Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj Zatislavo - zrovna dneska jsem si říkala, jestli to náhodou nejste vy
Chtěla jsem se zeptat, při jak moc velké boule jsi volala do nemocnice. Evička večer skákala v posteli a bouchla se do hlavy - tak jsem jí to ledovala i přes její protesty, že ju to vůbec nebolí… ale nevím, kdy už volat a kdy je to ještě dobrý. Dřív jsem dávala děckám, aby se jim neudělala modřina, na boule heparoid, ale teď nemám odvahu - myslím, že bych jí tím spíš ublížila - na tu její rozhozenou krev.
Tak su ráda, že sem vás potkala a dobrou noc ![]()
Tak my jeli vždy, bo tekla i krev
a navíc vždy v období horších destiček. Jinak - doktorka mi u staršího syna, když se ve 2 letech potkal s radiátorem, říkala, že eopravdu nejlepší je tlačit na bouli. My dnes v noci 38,3, takže jedeme zase na AMB. Jsem zvědavá, jestli i domů nebo si nás tam nechají - prý kufr raději sebou ![]()
jejda zatislavo to je mi líto. Ale ať si vás tam raděj nechají. Vy jste tam teda skoro víc než doma - ale je tam aspoň pod dohledem… Hlavně aby mu bylo brzo líp.
Ahojte,
zatislavo - tak já jsem asi úplně mimo, bo já vůbec nevím, kdo vy vlastně jste
. Tak nějaké poznávací znamení? To je mi líto, že jste museli dnes znovu do nemocnice… A jak jste dopadli? Nejspíš si vás tam zrovna nechali, když máte ANC nula nula nic, co?
Každá hospitalizace je strašná nuda a otrava, ale je fakt, že člověk je tak trochu klidnější, když je dítě pod kontrolou. Mít ho doma, je to dost velká zodpovědnost. Přece jenom stav se může měnit dost rychle.
A co se týče Tedíka, tak nevím, zdá se mi, že se rýma nelepší, dneska i dost kašlal. Jako není to nějak extra hrozný, ale já už bych moc potřebovala, aby se to konečně začalo lepšit, jinak mě z toho klepne. Jsem pořád v nejistotě, co bude zítra. Hlavně, když krvinky pořád klesají…
Tak my tu samo uvízli. Teda na 23, tak nevím, jestli na JIP není místo nebo usoudili,, že zatím dobrý. ATB už mu tečou, teplotu už měl taky znovu, tak jsem zvědavá,co z toho vyleze… Bílý destičky už nemá naprosto žádné a ani se zatím se netvaří, že by to chtěly změnit. Ale co už. Dokud se chechtá a jí, ttak dobrý
Končím svůj výlev a jdu nachystat ten řízek ![]()
Tak držíme pěsti, ať se to nějak nezvrhne a jdete brzy domů. Mám pocit, že JIP jsou teď furt plné, takže 23 to jistí ( i když sestry bývají dost protivné, páč s FN mají dost práce
.) Tak hlaste, jak to s vámi vypadá a co je nového na oddělení, jo?
ahoj holky,
Zatislavo odkud ty řízky pořád čaruješ? Kupuješ v nemocnici nebo máš dovoz z domu? Máš pravdu - že dokud to dítko jí a směje se, tak je to v pohodě. On je takovej drobeček. No tak jestli tam budete těch deset dní, tak vám to vyjde domů na narozeniny ![]()
Janinečko to znám - to čekání je hrozný…
Ahoj,
koukám, že jsou problémy na všech frontách. ![]()
Zatislavo - jsem ráda, že jsi se ozvala. IIA je náročné období, ale už je to za Vámi.
Držím pěsti, ať je teplota brzo pryč a neutropenie taky. Ať to zvládnete bez komplikací a brouček je zase v pořádku. A pak hurá do finiše.
Nesnášela jsem nemocnici, ale při teplotách jsem byla ráda, že jsme tam pod kontrolou. Ale stejně jsem se vždycky bála, aby se to nějak nezvrtlo.
Držte se a občas napiš, jak se daří.
TyynkoM - Evičce se snad krvák taky pomalu zlepší a brzo začnete udržovačku.
Janinečko - teda Tedík si taky užívá. Už jsem čekala, že jak začalo být hezky, tak bude i on v pořádku a jen tak nemocný nebude. Žádné teploty, kašel, rýma… Ach jo.
Už jsem si kolikrát říkala, když jsem četla, že byl někdo z dětí na JIP, že u nás v nemocnici top bylo úplně jinak. Jinde jsou děti automaticky v době febrilní neutropenie automaticky na JIP. U nás se bylo vždy na oddělení. To už musel být stav hodně vážný (sepse, umělý spánek, …), aby bylo dítě na JIP. Ale je pravda, že u nás je malé oddělení hematoonkologie a sestry mají na starosti asi méně pacientů než třeba v Brně nebo v Praze.
Včera jsme byli na kontrole. Leuko docela dobré, ale destičky stále klesají. Nechápu. V březnu před ukončením měla dcera 173, v dubnu už bez léků na potlačení krvetvorby 147, teď 128. Kam to půjde dál netuším. A nevím, proč to tak je. Doufám, že je to jen tím, že se ještě nenastartovala normální krvetvorba a není to tím, že by to „tam“ „něco“ požíralo. (na začátku nemoci jich měla taky málo… jeden z příznaků…) Dr. je zatím v klidu, protože prý ostatní hodnoty krváku i diferenciál jsou v pořádku.
M.
Anonymní - držím palce. Určitě to bude v pořádku a klepu na zuby.
TyynkoM - co boule? Vše v pohodě? Jinak řízky domácí a mohu říct, že já už je nemůžu cítit na 100 honů ![]()
Jinak na JIP plno, tak zůstáváme na 23.
ahoj holky,
já už mám z Evičky zase strach. Udělali se jí na krku petechie. Ale destiček měla v pátek 102 (v úterý jen 42), tak nevím… Moc dneska nejí, tak už se těším na další kontrolu. Tak si hezky užijte ten dnešní svátek matek ![]()
jinak Zatislavo boule kupodivu opravdu v pohodě - na to, jaká to byla rana, tak tam má jen modrej pruh.
Já taky vzpomínám na to, jak dcerka jedla řízky. Hlavně v době Prednisonu a Dexamethasonu. Pořád jen samé řízky. Ale to snad v nemocnici vyžadovaly všechny děti. Do nemocnice nás zásobovala babička. Po léčbě ještě chvilku byly řízky mezi pár jídly, která občas snědla (jinak je nejedlík). A teď už je nechce vůbec.
M.
Ahojte,
Anonym - V Brně je onkologie rozdělená na 3 oddělení - standartní oddělení 23, transplantační JIP 7 (kde dávají nejčastěji febrilní neutropenie, takové ty tvrdší bloky chemoterapií a transplantace) a pak ještě JIP 31 (tam dávají spíš větší děti, které tam nejsou s rodiči, takže tam jsme se dostali jen asi 2×). Standartní oddělení je takové nejvyužívanější, tam jsou dohromady děti, kterým kape chema s dětmi, které jdou na přešetření a nemocnými. Sestřičky toho tam mají dost, protože to je celkem velké oddělení a když někomu kapou neustále nějaká ATB, k tomu ještě další věci atd., tak sestřičky už docela nestíhají a také tam nemají dostatečné vybavení.
S těma destičkama u malé to je divné, když ostatní krvinky jsou v normě. Ale ono se to asi nemůže moc porovnávat, protože každé dítě je jiné. Třeba Tedíkovi, když má nějaký infekt, klesají bílé krvinky i destičky, ale třeba červené krvinky se celkem drží. No, hlavně aby byla v pohodě a nerozjela se jí nějaká infekce. A jinak se máte dobře?
Tyynko - taky destičky. My s nima taky jaksi válčíme. Tedík má také na krku petechie od toho jak ho morduju při odsávání nosu. Ale on na ty petechie a modřiny trpí i při celkem vysokém počtu destiček. Minule měl nějakých 170, ale myslím, že teď jich bude zase míň (při zápalu plic mu klesly až pod 50, už měl zamluvené i destičky na infuzi, ale nakonec to nebylo potřeba a začaly stoupat samy). Ale radši si to pohlídejte, vy jste ve fázi, že by mohly třeba ještě klesnout, tak to radši sledujte. A co Evička a kašel?
Tedík zase kašle dost, rýma je sice vodová ale nechce se pustit, včera večer měl zase teplotu 37,3 - už z něho začínám být zoufalá. Nejradši bych jezdila na krevní obraz a kontrolu každý den, mně se to pořád nějak nezdá. ATB má už dobrané, ale dneska má zase Sumetrolim, tak to třeba ještě podrží.
Zatislavo - jak je na 23? Co malý? Řízky u nás taky probíhaly dost často. Dokonce to bylo první jídlo, které si dal po 3-týdenním půstu, když měl po bloku chemoterapie FN a bolavou pusu. Teď má střídavě období, kdy je jí a kdy je prostě nepokouše (to bývá třeba po lumbálce, kdy se mu často navaluje, když si dá do pusinky větší kousek čehokoliv).
Ahoj, vzhledem k tomu, že i my jsme byli dnes na kontrole, tak myslím, že jsem potkala jak maminku od Evičky, tak od Tedíka
My s ANC vedeme, máme 0,07 z úterních 0,9 a to mi Mazánek na JIP sliboval, že už nám to jen poroste. Tak asi jo, ale ještě ne dnes
. Budu se snažit koukat častěji, aspoň vím, co můžu čekat
Dobrou noc