Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mar__tanka1983 píše:
Já osobně bych dávala vinu za prvé matce a to v největším podílu, hned potom otci, on jako druhý rodič měl zakročit mnohem dříve, prostě rodičům, protože oni jsou z 90% důvodem jeho stavu (ať psychického či fyzického)
a za třetí pediatrovi, co má kluka v péči…
Přesně tak, a máš pravdu v tom, že je měla dávno dr. nahlásit, pokud nechodí na pravidelné prohlídky. Ale bůh ví jak to je, že…
Zdravím, diskuzi jsem nečetla celou (snad asi jen první stránku). Úplně mi to připomíná syna od známých. Nikdy u ničeho nevydrží, je to takové vyžrané prasátko a pokaždé jen slyším: „Mami dej mi“ na pivo, na cigára, na oběd v mekáči, na nové auto…
A maminka dá, tata nadává a stejně mu jídlo nachystá až pod nos. Někdo psal, že je to jen chybou rodičů, že to chce lásku, péči… No, třeba na syna od známých by platil opravdu jen obrovský kop do zadele a ne laskavé slovo, protože on to dělá z lenosti a pohodlnosti. Budete muset vyzkoušet, co na něj bude platit. A upřímně… holka by možná byla řešením, ale najde se nějaká, která bude mít zájem o sedmnáctiletého kluka se 150 kg, který sedí jen u počítače? A neviděla bych nic špatného, kdyby si klučina šel něco přivydělat a přidal doma třeba na ten net, nebo si koupil něco na sebe… Já bych byla přínější…
@ivik21 píše:
@Bábrdlpsala, že šel s něma na výlet a pak se půl roku nehnul… On se nejspíš hýbat vůbec nechce…
Tak rodinný „výlet“ - tůra s macechou a hubenými sportovními nevlastními sourozenci, je něco jiného než procházka „jen já a táta“. Podotýkám nejdřív opravdu jen procházka.
@ivik21 píše:
@Bábrdlpsala, že šel s něma na výlet a pak se půl roku nehnul… On se nejspíš hýbat vůbec nechce…
Nechce, to je kámen úrazu, pro něho je jakýkoliv pohyb námaha, což chápu, mě stačí nabrat tři kila a už to jde hůř. Jenže pokud se nezačne aspoň trochu hýbat, tak brzy přestane chodit úplně, je to v jednom kuse v televizi jak to pak končí. To se pak člověk nemůže divit že to tátu vytáčí do vrtule, koukat se na to, jak se mu dítě dobrovolně ničí a pořád s ním mluvit jak s miminem pojď, musíme s tím něco dělat, nebo budeš nemocnej, to taky nejde donekonečna, navíc když kluk si v tu chvíli myslí něco o prdeli a už kouká jak zmizet k počítači.
@Virginia píše:
Milá zakladatelko, já netvrdím, že je ti to jedno a že za to můžeš. Jen se k tomu stavíš prostě nešťastně. Prostě jako člověk, který takhle velký problém s váhou nikdy neměl a myslíš si, že jednoduše stačí nežrat. Však co je na tom, že jo.
Co mi je vlastně po tom. Chtěla jsem přidat pohled člověka, co si tím prošel.
Furt si meleš svou a myslíš, že tlusťoch vymění celý svůj život za lístek na oblíbenou skupinu. Nevymění. Ten problém je jinde a kluk potřebuje hlavně psychologa. Končím.
Nemyslím si že stačí nežrat, je potřeba se hýbat a to mi nikdo nevymluví. Jak vymění celý svůj život za nějakou skupinu, nikdo nechtěl aby schodil dvacet kilo, jen trochu projevit snahu, aspoň jít s tátou na tu procházku rychlejší chůzí, nebo to taky nemůže? Kdyby takhle přemýšleli všichni obézní lidi,(jsem tlustej, tak na všechno kašlu, sednu si a budu kynout dál)tak za chvilku vymřeme. Nevím v čem by mu mohl pomoci psycholog, nedostanou ho k obezitologovi, tak ho pošlou k psychologovi, aby si navíc ještě myslel že je magor? On si to totiž o lidech co chodí k psychologovi myslí, stejně jako většina puberťáků.
A co na to jeho matka? ta by hlavně měla něco dělat - minimálně tedy dotáhnout mladýho k praktikovi na preventivku…a třeba mu zdravěji uvařit, neobskakovat ho - i odnešení prádla do koše nebo umytí nádobí je pohyb. Neříkám hned jáhly s dušeným hráškem, ale třeba zdravější formu omáček, místo hranolek brambory pečené v troubě a tak…
to je prostě jedno s druhým…
hlavně co nejvíc toho jde, tak udělat než mu bude osmnáct (např. dotáhnout ho k tomu doktorovi), protože pak už bude plnoletý a neuděláte už vůbec nic.
@Mar__tanka1983 píše:
A co na to jeho matka? ta by hlavně měla něco dělat - minimálně tedy dotáhnout mladýho k praktikovi na preventivku…a třeba mu zdravěji uvařit, neobskakovat ho - i odnešení prádla do koše nebo umytí nádobí je pohyb. Neříkám hned jáhly s dušeným hráškem, ale třeba zdravější formu omáček, místo hranolek brambory pečené v troubě a tak…
to je prostě jedno s druhým…hlavně co nejvíc toho jde, tak udělat než mu bude osmnáct (např. dotáhnout ho k tomu doktorovi), protože pak už bude plnoletý a neuděláte už vůbec nic.
Já právě nevím jak to má s tím pediatrem, tam chodit musí, ale nejspíš tam chodí sám a pokud ho někam poslal na vyšetření, nemusí o tom nikdo vědět, žádanku zmačkal a hotovo ![]()
Matka to neřeší a než se s ním dohadovat, raději mu vyhoví, on tam má hodně navrch a co jsem vysledovala, chová se k ní dost hnusně, což od něho neznám, u nás se chová uplně jinak.
@Anonymní píše:
Nemyslím si že stačí nežrat, je potřeba se hýbat a to mi nikdo nevymluví. Jak vymění celý svůj život za nějakou skupinu, nikdo nechtěl aby schodil dvacet kilo, jen trochu projevit snahu, aspoň jít s tátou na tu procházku rychlejší chůzí, nebo to taky nemůže? Kdyby takhle přemýšleli všichni obézní lidi,(jsem tlustej, tak na všechno kašlu, sednu si a budu kynout dál)tak za chvilku vymřeme. Nevím v čem by mu mohl pomoci psycholog, nedostanou ho k obezitologovi, tak ho pošlou k psychologovi, aby si navíc ještě myslel že je magor? On si to totiž o lidech co chodí k psychologovi myslí, stejně jako většina puberťáků.
Samozřejmě, že chodit může. Nechápu, proč nedokážeš (spíše nechceš) pochopit, že u takových to kil je nutno se poradit s lékařem, jaké cvičení je nebo není vhodné. Obezita je nemoc. A to dost vážná, je ohroženo spoustu orgánů. Obézní lidé by se měli vyhýbat úkonům, které zatěžují záda a klouby - ty velké nosné - takže poskakování, běhání atd. (ty dřepy nevím, taky bych je tam zařadila, ale nejsem lékař, třeba jsou zrovna ty dřepy vhodné, proto jsem se psala, co za instruktora mu to předepsalo, neodpověděla jsi).
Ty to pořád vidíš tak, že je to líné prasátko, a že mu pomůže když mu dáte do ruky lopatu ať maká. Jak dlouho myslíš, že by to vydržel? Den? Dva? Možná tři a pak by zkolaboval zřejmě nadobro. Řešíte to hodně špatným směrem. Jdete na to podle mě hodně špatně. Myslím, že by si to měla všechno přehodnotit. Pouvažovat nad tím. Zamyslet se, co Ti tu kdo napsal. Promluvit si o tom s manželem. A přimět ho k tomu, aby s tím začal konečně něco dělat.
@Anonymní píše:
Já právě nevím jak to má s tím pediatrem, tam chodit musí, ale nejspíš tam chodí sám a pokud ho někam poslal na vyšetření, nemusí o tom nikdo vědět, žádanku zmačkal a hotovo
A proč tam s ním nejde teda ten otec? Když matka na to prdí? Copak je to opravdu oběma rodičům jedno? Když ví, že žádanku zmuchlá a vyhodí stejně ho tam vyšlou samotného a podporují ho v tom?
hustýý
![]()
Hele v nejhoršim si vždycky můžete říct že furt lepší líný prase válející se u kompu, než sfetovaná smažka, válející se někde u popelnic..
vim že to neni moc útěcha, ale když je nejhůř tak tohle si myslim, že vždycky uklidní… ![]()
S tim měli dělat něco od malinka, vést ho ke sportu nebo k nějakýmu koníčku.. v pubertě už ho těžkou na něco utáhnou.. ![]()
@Kallkapa píše:
A proč tam s ním nejde teda ten otec? Když matka na to prdí? Copak je to opravdu oběma rodičům jedno? Když ví, že žádanku zmuchlá a vyhodí stejně ho tam vyšlou samotného a podporují ho v tom?
Já jsem přece psala že nevím jak to je, nevím jestli chodí sám, ale v 17 letech už asi jo, nevím jestli mu dal žádanku
Měli jsme instruktora ve fitku, ani jsem nepsala, že mu doporučil dřepy, to bylo moje myšlení, že pět dřepů denně by ho nemuselo zničit. Chápu že je nutné poradit se s lékařem, jenže jsem tu taky psala že ho k lékaři nedostanou, to je jedno, je to pořád dokola. Prostě budou muset dotáhnout lékaře k němu jinak to nevidím a stejně si myslím, že pokud bude bydlet doma, nic se nezmění a spěchat od mamky podle mě taky nebude ![]()
@Denis11 píše:![]()
![]()
hustýý
![]()
![]()
Hele v nejhoršim si vždycky můžete říct že furt lepší líný prase válející se u kompu, než sfetovaná smažka, válející se někde u popelnic..
S tim měli dělat něco od malinka, vést ho ke sportu nebo k nějakýmu koníčku.. v pubertě už ho těžkou na něco utáhnou..vim že to neni moc útěcha, ale když je nejhůř tak tohle si myslim, že vždycky uklidní…
Jenže jeho nebavilo nic už od mala, proto nesportoval, proto si taky myslím že je to lenost, nenarodil se jako tlusťoch, je to prostě pecivál.
Evidentně nátlak na něj nefunguje a do nějakého citového postupu se vám nechce. Tak ho nechte bejt. Třeba na to přijde sám, až přijde první skutečná zdravotní obtíž.
@Anonymní píše:
Jenže jeho nebavilo nic už od mala, proto nesportoval, proto si taky myslím že je to lenost, nenarodil se jako tlusťoch, je to prostě pecivál.
No jo, už od mala je to lenoch a pecivál, co ho nic nebavilo a teď je z něj „tlustý prase“. ![]()
Radím dobře, nechte ho bejt. Náklakem nic nesvedete. Ať se tvůj muž prostě smíří s tím, že tři děti jsou podle jeho představ a čtvrté ne. Sportovce z něj neudělá a bude se furt jenom zklamávat, což kluka bude jen víc a víc srážet.