Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tyynko - tak snad už to nepoteče. A jak je na tom s destičkama? Tedíkova specialitka teď je se vztekat na zemi, mlátí sebou o podlahu, fakt super.
Anonym - co vy? Už jste zdraví? Co ta rýmka?
Janinečko - no, nevím. Tu teplotu má Tedík už docela dlouho. Sice jen zvýšenou, kterou doktoři moc neřeší, ale už to trvá dlouho, tak tělíčko asi s něčím bojuje.
Fakt nevím, jestli někam jet nebo počkat do úterý. Jen napíšu naši zkušenost. V udržovačce byla dcera nemocná 3×, z toho 2× na ATB. Jak jsou děti oslabené, tak se s tím málokdy poperou samy. Při první viroze minulý únor měla beruška horečku a rýmu. Po 3 dnech byla konečně bez teploty, ale stejně dostala asi 4. nebo 5. den ATB, protože rýma úpřestala být vodová, ale hnusně zelená a dr. říkal, že zinfikovala. Takže i když je to původně virové, tak v té rýmě se kvůli nízkým leuko můžou začít množit i bakterie a je to.
Držím pěsti, ať je Tedík v pořádku. Asi bych to řešila, ale jak ho nevidím, tak nevím, jestli tešit hned nebo bude stačit po Velikonocích. Jak mu je?
Tyynkom - rýmu třeba mít nebudete. Když nikde nic nechytnete, tak se tomu snad vyhnete. Teď to teda řádí všude jsou to pěkné hnusy. Pamatuju si, jak byla dcera rok před nemocí pořád unudlená, tak jsem čekala, že v intenzivce bude taky pořád nemocná a za celou intenzivní léčbu neměla rýmu ani jednou.
Ty destičky… ale jestli jste to zastavili, tak teď už se to snad rychle zahojí. Taky jsem pořád trnula s tou naší kaskadérkou, aby se neuhodila do hlavy nebo do břicha. Ale přežila to… a to byla expert na nízké množství destiček, pořád jsme bojovali s nedostatkem.
Jina k u nás rýma lepší. Uf.
M.
Asi bych to řešila, ale jak ho nevidím, tak nevím, jestli tešit hned nebo bude stačit po Velikonocích.
Samozřejmě to je překlep a mělo být: … jestli řešit hned… ![]()
M.
Anonym - právě že Tedík vypadá vždycky dobře. I když měl ten zápal plic, kdyby nekašlal, tak nikdo nic nepozná. A to i když měl 39 horečky (ještě než onemocněl leukémií), tak byl jinak čilý a v pohodě. Ve zprávě máme vždycky napsáno čilý a aktivní, takže podle toho se nemůžu orientovat. Jediné, že má záchvaty vzteku, ale ty souvisí hlavně s věkema povahou si myslím. Ty teplotky taky nemá pořád, mu to tak kolísá, nejvíc má kolem poledne, a to včera těch 37,3 jinak se mu to pohybuje kolem 37 a někdy to i spadne pod. Asi to zatím nechám a když se to nebude očividně horšit, počkám do té kontroly ve čtvrtek.
užijte si krásné Velikonoce!
Zdravím všechny bojující. Koukám, že se to tu pěkně rozjelo. Přemýšlím,jestli je to dobře nebo špatně… Ale pro potřebné informace je to super. My jsme teď po první chemě protokolu II.A, tak se klepu, ať to vypadá mnohem lépe, jak na začátku - bez kvasinek, sepse ![]()
Závidím udržovačky, ale slyším teď neustále ty komplikace, tak se necháme překvapit.
Držím palce - všechny
Zatislavo - a jak jste se měli? Když už jste začaly 2.protokol, to znamená, že se blížíte ke konci a k udržovačce, že? Držím palce, ať nepřijdou žádné komplikace a jde to rychle.
?My pak (klepu na zuby) celkem v pohodě m. Když odmyslím rozbyté pusy po metotrexátech, tak vlastně ok. Kdyby to tak chtělo vydržet
Teď zase kortikoidy, takže nálada se mění během minut, moc nejí kupodivu, polehává a je unavený, tak jsem zvědavá, co nám řeknou na další dávce chema. Bledý není, tak to asi fakt vše budou ty kortikoidy. Jinak myslím, že my zase patříme k remordmanům telefonátů doktorům, co se rozbitých hlav týče . Se už smáli, že nám ty hospitalizace vysloveně musí scházet ![]()
Janinečko - tak to je blbý, že se na Tedíkovi nedá nic poznat, ani když je hodně nemocný. Jestli jdete ve čtvrtek na kontrolu, tak to asi bude stačit… jak už nechodíme na kontroly tak často, tak mi nedošlo, že Vy častěji.
Jak to vypadá dneska? Byla teplota?
Zatislavo - jsem ráda, že jsi napsala a že jste v pořádku. Hodně sil do finiše. Tohle je hodně blbá fáze léčby, ale Vy to dáte. Nestraš se sepsí, myslím, že jste si užili až až. Držte se.
Té udržovačky se neděs předem… u nás to bylo dobré (ťuk, ťuk), jen 3× viroza (to mají i zdravé děti), jen hrozí komplikace a horší průběh, ale naše beruška to zvládla. Vy to zvládnete taky.
M.
Tedík dneska zdá se bez teploty. A i jinak je hodně akční, tak mu asi nic neschází. No, jsem zvědavá na čtvrteční krvák. Odpoledne mu totiž začíná ve školce zvykací program „ZŮSTAT A HRÁT SI“, tak bych byla moc ráda, kdyby mohl jít (i když mu dám určitě roušku).
Ahojte všichni,
tak info od nás z kontroly. Krevní obraz má Tedík krásný, všech krvinek má dost. Ale co se týče té rýmy mě paní doktorka moc nepotěšila. Prý má poškozené sliznice a tak se dá očekávat, že z toho bude infekt. Nedá se s tím nic dělat, jen počkat, jestli se s tím tělo vypořádá samo. A aby toho nebylo málo, tak začala kašlat zase starší (ale u ní prostě nevím, jestli to není astma, páč má kašel vlastně pořád) a Tedík hned druhý den začal kašlat taky. Dneska zase teplota 37,3 (a to už byl posledních pád dnů bez).
Tak to nechám být a uvidíme, co bude dál. Na kontrolu zatím nepůjdeme, až 3.5. má zase lumbálku. Jen kdyby se horšil ten kašel a teploty, tak zkusíme volat.
Janinečko - super, že je krvák dobrý. Kdyby tam už byla infekce, tak by leuko stouplo. Uvidíte, snad z toho nic nebude. Ale ty teploty jsou divné. ![]()
My jsme byly tento týden taky na kontrole (první po ukončení) a leuko 4,2… nedávno jste se ptaly, jaké hodnoty bývají po ukončení.
Trochu klesly trombo, což nechápu, když nebere léky… čekala jsem, že stoupnou. Minulé hodnoty byly ještě po lécích. No, uvidíme příště. Jinak vše ostatní malinko stouplo.
Ptala jsem se dr. na školku, jestli letos od září nebo až příští rok. Už jsem byla pomalu rozhodnutá, že letos ještě ne, ale on říkal, že by letos už klidně dal… takže teď zase nevím, jak s tím naložit. Snad ví, co říká. Ono to tak možná dopadne… stáhnout ji můžu že školky vždycky.
M.
ahoj holky - tak my jsme dneska dostali čtvrtý cytosar a v úterý by měla být zase lumbálka. Evička nás ve středu pěkně vyděsila - vztekla se a přestala dýchat a když sem se snažila, aby se nadechla, tak padla do bezvědomí - ale jen chviličku - ale i to stačilo
Manžel ju vzal a ptal se jí, jestli dýchá a ona řekla: „Ne!“ - tak sme si oddechli.
Janinečko a byl se Tedík podívat v té vaší školce?
My jsme rádi, že školku nemusíme řešit - tím, že máme malou, tak půjdou holky až spolu - aspoň se nebudou bát ![]()
Já teď řeším ten Lanvis - zapomněla jsem se na to Mudr. zeptat - drtím jí to do stříkačky a už dvakrát se mně stalo, že něco vyprskne - ale nevím kolik, abych jí třeba ještě půlku přidala - stalo se vám to někdy? A řešili ste to nějak?
Tyynko - taky Tedíkovi léky drtím, mám keramické drtítko (jak je na bylinky), tak to rozdrtím, přidám do toho trochu pití a nasaju to do stříkačky, tak se mi nestává, že by něco vyprsklo. Ale když se ti to stane jednou za čas, tak bych to neřešila. Víc bych nedávala, pak nevíš, kolik toho vlastně dostala.ˇ
Ve školce jsme byli a celkem jsme si to užili, i když si Tedík moc s dětma nehrál, ale bylo tam spoustu hraček, tak se mu tam líbilo. Mají tam spoustu místa, všechno nové, moc hezké prostředí a je tam takový klid. Je to totiž křesťanská školka a paní učitelky jsou moc hodné, mají trochu jiný systém vzdělávání.
Anonym - já bych určo do školky dala. Když můžou chodit děti v udržovačce, tak proč by jsi ji nedala po ukončené léčbě. Doma ji věčně držet nemůžeš a musí si zvykat a imunita se obnovit. Myslím, že je to potřeba.
Holky, Tedík dneska zase řádil… Celé odpoledne byl venku, nejdřív na písku na zahradě, pak jsme šli pěšky pro Aničku do školy, pak na zámek - tam byla zahradnická výstava a pak řádil ještě před domem na motorce a teprve teď usnul. Já fakt zírám, jak tohle všechno může zvládnout.
A teď večer po koupeli a uklidněný v posteli má teplotu 36,3. Taky nechápu.
Janinečko - no, u nás dr. nedoporučuje chodit do školky už v udržovačce. Říkal, že ani teď ještě ne, ale od září ať už ji dám.
Koukám, že Tedík je taky k neutahání… to byla dcera taky… jak v udržovačce, tak i předtím v intenzivní léčbě… kolikrát jsme s manželem nechápali, kde bere tu energii, protože my už jsme večer nemohli a ona pořád… ![]()
TyynkoM - tyhle nedýchací stavy ze vzteku znám a je to pěkně hnusné… byl to vždy okamžik, ale pro mě byl nekonečný. Teď už to berušku naštěstí přešlo.
Léky - já jsem se právě vždycky bála to dávat v pití nebo jídle, aby něco nevyplivla… pak není poznat kolik. Takže abych měla jistotu, že do sebe dostane celou dávku, tak jsem léky dávala do prázdných želatinových tobolek (bez tobolky cítila chuť léků a to by nespolkla).
Super, že pokračujete. Jen je dost možné, že další sérii bude mít zase chvilku odklad.
M.
Anonymko, to jde koupit - ty prázdný tobolky??
Evička některý léky normálně pokouše a zapije, ale některý, který jí obzvláště nechutnají, tak je drtíme taky v tom keramickým hmoždířku a pak to vysypem do stříkačky, natáhnem do toho šťávu, rozmícháme a většinou si to nechá v pohodě stříknout - přidávám jí do toho glukopur, aby to měla lepší - ale ten lanvis asi bude pěkně hnusnej, protože včera to polkla a jak sme jí to dali zapít, tak tu šťávu vyplivla… Ještě neumí vůbec polykat léky bez kousání - ale kdyby se to naučila, tak ty tobolky by byly super. Anonymko jak jste ju to naučili polknout?
Janinečko dobrou školku závidím. My se musíme spokojit s tím, co tu je…
Evičce se včera zvedala teplota, tak jsme čekali, co se z toho vyvrbí a zastavilo se to na 37,4 a dneska dostala rýmu a kašel - tak jí dávám jitrocelovej sirup a uvidíme, jak se to bude vyvíjet.
Mějte se krásně