Lymská Borelióza - klíště

• Fotoalbum (5)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
24.6.19 12:31

Oživuji diskuzi, nějak se mi úplně nezdá přístup mužovy lékařky.
Dnes jsou to tři týdny, co jsem mu vytáhla klíště, přisáté nejspíš dva dny předtím. V pátek se mu na tom místě udělal tak 3-4 cm velký rudý flek, ne úplně typický, ale z rodiny vím, ž nemusí vypadat úplně učebnicově. Dnes zašel k dr., ta to od oka vyhodnotila, že to borelióza nejspíš bude, a napsala atb. Potud OK. Ole - rovnou mu nabrala krev, že po třech týdnech už by tam něco být mělo. A že pokud to bude negativní, tak to borelióza nebude a atb má po týdnu vysadit. V případě pozitivity brát další 2 týdny. Já vždy měla za to, že se to v krvi projeví po 3-6 týdnech, takže i pokud to po 3 bude negativní, ještě to nemusí nic znamenat. A atb na týden jsou málo. A vzhledem k tomu, že z rodiny vím, jak vypadá blbě přeléčená borelióza… asi spíš doufám, že ta krev bude pozitivní :oops: Nebo to všecko moc dramatizuji a postup lékařky je OK?

• Citovat
  • Upravit
1229
24.6.19 13:28

Já myslím, že je to OK, já měla borelie v krvi po 14 dnech od přisátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.6.19 13:33

@Blankaspl já vím, že už tam takhle brzo být můžou. Ale nemusí, klidně se můžou objevit i později. Když tam brzo jsou, je to jasný. Když tam nejsou, nic moc to neznamená.

• Citovat
  • Upravit
2484
25.6.19 13:30

Myslím, že pokud má muž zdravý imunitní systém, něco tam už bude vidět. Jenže musí to být dobrá lékařka a hodnotit ty hodnoty a ne hodnocení laborky, oni napíšou „negativní“ třeba i když tam jsou hodnoty plácnu 0,28… A to už musí brát, že tam prostě něco je, i kdyby to bylo 0,1 :) Jenže to oni neradi, jak víme. Zároveň by bylo fajn mít i imumologem potvrzeno, že teda IS je ok, ale známe to, jak se jim bude do nějakého testu navíc a na požádání chtít :zed: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.19 14:39

Tak uvidíme z těch výsledků. Dostal instrukce nenechat se odbýt, vylíčit tklivou story o nedoléčené příbuzné a vynutit si ta atb na tři týdny, ať z laborky vyleze cokoliv. Flek se čím dál více dobarvuje do ukázkového boreliového. Jakou má imunitu, bohužel netuším, dvacet let měl maximálně rýmu a letos už troje antibiotika. Rovněž netuším, jaká je paní doktorka, je u ní zatím pár let a až na ten letošek s ní řešil jen preventivky a „razítka“. Jsem z toho nějaká rozmrzelá, no, mám před boreliózou opravdu velký respekt.

• Citovat
  • Upravit
19
25.6.19 23:45
@Anonymní píše:
Oživuji diskuzi, nějak se mi úplně nezdá přístup mužovy lékařky.
Dnes jsou to tři týdny, co jsem mu vytáhla klíště, přisáté nejspíš dva dny předtím. V pátek se mu na tom místě udělal tak 3-4 cm velký rudý flek, ne úplně typický, ale z rodiny vím, ž nemusí vypadat úplně učebnicově. Dnes zašel k dr., ta to od oka vyhodnotila, že to borelióza nejspíš bude, a napsala atb. Potud OK. Ole - rovnou mu nabrala krev, že po třech týdnech už by tam něco být mělo. A že pokud to bude negativní, tak to borelióza nebude a atb má po týdnu vysadit. V případě pozitivity brát další 2 týdny. Já vždy měla za to, že se to v krvi projeví po 3-6 týdnech, takže i pokud to po 3 bude negativní, ještě to nemusí nic znamenat. A atb na týden jsou málo. A vzhledem k tomu, že z rodiny vím, jak vypadá blbě přeléčená borelióza… asi spíš doufám, že ta krev bude pozitivní :oops: Nebo to všecko moc dramatizuji a postup lékařky je OK?

Zdravim, je to na kazdem, ja boreliozu mela a kdybych byla ve Vasi situaci, tak urcite necham brat krev a hodnotit testy na infekcnim, radeji ne u obvodacky. Dala bych si asi 10 dni antibiotika a kdyz by byly testy negativni a nemela bych zadne zdravotni problemy, tak uz bych je asi nebrala, ale sla bych jeste na kontrolni odber za dalsi cca tri tydny. A test ne elisa, ale westen blot ci jak presne. Nekde jsem cetla, ze pokud se antibiotika nasadi hodne brzo po nakaze, neni jich potreba az tolik moc, aby zabraly - ale jestli je to pravda to vubec nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2484
26.6.19 11:47

Ještě taková drobná odbočka: Na infekční bych už v životě nešla ani s odřeným kolenem, přístup strašný, všichni jedou dle nějakého schématu primářky z Bulovky jménem Roháčová, která hlásá, jak je borelióza v každém stádiu dobře léčitelná a pokud je pacientovi na umření i poté, co dobere směšně malou dávku antibiotik, má si zajít na psychiatrii a neotravovat :zed:
Takže tam se to spíš jmenuje ne „infekční oddělení“, ale „oddělení pro popírání existence infekcí z klíšťat“. Ještě jsem se nesetkala s tím, že by někdo zažil nějaký fajn přístup tam na infekčním, ale pokud máte nějakou nemocnici kdekoliv v ČR, kde to infekční je na úrovni, určitě dejte vědět. Jinak měli všude problém mi provést Western blot (dražší, ale přesnější). Elisa je opravdu velmi hrubě orientační test, ten může klidně vyjít snadno negativní a přitom borelku člověk má, tak bacha na to. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.19 11:52

Tak to děkuju za varování, Bulovku máme suverénně nejblíž :? Nějaký tip, kam jinam případně zajít v Praze?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.6.19 12:03

Takže negativní. Pro doktorku vyřízeno, atb 5 dní a pokud jsou protilátky po 3 týdnech negativní, už se tím nebude zabývat :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
19
26.6.19 13:53
@quera píše:
Ještě taková drobná odbočka: Na infekční bych už v životě nešla ani s odřeným kolenem, přístup strašný, všichni jedou dle nějakého schématu primářky z Bulovky jménem Roháčová, která hlásá, jak je borelióza v každém stádiu dobře léčitelná a pokud je pacientovi na umření i poté, co dobere směšně malou dávku antibiotik, má si zajít na psychiatrii a neotravovat :zed:
Takže tam se to spíš jmenuje ne „infekční oddělení“, ale „oddělení pro popírání existence infekcí z klíšťat“. Ještě jsem se nesetkala s tím, že by někdo zažil nějaký fajn přístup tam na infekčním, ale pokud máte nějakou nemocnici kdekoliv v ČR, kde to infekční je na úrovni, určitě dejte vědět. Jinak měli všude problém mi provést Western blot (dražší, ale přesnější). Elisa je opravdu velmi hrubě orientační test, ten může klidně vyjít snadno negativní a přitom borelku člověk má, tak bacha na to. :kytka:

Toz ja byla spokojena v nemocnici v Breclave. Ale kdybych mela boreliozu v posledni fazi, tak bych treba mluvila jinak, pak se teprve pozna dobry doktor :) Me delali i lumbalku - negativni a pak nabidli infuze s antibiotiky. Na kontoly jsem chodila po doleceni tri roky. A znama ta mela uz tezkou neuroboreliozu a ta se lecila nekde na severu moravy. Kombinaci dvou antibiotik nitrozilne. Muzu zjistit kde. V pripade zajmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.19 14:19

No, břeclav i sever Moravy máme poněkud z ruky, zatím je to ve stádiu „rudej flek po 3 týdnech“, takže dle mého slušně léčitelné, pokud se to bude léčit. Překecala jsem dr. na 14 dní atb a zopakování testů za měsíc, ale nevím, no.

• Citovat
  • Upravit
2484
26.6.19 15:51
@drndoslavv píše:
Toz ja byla spokojena v nemocnici v Breclave. Ale kdybych mela boreliozu v posledni fazi, tak bych treba mluvila jinak, pak se teprve pozna dobry doktor :) Me delali i lumbalku - negativni a pak nabidli infuze s antibiotiky. Na kontoly jsem chodila po doleceni tri roky. A znama ta mela uz tezkou neuroboreliozu a ta se lecila nekde na severu moravy. Kombinaci dvou antibiotik nitrozilne. Muzu zjistit kde. V pripade zajmu.

Díky, díky, právě v první fázi je to celkem dobré asi všude :) Lumbální punkci prý bohužel u nás neumí vyhodnotit kdovíjak, i prý s nejlepšími přístroji není záchytnost 100%ní. Tak pak to dopadá, jak to dopadá. Dostala jsem též antibiotika tehdy nitrožilně a nepomohla, bohužel jsem potřebovala kombinaci a tu oni nedávají… Snad je vše v pořádku, je to opravdu zkušenost špatná :kytka:
Známá tedy dostala takovouto péči? Super, pokud to opravdu existuje, jedině dobře. Hlavně jestli se cítí zdravá a nevrací se jí to :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2484
26.6.19 15:53
@Anonymní píše:
No, břeclav i sever Moravy máme poněkud z ruky, zatím je to ve stádiu „rudej flek po 3 týdnech“, takže dle mého slušně léčitelné, pokud se to bude léčit. Překecala jsem dr. na 14 dní atb a zopakování testů za měsíc, ale nevím, no.

Super, že aspoň něco. Ano, nepropásněte to, tohle stádium se musí dobře vyléčit a pak bude klid :kytka: Ale já osobně bych brala déle po své zkušenosti. Jen jak to sehnat, když člověk není v MCP, to chápu, to je těžké, ale věřím, že najdete. Případně jeden venkovský lékař prý tohle zná a předepíše na déle, když je potřeba ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.19 16:01

Moc děkuji, rozhodila jsem teď trochu sítě, tak uvidíme, ale jo, jsem ráda aspoň za současný stav, mžu trochu vydechnout. Fakt mě štve, že v dnešní době, kdy se atb předepisují na každou rýmičku, o ně musí člověk pomalu na kolenou prosit ve stavu velkej rudej flek po klíštěti.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA