Levnější - dražší potravina ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@allinka píše:
Jak poznáte, kolik % masa obsahují uzeniny u řezníka? To se na všechny ptáte? Já teda do řeznictví ani moc nechodím, musím kupovat šunku bez lepku a nebaví mě se na to ptát. Tuplem kdybych se k tomu měla ptát ještě na obsah masa.
Na všechny se ptát nemusíš, ne? Stačí se zeptat prodavačky, která šunka je nejlepší a příště už se ptát na nic nemusíš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já uzeniny nekupuju, nikdo to nejí, ale tady v řeznictví má pán u uzenin popisky se složením výrobku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ono neplatí pravidlo, že cena vždy odpovídá kvalitě, ale když vidím těstoviny za 10 kaček, nebo těstoviny za 40 kaček, tak beru ty dražší, bez ohledu, jestli je na ně akce nebo ne, v akci bych vzala těstoviny za 40 kaček, které původně stojí třeba 70,–. Jen příklad, asi se řídím takovým tím zlatým středem, nekupuji blafy, polotovary už vůbec ne, nedám dopustit na zeleninu a ovoce, i když je to někdy bída, jsem šťastná, že už zase otevřeli zelenino ovocné trhy a s radostí nakupuji tam, pro maso chodím do masny, pro pečivo do pekárny, pro vajíčka do vajíčkárny a pro drogérii do drogérie a podobně, vyhnu se tak nákupu milionu zbytečných věcí, i když si chlap ze mě dělá srandu, že by mi vyhovoval komunismus, kdy neexistovali žádné supermarkety, ale frontu na banány bych teda stát fakt nechtěla…
Takže asi tak, můj brácha je úplný opak, jde do tesca pro rohlíky a cestou si koupí Jacka Danielse, chipsy, párky, kečup, twixku a podobně. My třeba sladkosti nekupujeme, ale za to peču, takže koukám spíš na to, kde je akce na mouku, povidla, marmeládu a jiné, nekoukám na to, jestli je zlevněná čokoláda od Lindt, nebo Milka. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@allinka Jednoduše, z lepící etikety, kterou řezník lepí na obal po zvážení ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@araw píše:
Prosím tě, co to máš s tím Holandskem? Jsem ještě nikde nečetla, že by zelenina/ovoce bylo špatné. jsem něco zaspala? protože v každém příspěvku máš Holandsko![]()
![]()
![]()
tak těch článku vyšlo několik. Že taková zelenina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu (snad až na vlákninu), naopak rajčata obsahují cosik škodlivého…
Taky jíme české ovoce a zeleninu, kdy už dovozové, tak kvalitnější a z jiných zdrojů (v supermarketu ze zeleniny kupuji snad jen biocitrony a banány).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@henry7 píše:
A to jíš jen jogurt hollandia? Jo je výborný a kvalitní ale po např. dvou měs.
Po dvouměsících z hollandie zvracíš? Proč?
(teda nemyslím dva měsíce prošlou hollandii ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lexoid píše:
Myslíš ty vyprané hnijící torza zeleniny? Jinak nevím, jestli náhodou nežiješ v jiném světě. V Čechách se tolik zeleniny nepěstuje aby jí bylo dost. Speciálně čínské zelí se nedá přes zimu uchovat, vždy je to dovoz a totéž je o pórku.
Růžičková kapusta se sice dá uchovat ale její pěstování se u nás nikomu pořádně nevyplatí a stejně tak kapusta. Zelí se pěstuje více méně pro druhotné zpracování formou kysaného zelí. Ono totiž dlouhodobé skladování něco stojí a levnější je normální vypěstování a okamžitá distribuce, byť přes půl Evropy.
Smiř se s tím, že vyjma letních měsíců, kdy je dost zeleniny z domácích malopěstitelů je to téměř všechno v marketech dovezeno z Holandska, Maroka atd. A to jen proto, že to dělají ve velkém a jsou tedy levní a to i při té drastické dopravě s kontrolovanou teplotou - rozuměj silně podchlazené.
Opravdu lama psala, že to kupuje v supermarketech? Ony fakt jsou i jiné zdroje, i když uznávám, že někdy je dost těžké některé najít. A něco se snad nedá najít vůbec - za mě třeba normální zdroj dobrého drůbežího masa.
Příspěvek upraven 29.06.15 v 13:58
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lexoid píše:
Co má co složení společného s cenou a kvalitou?
Třeba u těstovin je to jednoduché jako facka. Surovina podle obalu stejná, cena drasticky rozdílná a kvalita? No ty nejlevnější zpravidla opravdu hnus ale u ostatních většinou v podstatě stejná.Jen jsem chtěl říci, že to nejdražší, nemusí být vždy to nejlepší a mnohdy to tak opravdu i je,. Cena je totiž i za tu značku, kterou kupuješ.
A ještě něco. I ti opravdu bohatí nakupují normálně v suermarketech a jen něco málo kupují ve speciálkách a na farmářských trzích. Tedy pokud to nejsou absolutní snobi. Ale těch zase není tolik.
Já vím, že tu teď píšu už asi pátý příspěvek, ale já fakt mám pocit, že žiješ v úplně jiném světě a nutí mě to reagovat.
Těstoviny v supermarketu možná podobné jsou, ale pokud chce někdo opravdu dobré těstoviny, tak je v supermarketu nepořídí. A když už v supermarketu, tak barilla ty ostatní o něco převyšuje.
My se snažíme nakupovat kvalitní jídlo a myslím, že to zdaleka není o bohatství a snobství, jako o možnostech. Když mám možnost nakoupit hovězí maso v biokvalitě za stejnou cenu, jako v supermarketu obyčejné, je fuk jak jsem bohatá, je jasné, jak se rozhodnu.
Když mám možnost jezdit si pro mléko s biocertifikátem přímo do kravína (a za nižší cenu, než jsem kupovala v supermarketu čerstvé - ale za vyšší cenu, než je UHT, které už mnoho let nekupuju), je jasné, jak se rozhodnu, i když mě to stojí práci navíc.
V supermarketu nejvíc nakupujeme těstoviny, mouku (na tu taky už hledám jiný zdroj), cukr, olej a podobné věci.
Je to o životním stylu, o tom, jaké priority kdo v jídle má a jestli v místě jeho bydliště jsou takové možnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@noemmi píše:
Opravdu lama psala, že to kupuje v supermarketech? Ony fakt jsou i jiné zdroje, i když uznávám, že někdy je dost těžké některé najít. A něco se snad nedá najít vůbec - za mě třeba normální zdroj dobrého drůbežího masa.Příspěvek upraven 29.06.15 v 13:58
Loni a předloni jsme koupili malá kuřata a krmili je doma - jediný normální kuřata, co jsem kdy jedla. Letos jsme to propásli, ale za rok znovu.
Dalo by se najít někde u sedláka, ale echt poctivého a staromilského, aby krmil zrním, šrotem a ne směsmi s různými příměsmi. Takový kuře pomaleji roste, má tužší maso, je menší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Achjo… ovoce/zelenina - žádná výživová hodnota… i když se jedná o zeleninu nebo tedy ovoce, vypěstované v umělých podmínkách, rozhodně to neznamená, že nemá žádné výživové hodnoty
Možná by to chtělo přestat číst tolik přitroublých článků alá mladá fronta, dTest, novinky apod. Možná by to spíše chtělo uvažovat selským rozumem a znát základy potravinářské chemie… a na to člověk nemusí být nutně chemik. Absolutně nechápu co to tu dneska běží za trend - „ale oni psali že je to špatný, tak to nebudu kupovat, tak proč bych se nad tím jako měla zamýšlet??“…
Příspěvek upraven 29.06.15 v 14:07
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama píše:
pilos bily velky je 3% polsky. 3,5 mlad boleslav. barevne vsechno polsko a nemecko. ceske nic. male bile nevim. ale mozna maj jinde i ceske barevne.
Male bile jsou ceske od Hollandie. Rozdil v ceně (krome znacky) je tusim v době zrání. Klasicke Hollandie dozravaji v tanku, zatimco ty pro Pilos v kelumkach.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mimochodem, pamatujete na super BIO okurky z Country life? Ano byly to okurky, které vyvolávaly smrtelné průjmy… Takže řídit se podle ceny a zda je výrobek pod štítkem BIO je prostě typický příklad potravinářské nevědomosti. Jistě, je jednoduché říct si: říkají, že BIO je zdravé tak to budu slepě kupovat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@noemmi píše:
Opravdu lama psala, že to kupuje v supermarketech? Ony fakt jsou i jiné zdroje, i když uznávám, že někdy je dost těžké některé najít. A něco se snad nedá najít vůbec - za mě třeba normální zdroj dobrého drůbežího masa.Příspěvek upraven 29.06.15 v 13:58
Makro (dovoz, např kuře z Bresse), Robertson, Abatis Zvole
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Violleta píše:
Mimochodem, pamatujete na super BIO okurky z Country life? Ano byly to okurky, které vyvolávaly smrtelné průjmy… Takže řídit se podle ceny a zda je výrobek pod štítkem BIO je prostě typický příklad potravinářské nevědomosti. Jistě, je jednoduché říct si: říkají, že BIO je zdravé tak to budu slepě kupovat…
a to tady nekdo pise?
ja se treba bio zelenine a oci zamerne vyhybam, protoze proste plesnivi a rDeji chemku nez bio. ale zas za tu ceskou sezonni zeleninu si rada priplatim oproti tem rajcatum bez chuti. a i z ekologickeho hlediska dovozu.
bio mi treba prijde fajn u masa, vajec, mlecnych vyrobku. ale to mliko my jexem doma ve velkym a na bioprodukci by se to prodrazilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Violleta píše:
Achjo… ovoce/zelenina - žádná výživová hodnota… i když se jedná o zeleninu nebo tedy ovoce, vypěstované v umělých podmínkách, rozhodně to neznamená, že nemá žádné výživové hodnotyMožná by to chtělo přestat číst tolik přitroublých článků alá mladá fronta, dTest, novinky apod. Možná by to spíše chtělo uvažovat selským rozumem a znát základy potravinářské chemie… a na to člověk nemusí být nutně chemik. Absolutně nechápu co to tu dneska běží za trend - „ale oni psali že je to špatný, tak to nebudu kupovat, tak proč bych se nad tím jako měla zamýšlet??“…Příspěvek upraven 29.06.15 v 14:07
Já jsem psala, že se nezamýšlím? Já reagovala na to, že tazatelka nikdy takový článek nečetla.
Přemýšlím, proto nekupuju rajčata a jahody v zimě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit