Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tomu plně rozumím - já když jsem malého vídala každý den, tak mi připadl ok. Ale stačilo přijet po 14 dnech ke tchýni a ta vždy viděla ten rozdíl. Teď je to v podstatě snědý chlapec ![]()
U nás mi dochtor tvrdila, jak je vše ok. Jen nás hnala na endokrinologii díky vzrůstu. Nejvíc to řešila právě moje tchýně, která je taky dochtorka. Dle vyjádření pediatričky jsou prý babičky dochtorky nejhorší. Už nikdy nezjistím, zda šlo zasáhnout rychleji a dříve. Krevní obraz nám brali měsíc před diagnózou a prý byl ok. Hlavně, že to zatím je jak je. Klepu na zuby.
Vám držím palce, ať je to jen únava z té dlouhé zimy. Dej pak určitě vědět, jestli jste ready.
@Anonymní píše:
@Vevercaci - taky jsem bledule. A tím, že dcera byla bledá pořád, tak mi to nepřišlo divné.
Kde by mě napadlo, že to je leukemií. Myslela jsem si, že tohle se nás nebude nikdy týkat.Anonym M.
Ano, já také žiju v tom, že nás se tohle týkat nemůže..ale je to samozřejmě hloupost, týkat se to může bohužel kohokoliv..jen si to člověk nechce připustit..ale z druhý strany, asi je to dobře, protože žít v celoživotním strachu z toho, co vše může po zdravotní stránce člověka potkat, to taky nejde..
Děkuji, určitě dám vědět…dneska bylo tak krásně po dlouhé době, myslela jsem, že vyrazíme ven, ale Honzík ve 14:30 a stále spí a teď už musím dát pomalu spát mimčo, tak snad zítra ![]()
Holky, a jak vypadá krevní obraz při leukemii? Vyznáte se v tom některá? Je málo erytrocytů?
Tak jestli bereš erytrocyty jako červené krvinky, tak je to jeden z možných příznaků leukémie - snížený počet červených krvinek v těle a s tím spojená bledost a únava.
@monulka píše:
Holky, a jak vypadá krevní obraz při leukemii? Vyznáte se v tom některá? Je málo erytrocytů?
No já se v tom vyznám, jsem hematolog - potřebuješ něco? Málo erytrocytů samo o sobě není leukémie.
No, synovy vyšli dle krevního obrazu červené krvinky v normě, ale že jsou menší…no nevím co to znamená
@monulka Tak to nic, to leukémie NENÍ! Znamená to, že buď - má málo železa, nebo nějakou vrozenou „poruchu“ tvorby krvinek - což na jejich funkci nemá vliv, není to nemoc (většinou v našich podmínkách), jen ty krvinky jsou menší.
Proč mu dělali odběr? Kolik mu je? Jaký má ostatní krevní obraz?
@Ještídek tak to jsi mne uklidnila. Odběr mu dělali právě proto, že je dost bledý, kruhy pod očima, hodně se potí, 1× do měsíce se mu spustí z nosu krev. Dělali vyšetření i na štítnou žlázu, cukrovku…vše OK. Jen u krevního obrazu mi řekli toto, jinak je prý v normě.
@monulka V tom případě, nejsem teda pediatr, si myslím, že bych zkusila nasadit železo. Tím se nemůže nic zkazit. Držím palce!
Díky ![]()
a poradíš mi, v jaké přijatelné podobě by bylo pro 5 leté dítě? To jsou kapky?
My měli sirup. Ale v době před 1,5 rokem byl pouze na předpis. Vyzkoušeli jsme dvoje kapky a nakonec Maltofer sirup byl pro syna nestravitelnější. Je to určo i v tbl. ale nevím od kolika let.
@Záťa No pro děti myslím do 10 let je jen ten Maltofer kapky…ale to bude pořád jen na předpis, je tam dost železa, tak aby se to neužívalo jen tak.
@monulka píše:
Díky
a poradíš mi, v jaké přijatelné podobě by bylo pro 5 leté dítě? To jsou kapky?
No pro děti jen Maltofer kapky - ale měl by ti je předepsat lékař. To ti nenabízeli?
(Jinak ještě dodávám, že leukémii může mít bohužel i při normálním krevním obrazu…) - ale tohle vypadá spíš na nedostatek železa.