Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ta třetí fotka je jasná boreliozní skvrna, rozhodně hned léčit.
Ja bych si tak jista nebyla. Jeste jsem neslysela aby Erythema Migrans takhle mizela. Bylo by dobre ho udela Elisu nebo Western Blot brzo.
Na te poslední fotce mi to také přijde jako flek od boreliózy.
Dělala doktorka krevní testy?
Dcera měla skoro totožný flek a borelioza to byla. Nicméně jsme taky čekali na výsledky z krve cca 14 dnů, jinak to nejde. Pokud se to podchytí takle brzo, není se čeho bát, dcera neměla vůbec žádné příznaky ani potíže. Jenom brala asi 8 týdnů atb a další krevní testy prokázaly, že už je vyléčená.
Držím palce a neboj se, zjistila jsi to zavčas.
U nás to bylo tak, že jsem si všimla, že má dcerka velmi zarudlý jen ušní lalůček. O žádném klíštěti jsme nevěděli. Buďto to byla nymfa, která je téměř průsvitná a téměř není vidět, nebo šlo o jiný bodavý hmyz. Lékařka udělala testy na boreliózu, ale doporučila raději ihned přeléčit antibiotiky. No a ta borelióza se potom fakt potvrdila.
Boreliózu jsem přeléčovala dokonce 2×, jednou po klíštěti, jednou po muchničce a vždy až na základě testů na borélie… vydržela bych
Boreliózu jsem měla loni, spojenou s obrnou lícního nervu. Je třeba rozlišit, jestli teď máte boreliózu na začátku, tam prý se dá zlikvidovat úplně. Já měla boreliózu přechozenou, tam prý to už v organizmu zůstane. Jak už tu někdo říkal, je třeba si dávat pozor na oslabení, stres, atd. To jsou kritické momenty, kdy se nemoc může probrat. Kontrolní odběry nejsou prý úplně průkazné, protože jakmile jste boreliózu jednou prodělali, tak tam protilátky prý už zůstanou (podle těch se určuje, jestli tam nemoc je či není) a proto se příště jen těžko určuje, jestli borelióza aktivní či ne. Rozhodně pomáhá zdravá strava a všechno, co zvyšuje imunitu. Máma zná člověka, který chodí na přeléčení ATB každý rok. Jinak je dobré vědět, že charakteristická vyrážka po nákaze se vůbec nemusí objevit, a borelku stejně mít můžete.
Syn měl klíště za uchem, flek měl na tváři jako by se bouchl. Flek měl dva dny. Měl problém již asi 2 tydny po klíšteti ve formě virozy. Také jsme čekali na výsledky krve.
To 3tí je vzorová skvrna po LB, vzhledem k tomu že šance na vyléčení klesají s dobou od infikace, není vhodné čekat na výsledky testů na protilátky. Otázka je ještě věk dítěte… malým dětem se nemůže doctor předepsat doxicyklín. Protože by došlo ke zbarvení zubů a na PNC má je hodně lidí alergickou reakci. Navín PNC není uplně vhodné ATB na LB.
@Agneth píše:
Na te poslední fotce mi to také přijde jako flek od boreliózy.
Dělala doktorka krevní testy?
Oni čekají až to bude 5 týdnů
Ale asi tam půjdu a vydupu si atb a risknu reakci na ně, než rozjetou boreliózu. Stále mě ubezpečují, že máme čas, ale nevím, na co máme čekat…stejně to vypadá, že to Borelka je. Teď to vypadá takto (foto). Červený boltec ![]()
Vyčetla jsem něco o boreliovém lymfocytomu. Je to strašné, vůbec nevím, co mám dělat…jestli vydupat atb hned, i když nemáme nic potvrzeno nebo 14 dní čekat než budou výsledky. ![]()
@luccifera píše:
Boreliózu jsem přeléčovala dokonce 2×, jednou po klíštěti, jednou po muchničce a vždy až na základě testů na borélie… vydržela bych
Blbé je, že za měsíc přesně jedeme k moři (vše zaplacené), ale byli bychom prostě asi na baráku (jako doma)…to je jako na potvoru
Snad nebude mít reakce na ty antibiotika - nevíte, co se na to dává?
@MartinKa36 píše:
To 3tí je vzorová skvrna po LB, vzhledem k tomu že šance na vyléčení klesají s dobou od infikace, není vhodné čekat na výsledky testů na protilátky. Otázka je ještě věk dítěte… malým dětem se nemůže doctor předepsat doxicyklín. Protože by došlo ke zbarvení zubů a na PNC má je hodně lidí alergickou reakci. Navín PNC není uplně vhodné ATB na LB.
No, on má navíc histaminovou intoleranci a léky vůbec nedává
Takže ta reakce je dost možná
Chtějí mu dát právě PNC
Já sama na něj alergická jsem. Je nějaká jiná možnost?
![]()
Čekat na výsledky testů na protilátky je blbost když má takové vzorové příznaky, ATB musi dostat, bez nich to nepůjde, co se týče léků tak se říďte překladem německých pravidel pro léčbu LB, když dostane ATB hned tak se svyšuje šance že to vyléčíte s velmi malou dávkou a jedním druhem ATB. Když budete čekat na protilátky tak se šance na vyléčení strašně snižuje.
@MartinKa36 píše: Čekat na výsledky testů na protilátky je blbost když má takové vzorové příznaky, ATB musi dostat, bez nich to nepůjde, co se týče léků tak se říďte překladem německých pravidel pro léčbu LB, když dostane ATB hned tak se svyšuje šance že to vyléčíte s velmi malou dávkou a jedním druhem ATB. Když budete čekat na protilátky tak se šance na vyléčení strašně snižuje.
Díky moc. Já to tak cítím taky. Naběhnu tam hned v pondělí.
Jinak už jsem objednala probiotika (bere je stejně pořád) a zobe chlorelu. Zdravou stravu má kvůli intolerancím. Plus DMG, D, omega 3 a C…snad to dáme bez reakcí. 2,5 roku ho dostávám ze sra*ek a teď tohle ![]()