Kváskový chléb - je nutná ošatka?

3040
1.12.13 14:57

Kváskový chléb - je nutná ošatka?

Ahoj holky, tak se již podruhé pokouším o kváskový chléb. Konzistence už snad v pořádku, ale na plechu, kde jsem ho nechala vykynout, tak mám placku.
Necháváte vykynout v ošatce nebo jak udržujete ten tvar? nTěsto mi přijde docela řídké na to, aby to udrželo bochánek. Budu ráda za každou radu. Dělám podle tohoto receptu: http://recepty.vareni.cz/…neho-kvasku/

Jinak kvásek jsem si vypěstovala a vychovala svůj, v kvašení už snad problém není - hoví si na kamnech. Ale jak na ten tvar?
A pak ještě otázečka - potíráte v troubě něčím?

Jo a do té ošatky dáváte utěrku nebo tak něco? Mám strach, kdybych to vysypala jen moukou, tak mouka propadne dírkama a já pak můžu celou ošatku vzít a vyhodit.

Jinak ošatku si budu plést, ale jen mne zajímá, jestli je opravdu potřeba.

Příspěvek upraven 01.12.13 v 15:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
becky87
1.12.13 14:59

Ja mam takovou pecici formu je teda na dort, ale pouzivam ji prave na chleba. Je kulata a hezky drzi tvar co chci, na plechu to bude asi problem :think: Potiram vodou se soli ;)

• Citovat
  • Upravit
3040
1.12.13 15:09

@blorchi myslíš takovouhle

tu mám taky, ale jen jednu. Musela bych dokoupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
n.evill
1.12.13 15:11

Dávám do zapékacích misek. Potírám vodou s octem.

• Citovat
  • Upravit
65
1.12.13 15:11

Ahoj, ja pouzivam osatku, chleb je z ni krasny jak z obchodu :-) ale nez jsem ji kouplia, tak jsem nechavala kynout v kulate hluboke misce, tesne pred pecenim vyklopila na plech a tvar hezky drzel. jestli ti chleba kyne cely cas na plechu, tak je normalni, ze se rozleze na vsechny strany. nebo jsem jeste videla chleby kynute v cedniku, taky to vypadalo hezky.
a k tomu potirani - postrikuju ho vodou s rozprasovacem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5076
1.12.13 15:17

Já dávám do zapékací mísy, ale chci si koupit ošatku, aby byl i hezký. ze zapékací mísy je výborný, ale, není to ten luxus :) Jinak dělám tak, že dám nahřát zapékací mísu i s víkem (tu skleněnou), pak po 10ti minutách vyndám, prdnu tam chleba (ten mi kyne v utěrce v míse), zaklopím mísu, dám na 10min. na 200 a pak na 180 dopeču 30 minut už bez víka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
1.12.13 15:18

@lemaz Ahoj, ja jsem si na fleru objednala formu na chleba, tu vyložím pečíčím papírem a nechám to v tom vykynout. Pak to jen šoupnu do trouby a je to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
1.12.13 15:20

Taky voda sůl. očatky jsem si pořídlial minulý měsíc. Do té doby také různé dortové formy

• Citovat
  • Upravit
ish
5353
1.12.13 15:26

Ze začátku jsem dělala spíš menší bochánky, kynuly v hlubokém talíři vystlaném pomoučenou utěrkou. Pak muž uznal, že mi to jde a koupil mi kulatou a oválnou ošatku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
1.12.13 15:29

Kynu v ošatce, dá se i v jiní nádobě, třeba míse vyložené utěrkou. Pak překlopit na plech. Dá se rpsit vodou z rozprašovače. Mě se nejví osvědčilo prvních 30 mi péct přiklopené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
1.12.13 15:31

Myslim, ze vsechny potrebne informace vcetne osvedcenych receptu k peceni najdes na fcb strankach PecemPecen.cz :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
1.12.13 15:43

Holky, dík za rady. Já to tentokrát mám ještě na plechu, ale do příštího víkendu upletu ošatky a bude. Jdu na ten facebook.
Ještě dotaz. Jak dlouho pečete? Já jsem dala cca 15min na max a pak 45 min na 200 a přijde mi, že je ještě ve prostřed napůl, tak jsem 10 min přidala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
1.12.13 15:46
@lemaz píše:
Holky, dík za rady. Já to tentokrát mám ještě na plechu, ale do příštího víkendu upletu ošatky a bude. Jdu na ten facebook.
Ještě dotaz. Jak dlouho pečete? Já jsem dala cca 15min na max a pak 45 min na 200 a přijde mi, že je ještě ve prostřed napůl, tak jsem 10 min přidala.

30 min na 230, pak 20 min na 200

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
1.12.13 15:49
@lemaz píše:

10 minut na 240, pak 30 minut na 180

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
1.12.13 16:55

U toho pečení taky záleží, jak je ten bochník velký. Já peču ze 600g kvásku, takže to je jako bochník šumavy z obchodu a to peču asi 50 minut a ještě nechávám 10 minut v už vypnuté troubě.
A ošatka je nejlepší, ale než jsem ji měla, tak mísa s uterkou udělaly přibližně stejnou službu.
Z čeho tu ošatku budeš plést?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport