Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Moc vas prosim o radu. Nahmatali jsme malé 18 měsíců na krku uzlinu. Je to 14 dní. Nejde vidět jenom na pohmat. Navíc jsem jí od te doby jako cvok začala měřit kazdou chvíli teplotu. Má ji pořád v zadečku 36,9-37,7. Záleží na době kdy meřím, jestli lítá a tak. Nevím jestli je to u dítěte normální. mám strašný strach aby se taky nejednalo o leukémii. Samozřejmě pořád hledám na internetu od čeho by to mohla mít. Ale vubec nevíme jak dlouho by tam tu bouli mohla mít. Pred měsícem byla nachlazena, asi dva dny po očkováni na zardeky priusnice spalnicky. Nic hrozného rýma kašel. Ale uzlinka se pořád nezmensuje. Na orl nam řekli ze je ma hmatné i na druhé straně. A proto kdyz jsem si tady přečetla ze to muže byt i zvětšenými uzlinami tak z toho fakt šílí ma skoro se bojím jít k doktorce aby jí vzala krev. A muzu se zeptat kolik tak modřin jste meli na těch nozickach? Mala tam ma asi 4 malinke. Předem moc dekuju za zkušenosti.
Ahoj Anet,
uzliny nemusí znamenat hned leukémii. Ale jestli máš pochybnosti, není nic jednoduššího, než zajít k praktickému lékaři na krev - udělat krevní obraz a za chvíli máte jasno a klid na duši. Kdyby to měla být leukémie, stav se poměrně rychle zhoršuje, myslím modřin je čím dál víc a když už hodnoty krevních destiček klesají k nule, tak se přidávají i petechie (drobné červené tečky na kůži) a můžou být i krvácivé projevy jako krvácení z nosu atd. Určitě si zajděte na tu krev a budete mít klid, není nutné se trápit tím, co by kdyby.
Přeji hodně štěstí a zdraví celé rodině. ![]()
Děkuju za reakci. Ja vím ze to nemusí nic znamenat. Za doktorkou urcite zajdu az bude mit po dovolené. Spis mě jeste k tomu trápí ty teploty. Všude píšou ze mohou byt jen subfebrilie. No a malá má právě těch 36,9-37,7 bez odečtu v zadečku. Má to pořád takze nevím jestli to tak mela i pred tim
. Omlouvám se jsem hrozná histerka.
Anet - já myslím, že ty hodnoty teplot, jak píšeš jsou OK. Odečítá se přece 0,5 stupně. A 37,2 není zas tak moc, to bych považovala ještě za normu. Doktory zajímá spíše teplota nad 37,5. Hysterka nejsi, tahle nemoc je hrozná, určitě je tvůj strach odůvodněný. Jen si myslím, že plašíš zbytečně. Uvidíš, že krvák bude OK. Jo a ty uzliny můžou být zvětšené třeba od nějaké virózy, kterou malá prošla. Já na ně jako malá hodně trpěla.
Moc děkuju za uklidnění a doufám ze to nic nebude. Jinak přeji všem at nad touhle hnusnou nemocí zvítězí a děti jsou zase uplně zdravé
![]()
Ahoj měl jem v pěti rokách leukémii
ted je mi patnáct a jsem uplně v pohodě ![]()
Ahojky holky, jsem na nervi
nás malý prodělal spalovou anginu..první antibiotika nezabrala, po vysazení měl do 24 hodin zpátky horečky..vzali mu krev udělali vytery..krev-crp nízké, ale bílé krvinky 22 tis.to je asi fakt hodně, že? nasazeny další antibiotika, ve vyterech měl totiž pořád streptokoka..teď už je ok, budou ňam brát znovu krev kvůli krvinkam..chci se zeptat, jak moc bývají leukocyty zvýšený při leukémii?
@gargamelinka Neplaš, u nemoci /zvlášť angíny/ je to běžné. Dcera měla během měsíce dvě spálové angíny, zabral až píchaný penicilin.
Vyčkej, až budou výsledky kontrolního odběru.
@Halamka nam teda zabrala ta druhá antibiotika..ale dr. mě dneska vyplasil, teda on řekl, že to bude k tý nemoci, ale když řekl 22 tis.tak se mi udělalo blbě
a že to je netypický, když crp bylo negativní..
I když je to těžké, hlavně v klidu. Já měla také hodně zvýšené krvinky, navíc k tomu ještě bouličky za ušima, špatné výsledky krve. Obvodní mě poslala na hematologii a nakonec z toho vylezl následek zarděnek, které jsem zřejmě chytla od syna. Ne vždycky to musí znamenat to nejhorší!
![]()
@Irinka0210 muzu se jen zeptat, jak dostal ty zardenky vás syn? Ono se proti nim očkuje živou vskcinou… Tak jestli z toho nebo je chytil bez očkováni?
@gargamelinka Chápu, já byla uplně hotová…ale určitě to bude u malého z té angíny
![]()
@Evčík2 Syn má jednu dávku MMR a doktor říkal, že i tak je možné, že je chytnul. Utvrdilo mě to v tom, že druhou dávku už nedostane.
@Irinka0210 já jsem teď četla, že u děti jsou ty hodnoty trochu jiné, že norma je do 17..mezi 2-4 rokem, tak si říkám, že 22 by nebylo zas až tak zvýšený a bylo to opravdu k angine
člověk se chytá všeho..každopádně když mu brali krev, tak měl horecku a streptokoka v krku, tak snad to bylo k tomu..
@gargamelinka Určitě to bude k tomu, měl tu angínu silnou, pokud nezabrala ATB. Ale sama vím, jaké to je, já pak četla všmožné články na netu a taky jsem byla nervama v háji…