Levný plyn

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19789
4.8.12 21:46
@yo píše:
Jak jsem říkal již vedle, ne vždy je nejlevnější ta správná volba. V potaz by se měli brát především podmínky této spolupráce s dodavatelem. Tradičně jsou u některých levnějších dodavatelů tyto podmínky přinejmenším diskutabilní. Netvrdím, že měnit dodavatele jak benzinku je hloupost, ale taky nebudete čerpat naftu u Unicornu, když víte, že nafta u nich přinejmenším smrdí nekvalitou. A tak je to i s podmínkami

Nafta u různých benzinek může být různé kvality, v některých případech hrozí zničení motoru. Ale z trubek mi poteče stejný plyn, ať si zvolím kterého chci dodavatele. Rozdíl bude v ceně, v době, na kterou je dodávka sjednána, v některých detailech obchodních podmínek a dejme tomu v kvalitě administrace.

Kvalitu administrace potřebuju hlavně při změně dodavatele a zatím jsem se nesetkal s problémem, který by mne odrazoval od výběru nejlevnějšího (i když jistý problém tam byl, ale dopadlo to dobře). Pak potřebujete mít v pořádku vyúčtování a když není, můžete podat reklamaci. Takže kromě administrace zahájení dodávek a vyúčtování žádnou administraci či speciální podmínky nepotřebujete. Pro případ nespokojenosti s čímkoliv (či výskytu někoho ještě výhodnějšího) potřebujete mít smlouvu na dobu neurčitou - pak jste na koni a v případě jakékoliv nespokojenosti můžete frnknout jinam s výpovědní lhůtou 3 měsíce.

Jsem u pro mne nejlevnějšího dodavatele plynu, obchodní podmínky má dobré a mám smlouvu na dobu neurčitou. Jsem vysmátý. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
yo
187
4.8.12 22:21

@eumedon jak říkám, nejlevnější nerovná se vždy nejlepší. Pokud se u vás sešly obě volby, gratuluji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
5.8.12 15:22

Děkuji za vaše příspěvky. Majda :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
5.8.12 20:09
@majda164 píše:
Děkuji za vaše příspěvky. Majda :)

Myslím, že se ještě sluší vysvětlit, co jsem myslel tím „i když jistý problém tam byl“. Problém u smluv s 3-E je ten, že ve smlouvách neuvádějí datum zahájení dodávek. Zdůvodňují to tím, že datum zahájení dodávek se může odložit (posunout na později), vyskytne-li se problém při ukončení smluvního vztahu s dosavadním dodavatelem. Elimon tento problém řeší tak, že datum plánovaného zahájení dodávek uvádí s tím, že skutečné datum může být pozdější, vyžaduje-li to proces změny dodavatele.

V čem je problém? V tom, že ukončení smluvního vztahu a zahájení dodávek díky nějaké administrativní chybě nemusí navazovat a vy těžko dokážete, že jste z obliga, že jste to nezpůsobila.

• Pokud s dosavadním dodavatelem ukončujete smlouvu výpovědí, problém není: Zmocníte nového dodavatele k ukončení smlouvy s dosavadním dodavatelem a je pak na něm, aby to udělal k datu, kdy je schopen zajistit dodávky. Jste z obliga. Jak je to u vypršení smlouvy na dobu určitou, to nevím, ale tam bych se zas bál rizika, že to zmastí a smlouva s původním dodavatelem bude recyklována.
  • Pokud ukončujete smlouvu s dosavadním dodavatelem odstoupením (třeba podle par. 11a), tak tohle někteří dodavatelé dělají na základě plné moci, ale nikoli 3-E. Zdůvodňuje to tím, že jim takové odstoupení provedené na základě plné moci ostatní dodavatelé odmítají. Ale to je nesmysl: Zmocněnec je oprávněn ke všem úkonům, ke kterým jej zmocnitel zmocnil, odstoupení za jiného na základě jeho plné moci je platné a jeho odmítnutí by bylo neoprávněné. Nicméně 3-E takovou službu ve svém portfoliu nemá, tudíž odstoupit byste musela sama a kdyby 3-E něco zmastili při zahájení dodávek, takže by bylo odloženo, těžko byste dokazovala, že jste v tom (že jste za černouška) nevinně. Jako řešení pro případ, že po odstoupení přecházíte k 3-E bych viděl opatřit si nějaký důkaz o tom, že o plánovaném datu dodávek vědí a že jste se na tom dohodli. A pak bych se v průběhu změny (naposledy tak 14-10 dní před zahájením dodávky) ptal, jak to probíhá, jestli je vše v pořádku a jestli s vámi počítají.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
yo
187
4.9.12 21:32

@eumedon po delší odmlce zpět, co nového ve světě energií? :) Mno, avizovaný kalkulátor není eoňácký ale ušetřenoňácký, že. Eon má svoji kalkulačku na http://www.eon.cz/…ne/index.php to ale ivan jistě ví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
malytonik
22.9.12 12:06

zálohy

Nemůžu tady nezareagovat.
Patřím k firmě, která je nejen distributor, ale i dodavatel a tím je právě RWE. vracet budou každému, kdo má zbytečně vysoké zálohy. Pokud já budu mít zálohu 1500 Kč za měsíc a spotřebu 75% uměrne záloze, je jasné, že mi budou vracet peníze vždy. Kolik Vám vrátí, nemusí znamenat to, že šetříte. Vypočítejte si průměrnou spotřebu a to co máte nastavené, jakou budete platit cenu, jaký máte rozdíl a zda doopravdy šetříte nebo zbytečně platíte vysoké zálohy :D

• Citovat
  • Upravit
Niril
12.10.12 19:08
@eumedon píše: …
  • Pokud ukončujete smlouvu s dosavadním dodavatelem odstoupením (třeba podle par. 11a), tak tohle někteří dodavatelé dělají na základě plné moci, ale nikoli 3-E. Zdůvodňuje to tím, že jim takové odstoupení provedené na základě plné moci ostatní dodavatelé odmítají. Ale to je nesmysl: Zmocněnec je oprávněn ke všem úkonům, ke kterým jej zmocnitel zmocnil, odstoupení za jiného na základě jeho plné moci je platné a jeho odmítnutí by bylo neoprávněné.....

Dobrý den,

v tomto máte sice pravdu, ale neznamená to, že společnosti, kterým se odstoupení zasílají, se neštítí tato odstoupení neoprávněně zamítnout. Samozřejmě, společnost, se kterou uzavíráte smlouvu se může s Vaším původním dodavatelem dohadovat, ale vzhledem k lhůtám na změnu dodavatele, které určuje energetický reg. úřad by pak mohlo dojít k tomu, že by ke změně již nemohlo dojít v původně plánované zkrácené lhůtě.

Myslím, že je tím pádem od 3-E velmi solidní, že na základě zkušeností na toto riziko zákazníka upozorní a doporučí mu jistější cestu. Navíc dle mého není nic jistějšího a jednoduššího, než napsat na papír větu, že podávám odstoupení a poslat poštou. Vyjádření příjde Vám osobně a máte o všem lepší přehled.

Také bych ráda doplnila, že 3-E již na smlouvách uvádí předpokládané datum zahájení dodávek, uvedli do provozu nový zákaznický portál, jejich klientský servis je velmi kvalitní, obchodní podmínky obsadily první místo při průzkumu nejpříznivějších na portálu cenyenergie.cz, nabízí věrnostní bonusy, asistenční službu a jejich ceny jsou více než příznivé.

Odebírám a jsem také vysmátá.

;)
  • Citovat
  • Upravit
yo
187
12.10.12 19:29

Niril a zapomněla jsem dodat, že jsem z 3E :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
12.10.12 21:52

@Niril Tak jestli uvádějí plánované datum na písemných smlouvách, čímž se může zákazník prokázat, že má smluvně ošetřeného dodavatele pro každý den (tedy že není prodleva po dni, ke kterému odstoupil od smlouvy) je pro mne novinka. Já to ve svých smlouvách ještě nemám, při elektřině jsem měl bobky a vyžádal jsem si o tom zvláštní potvrzení a plyn jsem kvůli tomu měnil radši v létě klasickou výpovědí a ne odstoupením od smlouvy.

Takže jestli to mají v písemné smlouvě (nejen ve webovém formuláři, který má pochybnou hodnotu při dokazování před úřadem či soudem, poněvadž data zadaná do webového formuláře zákazníkem nemusí být odeslána nebo mohou být změněna editací či datum nemusí být odsouhlaseno dodavatelem), tak je to novinka a příjemná změna.

Jinak jsem taky spokojen, mám od nich ten nejlevnější plyn, jaký mohu mít a vše je zatím v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Niril
12.10.12 23:57

Jo jo je to novinka… právě se mi líbí, jak vylepšují. Ono to má asi souvislost s tím, že se přihlásili k dodržování kodexu etického obchodníka (to info se objevilo nedávno na stránkách 3-E) a v tom je právě zmínka o uvádění data začátku odběru na smlouvu… a nebo taky s tím, že nahodily ten nový portál.

• Citovat
  • Upravit
19789
13.10.12 07:41
@Niril píše:
Také bych ráda doplnila, že 3-E již na smlouvách uvádí předpokládané datum zahájení dodávek, …Jo jo je to novinka… právě se mi líbí, jak vylepšují. Ono to má asi souvislost s tím, že se přihlásili k dodržování kodexu etického obchodníka (to info se objevilo nedávno na stránkách 3-E) a v tom je právě zmínka o uvádění data začátku odběru na smlouvu… a nebo taky s tím, že nahodily ten nový portál.

Tady mají formulář smlouvy na plyn na jejich portále: http://www.3-e.cz/…uva_plyn.pdf

Kde tam je to datum zahájení dodávek? Já ho tam nevidím! Našel jsem jen datum podpisu zákazníka!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Niril
15.10.12 12:01
@eumedon píše:
Tady mají formulář smlouvy na plyn na jejich portále: http://www.3-e.cz/…uva_plyn.pdfKde tam je to datum zahájení dodávek? Já ho tam nevidím! Našel jsem jen datum podpisu zákazníka!

Hmm tam to ještě není, ale na smlouvách, které Vám příjdou po registraci domů - tedy smlouvách generovaných přímo ze systému po provedené registraci to je. Nejsem si jistá, jestli to není schválně, aby si tam člověk nenapsal třeba termín „za 14 dní“.. nebo jen nejsou aktualizované formuláře.

• Citovat
  • Upravit
19789
15.10.12 13:01

V tom případě nejsou aktualizované formuláře. Do kolonek si přece můžeš napsat co chceš, a když to některá ze stran nepodepíše (například proto, že je formulář smlouvy vyplněn nesmyslně), tak smlouva nevzniká a strany jí nejsou vázány.

V praxi by to mělo fungovat tak, že by tam mělo být uvedeno datum zahájení dodávek s tím, že pozdější datum je přípustné, vyžaduje-li to proces změny dodavatele.

Podle mne (potvrzeno právníkem ERÚ) by smlouvu měl podepisovat první dodavatel. Čili - pokud zákazník pozdě podepíše a odešle smlouvu, nemůže pochopitelně dodavatel dodržet datum zahájení dodávek.

Naopak, i při včasném odeslání se zahájení dodávek může opozdit kvůli administrativní chybě dodavatele nebo obstrukci ze strany původního dodavatele.

V každém případě - pokud s dosavadním dodavatelem ukončujeme smlouvu odstoupením, je vhodné datum účinnosti odstoupení stanovit na o něco pozdější datum, než dispozitivně stanovuje zákon, aby se získal čas a v případě, že hrozí doručení v blízkosti rozhodného data (kdy účinnosti ze zákona nabývá o měsíc později, než kdyby bylo doručeno o den dříve), bylo jasné, odkdy nasmlouvat dodávky s novým dodavatelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1709
16.10.12 08:56

No my jsme stále u RWE a na 100% u nich zůstanem i nadále. Před týdnem mmně zastavila sousedka, jestli taky doplácíme za plyn. Prý doplácí 2000,– při stejných zálohách jako loni a to nedoplácela nic. Když jsme se zeptali jakého má dodavatele, tak ani nevěděla. ona je jedna z těch, kteří vám u dveří podepíší všechno, když jim řeknete, že ušetří. Ani si nezjištuje co je to za firmu. My jsme u RWE a při stejných zálohách jako vloni nedoplácíme nic. Věřím tomu, že je to kvůli nějaký „úžasný“ smlouvě, kterou podepsala. A jsem zvědavá jestli se pochlubí na jaře vyůčtováním elektřiny. Během dvou let tu byli od CENTROPOLU a BOHEMIA ENERGY a oboje podepsala 8o. U nás jsme je hnali hned ze dveří-lhali, že jsou od ČEZu a že nám nic nenabízí, že chtějí jen vědět jestli už máme zaůčtovanou nějakou slevu atd. Prostě lháři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
16.10.12 09:00

@Libuška A to nevidíte jinou možnost, než zůstat u RWE, nebo to podepsat mezi dveřmi každému, kdo u vás zazvoní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat