Listopad 2012

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8345
31.3.12 22:24
@pajah86 píše:
holky mám dotaz. jaké podmínky jsou pro získání mateřské, porodného a rodičáku,případně nějakého příspěvku na bydlení atd?? nějak se v tom neorientuju a nemám moc času to někde hledat a když už jsem něco našla tak je to psáno tak že to po pár řádcích přestávám chápat :nevim: zvládnem to teda i bez nějaké ,,podpory,, ale když bych na něco dosáhla tak se toho určo nechci vzdát, alespoň si budu moct dovolit kupovat víc věcí pro malé ;) já jsem teď OSVČ ( dva měsíce) a přítel je klasicky na HPP… můžete mi prosím někdo osvětlit jak to je??

skusim to nejako zhrnut.
podmienky pre ziskanie materskej:
1 - v dobe nastupu na matersku byt ucasnikom na nemocenskom poisteni. teda bud byt zamestnana, alebo OSVC si platit nemocenske poistenie.
2 - ak by si nahodou nebola zamestnana, alebo neplatila si ako OSVC nemocenske pri nastupe na matersku, ale platila si predtym, resp. bola zamestanany predtym do 180 dni sa na teba vztahuje ochranna lehota 180 dni. teda tu je este podmienka, ze ak si pracovala, pripadne odvadzala nemocenske kratsiu dobu, tak ochranna lehota je kratsiu dobu.
3 - ucast na nemocenskom poisteni musi trvat najmenej 270 kalendarnych dni v predchodzich 2 rokoch. takze opet bud si pracovala, alebo si odvadzala nemocenske poistenie ako osvc.
4 - neviem ako dlho si OSVC, ale tu je este jedna podmienka a to 1 rok pred nastupom na matersku byt platcom poistneho aspon 180 dni.

ak nesplnas tieto 4 podmienky tak rovno dostanes iba rodicovsku. ktora je od noveho roku rovnaka suma pre vsetkych. mozes si akurat vybrat aku dlzku si vyberies. teraz to ide bez nejakych podmienok. no a urcis si dobu poberania. maximum je 11.500 (co by bolo na 2 roky).

o prispevku na byvanie neviem nic.

neviem ci som to dobre napisala, ked sa kludne pytaj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8345
31.3.12 22:25
@Marta87 píše:
Páji je tam podmínka. Tuším 270 pojištěných kalendářních dní za poslední dva roky. Pokud jsi teď OSVČ i když krátce bude se ti mateřská vypočítávat z denního příjmu. Pokud nedosáhneš na ty dny pojištění, nevadí. V potaz se bere i partner. Tudíž ty můžeš být 2 roky nezaměstnaná a stačí, že přítel nepřetržitě pracuje a můžeš si také vybrat jestli 3800- 4 roky, 7600-3roky nebo 11400-2roky… :) Já to budu řešit přes manžela. Vydělává dost, takže rovnou dosáhnu na 11400 a hlavně bych chtěla do dvou let další mimčo, takže pak bych šla už klasicky na 3 roky. :mavam:

toto uz neplati.

dokonca aj brat rodicovsku na priatela sa uz nevyplati je to jedno. teraz ma narok kazdy na taku variantu ako si vyberie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8345
31.3.12 22:28

ak by si nemala narok na matersku ty, tak materska sa oplati spravit na manzela. tam uz uplne neviem postup. ale kazdopadne na matersdku nastupy otec, normalne v praci a po tyzdni to moze previest na teba. vtedy by podmienky na matersku musel splnovat on a materska by sa pocitala s jeho platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8345
31.3.12 22:53

inak holky u nas rozhodnute, pojdeme do surodeneckeho kocaru. vybrala som bud iCandy - Peach, alebo Baby Jogger City Select. no ten prvy vyjde o 10.000 draz, ten druhy som este nebola skusat. no uvidime. ak bude dobre jazdit jogger, tak urcite pojdeme do neho. hlavne preto, ze teraz potrebujem sportak a potom budem potrebovat surodenecky, tak sa mi nechce kupovat 2 kocare.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1218
1.4.12 08:24

@eust - ahojky, tak jsem prohlédla oba ty kočárky a ten iCandy - Peach u mě vede.. Je nádhernej a elegantní. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8345
1.4.12 08:52
@Marta87 píše:
@eust - ahojky, tak jsem prohlédla oba ty kočárky a ten iCandy - Peach u mě vede.. Je nádhernej a elegantní. :D

Ale ta cena:-(. Zaklad 2 sportove sedacky stoji 24.000,–kc, k tomu hlboka korbicka 4.000,–kc. Adaptery na autosedacku 1.000,–kc… No nazbiera sa to. Este ako ste riesili korbicku, tak ta u nejo je vazne malinkata. Mne to nevadi. Teraz mam velku korbicku a nikdy som to nevyuzila. Ma rozmer na dlzku iba 66cm. U jogerra by mala byt vecsia. Uvidime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8345
1.4.12 08:52

Este jogger vyjde o 10.000 lacnejsie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1218
1.4.12 09:18

Jasně, to už je pak matematika.. Taky bych nedala takovou sumu za kočárek :roll: Já mám vybranej Chicco trio set za 15000 a i tak se mi to zdá hodně peněz. :mrgreen: Když si k tomu připočtu ostatní vybavení pro mimčo, tak mám čísla před očima.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8345
1.4.12 09:22

Ako pokukujem po bazari, ci niekto nepredava, tez po zahranicnych serveroch no a uvidime. Mozno narazim ma nieco rozumne drahe ;-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
1.4.12 10:55
@eust píše:
mne moj po prvom porode, niekedy po sestinedeli povedal, ze dajak moc jem, ze by som nemala tolko jest, lebo neschudnem. no a hormony vtedy robia svoje. povedal mi to v den mojich narodenim. potom sa teda kajal, nejako mu doslo az neskor ake to ma nasledky. ale hormonalny sok trval cely den.

myslím, že by v rámci hormonální bouře jednu chytil a nebo by byl bez oběda :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1218
1.4.12 11:03
@aničkakytička píše:
myslím, že by v rámci hormonální bouře jednu chytil a nebo by byl bez oběda :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mě ten můj poslední dobou taky už točí. To jsou pořád nějaký připomínky. :cert:
Teď dostal skvělej nápad pořídit si profesionální vrtačku a já už to prostě nevydržela a říkám: Vždyť s tím stejně nic dělat nebudeš, zase si někoho zavoláš a ještě mu zaplatíš! ááááá urazil se! :mrgreen: Sem mu to krásně vrátila.
Holky mi už rok přestavujem dům, brzy se máme stěhovat a i na malování si bude volat řemeslníky..Já se celej měsíc těšila, že budu malovat a on mi zkazil radost. takže teď budu :cert:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111
1.4.12 11:15

eust - děkuji moc. jen jeden dotaz, jsem OSVČ dva měsíce, předtím pět měs na ÚP a předtím jsem dva roky v kuse pracovala. počítá se to tedy odhromady za všechny nebo to musí být v kuse?? a pokud jsem pochopila dobře jeden článek tak na porodné nedostanu ptz s přítelem máme příjem větší než 18500kč je to tak?

já mam kočár asi vyřešen, přítel mi řekl že nebudem zbytečně rozhazovat takže si vezmem kočár po jeho synovci, vůbec netuším jaký kočár mají ani v jakém je stvu tak snad bude v pohodě… bo si prostě nějaký koupím bez toho aby to on věděl :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1218
1.4.12 11:22

@pajah86 - Určo se to počítá dohromady.. i kdybys měla 4 pracovní poměry, tak se sečtou dny pojištění dokupy.. :) Co se týče porodného, tak to bych nechala na sociálce, až půjdeš žádat o mateřskou, tak si můžeš zažádat i kdy si myslíš, že nemáš nárok a třeba to klapne. :dance: Je to stanovené podle příjmu a životních nákladů, ale přesně nevím kolik je hranice.. :think:
Ještě ti doporučuji sledovat bazárkové portály, dá se sehnat krásný kočárek po jednom mimču cca za 3 - 5tis. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1218
1.4.12 11:28

Tak jsem teď koukala a opravdu je tam 18500.. To je na prd. :roll:
Jestli berete víc, tak je to marný.. Je to zase vládní nesmysl. Chtěla bych vidět pár který má nižší příjem, jak si pořizují mimčo.. Museli by mít vlastní nemovitost, protože nechápu jak by utáhli nájem, jídlo, oblečení atd.
Porodné by mělo být na každé dítě, jako to bylo před 6 lety. A kor v dnešní době, kdy se platí úplně všude a za všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111
1.4.12 11:29

marta - myslela jsem si to, ale radši se ptám někoho kdo tomu rozumí víc… uvidím jak bude vypadat ten po synovci a kdyžtak pak po něčem kouknu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí