Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@harpyje Nepsala jsem, že celou výbavu v bambusu…Myslím, že už snad každá látkovačka ví, že je nejlepší udělat výbavu různorodou, pro každý období, příležitost se hodí něco jiného.
Já to tu psala už několikrát, jedu převážně čtverce a bambus dám jen občas na procházku, k dr, na delší cesty. Ale třeba pro mě není rozdíl (savostí), když dám malýmu čtverec na novosklad + čtverec na nudli a proti tomu čč na novosklad a do toho bambus. vkládačku. Tak jsem si říkala, aby @badela nenakoupila flanelovou výbavu po nočník s tím, že až bude třeba, tak to pak zachrání bambus. vkládačkama.
Myslím, že každá, která uvažuje nad látkováním, tak proleze informací, co jen jde. A každá si musí především ujasnit, kde bude sušit, kolik má na to peněz, tvrdost vody, chtění se chovat ekologicky (myslím tím prací prášky) atd, atd.
Už kolikrát jsem si říkala, že téma je „látkování levně“ a to jsou jednoznačně čtverce + svrchňáky…a nemusíme nic jinýho řešit. Vše další už je navíc, pro náš komfort, pro komfort miminka, pro ekologii, pro naši dušičku, aby se taky potěšila…
Jj, to máš pravdu, že čč, vyjdou nejlevněji a je vystaráno
. Já měla naprostou většinu plen kupovaných z druhé ruky, celkově mne to přišlo hodně levně a přitom jsem si v průběhu nakoupila i dost kalhotkovek, i ty bambusy na noc jsem měla.
@lucynka25 píše:
@Fjodorka i s pořádné vycpanym balíkem?popř. bambus. kalhotkama?
Jo, když jsem dělala pořádný balík, tak jsem do toho mohla zabalit dítě i dřív ![]()
Jinak za mě - svrchňáky Sweet Monkey, jednovelikostní, jsou parádní, od narození jí jsou, jsou hezké, bezvadný materiál… Mám je radši ![]()
No holky, já se chystám látkovat protože mě to prostě chytlo.. ekologická fakt nejsem
.. nějaký EKO a BIO mě fakt neláká:D.. hodlám prát v normálním prášku.. dítko mít hlavně ve čtvercích a svrchňáčkách.. (mám tu i pár kapsovek co jsem dostala, tak uvidíme jak využiju nebo nevyužiju)
@Terulisekk - jasně
možná, že časem až bude dítko víc čůrat naráz, tak se ti oplatí pořídit něco savějšího než čtverce, ale uvidíš- stejně je to hlavně o přebalování, a to bývá komplikované jen v určitém věku, kdy dítko nechce zůstat ležet tam, kde ho položíš- a tehy já užila savější pleny, abych se s nimi nemusela dohadovat tak často ![]()
jak budš sušit? na sušáku nebo máš sušičku?
@badela píše:
@tery16 Díky moc za komentář. Když už si myslím, že mám jasno, tak se objeví nová informaceŘíkala jsem si i, že bych v šestinedělí možná vydržela s papírovkama, protože to budu sama zase „na šrot“ a ještě řešit praní plínek. No nevím, uvidím
.Zase je asi nejlepší začít co nejdřív, abychom si oba zvykli.
Ahoj, pokud chceš počkat tak rozhodně můžeš nakoupit až po porodu. Já si takhle dala oraz prvních 14 dnů v jednorázu a pak jsem raději stejně dala látkovky. Stejně jsem pořád prala všechno ostatní protože mi jednoráz prokadil.
@harpyje píše:
Luco - svrchnáčky Imse Vimse (IV) - no jsou hodně oblíbené, hezké (!) a fakt příjemné naomak - jejich nevýhoda je, že vydrží míň než jiné značky, rychleji (dříve) ti začnou provlhávat- takže jo, pár jsem jich na děti měla, ale jako základ bych je nezvolila.
Velikost - ty nejmenší jsou opravdu malinké na novorozeňátko, u jiných značek je problém že i ty nejmenší jsou veliké, tj. speciálně na novorozeně jsem měla dvoje nejmenší IV + k tomu nejmenší Baby Lucy (BL) tj. XS - ty jsou větší, ale když se zadařilo a byly oboje IV mokré, tak jsem je obča použila a bylo to akorát.Vkládačky - jako fakt je to fuk, řešila jsem cenu, bývají dvě velikosti, a na amlé miminko je ta větší velikost opravdu obrovská, takže určitě kup nějaké ty kratší - zas nejsou miniaturní a užiješ je pro prcka dlouho.
Kdo jste to tu psal, že nejlepší celou výbavu v bambusu? to si popravdě nemyslím, ano je to skvělý materiál a vkládačky určitě super, ale přece jen je malinko objemnější, pochopitelně malinko hůř to schne než bavlna, je to malinko dražší a pokud pereš ve slizu (nastouhané mýdlo se sodou, to už se tu asi řešilo) tak i více trpí a dříve odejdou. Takže na běžné nošení myslím je bambus zbytečný (max ty vkládačky ale celé pleny ne)
har.
Já jsem třeba měla výbavu ze tří materiálů - tencel, froté a bambus - jak kalhotkovky tak vkládačky. Věděla jsem, že tencel bude nejdříve suchý, bambus jako poslední. Naopak pak měli savé schopnosti. Ale díky tvrdé vodě bych si převážnou část výbavy už pořídila jen z bambusu. A objemnější není. Spíš je rozdíl v tom, kterém výrobku.
@harpyje sušit budu na sušáku- místa mám hafo (cca si představ 3 volné sušáky nonstop:D).. Jinak já tu mám cca 15 kousků vícevrstvých plen od bambino mio…pak cca pět vkládaček dlouhých bambusových a jednu krátkou.. cca 70 klasických čtverců.. a od každé velikosti svrchních kalhotek cca pět kusů (výhodně jsem koupila nové)..
.. plus tedy pět AIO (to tedy psali, ty jsem dostala, je tam kapsa tak uvidim jak budu využívat)
@SonikSS Je to zcela mimo téma, na tyhle somrovačky je tu jiná diskuze.
Navíc já osobně to nechápu, hlasovat snad člověk má podle toho, která fotografie se mu líbí, ne podle toho, co mu určí cizí člověk. Ale to je věc fair play, to buď člověk v sobě má, nebo ne ![]()
@Fjodorka píše:
@SonikSS Je to zcela mimo téma, na tyhle somrovačky je tu jiná diskuze.
Navíc já osobně to nechápu, hlasovat snad člověk má podle toho, která fotografie se mu líbí, ne podle toho, co mu určí cizí člověk. Ale to je věc fair play, to buď člověk v sobě má, nebo ne
Souhlas. Nesnáším to, nechápu to a HLÁSEK bych neposlala, ani kdyby mě chtěli zaživa stáhnout z kůže.
@Fjodorka @Virginia pardon, nikomu jsem nic nenardila ani neurcila, jen sem pozadala o hlasek. nic vic, a kdyz vam to tak vadi, sorry hned to dam pryc aby byl klid…