Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
MONULKO držím moc palce!!!
LUCKO moc na vás myslím a jsem moc ráda, že je Nelince lépe. Jste holky šikovné a i když jste holky už dlouho v nemocnici tak to zvládáte statečně.
Zítra se uvidíme. Doufám, že budeme mít možnost seznámit i naše holčičky časem ![]()
Mě dnes řekla dr. do telefonu, že nám vše zase trochu spadlo tak nás asi čekají zítra i transfuze, leukocyty mírně stouply nad 2. Zítra tedy máme obě dávky, jak nám počítač vygeneroval tu standartní léčbu, tak snad to bude beruška zvládat…Byt stále ještě nemáme dokončený a potřebovala bych o víkendu uklízet.
Holky, tak nám všechny testy vyšly OK, krevní obraz v poho, cukrovka i štítná žláza taky OK. Spadl mi ooooobrovský kámen ze srdce.
Moc na Vás myslím a držím děťátkům pěsti, aŤ to zvládají dobře a Vám holky hodně sil!!!
Monulko to je krásná zpráva!!! at jste jenom a jeno zdraví a nemocnici berete obrovským obloukem ![]()
Ahoj, nějak mi to nehlásí nové příspěvky tuto ve skupině…
Katerino, jestli chceš, pojď do naší uzavřené. Jen musíš napsat Janinečce.
Zatím tě tam nevidím, tak pokud tak bylo učiněno, je někde něco špatně…
Jinak přeji hodně sil - všem zúčastněným - a ať máte co nejlepší průběh léčby.
Bude líp…
Dobrý den, jdu si k Vám pro radu..mám 3,5 letého syna..před třemi týdny absolvoval 7 dní s vysokými teplotami 38,5-39,5, CRP nic neodhalilo, jiné příznaky neměl..jak to přišlo, tak to odešlo..dle dr viroza, nijak jsem to neřešila..jenže teď po třech týdnech od začátku těch prvních teplot znovu, týden takto vysoké teploty a zase nic k tomu..no nic, začal zase přes den spát, často zívá a říká, že je unavený, když má ty horečky, stěžuje si, že ho bolí nožičky, ale jak je bez nich, nic mu není, jen teda přes den spí / nespal už poměrně dlouho, máme diagnostikované ADHD, ve školce nikdy neusnul a ani se jim nedařilo ho držet v postýlce u pohádky/, nyní se ale po procházce ve školce odklízí do postele sám, celkově mi přijde, že se strašně během toho měsíce zklidnil..začala jsem nad tím přemýšlet, že se mi to úplně nezdá, už jen proto, že mám ještě 10m dítě a kdykoliv byl u nás někdo nemocný, nachlazený, měli jsme to do pár dnů všichni, ovšem Honzíkovu virozu ani jednou nikdo z nás nechytil…samozřejmě, když jsem hledala na internetu, první co na mě kouká je Leukemie, což doufám, že teda snad nemůže být ono..náš Dr tvrdí, že i když šlo o horečky po tak krátké době bez čehokoliv jiného, že šlo o virozu a KO není nutné dělat / dělal pokaždé CRP - to bylo v normě/..chci se Vás tedy zeptat, zda i z CRP by šlo poznat, že s krvní není něco v pořádku, nebo je to vidět jen na KO..? Samozřejmě nechci malovat čerta na zeď, upřímně doufám, že má malej třeba jen málo železa /má velký problémy s jídlem/, ale z druhé strany se nechci pak mlátit do hlavy, že jsem to nijak neřešila, moje teta má Nonhodgkinský lymfon, tak bohužel mám i nějaké osobní zkušenosti s rakovinou a možná to zbytečně zveličuji…
CRP neprokáže leukemii.Jen krevní obraz.Co mám zkušenosti, tak matka vždy na svém dítěti pozná, že něco není v pořádku. A pokud vidíš, že syn je hodně unavený, spavý, jiný, než býval, tak si trvej na dalším vyšetření. I kdyby to bylo jen málo železa, tak je potřeba to zjistit a léčit.
Vevercaci, mam podobne ladeneho syna a kdyby mi sel tak do unavy, tak s nim jdu k lekari, protoze to fakt neni normalni. syn mel ted hodne vysoke horecky a ac jinak po spalach je hned jako tisic ocasku, tak jak opadly teploty, tak cely tyden polehaval.
@Vevercaci - u dr. bych trvala na krevním obrazu. Pokud máš jakékoliv pochybnosti, tak se s dr. domluv. Není to žádné extra nadstandartní vyšetření. Měla by ho v tomto případě udělat. Pokud by na to nepřistoupila, tak bych si ho nechala udělat jako samoplátce (a přemýšlela bych o změny dr.)
Jinak k otázce, u nás nebyla žádná změna v CRP. CRP bylo v pořádku.
Jinak u nás se teploty opakovaly cca po měsíci 3×. K tomu únava. Jednou při teplotě bolest nohou (u jiných dětí přetrvávala i delší dobu). Nechutenství. Trochu modřiny, ale dcera byla kaskadérka i normálně, tak se mi to nezdálo divné. Ale to všechno mi došlo spíš až zpětně.
Tím nechci říct, že tomu tak musí být i u Vás. Je pravděpodobnější, že to u Vás leukemií není. Tyto příznaky můžou být ke spoustě jiných nevážných nemocí a jen podle tohoto se to nedá poznat. Třeba to byla fakt jen viroza. Ale jak už jsem psala, tak bych pro jistotu nechala udělat krevní obraz.
Jinak u každého dítěte můžou být různé příznaky, tak to neber podle nás. Věřím, že je Váš syn v pořádku. Určitě pak napiš, jak dopadly výsledky. Držím pěsti.
Anonym M.
Předem tě obdivuji, že jsi tak všímavá. Já měla indície, ale toto by mi v žívotě nenapadlo.
Mno, z CRP poznáš pouze, že v organismu je nějaký zánět - potažmo bakteriální infekce. Nad hodnotu 8 se nasazují ATB. Pokud jsou teploty a CRP je ok, tak se jedná o virózu. Ale to asi vše víš. Z CRP určitě leukémii nepoznají.
U nás bolely též nožičky cca 2 měsíce nepřetržitě - bez zjevné virové či bakteriální infekce. Ale rád jezdil v kočárku, tak mi ani ve snu nenapadlo, že si nevymýšlí. Holt krkavčí matka. Na KO jsme též chodili (kontroly na endokrinologii - malý vzrůst a přírustky) i z něj nic nikdo nepoznal (to tě asi nepotěší). Spavý začal náš malý být cca 2 m. před diagnózou - přisuzovala jsem to tomu, že starší syn je ve školce, tak konečně má na spaní klid. Před tím nespal - a tomu bylo 1,5 roku.
Pak chytl virózu - okamžitě 40 teploty, které nešly snížit. Vůbec se to nelepšilo ani po ATB. A pak už to šlo rychle. Málo krevních destiček, červených krvinek, přebujelé bílé krvinky.
Tím tě nechci strašit, ale dle mého by museli udělat KO cíleně na bílé krvinky a nebo už v krvi zaznamenat výrazný pokles červených nebo destiček.
Dělají se malému petechie či modřinky více než jindy? Další z příznaků, ale značně individuální - u nás destiček na dně a modráky ani petechie nebyly.
Jinak železo malý bral už od 6 m., takže ani ta bledost nás nějak netrkla ![]()
Teď je plno viróz podobných chřipce - člověk je unavený, bolí ho klouby - třeba je to jen ono a jestli chytl dvě po sobě, tak se mu nedivím, že je vyflusnutý.
Ale jestli chceš mít klid, tak to řekni své pediatričce - vždy ty testy - kdybys měla nějakou můru - můžeš zaplatit i ze svého - ten základ je tuším cca 2 tis. Kč.
@Anonymní píše:
@Vevercaci - u dr. bych trvala na krevním obrazu. Pokud máš jakékoliv pochybnosti, tak se s dr. domluv. Není to žádné extra nadstandartní vyšetření. Měla by ho v tomto případě udělat. Pokud by na to nepřistoupila, tak bych si ho nechala udělat jako samoplátce (a přemýšlela bych o změny dr.)
Jinak k otázce, u nás nebyla žádná změna v CRP. CRP bylo v pořádku.
Jinak u nás se teploty opakovaly cca po měsíci 3×. K tomu únava. Jednou při teplotě bolest nohou (u jiných dětí přetrvávala i delší dobu). Nechutenství. Trochu modřiny, ale dcera byla kaskadérka i normálně, tak se mi to nezdálo divné. Ale to všechno mi došlo spíš až zpětně.
Tím nechci říct, že tomu tak musí být i u Vás. Je pravděpodobnější, že to u Vás leukemií není. Tyto příznaky můžou být ke spoustě jiných nevážných nemocí a jen podle tohoto se to nedá poznat. Třeba to byla fakt jen viroza. Ale jak už jsem psala, tak bych pro jistotu nechala udělat krevní obraz.
Jinak u každého dítěte můžou být různé příznaky, tak to neber podle nás. Věřím, že je Váš syn v pořádku. Určitě pak napiš, jak dopadly výsledky. Držím pěsti.Anonym M.
Ahoj, diskuzi jsem pročítala a tak trochu doufala, že se ozveš právě ty, protože právě tvůj tehdejší příspěvek mi přišel podobný tomu našemu scénáři..Modřiny od kolen dolů má malej taky, ale zas ne, že by měl nohy posetý, to mě vůbec nenapadlo se tím zabývat, říkala jsem si, že je to prostě kluk a někde se asi bouchl..Teď mám tedy dilema, k doktorovi jdem ve středu / skrz mladšího/, jestli čekat a nebo tam jít už zítra…zcela upřímně teda doufám, že bude mít obraz jak na výstavku a já budu za hysterickou matku..
Děkuji za radu a všem dětem tady přeji brzké a trvalé udravení.. ![]()
@Vevercaci píše:
Ahoj, diskuzi jsem pročítala a tak trochu doufala, že se ozveš právě ty, protože právě tvůj tehdejší příspěvek mi přišel podobný tomu našemu scénáři..Modřiny od kolen dolů má malej taky, ale zas ne, že by měl nohy posetý, to mě vůbec nenapadlo se tím zabývat, říkala jsem si, že je to prostě kluk a někde se asi bouchl..Teď mám tedy dilema, k doktorovi jdem ve středu / skrz mladšího/, jestli čekat a nebo tam jít už zítra…zcela upřímně teda doufám, že bude mít obraz jak na výstavku a já budu za hysterickou matku..
Děkuji za radu a všem dětem tady přeji brzké a trvalé udravení..
Náš dr. vždy říká, že podle příznaků se nedalo poznat, že se jedná o leukemii, ale po stanovení diagnozy víme, že tyto příznaky byly k tomu. Spousta dětí bude mít úplně stejné příznaky a jen u někoho to bude leukemií.
Ještě k té únavě. Dcera byla vždycky divoká a pak najednou občas vydržela sedět u pohádky a koukat. Myslela jsem si, že se věkem pomalu zklidňuje. A houby, to už bylo nemocí. Jinak přes den nespala. Jen byla klidnější. Při teplotě i spala, ale po opadnutí teplot ne.
U Vás je ta únava velká.
Ještě jeden příznak byla bledost, ale toho jsem si taky nijak nevšimla, protože byla dcera bledule od malinka. A jak to šlo postupně, tak jsem to prostě neviděla. Došlo mi to taky pak až zpětně, když jsem koukala na fotky a viděla jsem změnu.
Modřiny taky neměla nijak hrozné oproti normálu. Když vím, jak řádila, tak mi to nepřišlo divné.
Ale v dobu před zjištěním nemoci jsem viděla jen ty teploty. A myslela jsem si, že je to virozou.
Držím pěsti.
Anonym M.
@Záťa Já bych neřekla, že jsem všímavá, začalo mi to vrtat hlavou až o víkendu, když sem si to začala tak nějak skládat vše k sobě a taky po tom, co mi moje máma / je porodní asistentka/ říkala, proč mu doktor neudělá krevní obraz, že to není normální a právě se mě ptala, jestli neni unavenej a tak..Honzík je právě ještě k tomu jak ředitel vápenky, má velmi bledou kůži /což ale může mít po mě, já jsem světlý typ/, ale popravdě nedokážu říct, zda je to horší nebo nenormální..
@Vevercaci - taky jsem bledule. A tím, že dcera byla bledá pořád, tak mi to nepřišlo divné.
Kde by mě napadlo, že to je leukemií. Myslela jsem si, že tohle se nás nebude nikdy týkat.
Anonym M.