas na 3, v kočáru spala dobře. A pak domů nakrmit. Je blinkací, takže krmení někde venku nebo v kavárně, tak nepřipadalo v úvahu. I doma ji kolikrát po jídle 2× převlíkám než jdeme ven.
Až to bude venku jen na mikinu, tak už budeme chodit na delší procházky a výlety autem, klidně na celý den.
Jinak s kamarádkou, co má starší dítě jsem se domluvila na nějaký čas. A buď počkala chviličku venku a nebo šla k nám domů, já nakrmila, oblékla a šly jsme.
@Anonymní píše:
A jak to děláte když třeba někam jdete? nakrmite předtím nebo cekate az si rekne sam i venku? preci jen je teď zima tak by to na prochazce nebylo moc super krmit.
Pije mi tak 30min bychom asi umrzli. A kdyz clovek koji na pozadani tak pak mimco nema zadny rezim ne
Kojila jsem na pozadani a rezim mimco nemelo, to neni nic povinneho.
Proste se jen naucis odhadnout, kdy uz se mu chce spat, kdy ma hlad, a nakrmis/uspis podle ditete.
Klidne jsem kojila venku.
V tomhle pocasi muzes ven normalne, na dve hodinky urcite.
Jen mi prijde divne, ze ti pije 30 minut, to uz je trochu dlouhe. Nedavas mu moc..?
@Lucie_Sx pije právě uz dobre…po porodu mi byl i hodinu a dele.. spal u toho a tak. No vazi 4700g, 12.3 mu budou 2mesice, je to kluk, davam mu sunar premium 8× denne 120ml porce a kdyz vypije nekdy treba 100ml tak ho necham bejt..a myslela jsem ze nejak po tech 2mesicich zkusime tech 150ml.
@Anonymní píše:
Ahoj, jdu si pro radu od zkusenejsich. Maly malo nabiral, tak jsem naucena ho od narozeni na UM budit kazde 3h. V noci ma docela tvrdy spanek a kdyz ho budim, tak moc nechce pit, protoze je jeste v polo spanku. Nyni mi pribira hezky mozna az moc. Od doktorky jsem si nazor jiz vyslechla. Rada bych radu od maminek. Otazka zni: kdyz ho v noci necham spat a pockam az si řekne a bylo by to treba po 6h..tak tu jednu davku o kterou jakoby prisel mu mam dat kdy? To ho o ni mam,,okrast"? Nebo ho mam misto po 3h v noci vzbudit po 4? Nezkouseli jsme to..nechavame to zatim stale po tech 3h, protoze se bojime abychom neudelali neco spatne. Prosim jedna se o umele mleko, tak prosím rady tech které s tim maji zkusenosti. Ono to neni dle meho uplne stejne jako prsa..dekuji
Nebudit, na 3h interval se vyprdni a dávej jak si řekne a kolik vypije. Když nebude mít mléko v noci, pravděpodobně ráno vypije víc. Ven bych šla po krmení a domu klidně až dostane zase hlad.
Zaujalo mě, že jedno krmení trvá 30 minut? Jak to? Děti to měly vypité hned. Jinak v noci na UM určitě nebuď… Intervaly mezi krmeními dodržuj ideálně 3 hodiny (přes den), min. ty dvě (aby to v bříšku dítěte nedělalo paseku)… Jinak děti mi začaly spát celou noc od cca 6. týdnů (ten nejmladší dokonce i od 4 týdnů). Někdy se stalo, že to přes den jakoby naháněly (tzn. že jedly po těch dvou hodinách).
Třeba u nejstarší dcery jsem nakrmila doma, dala do kočárku a ty tři hodiny jsem s ní byla venku (mráz, nemráz) - ty děti v korbičce si tam udělají příjemné mikroklima a většina mrňat spí venku lépe než doma.
Jinak dávka u dítěte plně na UM by měla být 150-180 ml UM na kilogram váhy dítěte celkem za den.