Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@LucaM - určitě vyzkoušej vkládačky z bambusu- klidně do novorozeneckýho skladu nebo i pak do draka. bambus saje nejlíp z distupných materiálů a t vkládačky přitom ještě docela slušně schnou. případně můžeš zkusit pár celých bambusových plen (na noc se mi jich pár osvědčilo), ale že by to bylo úplně nutné, to ne. spíš se mi osvědčilo dát přes ně vlněný svrchnáčky (na noc) a dobře padnoucí PUL svrchňáčky, které neprotékají (preferuju Baby Lucy)
Ahoj holky, s dovolením vás pročítám
a už jsem si celkem ujasnila, co chci. Ještě jsem nelátkovala a čekám třetí dítě. Říkám si, že to alespoň trochu zachráním, když nebudu produkovat špatně rozložitelný odpad, a taky čekáme chlapečka, tak aby měl pohyblivé spermie
.
Jen teď by se mi líbilo, aby to nevyšlo moc draho
. Do čtvercovek se mi moc nechce, tak asi zkusím kalhotové plenky jednovelikostní a svrchňáčky. Ani se mi moc nechce do těch spon (tutově by mi to děti braly na hraní), nejradši bych na suchý zip nebo patentky. Teď vybrat tu nej značku a levně
. Zkoušela jste některá ty Baby Lucy, dá se od narození (cca 3,5 kg)? Přemýšlím o flanelových na den a bambusových na noc, plus časem do toho asi ty bambus vložky.
@badela Co jsem načetla já, tak bych asi pořizovala rovnou všechno v bambusu. Saje nejlíp a prý až se větší dítko rozčůrá, tak se bez bambusu neobejdeš. Kalhotovky - dobrý, ale vybírala bych ty bambusové rovnou (bambusová vkládačka tě pak nemusí zachránit). Já mám 6 měs. lumpa a zatím se ještě potácíme mezi klas. čtverci a kalhotovkama (na cesty, k dr.), takže bych řekla, že pro mě by bambus teď ještě nebyl úplně nezbytný, ale občas se to fakt hodí, když víš, že nebudeš moci třeba 3 hodiny přebalit.
Jinak počítej - udává se, že bys měla mít cca 24 ks kalhotovek, abys to dobře točila. Zpočátku investice docela velká, ale pak se to prý dá dobře prodat.
Baby Lucy mám jen svrchňáky, jsem spokojená. I když máme vel. S, tak jsem je vytáhla až před nedávnem, na mrňouska byly velké (malej měl 3 kila při narození), ale sedí moc pěkně.
Ahoj děvčatka, zatím ještě mimi nemám, tak nemohu mluvit z vlastní zkušenosti, teprve nakupuju, ale co nejvíc na Facebooku čtu, tak uplně nejelpší je systém SIO od Petit Lulu. Holky ho moc chválí, jednak proto, že se mění pouze vnitřek (ne jak u AIO celé kalhotky), je z bambusu a velmi savý.. prý to „nejlepší“ na noc, tak na to koukněte. Já už jich pár ve výbavě mám, tak uvidíme jak se osvědčí ![]()
@kachnickakac Petit Lulu je celkem chválená značka, nemám osobní zkušenost. Ty SIO plenky od nich jsou na trhu teprve chvíli. Dobré je, že jejich vnitřky údajně pasují do Bamboolik svrchňáků. Já třeba dávám SIO Bamboolik na noc synovi a spokojenost. Teď už občas mívám pocit, že to nedostačuje, začínám dávat navíc i jejich noční plenu. To nám zas nějakou dobu savostí postačí.
Záleží, jak se kdo rozhodne…Někdo rád kalhotovky, někdo SIO, někdo vystačí se čtverci ![]()
@tery16 chci si koupit ty baby lucy svrchní na mimi, takže myslis xs?
když mate 6mes a teprve budete mit s? ![]()
@tery16 Díky moc za komentář. Když už si myslím, že mám jasno, tak se objeví nová informace
Říkala jsem si i, že bych v šestinedělí možná vydržela s papírovkama, protože to budu sama zase „na šrot“ a ještě řešit praní plínek. No nevím, uvidím
.Zase je asi nejlepší začít co nejdřív, abychom si oba zvykli.
Holky vy co si sijete latkovky… Na kolik vas vyjde 1 plenka, vkladacka a tak?
diky moc
@harpyje Ahojky,díky za radu, a s jakou značku máte vyzkoušenost? která je dobrá ta vkládačka, nebo šijete sami? A svrchní kalhotky Impse Vimpse, máte zkušenost s velikostí jakou udává výrobce? Viděla jsem na netu nové Impse Vimpse SMART ZIP a mají dvě velikosti S a L. Přemýšlím, že bych zkusila.
@lucynka25 My máme teda Sko, tj. 3,5 kg-7kg. Po porodu byly velký, jasná věc. Pak jsem na ně pozapomněla a vytáhla je před Vánoci, to měl syn 6,7 kg. Padly perfektně (i přes novosklad, což považuju za největší balík) a sedí doteď, má 7,8 kg. Asi kdybych je brala pro novorozeně, tak bych vzala i ty XS. Já měla ještě zmenšovací Anavy a Bamboolika, tak jsem je nepotřebovala mít hned v akci.
@badela Čekáš třetí dítě, víceméně víš, co můžeš od sebe a od šestinedělí čekat. Já do toho praštila u tohohle lumpa hned v porodnici, jel domů v látce. Ale on měl zrovna problémy s papírovkama, asi alergie, osypaný celý přesně pod plínou. A v látce za den a půl krása…Takže my látkovali hned. Nevnímala jsem to nijak jako zátěž. Lupneš plíny vyprat, obden jsem prala a mezi tím odben žehlila. Občas mi vyžehlila mamka. Myslím, že tím, že jsme najeli na látku hned, tak jsem u toho vydržela. I když u nás to asi ani jinak nešlo kvůli té vyrážce.
Nemyslím si, že by to bylo nezbytný hned látkovat. Ale na druhou stranu bych to neviděla jako extra zátěž. To musí každá podle sebe, podle svého zdrav. stavu.
@murkyf Zkus mrknout pár stránek zpět, myslím, že tu tu někdo v posledních pár dnech počítal.
@lucynka25 píše:
@tery16 chci si koupit ty baby lucy svrchní na mimi, takže myslis xs?když mate 6mes a teprve budete mit s?
Určitě, já baby lucy XS mohla začít dávat až po měsíci, teď jí jsou teprve tak akorát a ještě dlouho budou ![]()
@badela píše:
@tery16 Díky moc za komentář. Když už si myslím, že mám jasno, tak se objeví nová informaceŘíkala jsem si i, že bych v šestinedělí možná vydržela s papírovkama, protože to budu sama zase „na šrot“ a ještě řešit praní plínek. No nevím, uvidím
.Zase je asi nejlepší začít co nejdřív, abychom si oba zvykli.
S praním je asi takové práce, jako s odnášením pytlů odpadků ![]()
@Fjodorka i s pořádné vycpanym balíkem?
popř. bambus. kalhotkama? ![]()
@LucaM píše:
@harpyje Ahojky,díky za radu, a s jakou značku máte vyzkoušenost? která je dobrá ta vkládačka, nebo šijete sami? A svrchní kalhotky Impse Vimpse, máte zkušenost s velikostí jakou udává výrobce? Viděla jsem na netu nové Impse Vimpse SMART ZIP a mají dvě velikosti S a L. Přemýšlím, že bych zkusila.
Luco - svrchnáčky Imse Vimse (IV) - no jsou hodně oblíbené, hezké (!) a fakt příjemné naomak - jejich nevýhoda je, že vydrží míň než jiné značky, rychleji (dříve) ti začnou provlhávat- takže jo, pár jsem jich na děti měla, ale jako základ bych je nezvolila.
Velikost - ty nejmenší jsou opravdu malinké na novorozeňátko, u jiných značek je problém že i ty nejmenší jsou veliké, tj. speciálně na novorozeně jsem měla dvoje nejmenší IV + k tomu nejmenší Baby Lucy (BL) tj. XS - ty jsou větší, ale když se zadařilo a byly oboje IV mokré, tak jsem je obča použila a bylo to akorát.
Vkládačky - jako fakt je to fuk, řešila jsem cenu, bývají dvě velikosti, a na amlé miminko je ta větší velikost opravdu obrovská, takže určitě kup nějaké ty kratší - zas nejsou miniaturní a užiješ je pro prcka dlouho.
Kdo jste to tu psal, že nejlepší celou výbavu v bambusu? to si popravdě nemyslím, ano je to skvělý materiál a vkládačky určitě super, ale přece jen je malinko objemnější, pochopitelně malinko hůř to schne než bavlna, je to malinko dražší a pokud pereš ve slizu (nastouhané mýdlo se sodou, to už se tu asi řešilo) tak i více trpí a dříve odejdou. Takže na běžné nošení myslím je bambus zbytečný (max ty vkládačky ale celé pleny ne)
har.
Jo s dětma látkuju od narození, nepřišlo mi to jako zátěž, kupovat jednorázovky mi jako zátěž přišlo ![]()
ty svrchnáčky - nejmneší velikost bych klidně zkusila pohledat v bazárku, pokud řešíte cenu
maminky se občas zbavují téměř nových, či zcela nových, protože bud nezačaly látkovat a nebo z toho dítě vyrostlo, takže u nejmenší velikosti můžete ušetřit.
U větších velikostí už je to riziko, aby vám vůbec sloužily a neprovlhávaly.
k tomu vlastnímu šití - no zkusila jsem to, jsem strašné nemehlo a šlo to, ale měla jsem starý materiál, který nedržel tvar, takže víceméně na houby- ale tak děti jsem do toho přebalovala no. Koukalas na koupení materiálu přes šijemdětem? ale měla jsem pár koupených z ruhé ruky šitých doma a byly skvělé, jak plenky tak svrchňáčky.
jo, mám doma pár už dost/až hodně opotřbených plen, ale kdyby to některé z vás pomohlo, ráda je věnuju. (klidně SZ napište kontakt, a domluvíme se)