Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@M+M+S co pohádky? Nekouká moc často? Tam může být původ té agresivity.
Taky se mi osvědčuje občas „vynadat“ miminu, když toho staršího sourozence otravuje. Aby viděl, že měříš stejným metrem.
Taky bych jí za tohle seřezala zadek, ve 3,5 letech už moc dobře ví, že to sestřičku bolí. Snažila bych být se starší častěji sama, aby tolik nežárlila, tohle je fakt síla ![]()
U nás je to stejné. Starší (4) masí malého (22m) taky pořád. Spíš ho tak jako pošťuchuje, postrkuje, tahá, cloumá jím, zato ale pořád. Není minuta, aby do nej nevandroval. Malého to samozřejmě se*e, takže v jednom kuse vřeští. Párkrát ho i dost bolestivě povalil pusou na zem, kousl do ruky, že měl modřinu, ale spíš je to jen pošťuchování. I tak toho mám plné zuby, protože je u nás neustálý řev a jekot. Když ne děti, tak já
![]()
Na zadek už starší taky párkrát dostal, když jsem se neudržela, ale jak tu někdo píše, je to spíš to, že se mu dostalo žádané pozornosti a výchovný efekt to fakt nemá.
Spíš ho zabavit jinak, hrát si s oběma, i když je to pakárna, když každej chce něco jinýho a každej chce maminku jen pro sebe. Musí se naučit, že jsou prostě dva a máma jen jedna, zato pro oba!
Domnívám se, že se tohle děje i v lepších rodinách a matka za to zpravidla nemůže
(alibismus je sviňa
)
Přiznám se bez mučení, že 100% celodenní pozornosti nejsem schopná, taky funguju jako kuchařka a uklízečka a semtam i ráda spočinu, takže děti jdou prostě chvílema mimo. Učím je, aby byli schopní se i zabavit sami. No, jde to ztuha, spíš se rvou… ![]()
@rozumbrada píše: @M+M+S co pohádky? Nekouká moc často? Tam může být původ té agresivity.Taky se mi osvědčuje občas „vynadat“ miminu, když toho staršího sourozence otravuje. Aby viděl, že měříš stejným metrem.
Dělám to! Vynadala jsem i té mladší, že chytá do zásuvky prstíkama aji jsem ji dala párkrát po ručičce schválně před ní, aby věděla že na obě je stejný metr! S těmi pohádky…to je horší. Pouštím déčko tak na 2-3h denně. Shlédne kouzelnou školku, je fakt že ale dál běží pohádky, ale já vůbec nevím oč jde v nich-nekoukám na ně.
Je možné že je to tím, nenapadlo mě to.
@M+M+S píše:
Jako kdyby ji dala propiskou jen tak trochu po hlavičce. Ale ona malou tak surově mlátila po hlavě, až malá upadala na zem. Červená-rudá hlava. Já nechápu, kde se ta agresivita v ní bere.Hekala mi v náručí ještě půl hodky. Je mi fakt do breku. S manželem máme hezký vztah. Fakt tomu nerozumím.
tohle je normální žárlivost, zkus si přečíst knížku od Prekopové Prvorozené dítě. Má tym zajímavé postřehy. Tohle je prostě žárlivost. Já takhle žárlila na bráchu, je o necelé tři roky mladší, asi jako tvoje děti, vyprávěla mi mamka, co už jako tříletá jsem mu dělal jako miminku, a co si pamatuju, tak jsem ho jako dítě nesnášela, vadilo mi všechno, nejhorší trest byl, když jsem mu musela dát pusu, nezlomila to mamka ničím, prostě jsem k němu měla od malinka odpor, ani nevím, jestli jsem ho měla ráda, když jsem se rvali, ua trest jsme si museli kleknout proti sobě a nesměli jsme vstát, doku jsme si nedali pusu, vydrželi jsme takhle klečet i dvě hodiny. Moc povzbudivě to nezní, co? Ale jako dospělí se máme moc rádi, mám ho moc ráda, ráda ho vidím a chci, aby byl šťastný a trápí mě, když má problém. Ale dětství byl tuhý boj, ať dělala mám co chtěla.
Já se teda přiznám, že provádět něco takového kluk, tak ho taky seřežu, jakože už dlouho od nás na zadek nedostal. Tohle si přece nemůže dovolit, bylo by mi hrozně líto té mladší. Starší evidentně hodně žárlí
Věnovala bych se oběma naráz, mladší bych nedávala pryč jen abych se mohla víc věnovat starší. Na to je prostor, když malá spí. Musí si zvyknout, že teď už budete fungovat ve třech.
Holky, které píšete, že byste dítě seřezaly. Dovedete si představit, že některé dítě tohle ale dělá celý den nonstop? Třeba to moje… To bych ho vážně od rána do večera musela jen mlátit.
Nejsem matka, co se při termínu „na zadek“ zhroutí, že to by v životě neudělala. Ondra už párkrát pěkně dostal za ubližování malému. Tak že měl červený zadek a mě pálila ruka. Ale opravdu to má nulový výchovný efekt. Mně se na chvíli uleví, ale on jede za chvíli znova…
@KPKristy píše:
Holky, které píšete, že byste dítě seřezaly. Dovedete si představit, že některé dítě tohle ale dělá celý den nonstop? Třeba to moje… To bych ho vážně od rána do večera musela jen mlátit.
Nejsem matka, co se při termínu „na zadek“ zhroutí, že to by v životě neudělala. Ondra už párkrát pěkně dostal za ubližování malému. Tak že měl červený zadek a mě pálila ruka. Ale opravdu to má nulový výchovný efekt. Mně se na chvíli uleví, ale on jede za chvíli znova…
Jenže tady domlouvání evidentně nikam nevede a holčička by mohla miminu ublížit daleko víc. Už je dost velká aby pochopila co smí a co už ne ![]()
@rozmary píše:
Jenže tady domlouvání evidentně nikam nevede a holčička by mohla miminu ublížit daleko víc. Už je dost velká aby pochopila co smí a co už ne
No jo, to je jasný. Chápou to i mladší děti. Našemu jsou čtyři, ví, že to dělat nemá, přesto to dělá ![]()
A mlácení taky nikam nevede…
@KPKristy a co oddělit je, nezkoušela jsi? Ale fakt striktně. Jednu dobu jsme měli židli vedle gauče v obýváku a tam jsem Páju posílala. To bylo velmi funkční. Škoda, že už ji tam nemáme.
@M+M+S Velice tě chápu, mám doma to samé. Jen mladší už je 21m a starší 5 let. Když byla mladší miminko tak to bylo ok, začalo to, když si holky už spolu hrály a starší se nelíbilo že ji bourá kostičky, že ji bere hračky apod…tak ji začala fackovat, strkat a žďuchat. Ted ji to kolikrát mladší vrácí, tahá ji za vlasy, plácá ji a tak…Takže se holky skoro pořád řežou, někdy teda i hrajou.Taky nemám kdo by si vzal mladší ven, manžel od rána do večera v práci…Starší dceři se věnuju jak jen to jde.Zkus ji něco zakázat když ublíží sestřičce. Něco co má oc ráda.
@rozumbrada, jakože poslat Ondru jinam? Posílám ho do pokoje, klidně i odtáhnu, ale efekt zrovna tak žádný ![]()
@M+M+S podle mě se jedná o žárlení a vzbuzování pozornosti, zkusila bych si starší víc všímat, dávat jí občas nějaká privilegia (jako že když je starší, tak může něco, co mladší ne - schválně jí to zdůraznit), víc bych jí zkusila chválit a mazlit.
Je mi jasné, že už jsi vyzkoušela všechno možný a není to lehké. Mám doma 2 kluky 2 roky od sebe, taky nemají hezký vztah, i když bych si moc moc přála, aby se měli rádi. Ale oni jsou z tááák jiného těsta ![]()
Teda, to je sila. U nas taky probehlo zarleni, ale vzdy jen scenka s revem ale zadne mlaceni. Ted zacina byt potvurka ta mladsi a parkrat za den placne brachu po zadech nebo po hlave. Rikam ze se to nedela ze to brasku boli. Pokud to bude trvat delsi dobu tak ji dam do jine mistnosti. Dneska chtela placnout i me, kdyz jsem ji davala spat a ona se branila. Stacil velice skaredy pohled a rozmyslela si to. Ja se s deckama nemazu, kdyz zlobi pres caru a na nekolik vyzev nereaguji, dostavaji.