Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj holky,
ani se mi sem nechtělo moc psát, když tu rozebíráte kočárky a ultrazvuky… Mám totiž velkou hlavu z výsledku svého triplu. Vyšel sice negativně, ale prý mám „dosti vysoké HCG“, takže je doporučeno na podrobném ultrazvuku ve 20tt se zaměřit na „minor markery“, což jsou třeba takové drobné kůstky v nose apod. Víc o tom nevím, Dr ani sestřička se v genetice nevyznají, ale prý když to vyšlo negativně, nemám se čeho obávat.
Nemáte s tím někdo zkušenost, čím by ta vyšší hodnota HCG mohla být způsobena? Na UZ jdu až za 3 (!!!) týdny, do té doby můžu lehce zmagořit. V Praze je prostě přecpáno a na dřív volný termín neměli. Ach jo.
Rapidko, klid, sice nevím co to je, ale byla bych v klidu
tady je odkaz, něco jsem našla
http://www.porodnice.cz/poradny.asp?…
Co jsem teď tady všude četla, že buď se doporučuje amniocentéza nebo se čeká na velký ultrazvuk.
Klid, musíš si uvědomit, že doktoři nejsou všemocní a výsledky jsou jen jakési zvýšené riziko.
Určitě to bude dobrý
Dobrý večer,
tak zatím tu dost tápu, ale snad se to časem srovná.
AFP testy mám za sebou, po pravdě o výsledcích příliš nepřemýšlím. Za prvé si s malou nemám vůbec čas nějaké těhotenství uvědomovat a za druhé jsem ve 12tt absolvovala prvotrimestrový screening,ale to tady určitě většina z vás.
NT vyšetření dopadlo v pořádku, hluboko pod hranicí nějakého postižení. Tak snad to bude OK.
AFP opravdu vychází dost často falešně pozitivně, proto se snad do budoucna NT vyšetření zavede plošně.Bohužel zatím ho provádí jen několik pracovišť v ČR.
R.
Pralinko , vítám!
Rapidko , tak jsem také trochu hledala na internetu, ale moc odkazů jsem nenašla. Konkrétně o zvýšeném HCG u triple se moc nepíše…tj. bych to viděla tak, že abnormální hodnoty u ostatních dvou sledovaných kritérií jsou mnohem závažnější. Navíc pokud byl triple vyhodonocený jako negativní, tak to bude určitě ok. Jak už někdo psal, tak triple opravdu není tak spolehlivý. Můj Dr. ho vůbec nedělá, dělá ten NT screening v 1. trimestru. Dnes jsem byla na genetice a tam paní genetička říkala, že nyní vládne v ČR chaos - někdo dělá triple a někdo NT screening…prý už je ale prokázáno, že ten triple není tak spolehlivý. Myslím, že i ve Tvém případě to nebude nic závažného a mimi bude zdravé!! Nevím, jestli z těch mých zmatených řečí chápeš, co jsem chtěla říct:-) Prostě klid!
Jak psala ivulka, tak zkus se podívat do té poradny na www.porodnice.cz..anebo tam rovnou napsat, ne? ![]()
Já dnes byla na genetické konzultaci kvůli nějaké vrozené vadě v rodině mého otce. Naštěstí bylo riziko vyhodnoceno jako nízké a tak byl pouze doporučen ten velký UZ ve 20. týdnu, na který mne stejně můj Dr. posílá.
PeZo - ve svém včerejším zmateném příspěvku jsem se zapomněla vyjádřit k tomu tvému trápení se jménem ( i když jsem to měla v plánu). Jen chci říct, že máš úplně oprávněný důvod, proč nechceš Romana a myslím, že pokud to manželovi vysvětlíš jako nám (tj. tvé pocity) tak to musí pochopit.
Zdeenjo - no, já takovou dlouhou pracovní dobu nemám úplně každý den. Často si to také dělám sama - dávám si více úkolů, než jsem schopná zvládnout.
Nicméně jsem měla věřit své intuici, protože dnes se mi pracovní i nepracovní shon posledních týdnů pěkně vymstil. „Bourala“ jsem - tj. naštěstí nic vážného, co by ohrožilo mimi. Pánovi přede mnou to při rozjíždění chcíplo, jenže já se rozjela a nedávala pozor. Takže mne to bude stát několik tisíc. Samozřejmě jsem zrovna spěchala od doktora a v hlavě si přemítala, co ještě musím stihnout apod.. A takhle to dopadlo.. Ještě, že to bylo pouze při rozjíždění a tedy v podstatě žádný náraz na bříško. Prostě holt mi už osud dal znamení, že musím zvolnit. Mimi je pro mne fakt nejdůležitější.
Mějte krásně a přeji jen samé dobré zprávy!
Tak papa.
dobre rano, holky ![]()
gratuluju k uspesnym kontrolam a zdravym miminum ![]()
Lenko, holku zavidime
ale ono ty holky nejsou pry uplne jisty, tak treba se ti z to ho jeste kluk vyklube ![]()
Petrajdo, ja zadne vitaminy neberu, MUDr mi doporucila pouze jodovy tablety, pokud nejim pres tyden aspon 1/2 kg morskych potvor (coz teda FAKT nejim) a jinak pestrou stravu, ze ted je toho hafo v cerstvym ovoci a a zelenine. A kolegyne jsou na tom podobne, taky jim doktori rikaji, ze neni potreba brat zadny tehu vitaminy - myslim nejak pravidelne. MOzna ve 3 trimestru v zime se pak 1-2 tablety tydne snesou, ale ted to asi nebude potreba.
Jinak tehudemence na me taky dosedla a uz si ze me manza dela srandu. Nejhorsi je, ze me to potkava i v praci, coz me dost stve, zapominam vic nez driv :/
A kojpolstar mi dosel vcera a uz jsem na nem chrupkala dnes, super ![]()
Ahoj holky, gratuluju všem k super výsledkům z různých testů a ultrazvuků. My jsme byli včera na plánované amniocentéze - ta byla úplně bezbolestná, vůbec jsem jehlu nacítila a za 5 minut jsem byla i venku. Miminko se pěkně hýbalo a srdíčko buší jako zvon. Včera a dnes jsu v posteli a 14dnů musím odpočívat. Manžel je skvělý, nachystá jídlo, nakoupí, pracuje a potom i doma na opravách baráku a včera dokonce i žehlil - toho si ženská opravdu moc váží. Za 2-3 týdny budou výsledky. Za 3 týdny jedu na UZV - screening ve II.trimestru na vrozené vady. Bříško mám prozatím v pořádku, ale sem tam mně jakoby ztuhne, tak radši opravdu odpočívám. Dnes si ještě musím zavolat svému gynekologovi a domluvit se, kdy mám přijít na další poradnu nebo jestli nemám přijít i na kontrolní UZV. Po amniocentéze žádné léky neberu.
Jinak od začátku těhotenství užívám Calibrum - předtím babyplan a teď už mami - špatně mně po nich vůbec není. Musím užívat taky železo. Zeptám se doktora ještě na magnésium teď po tom odběru.
Měla bych jít taky na UZV srdíčka ve 21.týdnu, ale musím se ještě domluvit v poradně.
Gratuluju k holčičkám a chlapečkům. My si chceme nechat překvápko, tak snad se doktoři nijak neprokecnou. Dokonce už máme doma i pytel oblečení po kamarádčiných dětech a vůbec od ní toho budeme mít strašně moc - autosedačku, postýlku, kočárek, … je to moc fajn a hlavně všechny ty rady nad zlato, co je a co vůbec není potřeba. Hlavně dost ušetříme než kupovat všechno nové a opravdu to je všechno ve výborném stavu.
Holky, všechny se opatrujte a hlaďte bříška.
Zdá se mně, že jsem včera poprvé cítila pohyby a už od té doby několikrát, ale taky si nejsu úplně jistá, jestli je to opravdu miminko.
Tamusko, drzim pesti, aby to bylo ok ![]()
ja jak jsem lezela na tom lehatku a doktorka malyho merila a tak, tak jsem si rikala, ze mozna to nechame taky jako prekvapko, ale pak se zeptala, jestli to chceme vedet - a oba s manzou jsme vyhrkli, ze jo ![]()
ale az na tom lehatku me ta zvedavost presla ![]()
Ahoj holky.Taky gratuluji k výsledkům,holčičkám a chlapečkům.Já mám výsledky taky v pořádku.3.9 jdu na srdíčko,a chci si nechat říct co to bude.Všichni mi říkají že to bude kluk,mám i takové tušení že mají pravdu.Bude to fotbalista,vrtí se hlavně večer a bere utokem můj močák. ![]()
Moc děkuji za rady k 3D ultrazuvuku.
Mějte se hezky a opatrujte sebe i miminka.papa
Cau spolutehule, mam dotazek - cvicite uz a kdyz jo tak kde a co ???
medanku, taky to prave resim. Ja zatim sem tam doma - snazim se vzdy rano, ale nevzdy to stihnu - cvicit tehotenskou jogu (koupila jsem si knizku http://www2.vltava.cz/…dsDetail.asp?… a zda se mi docela dobra) a v praci stridam zidli a balon na sezeni. Na podzim pridam delsi vychazky po praci.
Jsem totiz co se tyka dochazeni do nejakych kurzu cviceni pohodlna
![]()
Spis si cvicim protahovaci cviky pres den a posilovani panevniho dna muzu delat i v praci na zidli ![]()
Ahoj, taky jsem podlehla tomu šílenství a nakupuju výbavičku apod. Termín mám 1.1.2008 A přemýšlím už taky o kočárku. Vyhlídla jsem si Teutonii spirit. Znáte některá??? Zajímalo by mě, zda je opravdu tak dobrá.
S těma testama je to zvlášntní. Já mám teď 22tt a jeden genetický test mi vyšel abnormálně. Jen jsem se nervovala a čekala na další v 20tt. Ten byl úplně maximálně v pořádku. Byla jsem jen furt vynervovaná a měla strach. A to asi taky není v pořádku.
Jo a taky jsem OSVČ. Budete někdo přerušovat činnost, nebo ne? Mě je divné dostat příspěvek na dítě a zase ho odevzdat na daních a pojištění??
Tak zatím ahoj, asi bych měla jít spát
Ahoj holky,
Jsem rada ze jsem narazila na tuto diskusi. Muzu se k Vam pripojit?
Ja mam termin porodu 16.1.2008.
Medanku,
Taky resim, to cviceni. Ja jsem roky cvicila yogu a v loni jsem zacala mit velke problemy se zadama tak mi dokrorka poradila abych misto yogy delala pilates. Tak jsem letos v breznu prasila s yogou a vrhla se na pilates a cviceni podle L. Mojzisove protoze prez rok jsme se snazili i miminko. No a hned jak jsem zacala cvicit tak okamzita uleva v zadech a mam od te doby pokoj no a po 2 mesicih cviceni jsem i otehotnela. Snazila jsem se cvicit Mojzisovou i pri tehotenstvi ale do 16 tydne mi bylo strasne zle takze jsem skoro nic nedelala ale ted uz se zase trochu snazim cvicit. Ale mam velke dilema jak je to se cvicenim v tehotenstvi na zadech.
Docetla jsem se ze po 16 tydnu tehotenstvi by se nemelo cvicit na zadech. Ale pritom v knize o cviceni Mojzisove doporuciji i ty cviky na zadech cvicit do konce tehotenstvi. Tak jsem z toho zmatena, samozdrejme nechci udelat nejakou chybu. Jake mate vy zkusenosti? Co vy na to? A taky co spani na zadech?
Za dva tydny zacinam yogu pro tehotne tak doufam, ze tam se taky neco dozvim. Ale do te doby nevim jestli mam pokracovat s cvicenim na zadech.
Diky za rady
Mejte se zatim vsechny moc krasne a opatrujte se.
Dobré ranko,
vítám nové těhulky!
Danus , mám taky termín 16.1.2008 ![]()
Cmeldo , přesně tuhle kní?ku jsem si objednala taky - při?la mi ve čtvrtek,ale je?tě jsem neměla čas jí ani prohlídnout. Ale musím to napravit. Budu teď do práce jezdit později, tak budu mít ráno na cvičení čas ![]()
Ahoj Danus1, v te knize joga pro tehotne jsou cviky na zadech i pro cely druhy trimestr, takze myslim,ze by se nic stat nemelo. A ad to spani na zadech - kdyz spis, stejne to nekontrolujes. Myslim, ze priroda pracuje za nas a nedovoli nam podvedome delat neco, co je spatne. Asi bude problem mozna v tom poslednim trimestru na zadech odpocivat, ale zatim mi to problemy moc nedela.
Jinak malej uz me zacal okopavat pravidelne - aj manza uz ho slabe citil pres ruku, takze je fajn, ze uz o nem vime konecne ![]()
Danus vitam te !
Ja si vytisknula cviceni tady z emimina a jsou tam cviky i na zadech, takze bych se nebala. A jak pise cmelda, ve spani to stejne nemas sanci kontrolovat a telo si urcite samo rekne, kam se ma otocit. Ja ted na zadech opocivam v pohode, ale v noci spim jen na boku, protoze na zadech mi tvrdne bricho. Na nejake hromadne civceni v telocvicne jsem taky celkem lina ( a to jsem hrala 9 let basketbal), spise me nebavi nekam dojizdet. V baraku mam sice primo posilovnu a nejaka cviceni, ale nic pro tehu
To je skoda, protoze tohle by me snad donutilo sejit par schodu ![]()
Ale kazdy denmusim alespon na chvili skakat na balone, protoze zada citim cim dal tim vic. Navic jsem vcera 2 hodky zehlila a mela jsem fakt dost.
Jinak vam nechci kazit naladu, ale neda mi to vam to nenapsat: nakoukla jsme k holkam z prosince 07 a bohuzel tam jedna o miminko prisla. Desny, ja myslela, ze uz se nemuze skoro nic stat…