Poradna duly
Jana Čurdová
tak jsem dneska byla na kontrole a mala ma pres 1,7 kg. Doktro chtel udelat obrazek obliceje, ale ona tam mela porad rucicky a pak si tam cpala i nozicku. Doktor se snazil hybat s brichem, ale ona nic. Sice hybala rucickama, ale porad pred oblicejikem.
Taky uz vazim o 10kg vic, ale kdyz se na sebe podivat, tak mi to ani neprijde. Spise tak ty 4kg na sobe citim navic, ale to je tak vse.
No a v patek nam privezou komodu a jeste skrine do obyvaku. Jsem na to zvedava, protoze jsem to preci jen objednavala pres net, kde to meli nakreslene. Tak snad to bude vypadat dobre. Uz se moc tesim, protoze mame tak tisic knizek, ktere mame vsude mozne po byte.
V pondeli jsem byla na prvni hodine administrativniho kurzu. Jsou tam 4 zdravotni sestry, tak kdyby to na me prislo, tak budou vedet co a jak. Uz se tesi az se to narodi a ja taky. Jsem tam jedina tehule.
Krásnou středu!!!
Alčo, zatim nemám potvrzený, jestli se malej otočil, to soudim podle svých pocitů a podle toho, jak se tam hrabošil. Ale řekla bych, že se mi tam pořád hrabe dokola, tak nevim. Dneska zavolám dr. a zeptám se, jestli máme dál masírovat i vzhledem k těm lehkým kontrakcím, které to zřejmě vyprovokovalo. Abych ještě předčasně neporodila, to bych nechtěla, březňátko místo květňátka.
Lentilko, koukám, že s tchánovcema vedeš skrytej boj, co? Je to ne příjemný, když holt má někdo takovýhle názory a ještě k tomu si myslí, že má pravdu a nic než pravdu. Naše mamka je beran/bejk ve znamení (narodila se 20.4., takže na přelomu) a taky se s ní nedá o ničem kloudně diskutovat. Ale zas je to mamina a už jsem si za ta léta na to zvykla. Neodporovat, přikyvovat a myslet si svoje. Ale běda, kdyby snad chtěla nějak zasahovat. To se neznám a pak k hádce není daleko. Je fakt, že na tchyni bych si asi takhle netroufla, ale ta zas tak nezasahuje a nekomentuje, i když je v mnohém té tvojí podobná.
Amazonko, super, že se ti ty výsledky zlepšují, tak to máš klid, viď? Už to holt musíme těch pár týdnů vydržet, já musím přežít to nastávající stěhování a malování (jsem z toho úplně vynervovaná, včera jsem se málem rozbrečela, když jsme plánovali, co všechno musíme udělat a zařídit…) a pak už jenom připravit věci pro Tobeše a tašku do porodnice a už hlavně chci mít chvíli klid!!! Holky, ty hormony se mnou dělaj, hrůza.
Jdu zkusit zavolat dr., co s tim masírováním, pak dám vědět. Zatim pa a držte se.
A.
Ahoj holky!
Včera jsem se tak zabrala do daňových přiznání, že jsem se normálně na Vás ani nepodívala a to jsem byla skoro celý den u počítače. Ale zase jsem s tím dost hnula. Večer jsem pak byla cvičit a po cestě v autě na t cvičení mě tak strašně rozbolely záda, že jsem nemohla ani šlapat na pedály. Tak jsem se pak nechala po cvičení ještě masírovat. paní je i masérka a měla zrovna volno. To pomohlo a bylo to super! Napsala to na pojišťovnu, tak mi to pak i proplatí. Taže super! To si ještě párkrát dopřeju. A do porodu ještě chystám kosmetiku a kadeřnictví. protože bůhví, kdy se tam pak dostanu, že..
Amazonko - gratuluju k výsledkům! To je fakt super, že se to lepší. Copak ještě Morgana, že se neozvala?
Ali - nemáte u vás náhodou solnou jeskyni? Kamarádka měla se synkem taky pořád problémy - furt dokola rýmy, kašel, pak týden dobrý a zase… a pak s ním začla chodit tam a to prostředí mu tak pomohlo, že přes letošní zimu měl jen jednu slabou rýmu. Mají tam i koutek s hračkama pro děti, takže se jim tam líbí. Nechceš to vyzkoušet?
Evi - teda kamarádce taky závidím. To má někdo štěstí. Pořád si říkám, že já to nějak vydržím, ale Luboš se tam mezitím skácí. Neslyšely jste o Madonině syndromu? To prej jsou následky, co nechá porod na tatíncích. Že pak se nemůžou své ženy ani dotknout. No tak to by tak ještě scházelo. My k nim budem určtě náchylní, Luboš se toho bojí už i teďka po těch počátečních komplikacích. Prý aby neublížil Emince. No a jinak - myslím, že Lentilka se tu ptala, porodní plán nechystám, přijde mi ujetý plánovat porod. Vyplním jim tam nějaký dotazník, co chci a co ne a to bohatě stačí. Zatím mám předsevzetí, že epidurál nechci, ale to mě možná taky přejde
. No a hudbu - zatím plánuju vzít si s sebou Enyu a Andreu Bocelliho a másážní olejíček od Hádka. Až mi taťka bude muset masírovat ty křížové svaly, tak ať mu to nedrhne
. Tašku ještě nebalím, maliník taky nemám, ale už to pomalu začnu řešit. Já chci rodit ve Šternberku a tam se jezdí až ve 35.tt, takže mám ještě čas.
Ježiš, já mám poslední dobou nějakou pisatelskou náladu, budu se muset krotit!!!!
Perulko - právě, že mi to taky přišlo ujeté, ale potřebovala bych dost důrazně dát najevo, že nechci točit monitory vleže (víceméně by na tom plánu byly tak tři body)… ono třeba stačí si to napsat a pak to nikomu ani nepředáš, jen si ujasníš. Taky po x hodinách už je člověk tak znavený, že je mu všechno šumák a není schopen vybojovat si ani některé samozřejmé věci, jako je položení dítěte na bříško, a pak je mu to líto.
O epidurálu si dopředu asi těžko někdo rozhodne, to je fakt. Ať už tak nebo tak - jít třeba rodit s tím, že ho určitě budeš potřebovat, není to správné ořechové.
Vyprávěnky o krátkých porodech si nechte, jo
?
Agatho - víš co… klika, že nemůžu vědět, jaká budu tchýně já
. Ale doufám, že fakt jiná. A hlavně že si nebudu myslet, že můj názor je ten rozhodující
.
Jinak taky se mě zmocňuje panika. Postýlka pro prcka nenachystaná, autosedačka nekoupená a taška do porodnice nesbalená. Taky bych to nemusela stihnout
.
A co jsem to zas ještě chtěla? Hmmmm, jo, pogratulovat amazonce k výsledkům. To je super
.
A víc nevím.
Ahoj holčiny,
tak jsem včera byla na ultrazvuku a všechno je v pořádku, malá váží cca 1800g, takže paráda, jenže je pořád hlavičkou nahoru a ne dolu, tak jen doufám, že se jí bude chtít ještě otočit. Včera mě manžel uklidňoval, že by taky nechtěl chodit s hlavou dolu, prý se otočí až bude chtít ven, no tak budem doufat. ![]()
Evi…kamarádce závidím tak rychlý porod, moje kamarádka rodila v lednu a taky to měla rychle za sebou, no to se někdo má. ![]()
Ello…kde schováváš to miminko, takový malý bříško a kočárek máte krásnej.
Jo ještě jsem vám chtěla říct, že mám asi tak 17 kg nahoře, ale nevím kde se to schovává, včera jsem byla v práci s nějakýma papírama pro účetní a holky v práci se mi taky divili kde to mimčo schovávám, až dám do galerky tu slibovanou fotku tak uvidíte. ![]()
A ještě co se týká tchýně a tchána tak s nima vyházím naprosto ukázkově, dá se říct, že k nim i ráda jezdím a s týchní občas skákneme na to kafčo a nějaké ty nákupy, takže paráda. ![]()
Lentilko, je fakt, že já si taky vždycky říkám, že nebudu jako moje mamina, ale kolikrát reaguju úplně jak ona a dost podvědomě, nějak se to nedá ovládat. Ale pak si to uvědomim, jenže to už je pozdě, většinou. Fakt ta výchova v dětství zanechá takový stopy v tom prďochovi, že když je dospělej, dělá stejný chyby, jako rodiče, i když nechce. To mě fakt děsí, ale nevim, co s tim. I když se snažim, leckdy to prostě nevyjde. Na druhou stranu si to aspoň uvědomuju, narozdíl od mamky.
Jinak porodní plán jsem měla k prvnímu porodu, bylo to pro mě i pro personál v porodnici celkem přínosné. Oni věděli, co chci a co nechci, více méně se tím i řídili. Teda vzhledem k tomu, že jsem měla vyvolávanej porod. Byla jsem taky trochu naivní, když jsem si myslela, že porodim na kolenou, ha ha, to bych musela mít jinou fyzičku. Na druhou stranu všechno se mnou konzultovali, pokud to bylo nějak zá:,–(ně v rozporu s plánem. A i doktoři si ho přečetli a snažili se ho respektovat. Takže si myslím, že to zas tak k ničemu není. Ale samozřejmě záleží i na porodnici a personálu. Já rodila v Č. Krumlově, v Budějovicích je ten přístup daleko horší a spíš bych tam byla pro smích s porodním plánem. Oni ho sice přečtou, ale myslí si svoje a stejně si jedou po tom svým klasickým medicinským schématu. A když člověk chce něco alternativního, stejně pak dělaji kůžičky.
Epidurál, aspoň co jsem se dočetla a dle vyprávění porodní asistentky na kurzu (u prvního těhu), se dává max. pokud je mamina otevřená na 4 cm. Pak už ne, protože to brání spolupráci s personálem a mamina dobře netlačí, takže to nejhorší těsně před tlačením většinou mamina musí kousnout tak jako tak. Tak je to aspoň taky v porodnicích. Je to spíš taková úleva, když otvírání trvá dlouho a třeba po 12 hodinách je mamina na 3-4 cm a potřebuje nabrat síly na ten zbytek porodu. Zabere to tak na hodinu a pak to odezní. Mě to přišlo zbytečný a je fakt, že ty stahy při 4 cm ještě nejsou tak hrozný, dá se to vydržet, ten konec je horší. Teda, každá to máme jinak, nechci nikoho strašit. Každopádně to za to stojí, což mi stávající maminy určo potvrdí.
Hudbu jsme měli, pouštěli všelicos, ale moc jsem to nějak nestíhala vnímat, bylo pro mě důležitější prožít naplno každou kontrakci. Takže nemůžu říct, jestli mi to nějak pomohlo nebo ne. S masáží to bylo taky tak. Mě naštěstí křížové bolesti netrápily, takže jsem to ani nepotřebovala. A taky jsem hrozně málo pila. Skoro nic. Což jsem pak po porodu poznala. Vypila jsem celej džbán čaje a pak jsem musela na záchod. Sestra měla další příjem a zapomněla na mě, ta jsem tam trpěla asi 2 hodiny. Výslovně mi zakázala samotný vstávat z postele. No já se málem počurala, to bylo hrozný. A sama jsem se na to necítila, jít na záchod, točila se mi hlava, tak jsem měla strach, že sebou někde šlehnu. No holky řeknu vám, to byl zážitek. Malou už jsem měla u sebe a nemohla jsem ani vstát z postele. Takže rozhodně tentokrát budu pít, i když nebudu mít žízeň. Asi si přivezu ten maliník a budu se snažit upíjet. Jo a to mimochodem v ČB porodnici taky nejde. Tam se nesmí celej porod pít. Síla co? Většinou to maminy šidí, protože se to nedá vydržet. Můžou si jenom otírat rty namočenou vatou. No hustý, doufám, že budu rodit normálně a v Krumlově. No a když to bude ten císař, tak je mi to jedno, zas tu maji super neonatologické odd. , takže kdyby se něco s malým stalo, budu moct bejt s nim.
To jsou zas romány, ale jak se to blíží, tak se mi to nějak všechno vybavuje a mám nutkání se o ty pocity podělit. Snad jsem vás tim neotrávila.
Holky jdu vařit, filátko, brambor. kaše, už se těšim.
Pa.
A.
PS: k dokrotce jsem se ještě nedovolala, jdu to zkusit znova. Asi maji fofr a nezvedaj.
Leno - tak to už je taky mimčo veliký! No ještě chvilu vydržet a bude nás o jednoho víc!
Já jako s tchýní i tchánem vycházím v pohodě. Jenom prostě nesouhlasím se spoustou věcí a hlavně s tím, jak (ne)vychovávají děti a vnoučata - zatím od švagra. Odsuzuju to, ale říkám si, že se mě na radu nikdo neptal, tak to nekomentuju. Ale očekávám, že potíže nastanou, pokud to budou chtít praktikovat u mých dětí. Takhle se bavíme o neurčitých tématech a je to v klidu. Oni mě mají rádi, to vím, tak já nedělám problémy. Musím letět, jdu s taťkou na oběd!
Dobré poledníčko.
Děkuju za gratulace, mám z toho sama strašnou radost.
Luci025 a LenoV, to už teda taky máte pořádné macíčky.
No já musím říct, že teď jak začal nový týden mě malá začala dávat pořádně zabrat. Zlaté kopance co byly předtím a to jsem si myslela že větší už nebudou
Teď se tam pořád mrví, často vystrčí ven třeba zadeček nebo něco co ani nevím co je a nechá to venku, takže mám na břiše bouli a cítím celé její tělíčko a nechá se hladit. Ale největší síla je, když mi takhle prokopne břicho nožkama- to hlavně když ežím na boku. Úplně jdou ty nožky hezky cítit v ruce ![]()
Ale hlavně když to nečekám, tak se i leknu, kolikrát to až zabolí jak sebou šije.
Agi, můj taťka se taky narodil 20.4. a ty naše mimink taky budou pěkně tvrdohlavé když to budou býčci. A to mám doma už jednoho kozoroha k tomu
![]()
Holky co jste si ten porodní plán už psaly, to jste si ho psaly samy doma nebo nějak v poradně? To asi ne e co. No v sobotu okouknu tu porodku a zjistím co a jak a budu chytřejší…Nemusel by být špatný porod do vody, ale nevím, trvat na tom nebudu, musím si to ještě promyslet.
Amazonko a holky, co to zajímá - zkuste kouknout na net, já ten muj porodní plán našla na internetu. Je to vlastně jakoby takovej dotazník, kde se zaškrtnou možnosti, které jsou mamině nejblíž, nebo se to tam dá i dopsat. Je to jako test a) b) c). Samozřejmě si ten plán může člověk sesmolit sám, ale je fakt, že já taky nevěděla, jak na to a tohle mi hodně pomohlo. Zadala jsem do vyhledávače jenom „porodní plán“ a vyjelo mi spousta možností.
Jinak jak píšeš s těma kopancema a boulema a bouličkama a nožičkama a jinýma částma miminkovýho tělíčka, tak já to zažívám podobně. A řekla bych, že je to horší právě od toho nedělního masírování. Možná je to jenom shoda okolností. A pořád nevím, jak tam je, protože bych řekla, že se dost přesunuje. I když si říkám, že už tam přeci nemůže mít tolik místa, ne? Právě to dokazujou i ty boule a kopance. Tak nevím.
Doktorce jsem se nedovolala, vůbec mi nebrali celé dopoledne telefon. Tak to zkusím zítra.
Jo a ještě k těm znamením......Agi je taky kozoroh, taťka je bejk, já vodnář, manža střelec a Tobeš bude taky bejk, …no nepomlátíme se jenou mezi sebou? Jsem na to zvědavá. Agátka už teď projevuje svojí tvrdohlavost a já v pubertě, to byla taky válka rodiče - pubescent. Dokonce jsem v 16 utekla z domu (teda jenom na noc a stačilo, na víc jsem neměla odvahu, dneska si říkám zaplaťpánbůh). Takže jestli bude Agi jak se říká „po mně“, tak potěš. To si užijem. ![]()
Jo a Amazonko, porod do vody je asi super. Taky jsem o tom uvažovala. Ale v Krumlově to probíhá tak, že jsi ve vaně na v podstatě v poloze na zádech (nebo spíš polosed, jako když si lehneš do vany, no), porodíš, dítě hned vytáhnou, takže celý porod do vody ztrácí smysl (dítěti se má nechat pár minut (pár okamžiků) na to, aby se rozvinulo a zvyklo si na nové prostředí a bylo v klidu, dýchá normálně přes pupeční šňůru, dokud se nepřestřihne, zachovává si placenta svoji funkci). No a pak musíš vylézt z vany, přelézt na porodní křeslo kvůli porodu placenty. Tak to je ten největší háček, který já v tom vidím. Já nebyla schopná se pomalu pohnout, celá jsem se třásla a byla jsem hrozně vyčerpaná. Zas říkám, že je to moje zkušenost, já bych ale na tu kozu nevylezla a připadá mi to dost nechutný s ustřiženou pupeční šňůrou, krvácející někam přelézat.....nemáte někdo jinou zkušenost nebo příběh z vyprávění? Dost by mě zajímalo, jak to probíhá třeba jinde.
Agatha píše:
Lentilko, je fakt, že já si taky vždycky říkám, že nebudu jako moje mamina, ale kolikrát reaguju úplně jak ona a dost podvědomě, nějak se to nedá ovládat. Ale pak si to uvědomim, jenže to už je pozdě, většinou. Fakt ta výchova v dětství zanechá takový stopy v tom prďochovi, že když je dospělej, dělá stejný chyby, jako rodiče, i když nechce. To mě fakt děsí, ale nevim, co s tim. I když se snažim, leckdy to prostě nevyjde. Na druhou stranu si to aspoň uvědomuju, narozdíl od mamky.
Jo, tak toto je jak u nás. Někdy slyším její celé věty, i s tou intonací
. Ve spoustě věcí je mamka skvělá, ale např. není schopna pochopit, že děti někdy dospějí. Takže stačí s ní jít nakoupit, aby se na mě všichni dívali jak na nesvéprávného idiota, protože ty její hlášky
… Asi se moje děcka mají na co těšit
.
Agatha píše:
Mě to přišlo zbytečný a je fakt, že ty stahy při 4 cm ještě nejsou tak hrozný, dá se to vydržet, ten konec je horší. Teda, každá to máme jinak, nechci nikoho strašit. Každopádně to za to stojí, což mi stávající maminy určo potvrdí.
No právě. Já než se dostala do tohohle bodu, tak jsem myslela, že chcípnu. Po drahné době mě PA potěšila, že už jsem na tři prsty, aby mé nadšení okamžitě zazdila větou „aha, ale možná moje tři prsty jsou jako dva prsty pana doktora“
.
Zato paní, která se mnou ležela na pokoji, ráno přijela na kontrolu, nevěděla nic, a oni „maminko, ale vy jste otevřená na čtyři prsty“
.
Asi záleží na tom, jak je tuhý čípek a spol. Někdo se prostě otevře skoro mimochodem a někdo se může bolestí zjančit a dole furt všechno zavřené.
Jedna maminka z mojí srpnové diskuse rodila do vody a byla s tím moc spokojená, byl to pro ni krásný zážitek, takže kdybych já měla tu možnost, uvažuju o ní.
Lentilko - já měla porod vyvolávanej, tak nevim, jak by to probíhalo „přirozeně“, ale taky mi trvalo dlouho (teda z mého pohledu), asi 5 hodin, než jsem byla na 4 prsty. Do tý doby jsem byla bez oxitocinu a myslela jsem, že chcípnu bolestí (nevědíc co mě ještě čeká). Takže pro urychlení a po ujištění, že když porod už jednou začal nepřirozeně, že to tak většinou i pokračuje a končí, mi na:,–(ili oxitocin a do 2 hodin jsem porodila. Během 8 minut na 9 zatlačení. Je fakt, že se mě teda na všechno ptali, jestli chci nebo nechci to a to, ale když ono to tak bolelo, že jsem to už chtěla mít co nejrychleji za sebou, tak jsem se vším více méně souhlasila. Kromě toho nástřihu, za což jsem byla potom ráda. Nakonec jsem byla spokojená a ráda, že to mám za sebou........................ježiš, nějak jsem se odvázala, doufám, že to nevadí. Kdyžtak mě brzděte, kdybyste to nechtěly číst. ![]()
No vy mamky prvorodičky - já si říkala, kdy s tím plašením nás nevědomých začnete
. Ale mě to náhodou ohromně zajímá, protože pro změnu netuším vůbec o čem je řeč
…
Já mám pořád ještě v plánu darovat tu pupečníkovou krev, ale teď mi kamarádka říkala, že to pak nesmím dostat vůbec žádné prášky, prostě vůbec nic. Nevíte o tom něco? To ani ten oxytocin pro případ, že se nebudu otvírat?
Tak jsem si koupila dvoje nové vlňáčky a pro jistotu je hned přemáchla a udělala jim tu lanolinovou kůru - než mi je zase manža zničí… No fuj, nevím, jestli jsem udělala něco blbě, ale strašně se to lepilo, jak vazelína pak. Teda gaťky v pohodě, ale na rukách se to drželo a na tom hrnci, v kterém jsem to máchala.
Chystám se vycházku s pejskem. Včera jsem jí to slíbila. Chudinka malá měla večer zase záchvat - trpí totiž epilepsií
. A prášky, které to brzdí, mají spoustu špatných vedlejších účinků, takže tomu necháváme volný průběh. No a večer jdu plavat, už se těším! No musíme si ten konec těhotenství trochu ulehčit, ne? Dneska mě tak příšerně pálí žáha!!! Fuj, to je hnus! U nás se říká, že když v těhu moc pálí žáha, tak bude mít mimi hodně vlasů
. No to su zvědavá, já totiž byla plešatá až do dvou let…
Co mi rikal chlap kterej odebira tu krev, tak nevadi vubec nic. Prej nevadi ani cisar.
Ahoj, tady je povídavo. No rodila jsem 22 hodin a 17tou hodinu jsem byla na 3 prsty. Řekla bych, že epidurál mi zachránil život:-) Zvlášť, když jsem noc před tím spala 1h a rovnou praskla voda a pak ta dlouhá doba. Mezi kontrakcema jsem si pak na porodním sále pěkně dáchla:-) A není pravda, že zabírá jen na hodinu. Zabíral od napíchnutí až do té poslední čtvrt hodinky, kdy teda opravdu nezabere asi vůbec nic:-)
Je mi jasný, že pokud se budu otevírat rychle a bude to vůbec „rychlejší“ než minule, tak s epidurálem rodit nebudu.
Perulko- do solné jeskyně jsme chodili loni a tak jsme se tam pohádali, že si nás budou pamatovat ještě za pár let. Objednali nás špatně dohromady s dospělýma a paní, co chtěla relaxovat nám vynadala, že jí Vítek ruší. Ten den nám nic neklapalo. ukradli nám stěrače na autě a pršelo, nic jsme nestíhali a pak tahle nána. Vítek výjimečně tenkrát nestihl ani muknout a už jsme byly vyozený. V Ltvínově je teď nová jeskyně a tam Vítek chodil se školkou. Ale on je prostě marod kvůli tomu, že nastoupil nově do školky a musí si zvyknout na bacily. To je ormální.
Takže taky román. nechci nic zakřikávat, ale pokud se od zítra až do neděle neozveme, jsme někde za Libercem v penzionu:-)
Od 4 ám cvičení n a míčích. Snad Honza stihne přijít domů hlídat.