Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Terulisekk Ty ručníky bych klidně vzala, já koupila i bavlněné ručníky jako vkládačky, froté je bezvadný
A bambus saje prostě dost.
Čtvercovky bych nestříhala, nýbrž skládala na nudle jako vkládačku ![]()
@Virginia Aby to neprotékalo - to nikdy nevíš, záleží na proporcích dítěte. Já mám dvě AIO a do 3. měsíce mu protékaly. Pak se mu udělaly stehýnka a jsou dobré. Ale u AIO musíš počítat, že tam není taková savá vrtsva, takže musíš dřív přebalit. Takže třeba k dr. (na návštěvu) na parádu ano, ale jen když vím, že bude kdy a kde přebalit. Když to nevím, dám raději kalhotovku + svrchňáky, což saje o dost víc. A je to spolehlivější co se týká protečení, protože kolem nožiček jsou vlastně dvě gumičky - z kalhotovky a ze svrchňáků.
Jinak mě teda látkovka neprotekla na oblečení nikdy - na rozdíl od papírovky (dám je občas a jednou to měl až na lopatkách).
S výběrem plen - chceš skládat čtvercovky? Nevadí ti to? Budeš je pořizovat nebo máš nějaké poděděné zásoby?
Já pořizovala: čtverce poděděné asi 70ks (+ snappka, + separačky)
PUL svrchňáky - 4× (za mě ty 4 jo, zpočátku hovínko protékalo až na svrchňáky, ty to spolehlivě chytily, ale každé ráno jsem prala, občas i ve dne)
Na novoška Ti tohle spolehlivě stačí. Já mám 5měs. kluka a vystačili bychom s tím doteď rozhodně. Akorát na noc - to pak záleží, jak Ti bude spát, od 2. měsíce jsem dávala bambusovou vnitřní plenu od Bamboolika, aby mu stačila na celou noc. Časem začnou děti více čůrat, to prý pak chce více vycpávat bambusem. S tím zatím nemám zkušenosti. Teda plenky mám různé a dáváme je, ale co se týká savosti, zatím bychom asi nemuseli.
Pro radost mám 4 kalhotovky, 2 AIO a 3 vícevrstevné.
Děvčata, díky moc.
Něco takového jsem potřebovala slyšet. Čtvercovky + svrchňáky, nějaký bambus a něco na parádu. Hotovo. Aspoň pro začátek, potom uvidím, jestli přikoupím.
Dost se mi ulevilo, mně už to lezlo na nervy, furt všude miliony plenek.
Myslíte vzít ty svrchní Anavy vícevelikostní? Má smysl koupit použitý? Nemohou být už nějak poškozené? Stejně tak čtverce, koupit nové, nebo použitý? PO dětech jich mám max dvacet. Skládat mi nevadí, žehlit taky ne.
@Fjodorka ty s tím skládacím chobotem jsou taky dobrý, těch si pár udělám. ![]()
Ještě jednou dík.
@kknoflicek Ahoj už jsem od více matek četla, že čína je na prd. Taky jsem se na ně dívala - za tu cenu je to lákavé
ale prý se začne docela brzy loupat ta svrchní vrstva.. takže si myslím, že je lepší koupit 4 kvalitní než 10 čín…
@Virginia píše:
Děvčata, díky moc.
Něco takového jsem potřebovala slyšet. Čtvercovky + svrchňáky, nějaký bambus a něco na parádu. Hotovo. Aspoň pro začátek, potom uvidím, jestli přikoupím.
Dost se mi ulevilo, mně už to lezlo na nervy, furt všude miliony plenek.
Myslíte vzít ty svrchní Anavy vícevelikostní? Má smysl koupit použitý? Nemohou být už nějak poškozené? Stejně tak čtverce, koupit nové, nebo použitý? PO dětech jich mám max dvacet. Skládat mi nevadí, žehlit taky ne.
@Fjodorka ty s tím skládacím chobotem jsou taky dobrý, těch si pár udělám.
Ještě jednou dík.
Ja jsem si ten na zkousku koupila svrchnaky bambino mio, anavy a bamboolik. Cena za bambino mio byla v tescu bezkonkurencni, ale zase jejich kvalita v porovnani s anavy nebo bamboliikama je nekde jinde. Ten material vypada jak temer nejaka pogumovana ubrusovina.
Jete svrchnaky bych nekupovala, to je totiz neco, co po case odejde. Vnitrky ne, svrchnaky zacnou vlhnout. Navic me dost zarazi cena za jete, kdyz nove stoji 350 Kc a jete napr. 300 Kc. Nevis, jak se to pralo, susilo (teplo poskozuje laminaci apod.)
Koupila bych alespon 2 v mini velikost a 2 klidne anavy univerzalni velikost. Ono jde totiz o to, zda te pak neprekvapi mega zadek, ktery univerzalni delaji spis nez mini svrchnaky. Pro vetsi pak uz staci ta uni velikost.
@Virginia Ahojek, jsem na tom stejně jako ty
teprve zvažuju co pořídit a taky pořád uvažuju zda nové nebo použité… Nicméně co jsem viděla, ty použité kalhotky se mnohdy prodávají o pár korun levněji než nové, nevíš co se s něma dělo a tak. Takže já půjdu asi do nových
Už není takový rozdíl, jestli dám za troje 1200 Kč nebo 900 Kč a hlavně mám jistotu že budou OK..
A ty čtverce… moc se mi do použitých nechce… tak taky nevím ![]()
Já osobně zvažuju, že po rodině rozešlu odkazy na plíny, ať mi nikdo nekupuje jednorázovky, hračky nebo oblečení pro prcka až se narodí a radši ať příjdou s 10ti čtvercama Líbštátských extra ![]()
@Virginia Jj, mě šla tehdy taky hlava kolem.
Jak píšou holky, já do použitých taky nešla. Cena jen o pár korun dole a nevíš, jak se o ně kdo staral. U svrchňáků obzvlášť, tam může být něco s tou laminací a máš je na nic.
Já mám ANavy jednovelikostní (na celé období). Zpočátku moc nevyhovovaly, otlačoval se mu sucháč do bříška. Ale opět od nějakého 3. měsíce, co přibral, tak jsou super. Nedám na ně dopustit. Záleží, jak moc Ti na mimi vadí větší zadeček. Mě nevadil a nehodlala jsem investovat do novorozeneckých plen a svrchňáků. Nevíš, jak velké mimi bude a narodí se Ti obřík a použiješ to 3 neděle (třeba). Když se Ti narodí malinkatý, tak se dají dokoupit. Ale můj měl 3 kila a od příchodu z porodky jsme dávali hned novosklad a jednovelikostní svrchňáky. Zadeček byl sice větší, ale zase se to mimčo dobře chytá (je za co chytnout
) a navíc, když nemáš s látkou ještě zkušenosti a umotáš na něj novosklad, tak já byla ráda za větší svrchňáky, kdy jsem nemusela pořád hlídat, jestli mu někde něco leze nebo čouhá.
My teda měli od začátku Bamboolika, ty byly super, krásně mu seděly fakt od narození. (fotka v jednom měsíci v Bamboolikách). Já teda brala tu jejich „základní plenu“ - máš tam svrchňáky a bambusovou vnitřní plenu, kterou můžeš odepnout. (za 499,– celé např. http://www.bamboolik.cz/…kacenkami-SZ) Podle mě se to vyplatí, než koupit jen samostatně svrchňáky (za 355,–. Zpočátku jsem právě používala jen svrchňáky a do toho novosklad. A od 2. měsíce jsem dávala do toho ten jejich vnitřek na noc a dávám to tak dodnes. Savostí mu to stačí. Čtverců z druhé ruky bych se asi nebála. Vyvaříš to a je. Akorát já chtěla raději vše nové, použiji to pak i na druhé dítko. Akorát bych dala pozor na značku, abys nekoupila nějaké nesavé. Já mám např. Hyblera a ty jsou dobrý tak na pusu nebo pod hlavičku, jsou moc řídké. Nejlíp je poptat se po příbuzných, jestli by neměli někde na půdě ještě ty staré, ty prý jsou nejlepší. Všichni je chválí. Já z novodobých mám jen toho Hyblera, tak jiné porovnání nemám (např. s Libštátem). Ale ty staré jsou proti Hyblerovi hvězdy.
Jj, ty s chobotem se mi taky líbí. Na tomhle principu je Haipa Daipa Pastelka - zvyžovala jsem koupi, ale jsou z froté a my máme moc tvrdou vodu, zhrubly by mi. Možná si je taky zkusím ušít.
@kachnickakac děkuju za reakci, nikde jsem totiž neobjevila recenze s nimi
@kknoflicek Taky jsem na ně četla spíš negativní ohlasy od maminek. Ale najde se sem tam i maminka, která si je chválí hlavně kvůli pořizovací ceně. Kvůli funkčnosti moc ne.
@Virginia s tím použitým…myslím že u kalhotkových plen je to v pohodě, tam bych se toho nebála, vcelku se s nima nedá „jak“ zacházet špatně. Co se svrchňáků (PUL) týče, tak tam jsem taky opatrná a bazarový neberu, přece jen je to trošku fajnovej materiál (sama je peru na 40°C pokud nejsou extra zamazaný, na 60 jen příležitostně), tak ty bych neriskovala. Ale co se může při běžným látkování stát s bambusovou kalhotkovkou, to mě nenapadá…samozřejmě když se používá x let, tak může mít zeslabení, dírky, uvolněný patenty, ojetej sucháč, ale to seriozní prodejce v inzerátu uvede a nafotí, takže brát je nemusíš.
@Virginia jo a co se značek týče, tak taky můžu doporučit kalhotkový jednovelikostní Anavy a potom Petit Lulu, ty jsou skvělý, i když ještě malinko širší než Anavy, takže úplně na n ovorozence nee. PL má teď nový SIO systém, zdá se být ještě lepší než Bamboolik (hlavně podstatně lépe schne), tak můžeš taky prostudovat.
@elanaa Tobě taky díky moc. Já už chvílemi byla v takovém stavu, že jsem si říkala, že budeme mít papírový a hotovo. ![]()
@Virginia píše:
@elanaa Tobě taky díky moc. Já už chvílemi byla v takovém stavu, že jsem si říkala, že budeme mít papírový a hotovo.