Levný plyn

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19789
26.7.12 10:46
@Lucer píše:
Děkuji za radu, ale manžel odstoupení dnes ráno poslal, takže jak je napsáno ve smlouvě tchánovo jméno, tak je i na odstoupení od smlouvy. Samozřejmě podpis je tchánův. Takže jsem smlouvu podepsala vlastně za tchána a ne za manžela.
Dnes ráno mi napsali z Lama energy email, že jim mám poslat id zprostředkovatele, což jsem udělala a chtějí po mě adresu a celé jméno zákazníka uvedeného ve smlouvě, aby se to dále řešilo. Mám strach jim to napsat, aby z toho nebyl další problém, ale zas mám strach, že by po mě mohli jít kvůli tomu podpisu. Myslím si, že to nemá cenu reagovat, když už jsme poslali to odstoupení. Tak nevím, jak se zachovat, prosím poraďte mi ještě v tomhle. Bohužel v tomto neumím chodit, proto, jak jsem psala do této debaty, od teď peru všechny rádoby obchodní zástupce ode dveří.
Prostě mě nalákali na to, že jsou od eonu a že od eonu máme nárok na slevu a pak psali smlouvu a že to mám podepsat, když jsem říkala, že to za manžela nejde, tak mi řekli, že to je jenom formalita, že to je jenom smlouva na to, abysme dostali tu slevu. Včera jsem o tom dlouho do noci přemýšlela a fakt to měli chytře nachystaný. Prosím poraďte mi tedy ještě v tom, jestli mám reagovat na ten email.

No, adresu a plné jméno zákazníka uvedeného ve smlouvě: Právě, že když se vezmou dohromady všechny identifikační údaje, uvedené ve smlouvě (Jméno, příjmení, RČ), tak taková osoba vůbec neexistuje. Faktury by teoreticky mohly chodit na vašeho tchána (když jeho je jméno, příjmení a adresa), ale kdyby došlo na lámání chleba a například žalobu, tak identifikace je neplatná. Zrovna tak by těžko mohli uplatnit plnou moc při výpovědi stávajícímu dodavateli, když jméno zmocnitele v plné moci je chybné.

Takže bych jim to napsal takto. Chybně uvedeno rodné číslo (patří osobě, na niž je vedeno odběrné místo), jméno patří jiné osobě. Víc vám poradit nedokážu. Je to komplikované.

Ti dealeři měli samozřejmě všechno zkontrolovat podle starého vyúčtování anebo podle smlouvy a už vůbec neměli připustit (natož přemlouvat), aby se pod smlouvu podepsal někdo jiný. Mají průšvih.

Se současným dodavatelem by to měl vyřídit manžel. S tím, že on plnou moc nikomu nedal a osoba, jejíž jméno je ve smlouvě a plné moci uvedeno, zaslala odstoupení od smlouvy a zpětvzetí plné moci. Možná by vám poradil stávající dodavatel, co bude potřebovat, aby u něj nebylo možno uplatnit výpověď.

Podpis pod dokument nikdy není formalita. Znáte pohádky O třech kůzlátkách, O Smolíčkovi pacholíčkovi a O Budulínkovi? Proč je asi čteme dětem už předškolního věku? Stačí se chovat podle zásad vštěpovaných těmito pohádkami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucer
26.7.12 11:04

Děkuji moc za pomoc a rady, cením si toho, že se mým problémem vůbec někdo zabýval, od teď už se těmito pohádkami budu řídit, bohužel jsem nedomyslela dopady celé situace.
Příště ani ťuk. Komunikuji s Lama přes email, tak uvidíme, co z toho vznikne.
Jen doufám, že nic hroznýho pro mě, myslím si, že tato situace, co teď řeším mi jako potrestání za blbost bohatě stačí. Od manžela už jsem to schytala, je fakt, že kdyby on něco udělal za mýma zádama, tak by se mi to taky nelíbilo.
Ještě jednou díky

• Citovat
  • Upravit
Kamila111
2.8.12 11:25

Levný plyn

Tuhle otázku jsme taky dost dlouho řešily, ale pak manželovi někdo doporučil levnyplyn.eu a tam jsme našli odpovědi, co jsme hledali.

• Citovat
  • Upravit
JaM_pce
2.8.12 11:27

ČEZ? to si děláte legraci že? :lol:

• Citovat
  • Upravit
Kamila111
2.8.12 12:17

Levný plyn

Ne nedělám, proč? To že Vám se má volba nezdá ještě neznamená, že je špatná. Každému vyhovuje něco jiného a každý má právo na svůj názor, aniž by ho jiní za něj osočovali.

• Citovat
  • Upravit
JaM_pce
2.8.12 12:53

Promiňte..nechci nikoho osočovat a nebylo to myšleno nijak zle. :D
Alternativní dodavatelé se objevili právě proto, aby se trochu pohly ceny energií na trhu. Z vlastní zkušenosti vím, že ti co přecházejí s energiemi mezi ČEZ a RWE, by měli zůstat tam kde jsou, protože to dělají jen proto, že to dělají ostatní a ne aby skutečně něco ušetřili a zároveň mají strach zkusit něco nového. A tak volí přechod od jednoho molocha k druhému.
Na druhou stranu se určitě ušetří více přechodem k ČEZu s plynem, než k RWE s elekřinou…tedy za předpokladu že jím topíte :)

• Citovat
  • Upravit
19789
2.8.12 13:27

Podle mého názoru je nejlepší vybrat si na srovnávací kalkulačce http://www.energiejenda.cz nejnižší cenu z dodavatelů nabízejících smlouvu na dobu neurčitou bez vazby na jinou komoditu a zálohy dohodnout tak, aby byl mírný doplatek. A pak pozorně sledovat ceny.

Špatná volba u plynu taky nemusí být vybrat si tarif se smlouvou na dobu určitou jednu sezónu a fixací ceny na celou dobu platnosti smlouvy, pokud tato cena je dejme tomu druhá nejnižší (nebo jedna z nejnižších). Před koncem sezóny pak včas provést nové srovnání cen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
2.8.12 14:41

Levný plyn

Dobrý den Miňulko, ale i ostatní,

Před rokem jste žádala o radu ohledně změny dodavatele plynu. Po Vašem dotazu se rozpoutala dlouhatánská diskuse, zda je či není dobré měnit stávajícího dodavatele. Já nyní sedím nad touto diskusí a nevím jestli si mám rvát vlasy anebo se radovat, protože jsem dnes podepsala smlouvu s Levným plynem.

Moc by mi pomohlo, kdybyste mi Miňulko napsala jestli se Vám přechod k Levnému plynu vyplatil či nikoli.

Děkuji za odpověď M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
yo
187
2.8.12 20:28

Rozhodovat se slepě jen podle ceny, je, dle mého názoru, zcela holý nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
2.8.12 22:13
@yo píše:
Rozhodovat se slepě jen podle ceny, je, dle mého názoru, zcela holý nesmysl.

Jistě. Já se například rozhoduji především podle ceny, ale nikoli slepě: Vyberu si na kalkulačce pro mne nejlevnějšího dodavatele a pak si pročtu obchodní a smluvní podmínky. Důležité je, zda jde o smlouvu na dobu neurčitou. A pokud na dobu určitou, pak na jak dlouho a zda je po celou dobu fixována cena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
yo
187
2.8.12 23:09

@eumedon jistě, pak si ale nevybíráte nejlevnějšího dodavatele nýbrž nejvhodnějšího dodavatele :-P podle toho jak Vaše příspěvku čtu to vypadá, jako byste měnila dodavatele co půl roku, což mě teda taky rozhodně jako rozumné nepřijde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
3.8.12 09:59

@yo

Dodavatele plynu jsem změnil loni v pololetí (vybral jsem si nejlevnějšího) a letos podruhé v pololetí jsem si vybral nejlevnějšího (ten původní podražil, takže se stal třetím nejlevnějším).

Proč by to nebylo rozumné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jam_pce
3.8.12 10:41

Přesně tak…proč ho neměnit vždy když se to vyplatí? Benzín taky člověk tankuje kde je levnější a běžné nákupy taky…každý kouká na cenu toho či onoho, tak proč by to u energií mělo být něco zvláštního a nepochopitelného? Potom jen každý nadává na nenažraný ČEZ nebo RWE, ale každý má tu možnost ušetřit, jen to chce pro to něco udělat…a změna dodavatele energií tak jednoduchá, že ani nějaký papírování kolem snad nemůže nikoho odradit…
navíc se pro odběratele nic nezmění…a mě osobně mě jedno jestli mám logo na faktuře takový či makový, hlavně že něco ušetřím…jinak je všechno pořád stejný, tak o co jde?

• Citovat
  • Upravit
19789
3.8.12 13:59

@jam_pce
Ano, a u plynu se navíc nemusíte bát, že za levnější peníz dostanete horší kvalitu komodity (nebo dokonce komoditu nebezpečnou) jako u potravin nebo PHM. Možná horší smlouvu/obchodní podmínky (ale ty lze prostudovat a horší než to, co předkládají k podpisu podomní dealeři to nebývá) nebo riziko chyb v administraci. Ale zatím jsem se nesetkal s problémem, který by převážil láci - zvášť u plynu, když jím topím. Až se s ním setkám, tak svůj postoj vyhodnotím, zatím nemám důvod měnit strategii „nejlevnější dodavatel nabízející smlouvu na dobu neurčitou“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
yo
187
4.8.12 21:28

Jak jsem říkal již vedle, ne vždy je nejlevnější ta správná volba. V potaz by se měli brát především podmínky této spolupráce s dodavatelem. Tradičně jsou u některých levnějších dodavatelů tyto podmínky přinejmenším diskutabilní. Netvrdím, že měnit dodavatele jak benzinku je hloupost, ale taky nebudete čerpat naftu u Unicornu, když víte, že nafta u nich přinejmenším smrdí nekvalitou. A tak je to i s podmínkami

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat