Má zaměstnavatel nárok požadovat výstupní prohlídku u kat.I. ?

Anonymní
29.11.21 19:02

Má zaměstnavatel nárok požadovat výstupní prohlídku u kat.I. ?

Zdravím, potřebovala bych poradit, k zítřejšímu dni mi končí pracovní poměr, dostala jsem výpověď ve zkušební době ( sama jsem odejít chtěla, ale byly rychlejší), k tomu mám ještě PN, na obtíže které s prací vůbec nesouvisí, jsou to obtíže které jsem měla už před nástupem. A dnes mi kolegyně oznámila, že musím absolvovat ještě výstupní lékařskou prohlídku protože oni mají taková pravidla, předpokládám kdybych jí nepsala úplně kvůli něčemu jinému, že by mi to sama od sebe nesdělila, ale teď je důležitá. Podotýkám že patřím do kategorie I. kde jsem našla že není výstupní prohlídku nutná, a nemám ani pracovní úraz ani nemám nemoc z povolání. A nelíbí se mi toto jednání oznámení den předem ještě ne personalistkou, která mi bez jediného slova poslala jen výpověď mohla k tomu tu žádost přiložit ale to se nedostalo. No a já nevidím jediný důvod proč chodit poslední den nebo po skončení pracovního poměru ještě při nemocenské na takovou kravinu, v předešlém zaměstnání to nepožadovaly ani když jsem dělala směny a noční a tady si hrají nevím na co. Mají na to vůbec právo? Jak to odmítnout? přijde mi že to je spíš nějaká schválnost než povinnost tak bych chtěla být připravená, zda jsem v právu nebo na to mají právo oni což si nemyslím

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
168
29.11.21 19:10

Jsi ve zkušební době? Tak můžeš odejít i ze dne na den bez výpovědi. Natož jim dávat výstupní hodnocení. Nemusíš nijak odmítat, prostě to nedělej. Ještě mrkni do smlouvy, jestli jsi jim to tam nepodepsala, nebo tak.. pokud ne, nárok na to nemají a ty se s nima vůbec nemusíš bavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
29.11.21 19:10

Ne, není povinná. Zaměstnavatel je povinen ti ji nabídnout, ale už není tvoje povinnost ji podstupovat. Vím to přímo od inspektorátu práce. Řešili jsme podobnou situaci v rodině, kdy podstoupením výstupní prohlídky zaměstnavatel podmiňoval vydání zápočťáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.21 19:16

@Conniie ano jsem ve zkušební době, vím, chtěla jsem odejít ze dne na den ale oni mi poslaly výpověď na začátku měsíce s tím že končí k poslednímu dni, ale jenom tu výpověď žádná zmíňka o nějaké prohlídce že to budou chtít. myslím že ve smlouvě nic takového není, ale radši se ještě podívám. díky

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.11.21 19:18

@LethalfataL super, díky za informaci. No to mě přesně napadlo aby se neoháněly tím, že mi zápočťák nedají, ale to jsem našla že udělat nesmí, ale nikde už ne pořádně to zda to mohu odmítnout. Tak jsem ráda že vím že mohu.

• Citovat
  • Upravit
37142
29.11.21 19:19

Není povinna, já akorát v práci podepsala papír, že výstupní prohlídku odmítám a beru riziko na sebe, kdyby něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
29.11.21 19:23
@Anonymní píše:
@Conniie ano jsem ve zkušební době, vím, chtěla jsem odejít ze dne na den ale oni mi poslaly výpověď na začátku měsíce s tím že končí k poslednímu dni, ale jenom tu výpověď žádná zmíňka o nějaké prohlídce že to budou chtít. myslím že ve smlouvě nic takového není, ale radši se ještě podívám. díky

Ve zkušební době neexistuje výpovědní lhůta… můžeš odejít kdy chceš a to i bez ohlášení. Žádné výstupní hodnocení po tobě nemohou chtít. To jsou zase bludy nějakého super zaměstnavatele… vůbec se s nima nebav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.21 19:27

@Conniie no taky jsem to nějak nepochopila tu jejich výpovědní lhůtu asi chtěli mít jistotu že se tam už nevrátím. jsem se divila že od nich odchází tolik lidí ale po tomhle jednání co mají už se vůbec nedivím.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.11.21 19:28

@Kriss Tina super, tak aspoň vím že něco takového existuje co lze podepsat, aby mi netvrdily že nic takového není, díky.

• Citovat
  • Upravit
11921
29.11.21 19:49
A nechtějí si Tě tou výpovědí posichrovat do konce měsíce? Pak už Tě nebudou potřebovat, protože vánoce už nebudou?
@Anonymní píše:
@Conniie no taky jsem to nějak nepochopila tu jejich výpovědní lhůtu asi chtěli mít jistotu že se tam už nevrátím. jsem se divila že od nich odchází tolik lidí ale po tomhle jednání co mají už se vůbec nedivím.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101878
29.11.21 19:58
@Anonymní píše:
@Conniie ano jsem ve zkušební době, vím, chtěla jsem odejít ze dne na den ale oni mi poslaly výpověď na začátku měsíce s tím že končí k poslednímu dni, ale jenom tu výpověď žádná zmíňka o nějaké prohlídce že to budou chtít. myslím že ve smlouvě nic takového není, ale radši se ještě podívám. díky

Hele a proc vubec resis neco, co ti rekla kolegyně per huba?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101878
29.11.21 20:00
@Conniie píše:
Ve zkušební době neexistuje výpovědní lhůta… můžeš odejít kdy chceš a to i bez ohlášení. Žádné výstupní hodnocení po tobě nemohou chtít. To jsou zase bludy nějakého super zaměstnavatele… vůbec se s nima nebav.

No, to zas neni pravda, musis zamestnavateli dorucit zrušení pracovniho pomeru ve zkusebni době a odejit muzes az po ukončení smeny, kdy si to dorucila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101878
29.11.21 20:02
@Evkad píše:
A nechtějí si Tě tou výpovědí posichrovat do konce měsíce? Pak už Tě nebudou potřebovat, protože vánoce už nebudou?

A co by si tim posichrovali, vzdyt ona jim klidně mohla kdykoliv predat ukončení k altualnimu datu. Ono to spis bude tim, ze je na neschopence, tak to nemohou ukončit prvnich 14 dnu pn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
29.11.21 20:27
@j.a.n.i1
@j.a.n.i1 píše:
Hele a proc vubec resis neco, co ti rekla kolegyně per huba?

Protože mě zajímalo jestli na to maj vůbec právo a za druhé ona je taková vlezlá a do všeho se se.e a hned mi oznámila že doktorovi zítra zavolá. Tak nemůžu vědět co komu třeba navykladala, není to vedoucí ale hraje si na ní a byla i na pohovoru, prostě taková co musí mít o všem přehled a bohužel sem a ní sdílela kancelář.

@j.a.n.i1 píše:
A co by si tim posichrovali, vzdyt ona jim klidně mohla kdykoliv predat ukončení k altualnimu datu. Ono to spis bude tim, ze je na neschopence, tak to nemohou ukončit prvnich 14 dnu pn.

Ale o tohle nejde tu výpověď poslaly až po těch 14 dnech tak na tom to závislé nebylo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20917
29.11.21 20:50
@Conniie píše:
Ve zkušební době neexistuje výpovědní lhůta… můžeš odejít kdy chceš a to i bez ohlášení. Žádné výstupní hodnocení po tobě nemohou chtít. To jsou zase bludy nějakého super zaměstnavatele… vůbec se s nima nebav.

Ale to víš že existuje. Když dáš výpověď, tak ji normálně máš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat