Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
nepřihl. Hana píše:vertigo píše:Vertigo, neboj se a jdi do toho. Jde o oči, vím, taky jsem předtím měla všelijaké pocity, ale dnes si to nemůžu vynachválit. Průběh jsem měla takřka totožný jako brumdinka, dokonce i dioptrie. Jen jsem byla v 2007.brumdinka píše:Můžu se zeptat, kde jsi byla?
Zdravim, diskuzi jsem nečetla, jen chci napsat, že mám s operací očí osobní zkušenost. V srpnu 2009 sem si nechala odoperovat krátkozrakost - dioptrie jsem měla 5,5 na pravé oko, 4,5 na levé oko + na pravém ještě 2 cylindry …operace byla hodně rychlá a ani to nějak nebolelo, spíš mě to jakoby svědilo s tím, že sem se nemohla podrbat a byla sem jako upír (tedy nesnesla jsem světlo)ale po dvou dnech už v pohodě, a dnes sem bez brýlí a vidím super ........sice je to větší investice …levné to zrovna není ......na druhou stranu ušetřím za brýle a za skla .......takže za mě určitě doporučuju, nebojte se toho, stojí to za to
Jdi min. na vyšetření. Sice třeba za ně dáš 500,– (mě ji potom odečetli z celkové ceny, když jsem se nechala u nich operovat), ale dozvíš se tam spoustu info, které mě osobně uklidnily a povzbudily, abych už neváhala
Děkuju za povzbuzení, je to přesně, jak píšeš - jde o oči - mám v okolí známou, které se jedno oko nepovedlo, to je takovej můj strašák
Ale pak mám dalších asi 10 známých, který jsou maximáln spokojený a říkají, že na to měli jít dávno ![]()
A kde jsi byla ty?
já taky mám strach,riziko tu přeci jenom je.ale jako překonám to a půjdu na to, až našetřím že
![]()
Ahojte, taky bych chtěla jít na operaci, ale mám strach, že za nějakou dobu mi dioptrie zase naskáčou. Jsem krátkozraká (7,5 a 7,0) a pořád mi to roste. Pokud mi to pořád roste, tak se operace asi nedoporučuje, že?
Díky.
Myslím, že pokud se Ti to zvedne, tak Ti jí udělají znovu zadarmo. Četla jsem to tuším na klinice v Počernicích
Měla bys mít dioptrie stabilizované, ale po zákroku to může udělat cokoliv. Nad nějakých 6 dioptrií určitě nečekej stoprocentní výsledek. Mně odstraňovali 6 dioptrií, jsou to skoro 4 roky a zatím dobré.
Kdo jste na té operaci byl, můžete napsat, jaké to je? Jak dlouho třeba ten zákrok trvá, jestli to bolí nebo je nějaké nepříjemné? Uspí vás nebo jste při vědomí? Já jsem děsný plašan, manžel mě teď nahlodal, když jsem si chtěla jít pro čočky, tak že mám raději jít na operaci, že to bude lepší a já se teď rozhoduji, jestli jít nebo nejít… nemám moc dioptrií, asi 2,5 na dálku na obou očích, brýle jsem nosila jen do auta nebo do divadla (to jsem měla o dioptrii méně), ale teď už víc jak rok mám ty dvě a půl a tak se mi stává, že nevidím dost dobře na ceny dole v regálech a v šeru je to fakt znát, že blbě vidím… a jestli jsou po té operaci nějaká omezení, mám dvě malé děti a přes týden jsem na ně sama, tak aby to nebyl nějaký problém… díky za komentáře…
Regino, já byla tedy už před lety, obě oči najednou, byla jsem krátkozraká, na každém oku 5,5 dioptrie stabilizovaně. Operace trvala cca 10 min, dostala jsem oblbovací prášek, kapkama mi umrtvili oči a šli na to. Vůbec mi to tedy nevadilo být při vědomí, a ten oblbovák taky udělá svoje
Pak bylo hotovo, vstala jsem z lehátka a prostě viděla, jasně, krásně, paráda
Čekala jsem půl hoďky v čekárně na kontrolu, doktorka to okoukla a dostala jsem kapky domů + tramal na spaní. No za cca 45 min to přišlo k sobě, nebudu lhát, že to nebolelo, bolelo to jako kráva. Měla jsem sto chutí si ty oči vyrvat. Ale pak jsem si doma lehla, vzala prášek, usnula a ráno nebolelo vůbec nic a já konečně po X letech parádně viděla
Mám stále 0 dpt a doufám, že to vydrží. Na operaci bych šla ale klidně znovu ![]()
A k omezení - moc si nepamatuju, jen vím, že jsem si nesměla týden nalíčit oči ![]()
Byla jsem před 4 roky v Lexumu v Krči - dělali mui tedy jenom jedno oko, v lokální anestezii, tzn. nakapali oko, nejnepříjemnějí na tom bylo, že si dali rozvěrač oka, abych jim nemrkala a ten mě tlačil do tváře. Samotné olaserování bylo jenom kraťoučké a ani jsem o něm nevěděla. Jinak si vzpomínám, že jsem dostala ještě před výkonem nějakou uklidňovací tabletku. Při výkonu mi dali do rukou velkého plyšáka, kterého jsem si mačkala. Po výkonu jsem jela normálně autobusem domů, trochu to řezalo, bylo lepší být doma se zataženými žaluziemi. Pak jen vím, že večer jsem měla alep říšernou migrénu - a doktorka mi pak říkala, že to není neobvyklé. pak už to bylo jen a jen lepší a vidím jako rys. Ale sama doktorka se divila tomu, jak se mi vylepšil zrak, až jsem si říkala, že to snad má být samozřejmé
@Regina Hero Nebolí to vubec. Já jsem taky šílený posera. Pořád jsem se u sestřičky ujištovala jestli mi ty oči opravdu pořádně umrtví ![]()
Jak psala rhiannon, nejdřív Ti dají prášek takový oblbovák aby jsi se sklidnila, dávali mi ho i před operací slepáku
A potom Ti budou do očí kapat anestetikum, to rzkapávání trvá max pul hodinky.
Přijdeš na sál. Dr si znova zkontroluje jestli to opravdu jsi Ty, vysvětlí Ti všechno co Ti bude dělat. Mě to pak jestě říkala znovu před každým krokem. Jedno oko Ti přelepí (to které zrovna neoperuje) a začne na druhém ![]()
Ted nevím jestli si to dopře pamatuju: Nejdřív Ti oko přeleje vodou, vydesinfikuje. Pak seřízne epitel, „vyndá ho“ u toho ucítíš malinky tlak, ale nic hrozného. Pak přestaneš vidět a dr začně laserovat, u toho ucítíš trochu smrad jako když se něco pálí. Ale nic Tě nebolí. Jen je to nepříjemné, protože nic nevidíš. Po dolaserování, položí epitel zpátky. Myslím, že znova vyplachuje asinějakou desinfekcí, kape nějaké kapky a vrhne se na druhé oko ![]()
Celou dobu zřejmě budeš mit v rukách nějakého plyšáka, většinou ho dávají na všech klinikách. Já ho drtila pěkně
![]()
Až vstaneš krásně uvidíš, nic Tě nebude bolet. CCa po pul hodině by jsi měla jit ně kontrolu, kde dr. skontroluje jak drží epitel, popřípadě ho takovou špachtličkou uhladí. Nesmí byt pokrčený. Dosatneš poučení co dělat. Dosatneš dvoje kapičky, jedny ATB a druhé umělé slzy. Většinou ještě dávají prášek od bolesti. Který si mužeš vzít, pokud by Tě to doma začalo bolet.
Já si ho vzala i když mě nic nebolelo, protože jsem byla posraná, že mě to začne bolet ![]()
Regi, já si nechala pouze zkorigovat jedno oko, druhé jsem nechala jak je a používám čočku (chci se přesvědčit sama na sobě, že mi to operované časem nevypadne
). Napřed mi oko rozkapali, byl to nějaký znecitlivovák, žádný další lék jsem nedostala. Dělá se to normálně při plném vědomí, víčka máš zafixované něčím na způsob „Mechanický pomeranč“, abys nemrklala. Nic jsem necítila, jediné, co mi bylo nepříjemné, byl pocit, že cítím spáleninu (možná jsem si to jen vsugerovala). Oko mi pak překryli ochrannou čočkou a na pár hodin pro jistotu zalepili. Domů jsem nafasovala medikamenty do oka.
Masakr nastal v noci, měla jsem pocit, že bych si to oko nejraději vyrvala z hlavy, byla to příšerná bolest, absolvovali jsme pohotovost, druhý den ráno jsme jeli na místo výkonu. Tam mi dali do oka opět znecitlivovák a poslali mě domů. V noci se to opět opakovalo, takže mi další den vyměnili čočku a hlavně změnili medikamenty. Ukázalo se, že jsem měla na nějakou látku v kapkách alergii, takžče místo, aby mi kapky ulevovaly, naopak mi to oko ještě více dráždily. Pak už jsem měla klid
. Další den už mi čočku vytáhli úplně. Pár dní se to oko hojilo a doostřovalo. Od té doby vidím výborně.
@Terrrrr píše:
Ahojte, taky bych chtěla jít na operaci, ale mám strach, že za nějakou dobu mi dioptrie zase naskáčou. Jsem krátkozraká (7,5 a 7,0) a pořád mi to roste. Pokud mi to pořád roste, tak se operace asi nedoporučuje, že?
Díky.
Dioptrie by měli byt aspon dva roky stabilizované. I když ani to Ti nezaručí, že se Ti po zákroku nějaké dioptrie opět vytvoří. Což je muj případ. Na operaci jsem byla v roce 2009 a ted už mám zase na každém oku asi 2 dioptrie.
Někde jsem tady četla, že některé kliniky v rámci doživotní záruky garantují i následné dolaserování. Ale určitě tam budou nějaké podmínky, které musíš pro uznání garance splnit.
Rozhodně to chce informovat se přímo na klinice v průběhu vstupního vyšetření
Někdy se stane že není vhodný laserový zákrok, tak lékař doporučí výmenu či implantaci čočky. Možná se k tomu přistupuje i v případě, že je hodně dioptrii a zrak ještě není stabilizovaný. Nevim, lékař nejsem. Ale vim, že na to chodilo dost lidí. Určitě by to chtělo informovat se ![]()
Díky za komentáře, bolest „po“ mi tak nějak nevadí, spíš mám strach, kdyby to bolelo při zákroku, tak že bych už nevydržela nechat si to na druhé oko… no uvidíme…
Byla jsem ve Vojenské nemocnici Praha-Střešovice. Z 9 dioptrií mi to stáhly na nulu. Zázrak! Už je to 7 let a zatím jsem pořád bez brýlí
Před operací se mi to v podstatě pořád zhoršovalo. Myslím, že dnes jsou už i lepší přístroje, takže bych s operací vůbec neváhala. Hlavně si vybrat dobrou nemocnici, kde mají letité zkušenosti a kvalitní přístroje, poněvadž myslím, že dnes to dělá kdekdo, v čemž bych viděla největší riziko.
Není to nic, co by se nedalo vydržet. Za ten výsledek to určitě stojí! Sama za sebe doporučuju. Ten komfort „vidět“ je úžasný.
Nepamatuju si nějaké bolesti po operaci, jen mě v noci chytla šílená migréna (ale já na ně trpím i tak),ale pak už to bylo v pohodě.
@Regina Hero V tvém případě mi počet dioptrií nepřijde tak velký. Oni by ti možná sami řekli, že se to může věkem naopak zlepšit, když se pak k tomu přidá klasická dalekozrakost způsobená věkem…Rozhodně minimálně ten den budeš nepoužitelná, musí se na kontrolu hned další, týden po mi nebylo doporučeno zas nějak moc lítat venku (kvůli riziku infekce),takže s těmi dětmi nevím ![]()
@ottla Krátkozraká jsem od patnácti let, na blízko vidím dobře… čtyřicítku mám za sebou, takže věkem se mi to spíš začíná zhoršovat… v patnácti jsem měla třičtvrtě dioptrie na pravém a jednu na levém oku, za posledních pár let si mi to zhoršilo… každopádně tam zkusím zajít a nechat si to prokonzultovat… jediné, co mě zaráží, že na to nějak nechodí sami oční lékaři… moje oční doktorka má brýle, očařka, ke které chodí starší děti, má brýle a ta doktorka, co zastupovala tu moji, má brýle taky… tak jsem z toho jelen…
Den - dva nepoužitelnosti nevadí, to by zůstal doma manžel, ale víc už by zase nemohl… ježíš, to je hrůza… jak jsem nerozhodná… ![]()