Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevím, no, já si myslím, že třeba náš starší prcek má paměť nic moc, ale taky si pamatuje, že tady byl s tátou a s tetou v kině, že na některých místech už byl, když byl malej (byli jsme tam naposled třeba v jeho cca roce a půl, takže před 3 rokama…) ještě bez bráchy a byl tam s náma strejda atd.
Podle mě jim prostě něco v té paměti utkví a pamatujou si to…
![]()
Dle mě naprosto normální. V tomto věku se děti učí a jejich nervová soustava jede o 106
. Nám dospělým se to může zdát jako něco výjimečného, ale dle mého názoru není. Moje dcera je totéž, co popisuješ. Dokonce mě jednou mírně udivila tím, že poukázala na něco, co viděla naposledy v jejím jednom roce a zcela správně si vzpomněla.
Takové prostě děti jsou, jejich paměťové a učící se schopnosti jsou úžasné. ![]()
Já bych řekla, že je to normální. Oni si pamatují tyhle pro ně zajímavé věci. Naše malá si taky i po půl roce pamatuje, v čem dostala bonbony, nebo od koho dostala panenku.
Naše malá má 4,5roku a taky si pamatuje věci a události co se děly když ji byly třeba dva roky. Samozřejmě né všechno
ale třeba si pamatuje jak jsme byli na dovolené před dvěma lety, pamatuje si místa, co kdo řekl-ajá si to ani nepamatuji
prostě si toho pamatuje někdy až moc…
Dětem asi prostě něco utkví v paměti ![]()
Někdy nechápu kde se to v ní bere a jak to všechno ví, ale že by si zapamatovala, že si má po sobě uklízet to ne ![]()
Ahoj, dceri je 2.5 a ma to podobne. Pamatuje si kde byla, co tam delala, jdo tam byl a tak. Nevim jestli teda tak dlouho jak vy ale tak rok jo. Je sikovna na pisnicky a basnicky staci ji je parkrat rict a umi je.ale treba kreslit ji moc nejde a puzzle to je pro ni uplne spanelska vesnice. Neda ani dva dilky k sobe.
U nas to same, dcera si treba pamatovala, kolik bylo susenek v baleni, ktere mela pred rokem.. A spoustu dalsich veci. Podle mne proste maji velkou kapacitu. Dost ji to zavidim, kdyz si ani nepamatuju, co bylo vcera. ![]()
Naše tříletá dcera totéž, oni mají dobrou tu vizuální paměť, proto nad prckem nikdy nevyhraju v pexesu
A je to dobrý, když já něco hledám, dcera si to místo na rozdíl ode mě pamatuje ![]()
Naší dcerce je 2 a čtvrt a taky mě udivuje, co všechno si pamatuje. Ale takhle do detailů určitě neee. ![]()
Jo? Já si nepamatuju skoro nic, tak možná proto mně to přijde tak zajímavé
.
Mě dneska překvapila dcera, řekla jsem jí, že musíme jít zaplatit školkové obědy do jídelny, odkud je školka bere a ona si vzpomněla, že už tam se mnou jednou byla. Před 3 lety
, ještě byla na kočárku. Platíme je hotově jen před prázdninami, jinak jde platba z účtu.
Řekla bych, že Tvůj syn má velmi dobrou paměť a dobrý pozorovací talent ![]()
I já si dovolím připojit se k diskuzi - taky by mě zajímal Váš názor, protože někdy je to pro mě samotnou dost těžký. Máme doma holčičku - 4 roky. Sama napočítá do dvaceti. Umí bezchybně sčítat a odčítat do desíti. Nikdy jsme ji to neučili ani ji do toho netlačili - myslím, že na to má času dost, ale ona si i tak hraje. Dává k sobě panenky a říká, že teď má tři, ale když mi jednu dá tak má jen dvě - uvádím jako příklad. A takto jak jsem říkala umí bezchybně do desíti a zkouší jít výš. To samé dny v týdnu. Umí všechny jak jdou po sobě. Ví, že před úterý je pondělí a po pátku je sobota. Už s tím máme trošku potíže i ve školce, protože děti si normálně hrají a naše malá počítá a hromádkuje a nechce si hrát jinak… ![]()
Syn to ma stejne, dokaze si pamatovat spousty veci.. Kdyz nekde je, dokaze za rok rict, co tam bylo i detaily..jako tvuj syn..za to dcera je pravy opak, vse rychle zapomene..Tak asi mam taky vyjmecne dite..:-D ma po me ‚fotopamet‘, staci mi jednou se podivat, napr. Na cislo, a pamatuji si ho. povazuji to za vyhodu..
Určitě je super, že si hodně pamatuje a možná je to tím, že má dobré pozorovací schopnosti. Třeba bude spisovatel. ![]()
Jinak mi přijde, že děti si obecně hodně pamatují a většinou jim utkví v paměti úplně jiné věci než nám dospělým, žijí si ve svém světě.
@cherrylady no ten náš právě žádnou písničku ani básničku dohromady nedá.
Ale puzzle a pexeso…to je jeho.
Tuto diskuzi nezakládám proto, abych se chlubila, jak super inteligentní dítě mám. Spíš mě zajímá, zda některé vaše děti to taky tak mají, příp. zda je náš syn opravdu výjimečný, co se týče paměti a zda bychom tuto jeho dovednost měli někam v budoucnu směřovat.
Protože nechci, aby se do mne některé „rýpavé“ maminky pouštěly i v jiných diskuzích, prosím o zachování anonymity.
Našemu synovi budou brzy 3 roky, fyzicky je na tom už od mala velice dobře. Psychicky bych řekla, že odpovídá těm 3 letům.
Co nás ale s manželem každý den udivuje, je jeho paměť. Pamatuje si různé věci (pro nás nepodstatné) už cca od roka svého života. Jdeme třeba po ulici (kde jsme byli před 2 lety) a on mi ukazuje, kde byli svíčky, kde hořela dýně apod. Na velikonoce dostal spoustu dobrot a on mi dnes ukazoval igelitku, ve které dostal jedno velké čokoládové vejce. Nebo třeba dostal tričko, utíkal domů do knihovny a nalistoval mi stránku v knížce, kde má úplně stejný obrázek.
Asi před rokem jsme se byli podívat v Brně na Brněnského draka. Včera si prohlížel knížku, byl tam Krokodýl, tak mi začal vykládat, jak v Brně jsou taky 2 krokodýli. Pořád jsem ho přesvědčovala, že tam byl jen 1. No a on mi řekl, že 1 visel ve vzduchu, druhý byl na obrázku na plakátě (pak jsem si uvědomila, že tam opravdu něco takového bylo).
Pamatuje si, kdy měl kdo jaké boty na sobě, kdo si koho někde fotil, kdo mu dal jakou sladkost (ale opravdu třeba rok zpětně).
Když něco hledám, zeptám se ho a on jde většinou na jistotu a danou věc mi donese.
Je taková paměť normální? Nebo je v tomto náš syn výjimečný?