Poradna duly
Jana Čurdová
Moni, ona právě ty vitamíny brala celé těhu. Možná to v tvém případě nepodceňuj, i když teda jsou opravdu hodně drahé. Do nákupu vitamínů se zapojila rodina, k narozkám dostala vitamíny, ke svátku taky ![]()
hmm, tak to je radši asi budu brát i dál a nevíš, brala pak po prvním trimestru jen obden nebo denně?
babi tady nejde o to nejíst potraviny které můžou být zároveň alergeny ale jde jen o ořechy, ale samozřejmě záleží na tobě, pokud u vás alergie nejsou..
jinak vitamíny se prý mají brát v druhém trimestru obden že to ovlivňuje velikost plodu nebo může ale to jen píšu co se předtím hodně říkalo jinak nevím, myslím že to stačí
Moni jak s ní budu mluvit tak se jí zeptám, ale podle spotřeby je brala určitě denně ![]()
Zajímavosti - Ořechy mohou snížit riziko karcinomu prsu u potomstva
Látka cholin obsažená například v ořeších a ostatních potravinách konzumovaná v těhotenství se může podílet na prevenci rakoviny prsu u potomků.
Jsou známy léky (diethylstilbestrol), které mohou vyvolat rakovinu u dětí matek, které je užívaly během těhotenství. Nyní se však zdá, že některé látky mohou působit i preventivně a tak je tomu i ve vztahu cholinu a rakoviny prsu. Cholin lze zakoupit jako potravinový doplněk - využívá se pro zlepšení paměti, na podporu funkce jater a také v boji proti cholesterolu. Přirozeně se nachází ve větším množství ve vejcích, hovězím mase, tofu, ořeších.
Nejdůležitější součásti stravy:
VÁPNÍK – je důležitý pro zdravý vývoj kostí a zubů Vašeho dítěte. Ty se začínají vyvíjet od 8. týdne těhotenství. Spotřeba a potřeba pro tělo je v těhotenství dvakrát vyšší.
Zdroj: čerstvá listová zelenina, sýry, mléko, jogurt, olejovky, para ořechy (doporučujeme mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku).
BÍLKOVINY – spotřeba bílkovin během těhotenství stoupá, proto jezte stravu bohatou na bílkoviny.
Zdroj: ryby, maso, ořechy, luštěniny, cizrna, čočka, mléčné výrobky (doporučujeme jíst pouze libové maso, bílkoviny přijímat raději rostlinné nežli živočišné).
VITAMÍN C – pomáhá při tvorbě silné placenty a zvyšuje odolnost proti infekcím. Dodávejte tělu denní dávku vitamínu C, protože se v těle nehromadí.
Zdroj: paprika, kapusta, růžičková kapusta, brambory, rajčata, pomeranč, grapefruit, jahody (jezte čerstvou zeleninu a ovoce!, vařením se totiž ztrácí).
VLAKNINA – je nezbytnou součástí stravy, v těhotenství často velké množství žen trpí zácpou (vyzkoušejte lněné semínko, jednu lžičku denně zamíchejte třeba do jogurtu nebo salátu).
Zdroj: ovoce a zelenina, celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, rýže natural, sušené meruňky, zelený hrášek, hrozinky, maliny, oříšky
KYSELINA LISTOVÁ – je vitamín skupiny B, který je potřebný pro rozvoj centrální nervové soustavy dítěte, a to zejména v prvních týdnech těhotenství. Užívejte ji především první 3 měsíce těhotenství.
Zdroj: vařené čínské fazole, růžičková kapusta, špenát, jarní listová zelenina, brokolice, fazolky, celozrnný chléb, lískové ořechy, vařené ledvinky.
ŽELEZO – nejlépe se vstřebává z libového červeného masa a z tučných ryb. Vstřebávání železa usnadňuje vitamín C. Pozor, čaj a káva tomuto vstřebávání brání, proto nezapíjejte potraviny bohaté na železo čajem či kávou.
Zdroj: červené maso, tučné ryby (losos, sardinky), špenát, celozrnné pečivo, obilniny, luštěniny, sušené meruňky.
Čeho se v těhotenství vyvarovat
Placentou mohou k plodu procházet nejen živiny z potravy, ale další škodlivé látky, které běžně jíte a pijete. Proto se vyhýbejte následujícím potravinám:
KONZERVOVANÉ POTRAVINY – obsahují příliš mnoho cukru, soli a tuku, konzervační látky, příchuti a barviva. Čtete pozorně etikety na obalech potravin a vybírejte si pouze ty, v nichž nejsou žádné chemické přísady.
ALKOHOL – všechen alkohol, který v těhotenství vypijete, přechází placentou do krevního oběhu plodu. Alkohol může Vaše dítě ohrozit, proto je lepší jej úplně vynechat. Popíjejte raději vlastní koktejly z čerstvého ovoce, mléka nebo nápoje ze stolní minerálky a ovocných šťáv.
KÁVA – všechny nápoje obsahující kofein, můžou při příliš vysoké spotřebě ovlivnit růst Vašeho dítěte. Snažte se pít maximálně 3 šálky nápojů obsahujících kofein denně, v nejlepším případě jej úplně vyřaďte ze svého jídelníčku.
CUKR – výrobky obsahující cukr (koláče, sušenky, džem, šumivé nápoje) mají jen malý obsah živin, ale mnoho energie a snadno se po nich tloustne. Získávejte energii raději z celozrnného chleba či těstovin a sladkosti vyřaďte ze svého jídelníčku.
SÝRY – nepasterizované mléčné produkty, měkké zrající sýry či sýry s plísní mohou obsahovat listerie, což jsou bakterie způsobující infekční onemocnění. Raději se těmto pokrmům během těhotenství vyhýbejte.
Olga Krajíčková odpovídá 08.01.10 Dobrý den, Danielo,
nejdříve musím zdůraznit, že těhotenství je zcela fyziologická záležitost, nikoliv nemoc, tudíž není třeba brát žádné léky ! Vše, co potřebujete, je obsaženo v běžných potravinách.
Těhotenství klade zvýšené nároky na kyselinu listovou (obsahuje ji –zelenina košťálová, listová, kořenová, jahody, maliny, ořechy, sojová mouka,obiloviny, játra a vnitřnosti,..) vápník (mléko, mléčné výrobky, mák, lněné semínko, ořechy, brokolice, kapusta, sardinky, ..)vitamín D (kapr, mořské ryby, žloutek, máslo, játra, mléko) železo ( maso, vejce, špenát, rebarbora, ořechy) a dostatečný musí být také příjem jódu (ryby mořské, kapr, kravské mléko, jogurt, obohacená sůl).
Doporučuji si pořídit nějakou publikaci ohledně výživy těhotných a kojících žen, kde najdete i vzorky jídelníčků a ideální poměry jednotlivých potravin. Léky skutečně nejsou potřeba. …a zbavte se strachu z otěhotnění !!!
Olga
Kačko máte doma alergie? Už ses zajímala o tyhle věci? je to pár dní kde jsem četla že se jíst nemají z důvodu možného vzniku alergie a ořech je nejsilnější alergen. Máme to v rodině opravdu hodně a tak jsem se trošku o to zajímala ale chápu, že pokud to hned někde nenajdete že píšu žvásty ![]()
Consi ![]()
tak to bych měla ten vápník řešit teda, ale mě ty mléčný věci tak nechutnaj
![]()
Míšo, ano máme doma alergie a můj skorotchán byl i přednosta oddělené alergologie a imunologie. Byl u vývoje imunosupresiv. Víš co, já se ho zeptám jo? Jasně, třeba píšu žvásty já a budu ráda, když mi On odpoví a pak si tady budu sypat popel na hlavu a tobě se budu omlouvat
To, že jsem si o ořeších něco vyhledala,nebylo vůbec mířeno, jestli Ti to tak připadá tak je mi to líto ** **Nemám náladu se předhánět ve vědomostech
Moni, zkus se zeptat svýho doktora, jak vápník nahradit - já už jsem s hledáním na netu skončila. ![]()
No právě, já jen napsala že jsem si vyčetla že to není dobré z důvodu, že se může vytvořit alergie, že to je nejsilnější alergen, ne že se to nesmí ale je to doporučeno, ono je to asi jak se vším, někdo tvrdí že se může to, jinde píšou že se to nesmí, takže si stejně asi každý vybere co mu vyhovuje a asi si každý utvoří nakonec svůj názor ale pokud se zeptáš, budu jen ráda a protože já se u malýho s těmi alergiemi hned od dvou měsíců hrozně potýkala tak si takový věci asi moc beru ale u toho mimča to není sranda, narodil se mi cvalík a ve dvou měsících z něj byla hubená žížalka protože to odnesly i střeva kromě silného ekzému a vždy si vzpomenu na mou sestru, která dětství proležela po nemocnicích kvůli tak silnému ekzému, že jí to věčně mokvalo a byla celá do krve, další sestra zase silný astmatik… a to rodiče ani prarodiče nebyli alergici, pamatuji si, že sestra se jednou právě z ořechu kdy ještě o alergii nevěděla málem udusila a tak mě to právě zaujalo že by se to nemělo, taky jsem to předtím netušila, já ty doporuční zas tak nežeru ale co se týče alergie tak je to jiná